返回列表 發帖
翻枱?咩意思?廣告不是gem親自用過好用先接拍?
iamsingingwong 發表於 2019-3-8 13:23

反正就是話未經過本人同意公司就接咗.可能導火線之一

2019 香港唱片商會銷量榜第9週 2019/3/8

TW LW NW
01 01 10 Senses Inherited / 張敬軒  
02 04 03 Head Above Water / Avril Lavigne
03 02 04 Bohemian Rhapsody / OST   
04 07 10 但願人長久 / HANA 菊梓喬
05 03 10 L.O.V.E. / 陳奕迅 (and the duo band)
06 05 03 thank u, next / Ariana Grande
07 09 19 A Star is Born / OST
08 10 02 Thank You / 徐天佑
09 NE 01 No Coincidence / 鄧小巧
10 RE XX Friends For Life 新曲+精選 / 鄭伊健

OUT
XX 06 01 Eye of the Storm / ONE OK ROCK
XX 08 03 Present / 陳柏宇
HINZ TOP 20 Week 11
01 守破離 - 林二汶
02 值得放棄 - 符致逸
03 偽人 - 許廷鏗

TW LW NW
01 01 10 Senses Inherited / 張敬軒  
02 04 03  ...
hinz 發表於 2019-3-8 14:15

最女又上番黎...
Btw 恭喜小巧

TW LW NW

小巧上到 恭喜晒
Jim's Music Selection 2019
WK 11: 白雲會告訴我 / 雲吞 / 懷很舊的舊

Hins 9 weeks No. 1?
究竟銷量幾多?

10 RE XX 鄭伊健 Beautiful Day 2011演唱會 / 鄭伊健

入銷量榜個門檻究竟有幾低
~*恭喜容祖兒達成叱吒大滿貫*~
叱吒史上獲獎最多(35個)女歌手第一人
容祖兒2019年派台單曲:一種永遠

10 RE XX 鄭伊健 Beautiful Day 2011演唱會 / 鄭伊健

入銷量榜個門檻究竟有幾低 ...
cathay1996 發表於 2019-3-8 15:18

演唱會效應唔出奇
「讓我代你白頭   煩惱百千   紋在我手」
Week 11 ERadio 華語榜
1. 一吻穿越四十六億歲 - 陳健安  |  2. 偽人 - 許廷鏗  |  3. 致旅途中的我 - Nowhere Boys

蜂鳥出咗聲明 話係漿"身邊嘅人"搞鬼
hlyung 發表於 2019-3-8 14:06

係公司立場, 幾大都話自己無壓迫藝人啦

呢單野睇黎都唔好跟車太貼
WYTV Music Chart(Week 11)
WYTV Music Award 2018(完整名單)

Hins 9 weeks No. 1?
究竟銷量幾多?
Flambeau 發表於 2019-3-8 15:17

15000張
恭喜楊千嬅成為新增影后巨星手印壓扁膠kayz2z
及奪得最高銷量女歌手大獎
叱吒大滿貫無人認同好可憐

最女又上番黎...
Btw 恭喜小巧
LLLC 發表於 2019-3-8 14:21

希望小巧唔好得1week

以前的歌手開演唱會, 的舊公司一定會出隻2CD,3CD精選
幾抵買
而家的公司連呢樣PRODUCT都唔攪

反正就是話未經過本人同意公司就接咗.可能導火線之一
jun518 發表於 2019-3-8 14:09

絕對不能接受呢間公司

最女過到Eason la,tvb快快自high

入銷量榜個門檻究竟有幾低 ...
cathay1996 發表於 2019-3-8 15:18

Poor 小巧
鄭秀文 陳慧琳 楊千嬅 容祖兒
薛凱琪 衛蘭 王菀之 謝安琪
Gin Lee AGA 鄧小巧 林欣彤

已更新作曲/填詞人 Ap 至Week 9
有計錯請指正
Jim's Music Selection 2019
WK 11: 白雲會告訴我 / 雲吞 / 懷很舊的舊

