返回列表 發帖

CBM 第 489 期 2019 第 19 周

本周冠軍歌 黃瑋中 - 雙失受害者 [收錄專輯 - "Let's Be Real"]
作曲 黃瑋中
填詞 DC
編曲 黃瑋中
監製 黃瑋中

網絡批判嘅普及不知不覺地
令每個人都成為左事件嘅一份子
從旁觀者變成參與者
每天都能夠成為大家茶餘飯後嘅話題
當我們都在為事件加作評論嘅時候
受害者嘅感受漸漸被人忽略

多個疑問句作為歌曲嘅主體
帶出受害者被傷害後內心嘅不安
後段更描寫出被其他參與者加以傷害後
而令當事人所承受嘅壓力同煩亂
電子曲風嘅加入本應能夠令人愉悅
反而喺呢首歌之中帶出左濃厚嘅憂愁
感受到受害者難以在外吸收正能量
相比下更想躲進一角逃避旁人眼光嘅厭惡感

雙失受害者 [1 周冠]        黃瑋中
Don't Believe            Andy is Typing / KOLOR
Sunset Or Rise [1 周冠]        SUNSET OR RISE
光 [3 周冠]            盧凱彤
靜謐神林             Serrini
孤島人              RubberBand
別讓我走遠            林宥嘉
光之外 [1 周冠]          盧凱彤
成為 / Becoming [1 周冠]        Serrini
快樂到死             黃耀明 / 關淑怡
沒有傘的人            楊永聰
鬼才               周國賢
講感情 傷感情            李晧軒
14 AM 4:44              dR. X
15 寧靜革命             SoundTube
16 我好嗎              梁靜茹
17 破鏡               MIRROR
18 白髮               方大同
19 Save The World          李拾壹
20 沉默之間             陳慧敏

新上榜歌曲
05 靜謐神林 / Serrini
孤島人 / RubberBand
快樂到死 / 黃耀明 / 關淑怡
沒有傘的人 / 楊永聰
17 破鏡 / MIRROR
19 Save The World / 李拾壹
20 沉默之間 / 陳慧敏

特別推介

林宥嘉 - 別讓我走遠 [劇集《我們與惡的距離》主題曲]
https://www.youtube.com/watch?v=sSidvDS5Naw
作曲 Karencici
填詞 HUSH
編曲 鍾承洋 / 羅恩妮 / 韓立康
監製 韓立康 / 鍾承洋 / 林宥嘉

喺劇集《我們與惡的距離》之中
亦都同樣講述左 媒體力量、網絡批判 以及 群眾壓力
令在社會上充斥住被歧視同誤解嘅人們
難以走出家門面對群眾
設身處地回想起我們以往做嘅種種事情
無論對人或對事都好,其實誰都曾犯錯過
但因為大家只顧著自己嘅角度
怕被傷害而與需要被幫助嘅人隔絕
更與其他人一齊踐踏他們

引用其中一集嘅主題
其實「眾生皆有病」,沒有誰比誰更高尚
而在低下層嘅人們,並非要得到原諒或要被大眾接納
比起這些,佢地更希望大家給予佢地空間,一個能夠走出家門嘅機會

支持冠軍歌
希望13位上下Top10
weiquan 發表於 2019-5-21 10:25
都無咩可能
始終無咩突破,而且太定型自己個風格
但我知道佢始終無話事權,所以呢個係唱片公司問題
另外佢本來話舊年有三首歌,但係走左數
per se 首新歌係咪去咗回收箱
賴爽 發表於 2019-5-21 10:43
喺你講之前,其實我已經上左榜啦
因為我出榜為左要寫野,導致仲係慢左一周
1 2 3 4 5 7 8 11 14 15都值得聽!
《安慰劑》仲未上到
nicholashin 發表於 2019-5-21 13:36
安慰劑太唔 Radio-friendly 了

CBM 第 490 期 2019 第 20 周

本周冠軍歌 Andy is Typing / KOLOR - Don't Believe [收錄專輯 - /]
作曲 Andy is Typing / KOLOR / Esteban Pineiro
填詞 Jky@Andy is Typing
編曲 Andy is Typing / KOLOR / Esteban Pineiro
監製 Esteban Pineiro

「人們喜愛謊言,不僅因為害怕查明真相的艱難困苦
而且因為他們對謊言本身具有一種自然卻腐朽的愛好」--- 培根

點解人們會鍾意聽謊言 ?
只因事實往往都比謊言還傷人

Don't Believe [1 周冠]        Andy is Typing / KOLOR
靜謐神林             Serrini
Sunset Or Rise [1 周冠]        SUNSET OR RISE
快樂到死             黃耀明 / 關淑怡
Save The World          李拾壹
沉默之間             陳慧敏
12 超友誼              林二汶 / 6 號
13 飛花               Merry Lamb Lamb
14 成為 / Becoming [1 周冠]        Serrini
15 沒有傘的人            楊永聰
16 波雅斯              per se
17 正邪說              潘朵拉樂團
18 掹藤               Nowhere Boys
19 Do You Remember          MC HotDog
20 夏花茶              林聰

新上榜歌曲
12 超友誼 / 林二汶 / 6 號
13 飛花 / Merry Lamb Lamb
16 波雅斯 / per se
17 正邪說 / 潘朵拉樂團
18 掹藤 / Nowhere Boys
19 Do You Remember / MC HotDog
20 夏花茶 / 林聰

特別推介

方皓玟 - 虛偽 [收錄專輯 - 404 Not Found]
https://www.youtube.com/watch?v=fRICNvhu7I0
作曲 方皓玟
填詞 方皓玟
編曲 何山
監製 許創基 / Edmond Tsang

