返回列表 發帖
暫時未有五分
威廉應該未投票
l00540 發表於 2019-3-5 18:08

投咗5 fun
真心好聽。不會落井下石,坤gor 加油

今天第一天收費下載,暫時itunes中文歌曲第一位,看似幾多人喜歡

還有鋪排,首先做真人show ,訪問大男孩對向懷念講再見的剖白,不算感動,但是有心思。

XYZZY 發表於 2019-3-7 00:31

十分喜愛歌曲,但不鐘意MV ,想表達和懷念講再見,可惜感受不深,而且某些場面派膠和兒戲,快些編輯出另一版本。

唔係Y, 幾正..............個MV概念

~千呼萬喚始出來
moXYZ 發表於 2019-3-7 10:23

根本灘涷咗! MV有慨念,但並不算新鮮, 而且加咗些好兒戲的電單車場面,真的看完都唔知好嬲都好笑,正正經經地唱歌算啦!  快些剪咗再出過..

把聲好造作
bagfgfcde 發表於 2019-3-7 09:52

又唔係太覺, 今次聲線控制得幾好,反而MV就較造作, 又唔好笑.

電單車場面有意思  穿越時光?
有小朋友 有老有少 男男女女 有份唱有份玩又入鏡 happy together~ ...
moXYZ 發表於 2019-3-7 18:03

尾段還算okay, 但中段扮揸電單車和又突然攞結他出來真的有點兒戲,處理得不太好.
幸好歌曲是好聽的, 亦看得出他放咗好多心機去改善自己的弱點, 祗計歌曲,是值得有5fun

有時好唔想評論坤gor 的MV, 精裝追女仔已經衰咗一次, 後來神不守舍和大女人主義有正常翻, 但今次又發作, 可能想比驚喜樂迷, 但今次是派膠和兒戲多一點

睇翻MV評論,有些評論都和我近似..不太喜歡.

精裝追女仔個mv可以wor
HOTMAN 發表於 2019-3-7 18:21

跳舞個段真的太小學雞..

和懷念講再見是較嚴肅的話題, 而且首歌無論曲詞唱都不差, 明白MV 有慨念是好的, 但不要派膠會好一點, 我估坤gor 不想過於正經, 想有話題, 但2019年第一首派台歌就唔好玩埋低B嘢, 之前話就嚟30歲, 會對每件事都專業化處理, 但今次又要給人話柄, 真的不知如何撐他

PS 2017年尾孝順都是有慨念的MV, 就處理得好好多.

似古巨基在90年代的side track
masterdragon 發表於 2019-3-8 09:25

都有點似古巨基笑説想

恭喜坤gor2019年第一首冠軍歌

原本對和懷念講再見有好高期望, 可惜原來好多人都不是聽歌, 而是用個人情感來決定歌曲好聽與否?坤gor 都好難再得到認同

聽歌用感性 & 理性的話....

感性的 俾佢5fun;

理性的 扣佢0.5fun 希望下次, 下下次再進步     ...
moXYZ 發表於 2019-3-24 09:46

今次和懷念講再見曲詞唱都是不錯,可惜宣傳上有點本末倒置,放了太多以往的感受,加上MV亦設計有誤,令到不喜歡人連聽都提不起興趣,白白錯過了一首好歌。

既然曲詞唱都是不錯, 咁齋聽歌 唔睇mv  

(其實mv無問題)
moXYZ 發表於 2019-3-25 13:05

有無聽2000靚歌再重聚, 坤gor聲線真的好適合唱acoustic  或鋼琴伴奏的歌曲.

https://www.rthk.hk/radio/radio2/programme/reunion

煩少陣啦撐你偶像唔洗撐到出面嘅
你咁樣只會令人更加討厭佢
kaman921 發表於 2019-3-25 16:21

如果派歌開演唱會都唔撐,請問應該何年何月何日才撐

要撐咪喺佢facebook留言囉 明知呢度個個憎佢架啦仲講 收手啦好無?
kaman921 發表於 2019-3-25 22:02

我咪係他唱的歌曲上留言,又有什麼問題。如果我唔提,首歌沉下去,咪無人留意,大家聽完唔喜歡我都無辦法,但相反地有些樂迷無心click 入去聽完喜歡咪可以推介到,我又唔覺好大問題。

CM是年青人,喜歡音樂的樂迷瀏覧的好地方,可能真的不太適合像我年紀較大的樂迷進來或留言。但像和懷念講再見這類歌曲,真的好想推介,希望大家聽完會感受歌者帶出的正面訊息,特別喜歡這幾句 ‘最美好的結尾 留低缺陷美 憑成熟的勇氣 預備新一個年度快樂地 帶笑祝福你從遺憾的季節 找新的里程碑’ 。希望年青人可以從遺憾中勇敢面對找到新的里程碑,共勉之。

恭喜坤gor ,睇落最少三台冠.

句號丫唔該 佢首首都係咁造作
johnny123 發表於 2019-4-7 01:29

你指MV做作,我亦有同感. 但祗聽歌曲, 這一首肯定不差過任何一首上榜冠軍歌曲.和懷念好有感染力, 而且帶出訊息不卑不亢, 令人除了回望以前, 亦藉著行動來放低遺憾. 重新出發面對將來.5fun之作.
如果大家還是留戀昔日的偶像唱一些無深度的歌曲, 如神經病這類無聊劣作 , 香港樂壇將會步入黑暗時代

今次演唱會會露腹肌

恭喜坤gor 成為最多一分的三台冠.