Poor 小巧
fifty1205 發表於 2019-3-8 16:03

小巧5號先岀
下個星期有高位掛
03 偽人 - 許廷鏗

已改回鄭伊健上既係friends for life
03 偽人 - 許廷鏗

2006年底Soler樂隊欲於合約完結前離開公司遂要求解約,蜂鳥音樂的創辦人張丹告知他們須付2,000萬元方可解約,當時兩兄弟聽罷即拂袖而去,故之後遭前經理人公司「蜂鳥音樂」入稟告毀約索償2,400萬元。案件於2007年8月香港區域法院開審。於同時一群樂隊支持者架設了 SaveSolerMusic網站 及於YouTube短片網站上放上為其樂隊及香港音樂人爭取創作自由。2009年1月22日高等法院暫委法官郭靄誠判Soler毀約,要向蜂鳥賠償506萬元。2012年11月21日,由於Soler沒有還款,被蜂鳥音樂申請破產。蜂鳥音樂的代表向聆案官表示,已存入所有文件,對方卻沒有回應遂申請2人即時破產,聆案官最終亦頒令2人破產。在2014年1月,張丹表示兩人即使有工作,但是一元也沒有清還。

呢間野真係呢
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

TW LW NW

張軒真天王
輸左隻至尊碟真心唔抵

做乜連R&K 都電音埋一份
唔關你呢條垃圾事 :D
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 11 (16/03/2019)
1. 下一位前度 - 林家謙  2. Ride Along - 黎曉陽  3. 白雲會告訴我 - 雷同二友  4. 寂寞就如 - 麥浚龍  5. 13 樓的大笨象 - 鄭融

張軒真天王
輸左隻至尊碟真心唔抵
Wing1211 發表於 2019-3-8 16:44

8周冠,最近邊張碟8周冠或以上?

iamsingingwong 發表於 2019-3-8 16:48

10年代冇8週冠唱片
最多都係13年《the key》同14年《1989》 7週冠

以前的歌手開演唱會, 的舊公司一定會出隻2CD,3CD精選
幾抵買
而家的公司連呢樣PRODUCT都唔攪 ...
gordon0807 發表於 2019-3-8 15:38

最經典關淑怡開一次演唱會,舊公司環球出一隻撞名精選碟
祖兒又唔係商台聽眾杯茶
出道19年的容祖兒更首次於叱咤樂壇流行榜頒獎典禮食白果。

10年代冇8週冠唱片
最多都係13年the key7週冠
timc524 發表於 8/3/2019 16:53
以前多咁多碟
Music Picks Week 11 (16/03/2019)
1. 下一位前度 - 林家謙  2. Ride Along - 黎曉陽  3. 白雲會告訴我 - 雷同二友  4. 寂寞就如 - 麥浚龍  5. 13 樓的大笨象 - 鄭融

iamsingingwong 發表於 2019-3-8 04:48 PM

14年到宜家只有張敬軒做到!!!
一種永遠 19>X>05>02>01 AP73*
Pretty Crazy coming soon

以前多咁多碟
kwanie 發表於 2019-3-8 16:54

以前銷量都高好多tim.. 根本無得比
冠軍歌 一吻穿越四十六億歲 - 陳健安 (40)
亞軍歌 其實寂寞 - 謝安琪 (28)
季軍歌 寂寞就如 - 麥浚龍 (28) [ week 11 ]

以前銷量都高好多tim.. 根本無得比
Lewis 發表於 8/3/2019 17:03
三巨頭去到隻碟出咗兩個半月都仲可以進佔TOP5 都誇張啦

Qmen 發表於 2019-3-8 16:56

英皇digital marketing係勁
當然張敬軒都係原因之一
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

張軒真天王
輸左隻至尊碟真心唔抵

算啦果隻就
又唔叫好又唔叫座
~*恭喜容祖兒達成叱吒大滿貫*~
叱吒史上獲獎最多(35個)女歌手第一人
容祖兒2019年派台單曲:一種永遠

10年代冇8週冠唱片
最多都係13年《the key》同14年《1989》 7週冠
timc524 發表於 2019-3-8 16:53

The key一定過20000張

算啦果隻就
又唔叫好又唔叫座
cathay1996 發表於 2019-3-8 17:08

果隻200幾元當歌迷傻

張軒真天王
輸左隻至尊碟真心唔抵

張軒隻碟贏喺流行度同埋大碟完整性;
輸至尊碟應該係輸喺音樂企劃嘅創新性、歌曲整體嘅音樂性,

有fans覺得senses inherited 抒情慢歌太多,音樂創作欠野心,
睇雜誌,張軒有意用降兩度名義出碟,去展示音樂上更多嘅可能性,
雖然未有實質新歌聽到,都值得期待一下
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