希望下周山旮旯高位上榜
放空 發表於 2019-5-26 22:33
會呀 !!! 第十九位高位上榜 !!!
認同 始終音樂同歌曲主題都好沉重
不過我loop得起首歌 可能壓力太大 haha
nicholashin 發表於 2019-5-26 22:39
專家指出有壓力嘅時候可以聽啲輕鬆啲嘅音樂
我建議以下幾首 Nancy Chan - 棉花糖的窩 / 陳綺雯 - 如果牆會說話 / 薛家燕 - 盞盞盞 / 李紫昕 - 讓我跟你走 / 吳雨霏 - 逆轉
Week 19 最廢嗰兩首 out 哂
感恩
bagfgfcde 發表於 2019-5-26 23:08
好討厭大家成日分享愛情經歷

CBM 第 491 期 2019 第 21 周

本周冠軍歌 Serrini - 靜謐神林 / Forest [收錄專輯 - 邪童謠]
作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Hanz
監製 Hanz / Serrini

走進迷霧的空間之中,沿途被障蔽了視線
熟悉嘅風景同路線都不見了,彷彿置身於夢境一樣
一步一驚心,慢慢走著,又隱約看見附近的景物
再往前走,突然之間眼前就重現了原來熟悉的環境

迷霧的出現本能反應會驚惶失措
我們經常會害怕挫折,害怕困難的到來
但到了無法拒絕挫折與困難的時候
還是需要我們獨自想辦法去逃出這個空間

其實在生命之中,有很多事情都沒有指引
甚至在現實之中也經常存在著許多亦幻亦真、真假難辨
最終還是需要個人的獨立思考與分析,才能擊破面前的障礙

01 靜謐神林 / Forest [1 周冠]      Serrini
02 別讓我走遠            林宥嘉
03 雙失受害者 [1 周冠]        黃瑋中
04 孤島人              RubberBand
05 Don't Believe [1 周冠]        Andy is Typing / KOLOR
06 Save The World          李拾壹
07 沉默之間             陳慧敏
08 Sunset Or Rise [1 周冠]        SUNSET OR RISE
09 波雅斯              per se
10 光 [3 周冠]            盧凱彤
11 快樂到死             黃耀明 / 關淑怡
12 沒有傘的人            楊永聰
13 Do You Remember          MC HotDog
14 超友誼              林二汶 / 6 號
15 光之外 [1 周冠]          盧凱彤
16 正邪說              潘朵拉樂團
17 掹藤               Nowhere Boys
18 廢話               麥浚龍 / 謝安琪
19 山旮旯              馮允謙
20 成為 / Becoming [1 周冠]        Serrini

新上榜歌曲
18 廢話 / 麥浚龍 / 謝安琪
19 山旮旯 / 馮允謙

特別推介

知道與不知道,只是一線之差
需要自我發掘,才會領悟人生哲學

宋冬野 - 知道 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=97Uf2EHyoxI
作曲 宋冬野
填詞 宋冬野

Serrini 好受歡迎
bagfgfcde 發表於 2019-5-28 16:15
Serrini 已經籌備下一隻碟 !!!
希望謙謙有冠
放空 發表於 2019-5-28 16:16
有強大對手 靜謐神林 / Forest 喺到,希望可以偷到一周啦

CBM 第 492 期 2019 第 22 周

本周冠軍歌 Serrini - 靜謐神林 / Forest [收錄專輯 - 邪童謠]
作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Hanz

Serrini 當初創作呢首歌嘅時候
就以一種生處於大自然同中世紀嘅感覺作為方向
不難發現全曲一直夾雜著大自然嘅聲音
期間加入了鼓聲以及配樂
除左令人置身於在森林之外
亦能感受到喺迷霧之中尋找出口
以及最後再次透過鼓聲於成功逃離嘅一刻
回歸平靜嘅一刻,大自然嘅聲音又再次清晰聽見
標示著收拾心情,重新出發

01 靜謐神林 / Forest [2 周冠]      Serrini
波雅斯              per se
山旮旯              馮允謙
08 5:59PM               恭碩良 / 岑寧兒
09 讓水倒流             伍佰 & China Blue
Do You Remember          MC HotDog
正邪說              潘朵拉樂團
掹藤               Nowhere Boys
超友誼              林二汶 / 6 號
Don't Believe [1 周冠]        Andy is Typing / KOLOR
18 精神餵飼             鄧小巧
20 重圓               王若琪

新上榜歌曲
08 5:59PM / 恭碩良 / 岑寧兒
09 讓水倒流 / 伍佰 & China Blue
18 精神餵飼 / 鄧小巧
20 重圓 / 王若琪

特別推介

今屆金曲獎嘅兩位最強黑馬

孫盛希 Feat. ØZI - 曖 [收錄專輯 - 希遊記] [獲提名 2018 CBM 最佳單曲製作]
https://www.youtube.com/watch?v=Bt_va48LunY
作曲 孫盛希 / MCKY 米奇林 / ØZI
填詞 孫盛希
Rap 詞 ØZI
編曲 MCKY 米奇林
製作人 李欣芸

附上兩位去年 CBM 獲獎紀錄

2018 CBM 年度總選 - 最佳單曲製作 曖 提名
2018 CBM 年度總選 - 年度新晉單位 ØZI 提名
2018 CBM 年度總選 - 年度卓越單位 孫盛希 獲獎

喜歡陳兒
John 發表於 2019-6-5 12:53
喜歡 John 兒
代表王若琪多謝你嘅$0.01版稅
RVHOCPC 發表於 2019-6-4 20:31
但係我都係願意支持鄭嘉嘉多啲
王若琪唱歌無咩進步 , 支持唔落

冠軍歌抄襲我
裁剪陳 confirmed!
bagfgfcde 發表於 2019-6-2 17:26
我早冠過你 !
裁剪 gab confirmed!
呢段嘢打得幾正經!!
但你第二位抄我!!
stopzi 發表於 2019-6-2 19:41
我早就比過第二位
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=15823&pid=1328742
裁剪 yum confirmed!
大愛 曖
lca6 發表於 2019-6-2 20:01
Give me FIVE !!!
連續兩星期抄我冠靜謐神林
今次仲抄埋第二位
ed8671ed 發表於 2019-6-3 09:08
你最近五周抄我四周都算 , 另外嗰周我之前冠過 , 你先係真正嘅抄襲者 !
裁剪夏枯草 confirmed!
第三位抄我!
支持第七位
放空 發表於 2019-6-3 15:32
我 21:30 交左榜 , 你 21:56 先 update
你先係抄襲嘅兇手 !!!
裁剪放兇 confirmed!

CBM 第 493 期 2019 第 23 周

作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Hanz

喜歡呢首歌嘅紛圍
先係讓聽眾投入在鳥語花香嘅環境
透過撃鼓進入於霧霾森林
然後層層遞進遂步展示如何撥開迷霧
各方面配合得宜 , 畫面感十足
同時歌曲亦能夠令聽眾有所得著
包括面對難關時堅守信念嘅能力
以及了解獨立思考嘅重要性

01 靜謐神林 / Forest [3 周冠]      Serrini
讓水倒流             伍佰 & China Blue
5:59PM               恭碩良 / 岑寧兒
山旮旯              馮允謙
10 回憶有罪             達明一派
11 直到我遇見了你          李友廷
12 玫瑰式體驗            林欣彤
13 作為怪物             李宇春 / 吳青峰
Do You Remember          MC HotDog
精神餵飼             鄧小巧

新上榜歌曲
10 回憶有罪 / 達明一派
11 直到我遇見了你 / 李友廷
12 玫瑰式體驗 / 林欣彤
13 作為怪物 / 李宇春 / 吳青峰

特別推介

潘伯仲 - 霧霾森林 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=Ykv9R3mWcYI
作曲 T-Ma
填詞 Tim Lui
編曲 T-Ma
監製 T-Ma

又要等我出完榜先出?
希望十八位快啲out!
放空 發表於 2019-6-7 18:36
我再強調 , 我係原創榜 !
黎到今周要走人啦
3周冠
放空 發表於 2019-6-9 19:26
真係好正 , 曲又好 , 詞又好 , 編又好 , 成首歌刻畫得好有畫面 , 最後仲有反思空間
但貌似好多人 bam 左首歌
林欣彤都上咗
幾時上林穎彤
放空 發表於 2019-6-11 18:17
後者上金草莓
陳零九準備好上自己首新歌未?
nicholashin 發表於 2019-6-9 21:31
ready ! 但比孫盛希搶曬風頭

CBM 第 494 期 2019 第 24 周

本周冠軍歌 馮允謙 - 山旮旯 [收錄專輯 - /]
作曲 王菀之
填詞 黃偉文
編曲 周錫漢 / 黃兆銘
監製 周錫漢

理想可以好近 , 亦都可以好遠
發現遙遠嘅時候 , 會概歎何時實現
當機會到來嘅時候 , 又會不知道為何
不其然地閉著雙眼 , 寧願放棄都不想面對
誰知道往後會變成怎樣
或許到那時已經唔係想像中嘅理想
好好珍惜一切珍貴嘅機會
在前往目的地時嘅寄望與珍惜嘅一刻
Jay Fung 真摰嘅感情為呢首歌奉上左最好嘅詮釋

山旮旯 [1 周冠]          馮允謙
靜謐神林 / Forest [3 周冠]      Serrini
讓水倒流             伍佰 & China Blue
5:59PM               恭碩良 / 岑寧兒
改變               MC HotDog Feat. 張震嶽
回憶有罪             達明一派
10 在錯誤的宇宙尋找愛        陳健安
玫瑰式體驗            林欣彤
13 北京的夜晚            陳零九 Feat. 孫盛希
作為怪物             李宇春 / 吳青峰
16 星光               羅力威
17 水舞間              葉巧琳
18 浮雲               陳樂基
19 明日有明天            陳輝陽 x 女聲合唱
20 絕地求生             朱敏希

新上榜歌曲
06 改變 / MC HotDog Feat. 張震嶽
10 在錯誤的宇宙尋找愛 / 陳健安

13 北京的夜晚 / 陳零九 Feat. 孫盛希

16 星光 / 羅力威
17 水舞間 / 葉巧琳
18 浮雲 / 陳樂基
19 明日有明天 / 陳輝陽 x 女聲合唱
20 絕地求生 / 朱敏希

特別推介

雖然暫時都未算係經歷過迂回曲折嘅山丘
不過當一個六十歲嘅人用歌曲同你講
如果山丘去到盡頭 , 喺終點站只得你一個人
卻發現做嘅事情到頭來係空無一物嘅時候
你會失落 , 會無力 , 定係會 滿足 還是 自豪
我認為所有嘅悲喜同樣都會交集住一起
而呢種情緒嘅交集 , 是因為努力過 , 付出過
翻滾過 , 有價值過 , 才能領悟得到

李宗盛 - 山丘 [收錄專輯 - 山丘]
https://www.youtube.com/watch?v=rVEMTxg_LrU
作曲 李宗盛
填詞 李宗盛
編曲 李宗盛 / Mac Chew
監製 
李宗盛

Support Serrini, ShiShi & Tanya
bagfgfcde 發表於 2019-6-16 10:56
Support 同 Tanya 發生過關係嘅人 , eg 王艷薇 , 李佳薇 , 孫盛希 , 蘇運瑩 , 陳蕾 ...
見到冠軍歌想喊
多謝陳零九支持山旮旯
放空 發表於 2019-6-18 14:47
好想吻 怎可以再等 ~~~
全曲最愛呢句

支持CM首個婚禮
RVHOCPC 發表於 2019-6-20 22:24
你同 timmy 結婚 ?
希望你做主婚人
放空 發表於 2019-6-20 23:24
多得你嘅宣傳 , 我走左去聽王祖藍首主‧婚‧人
恭喜佢多左 $0.00001 版稅
我做佢哋養子
RVHOCPC 發表於 2019-6-21 08:54
我無睇清楚 , 以為你又 bully 迪子
喜歡祖兒
John 發表於 2019-6-20 13:52
估計呢位會員已經完全被祖兒迷惑
你要吻邊個
kevinlai1621 發表於 2019-6-18 20:25
呢啲嘢你知我知全世界都知啦
sweet到 公開咁話想吻
JasOh103 發表於 2019-6-18 21:16
錯啦 , 作為孝順仔的我 , 呢句說話當然係對屋企人講啦
@chanchan0909 : 我要給 @e____d 最悠長的濕吻
bagfgfcde 發表於 2019-6-18 21:20
呢個情況我諗唔會發生 因為我無你咁進取同衝動