Qmen 發表於 2019-3-8 16:56

成就高過古巨基confirmed

iamsingingwong 發表於 2019-3-8 16:48

軒仔 (7 weeks no.1) 先賣得15000張

TBB銷量獎嗰5位得獎者又賣了幾多
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

軒仔 (7 weeks no.1) 先賣得15000張

TBB銷量獎嗰5位得獎者又賣了幾多 ...
l00540 發表於 2019-3-8 17:12

Eason估計14000張,hana應該10000張

宜家唱片銷量已經淪落十年前的唱片都有機會上榜

宜家唱片銷量已經淪落十年前的唱片都有機會上榜
阿mark 發表於 2019-3-8 17:36

之前都試過啦,唔出奇呀

The key一定過20000萬張
iamsingingwong 發表於 2019-3-8 17:10

The key有2億張銷量  球記真fatfat

有fans ...
uponand 發表於 2019-3-8 17:11

好心張敬軒停左個降兩度人妖project啦,無聊透頂!

有fans ...
uponand 發表於 2019-3-8 17:11

聽住先 走數居多
如果出Dahlia III就正 但唔好係膠歌
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

小巧上到 恭喜晒
放空 發表於 2019-3-8 14:50

我決定今個星期買多隻!
希望上多week
~*恭喜容祖兒首奪叱咤至尊歌*~
20周年強勢主打:一種永遠
闊別兩年 2019 不容錯失 重奪叱咤女金指數: 73*

蔡健雅差少少就上到燒糧榜..

stephybest 發表於 2019-3-8 18:00

如果佢翻唱《灰姑娘》/ 《兩個人的幸運》
我是支持的

但上年嗰啲泰文歌/ 越南歌/ 外語歌
就可免則免了~
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

蔡健雅差少少就上到燒糧榜..
bagfgfcde 發表於 2019-3-8 18:21

你又唔肯買多100隻
點上到
~*恭喜容祖兒首奪叱咤至尊歌*~
20周年強勢主打:一種永遠
闊別兩年 2019 不容錯失 重奪叱咤女金指數: 73*

2006年底Soler樂隊欲於合約完結前離開公司遂要求解約,蜂鳥音樂的創辦人張丹告知他們須付2,000萬元方可解約 ...
hehe 發表於 2019-3-8 16:25

咁就一世
SSN Chart (15 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 一 種 永 遠 (1 Week No.1) - 容 祖 兒
2. 當 我 迷 失 時 聽 著 的 歌 - 陳 蕾
3. 和 懷 念 講 再 見 - 吳 業 坤

最經典關淑怡開一次演唱會,舊公司環球出一隻撞名精選碟
我等我在 發表於 2019-3-8 16:54

設計都抄足
好賤
SSN Chart (15 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 一 種 永 遠 (1 Week No.1) - 容 祖 兒

The key有2億張銷量  球記真fatfat
timc524 發表於 2019-3-8 17:59

唔怪得環球可以連想突然都落本捧

霏姐連出5碟蝕左就算

stephybest 發表於 2019-3-8 18:00

難得唱口水歌都咁受歡迎 成本低收益高 點會咁易停
仲可以滿足軒軒唱女仔歌既慾望

Eason估計14000張,hana應該10000張
iamsingingwong 發表於 2019-3-8 17:14

你地咁高估唱片銷量嘅
    我覺得就算十周第一 都未必過10000張
    呢個年代 真係會咁多人買碟咩
=)

你地咁高估唱片銷量嘅
    我覺得就算十周第一 都未必過10000張
    呢個年代 真係會咁多人買碟咩 ...
Chun2009 發表於 2019-3-8 18:47

張軒上星期簽唱會講金唱片(15000), 其他就唔知