因為榜主已經被餵飼得好飽
RVHOCPC 發表於 2019-6-21 22:13
who ? 你又想講咩呀
小巧被消失 好得人驚
帥小寶` 發表於 2019-6-21 14:59
作為一個冠左 9 首 , 都叫做係半個巧粉黎講
呢首我覺得係強差人意 , 特別係副歌音樂同高亢嘅人聲未能夠做到一個好好嘅平衡 , 好似大家搶黎搶去 , 搵唔到共鳴點 , 成個感覺非常混亂

CBM 第 495 期 2019 第 25 周

本周冠軍歌 伍佰 & China Blue - 讓水倒流 [收錄專輯 - 讓水倒流]
作曲 伍佰
填詞 伍佰
編曲 伍佰 & China Blue
監製 伍佰

如果可以回頭過去 ...
呢個主題並不新鮮
但喺伍佰身上嘅演繹就顯得不一樣
本來在主歌已經帶出了無奈
再到副歌更以大自然嘅環境表達這份沉重
充滿畫面而富有藝術感的作品

01 讓水倒流 [1 周冠]         伍佰 & China Blue
在錯誤的宇宙尋找愛        陳健安
靜謐神林 / Forest [3 周冠]      Serrini
改變               MC HotDog Feat. 張震嶽
北京的夜晚            陳零九 Feat. 孫盛希
玫瑰式體驗            林欣彤
10 明日有明天            陳輝陽 x 女聲合唱
回憶有罪             達明一派
願你自由地唱歌          張紋嘉
浮雲               陳樂基
16 水舞間              葉巧琳
17 正邪說              潘朵拉樂團
18 黑羊物語             The Black Sheepee
19 二期大樓             陳卓賢
20 高地之下             小塵埃

新上榜歌曲
14 願你自由地唱歌 / 張紋嘉
18 黑羊物語 / The Black Sheepee
19 二期大樓 / 陳卓賢
20 高地之下 / 小塵埃

特別推介

今個禮拜榜單 陳氏佔左 7 席 , 光宗耀祖 !
咁就推薦多首陳氏歌手 !

ØZI - We Out Here [收錄專輯 - ØZI: The Album]
https://www.youtube.com/watch?v=VNAGrewAw-Q
作曲 ØZI
填詞 ØZI
編曲 MCKY / Razor 剃刀蔣
監製 ØZI / MCKY / LilFu 海大富 / Razor 剃刀蔣

第三位要有兩周冠呀
放空 發表於 2019-7-3 00:09
你講緊 W25 第三位 定 W26 第三位
希望佢盡快出新歌!
nicholashin 發表於 2019-6-22 00:16
希望今年會有第三隻 EP !!!
多謝支持葉泠
RVHOCPC 發表於 2019-6-21 22:32
蔡依林 : 誰呀 ~
唔係6席咩
bagfgfcde 發表於 2019-6-21 22:43
小塵埃都係陳氏一員 , 謝謝
小塵埃即plug即上
nicholashin 發表於 2019-6-21 22:50
replace 左 雙失受害者

CBM 第 496 期 2019 第 26 周

本周冠軍歌 恭碩良 / 岑寧兒 - 5:59PM [收錄專輯 - /]
作曲 Jun Kung / Curtis Richardson / Kelvin Avon
填詞 喬星
編曲 Jun Kung
監製 Jun Kung

枯燥嘅生活讓人早已習慣
每天都正等待著盼望到來嘅時候
同時又夾雜著不安
擔心漫長嘅等待會再次被拖延
到來嘅一刻 , 立即鬆一口氣
感受到屬於自己嘅時間終於來臨

歌曲為最近沉重嘅城市帶來一種放鬆嘅良藥
起初預告推出二人合作時 , 曾擔心聲線嘅配合度
不過喺呢首展現出二人默契十足
剛柔並重同時亦無令其中一方搶去風頭
MV 把一分鐘以四分鐘嘅表達手法亦同樣精彩

01 5:59PM [1 周冠]           恭碩良 / 岑寧兒
在錯誤的宇宙尋找愛        陳健安
讓水倒流 [1 周冠]         伍佰 & China Blue
高地之下             小塵埃
北京的夜晚            陳零九 Feat. 孫盛希
10 玫瑰式體驗            林欣彤
11 我們都是這樣長大的        鄭秀文
12 永遠有選擇            徐繼宗
13 救命歌              鄭欣宜
15 轉身以後             小男孩樂團
16 安全著陸             王梓軒
17 一筆勾銷             蕭煌奇
18 回憶有罪             達明一派
19 孤島人              RubberBand
20 波雅斯              per se

新上榜歌曲
11 我們都是這樣長大的 / 鄭秀文
12 永遠有選擇 / 徐繼宗
13 救命歌 / 鄭欣宜
15 轉身以後 / 小男孩樂團
16 安全著陸 / 王梓軒
17 一筆勾銷 / 蕭煌奇

特別推介

I Mean Us - You So (Youth Soul) [收錄專輯 - OST]
https://www.youtube.com/watch?v=zBU4R1Jm46k
作曲 章羣
填詞 章羣
編曲 I Mean Us
監製 陳建騏

Support I Mean Us!
bagfgfcde 發表於 2019-7-13 20:22
Another Good Song !!!
不過通常推薦歌曲都係同冠軍歌有關
5:59PM 之後就諗到想聽呢首
支持陳健安 支持You So
好奇第八位冠唔冠
weiquan 發表於 2019-7-13 20:32
咁就要密切留意啦
下周要有悲觀生物學
放空 發表於 2019-7-13 21:27
我出慢左兩周 , 係時候又要趕上進度

2019 金草莓 第 2 季 歌曲

超越人類極限
王雯 - Nuna Party [APR]
鄧小巧 - 雲吞之(母親節特餐) [APR]
李克勤 Feat. 杭蓋樂隊 - 你是我的大明星 [APR]
蔡婷婷 - 幻燈片 [APR]
尤志豪 / 袁晴晴 - 第一印象 [MAY]
小蜂樂隊 - 青春,Let's Dance [JUN]
李克勤 - 欠你一句我愛你 [JUN]

人類可接受嘅極限
甄詠珊 - 難 [APR]
朱紫嬈 - 夢囈 [APR]
張敬軒 - YOU (All My Time mix) [APR]
潘敬祖 / 鄭伊娜 - 幸福堡壘 [APR]
黃妍 - 小鹿撞樹記 [APR]
蘇永康 - All That Jazz (Cool Jazz Mix) [APR]
謝東閔 - 得失一笑中 [APR]
段美玉 - 風樹之悲 [MAY]
李靖筠 - 小蚊赧 [MAY]
關淑怡 - 叛逆漢子 [MAY]
吳岱融 - DLATT [MAY]
曾樂彤 - 存在 [MAY]
梁詠琪 - 再見灰姑娘 [MAY]
洪嘉豪 - 十號儲物櫃 [MAY]
陳柏宇 - 金草莓 [MAY]

2019 金草莓 第 2 季 專輯
你是我的大明星 - 李克勤 [JUN]

2019 金草莓 第 1 季

金草莓有主題曲 但其實金草莓唔差喎
帥小寶` 發表於 2019-7-16 22:59
真係唔多掂 , 本身用挑選士多啤梨黎比喻人嘅選擇已經好格硬黎 , 然後詞好爛 , 曲編平庸 , 連唱都麻麻 , 當然呢個可能同製作水準差有關 , 所以 overall 成隻歌係 fail
其實從未試過比咁嘅分數佢 , 但佢自從 Escape , 頂盡 The Players 之後嗰兩隻碟有明顯大倒退 , 曲風重覆之外 , 專輯 list 排得都好求其 , 而今次呢首歌 so sorry 我覺得真係有金草莓嘅質素
呢個list相當精彩
nicholashin 發表於 2019-7-16 19:49
點解今年啲歌可以咁一般 ...
仲有好多榜上無名嘅其實聽一次都已經無興趣 ...

支持與鄭嘉嘉組成組合 提高知名度
RVHOCPC 發表於 2019-7-17 17:18
加埋 王若琪 , 李卓庭 , 余翠芝 同 Ken Ho 可再提升三倍知名度
支持nuna
RVHOCPC 發表於 2019-7-17 14:31
nuna 今年已經被遺忘 , 首歌到而家只係 1600 views , 睇怕要拎獎都難
今日有啦 歌名叫偷情的禮儀
帥小寶` 發表於 2019-7-17 14:12
未得閒聽 ... 係咪真係咁掂
不論男女組合都係低產量低質素 整體製作水平唔高
碟愈黎愈少 唔係single collection就係standard fare 無 ...
nicholashin 發表於 2019-7-17 13:39
係囉 ...
20 首單曲 no way , 我想出雙大碟 希望公司有資源

CBM 第 497 期 2019 第 27 周

本周冠軍歌 陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛 [收錄專輯 - /]
作曲 馮穎琪
填詞 黃偉文
編曲 謝國維
監製 謝國維

都說愛得太深 , 痛苦就越強烈
不過忘不掉嘅人 , 即使當時係痛苦
但過後一直喺腦海裡面發酵
這並非死心不息 , 而係把曾經嘅好留存在記憶內
曾經可能因為佢而令你每件事情都變得好有動力
或許經過時間嘅洗禮會令記憶漸漸變得模糊
但能夠對往事那麼刻骨銘心
可以走進你內心嘅人顯得更彌足珍貴

01 在錯誤的宇宙尋找愛 [1 周冠]    陳健安
5:59PM [1 周冠]           恭碩良 / 岑寧兒
讓水倒流 [1 周冠]         伍佰 & China Blue
10 我們都是這樣長大的        鄭秀文
11 永遠有選擇            徐繼宗
救命歌              鄭欣宜
一筆勾銷             蕭煌奇
轉身以後             小男孩樂團
15 安全著陸             王梓軒
16 玫瑰式體驗            林欣彤
17 失去甚麼             柯泯薰
18 Better Dayz            頑童MJ116 Feat. 張惠妹
19 城市閘誌             Nancy Leung 呀嬋
20 巴別塔慶典            吳青峰

新上榜歌曲
17 失去甚麼 / 柯泯薰
18 Better Dayz / 頑童MJ116 Feat. 張惠妹
19 城市閘誌 / Nancy Leung 呀嬋
20 巴別塔慶典 / 吳青峰

特別推介

五月天 - 如果我們不曾相遇 [收錄專輯 - 自傳]
https://www.youtube.com/watch?v=eZMH6Mo0f9A
作曲 阿信
填詞 阿信
編曲 五月天 / 陶山
監製 五月天

悲觀生物學呢
帥小寶` 發表於 2019-7-18 14:16
去到呢期榜單未派 !!!
John 發表於 2019-7-20 12:27
好慘 ... 失聲痛哭

CBM 第 498 期 2019 第 28 周

本周冠軍歌 鄭秀文 - 我們都是這樣長大的 [收錄專輯 - 我們都是這樣長大的]
作曲 徐沛昕
填詞 詩詞
編曲 褚鎮東 / 徐沛昕
監製 蔡德才@人山人海

人在領悟嘅時候就係成長嘅開始
之所以需要領悟都係因為源於經歷
由最初嘅小孩到老年嘅成長過程
都不乏當中嘅甜酸苦辣
有唔同嘅體會,就會有唔同嘅感受
雖然每個人經歷嘅障礙
或者去到最後每個人嘅付出同收成未必一樣
不過活著嘅人都能夠於生命中留下左屬於自己嘅印記
其實去到最尾大家都係人一個
看來內心嘅滿足比起一切回報同收獲都顯得更格外重要

配合 Sammi 演唱會推出嘅歌曲
有別於以往跳舞快歌嘅宣傳,是次以慢歌上陣
與聽眾一起回顧過去,同時憧憬著未來
當然嘗試過唔同曲式嘅佢,呢首未必係驚喜之作
不過配合著 Sammi 投放嘅個人經歷
所帶出嘅效果仍能感動不少聽眾
值得一提歌詞部分更係可圈可點
把經歷困難後豁達嘅一面表露無違
具有鼓舞同激勵作用

01 我們都是這樣長大的 [1 周冠]    鄭秀文
在錯誤的宇宙尋找愛 [1 周冠]    陳健安
5:59PM [1 周冠]           恭碩良 / 岑寧兒
永遠有選擇            徐繼宗
10 願你自由地唱歌          張紋嘉
11 靜謐神林 / Forest [3 周冠]      Serrini
安全著陸             王梓軒
轉身以後             小男孩樂團
15 絕地求生             朱敏希
16 一筆勾銷             蕭煌奇
17 牧場裡的羊            The Boogie Playboys
18 巴別塔慶典            吳青峰
19 野木蘭              泳兒
20 2084                Dear Jane

新上榜歌曲
17 牧場裡的羊 / The Boogie Playboys
19 野木蘭 / 泳兒
20 2084 / Dear Jane

特別推介

艾怡良 - Forever Young [收錄專輯 - 垂直活著,水平留戀著]
https://www.youtube.com/watch?v=rFj6azCUYrU
作曲 艾怡良
填詞 艾怡良
編曲 羅恩妮
監製 陳建騏

得第十二位係想點
RVHOCPC 發表於 2019-7-20 19:15
因為佢太靚仔
無容祖兒係想點
放空 發表於 2019-7-20 20:49
因為佢太靚女

CBM 第 499 期 2019 第 29 周

本周冠軍歌 小塵埃 - 高地之下 [收錄專輯 - /]
作曲 小塵埃 / Pontus Petersson / T-Ma
填詞 阿凡
編曲 Pontus Petersson / 小塵埃 / 李一丁 / Edward Chan
監製 Edward Chan / 李一丁

面對兩難嘅時候,便出現取與捨
或許我們害怕得失,所以會感到不知所措
惟世界上總不能有那麼多兩全其美嘅結果
還是捨得捨棄其中,才能算係真正取得

而旁觀者總會對你嘅選擇有意見
當然不能否定所有嘅意見,好嘅都不妨一聽
不過始終選擇都是出於你身上
只要你認為係正確嘅
都唔會被三言兩語而改變
所以保持獨立思考任何時候都係需要的

高地之下 [1 周冠]         小塵埃
野木蘭              泳兒
我們都是這樣長大的 [1 周冠]    鄭秀文
絕地求生             朱敏希
牧場裡的羊            The Boogie Playboys
15 念                姜麗文
17 波點女皇             王菀之
2084                Dear Jane
19 I don't know            黎曉陽
20 Everyday             AGA

新上榜歌曲
15 念 / 姜麗文
17 波點女皇 / 王菀之

19 I don't know / 黎曉陽
20 Everyday / AGA

特別推介

林奕匡 - 高山低谷 [榮獲 2014 CBM 年度歌曲] [收錄專輯 - 3]
https://www.youtube.com/watch?v=rFj6azCUYrU
作曲 林奕匡
填詞 陳詠謙
編曲 Edward Chan / 黃兆銘
監製 Edward Chan

附上林奕匡 2014 CBM 提名及獲獎紀錄
年度卓越歌手 提名
最佳旋律 - 高山低谷 提名
年度歌曲 - 高山低谷 獲獎
年度男歌手 提名
票選我最喜愛的男歌手 提名
票選我最喜愛的歌曲 提名

仲係得第八 算吧啦你
RVHOCPC 發表於 2019-7-21 09:16
我嘅第八等於你嘅前三名 , 謝謝
特別推介咁臭
bagfgfcde 發表於 2019-7-21 09:23
唔好忘記你比過佢兩次男金
早而係咪壽終正寢
放空 發表於 2019-7-21 09:28
key 都未上到
呢個榜好高質
JasOh103 發表於 2019-7-21 10:31
時隔 252 周 Sammi 再次奪冠 等左 5 年
暫緩上榜
John 發表於 2019-7-21 10:38
You are right !!!
特別推介咁正
當年都係我嘅年度歌曲+男金
weiquan 發表於 2019-7-21 11:06
我當年男金係許志安
第十四位好勁
WZA111 發表於 2019-7-21 22:13
Until W29 , 11 weeks !!! 今年第九首十周 !!!
05>03>01>01>01>03>05>06>09>11>14*

今年上榜十周歌曲 - 1. Forever Young , 2. 想寂寞 , 3. 白雲會告訴我 , 4. 光 , 5. 成為 / Becoming , 6. Sunset or Rise , 7. 光之外 , 8. 雙失受害者 , 9. 靜謐神林 / Forest , 10. 讓水倒流 , 11. 5:59PM
陳零九同邱鋒澤果首天黑請閉眼OK
上電視玩遊戲玩到可以出歌
林仔 發表於 2019-7-27 09:14
另類成名方式 , 好有 talent !!!
同埋唔覺唔覺已經出到第十首歌

CBM 第 500 期 2019 第 30 周

本周冠軍歌 泳兒 - 野木蘭 [收錄專輯 - /]
作曲 徐浩
填詞 周耀輝
編曲 徐浩 / 黃兆銘
監製 徐浩

多年來泳兒嘅作品質量參差不齊
不時推出翻唱專輯都令人有沉悶嘅感覺
加上坊間評價不高,成為左佢事業前進嘅障礙
喺今年經過「明日花」以及「野木蘭」
有著重新出發嘅勢頭,質量亦較以往有回升
喺呢首歌之中講述嘅對立層面上展示出十足堅定與野心
終為泳兒在榜上帶來首支冠軍作品

野木蘭 [1 周冠]          泳兒
牧場裡的羊            The Boogie Playboys
波點女皇             王菀之
念                姜麗文
願                方皓玟
Everyday             AGA
15 想跟你              Pandora
潛水               Merry Lamb Lamb
19 I don't know            黎曉陽
20 CityBoy               Zpecial

新上榜歌曲
13 願 / 方皓玟
15 想跟你 / Pandora

潛水 / Merry Lamb Lamb
20 CityBoy / Zpecial

特別推介

500 期就揀首伍佰吧

伍佰 & China Blue - 最美的時刻 [收錄專輯 - 讓水倒流]
https://www.youtube.com/watch?v=AzJO3FOzXp8
作曲 伍佰
填詞 伍佰
編曲 伍佰 & China Blue
監製 
伍佰

Support _兒
bagfgfcde 發表於 2019-8-11 10:14
__ = 幸 ?
仲要out top 10
RVHOCPC 發表於 2019-8-11 10:44
但連續兩首都有前十 , 都已經值得開香檳慶祝 !
無祖兒 唔想理呢個榜了......
放空 發表於 2019-8-11 11:13
我必須解釋 !!!
「如果即派即上榜,成件事可能就無咁精彩,精彩音樂和人生是要用時間發生」
請閣下耐心等待 !!!

CBM 第 501 期 2019 第 31 周

本周冠軍歌 王菀之 - 波點女皇 [收錄專輯 - /]
作曲 王菀之
填詞 林夕
編曲 王菀之
監製 王菀之

創新需要勇氣才能實行
幻想需要敢做才能實踐

在草間彌生嘅感染下
Ivana 嘗試以創新為命題,承包大部分歌曲製作
實現了自由創作,有著感想感做嘅執著
作品打破常規,為樂壇增添了更多色彩

01 波點女皇 [1 周冠]         王菀之
Simple              葛仲珊
願                方皓玟
10 阿喪               The Hertz
11 寄居生物             章尾而
逃生門              JW
念                姜麗文
15 想跟你              Pandora
16 噩夢               雷同二友
17 讓水倒流 [1 周冠]         伍佰 & China Blue
18 ¿醒未?              RubberBand
19 永遠有選擇            徐繼宗
20 靜謐神林 / Forest [3 周冠]      Serrini

新上榜歌曲
05 Simple / 葛仲珊
10 阿喪 / The Hertz
11 寄居生物 / 章尾而
12 逃生門 / JW
16 噩夢 / 雷同二友
18 ¿醒未? / RubberBand

特別推介

王菀之 - 水百合 [收錄專輯 - The Songbird Anthology]
https://www.youtube.com/watch?v=eiD81C6JUKU
作曲 王菀之
填詞 林夕
編曲 馮翰銘
監製 馮翰銘

支持第二十位同容祖兒
bagfgfcde 發表於 2019-8-16 15:10
靜謐神林 埋單計數總共上榜 13 周 !
16位首歌夜晚唔敢聽
Btw 越黎越愛陳零九XD
希望re 北京的夜晚
放空 發表於 2019-8-16 20:10
咁 ... 希望你日頭聽返多啲
唔啦 , 咁樣捧自己顯得太明顯

CBM 第 502 期 2019 第 32 周

本周冠軍歌 葛仲珊 - Simple [收錄專輯 - /]
作曲 葛仲珊 / 方大同
填詞 葛仲珊
編曲 方大同
監製 方大同

要講到呢首歌嘅特別之處
說特別又沒甚麼
但 Miss Ko 傭懶聲線嘅演繹
加上大同令人律動嘅編曲
又能展示出輕鬆自在嘅生活態度
歌曲有著洗腦嘅魔力
令人容易放下煩擾
享受三分鐘嘅簡單生活

01 Simple [1 周冠]          葛仲珊
波點女皇 [1 周冠]         王菀之
圓謊               盧凱彤
噩夢               雷同二友
阿喪               The Hertz
寄居生物             章尾而
問世間情是何物          Dusty Bottle
10 我們都是這樣長大的 [1 周冠]    鄭秀文
11 願                方皓玟
¿醒未?              RubberBand
15 最後的信仰            林二汶
16 生來起舞             趙慧珊
17 5:59PM [1 周冠]           恭碩良 / 岑寧兒
18 絕地求生             朱敏希
19 成長的美麗與哀愁         黃千庭
20 下一束光             吳林峰

新上榜歌曲
03 圓謊 / 盧凱彤
問世間情是何物 / Dusty Bottle
15 最後的信仰 / 林二汶
16 生來起舞 / 趙慧珊
19 成長的美麗與哀愁 / 黃千庭
20 下一束光 / 吳林峰

特別推介

RubberBand - Slow & Easy [收錄專輯 - Easy]
https://www.youtube.com/watch?v=MYJC1xniRAw
作曲 RubberBand
填詞 Tim Lui
編曲 雷柏熹
監製 雷頌德 / RubberBand / 雷柏熹

最後的信仰會唔會太低位
帥小寶` 發表於 2019-8-18 16:28
首歌 9 號出 , 然後 10 號上到第 15 位 , 你覺得仲低唔低
況且我諗我係 CM 第一愛汶力 , 年度歌曲 + 年度女歌手 都比過
原來祖兒 錯過了沒法再追
放空 發表於 2019-8-18 16:48
安琪祖兒 , 兩姊妹同病相憐
尋日聽過Simple 覺得好難聽
支持The Hertz
nicholashin 發表於 2019-8-18 19:06
係首歌難聽定唱得難聽 ?
據我所見聽眾對佢評價好兩極 , 唔鍾意嘅會覺得佢 唱歌難聽 , 咬字奇怪 , 作品無咩內容 ...
我同意最後一個 point , Simple 都有呢個問題 , 不過聽完就係好有印象同埋有輕鬆嘅感覺
於是我覺得佢都符合左想帶出簡單嘅 message , 所以呢首就無刻意斟酌首歌嘅內容

CBM 第 503 期 2019 第 33 周

本周冠軍歌 盧凱彤 - 圓謊 [收錄專輯 - Come What May]
作曲 盧凱彤
填詞 陳浩峰@人山人海
編曲 假音人
監製 蔡德才@人山人海 / 何山

一個謊言或許能夠埋藏一輩子
但當謊言遮蓋謊言
即使包裝得那麼完美
說得再那麼動聽
還是會出現破綻
虛假的事實永遠都是最不可靠的

圓謊 [1 周冠]           盧凱彤
Simple [1 周冠]          葛仲珊
最後的信仰            林二汶
下一束光             吳林峰
問世間情是何物          Dusty Bottle
10 妖治時代             陳蕾
生來起舞             趙慧珊
成長的美麗與哀愁         黃千庭
16 太空               吳青峰
¿醒未?              RubberBand
18 CityBoy               Zpecial
19 悲觀生物學            容祖兒
20 Full Moon Party          馮允謙

新上榜歌曲
10 妖治時代 / 陳蕾
16 太空 / 吳青峰
19 悲觀生物學 / 容祖兒
20 Full Moon Party / 馮允謙

特別推介

講到最可怕嘅圓謊,應係可怕到連自己都欺騙吧

最近播緊嘅《理想國》,圍繞近未來嘅故仔
當科技進步、個人思維嘅進步、生活模式嘅進化 …
好似近未來將會好多野都好美好,彷彿到左理想所想嘅一個國度咁
但事實係咪真係咁好呢 ?

呢套劇十三集,每一集都有唔同嘅人物同故事
亦都解答左理想嘅現實同理想仍然有著好大嘅差距
每一個故事睇完都叫人深刻,同時都有住唔少嘅反思空間
希望遲啲得閒嘅話可以同大家分享

而第七集「千針百孔」就講緊一對即將結婚,拍拖近十年嘅戀人
但十年間所經歷嘅事,並無因此而走得更近
反而顯得疏遠,有怨恨都埋藏在心
只要你不言,我不語,我不說,你不懂,一切都可以當無事發生

兩個人或許可避免紛爭
當有其他人介入,如第三者嘅加入
或者受到屋企人嘅冷言冷語等等突如其來嘅行為
為左忘掉呢啲不快嘅回憶
未來出現嘅失憶針可能好有效地阻止呢啲外來因素嘅存留
第二朝一覺醒來,尋晚嘅事會完全忘記,容光煥發迎接新一天

但失憶針始終有副作用,當長期服用,就容易出現幻覺
影響到身體同生活習慣,不得不選擇面對現實
化解誤會同矛盾,需要主動協調,而唔係選擇逃避
問題天天都多,如每一件事都選擇忘掉
其實最多只能避一時,問題嘅根本其實無解決過
所以問題隨時都會再次出現
最終解決方法都係靠住自己行前一步嘅勇氣

P.S. 今晚大結局,最後一集主題係「聲音監獄」
貌似只得秋生哥一個演員做成個鐘,期待秋生哥 solo !!!

容祖兒 - 悲觀生物學 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=hsWJHt9WLLs
作曲 伍樂城
填詞 黃偉文
編曲 伍樂城
監製 伍樂城

支持祖兒
bagfgfcde 發表於 2019-8-21 14:38
支持19容祖兒
RVHOCPC 發表於 2019-8-21 16:32
支持泳兒祖兒
帥小寶` 發表於 2019-8-21 17:08
估唔到愛祖力已經係 CM 第一位
秘密藏櫃裡 打開會分離
John 發表於 2019-8-22 12:55
圓謊再冠就推薦呢首 !
19位
點解無上自己啲歌
我最近做咗你fans
放空 發表於 2019-8-30 21:16
感動人心 !   
滾石唔幫我派 已經 11 首歌只係派左 2 首
ivana 1>2>2 好勁
支持chanchan1069呢位榜主
hehehaha 發表於 2019-8-30 21:42
無咩邊個可以做到呢個走勢
支持 hehehehe 呢位會員

CBM 第 504 期 2019 第 34 周

本周冠軍歌 林二汶 - 最後的信仰 [收錄專輯 - /]
作曲 藍奕邦
填詞 林夕
編曲 Jerald
監製 于逸堯@人山人海 / 林二汶

「信念是儲備品,行路人在破曉時帶著它登程,但願他在日暮以前足夠使用」 --- Vladimir Korolenko

01 最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
妖治時代             陳蕾
成長的美麗與哀愁         黃千庭
10 問世間情是何物          Dusty Bottle
11 寄居生物             章尾而
太空               吳青峰
Full Moon Party          馮允謙
悲觀生物學            容祖兒
15 夜迷宮              關淑怡
16 努力奮鬥加油           林海峰
17 野木蘭 [1 周冠]          泳兒
18 少年 JUMP            黃瑋中
19 The Champion Spirit 勝者精神     方大同
20 我們都是這樣長大的 [1 周冠]    鄭秀文

新上榜歌曲
15 夜迷宮 / 關淑怡
16 努力奮鬥加油 / 林海峰
18 少年 JUMP / 黃瑋中
19 The Champion Spirit 勝者精神 / 方大同

特別推介

林二汶 - 最初 [收錄專輯 - On the Go]
https://www.joox.com/hk/single/UepBbKfi+wmYPnBBkK88Dw==
作曲 荒井壯一郎
填詞 周耀輝
編曲 荒井壯一郎 / 李榮浩
監製 荒井壯一郎 / 于逸堯 / 林二汶

支持 05 18
weiquan 發表於 2019-9-3 14:38
阿喪截至 34 周已經連續三個第五

CBM 第 505 期 2019 第 35 周

本周冠軍歌 雷同二友 - 噩夢 [收錄專輯 - METABOLISM]
作曲 謝芊彤
填詞 謝芊彤
編曲 Jimmy Fung / Perry Lau / Bert
監製 Bert

自從「白雲會告訴我」讓我們認識佢地沉重嘅一面
「噩夢」就更為將呢種沉重感繼續擴大
透過其他音樂人嘅幫忙
加入了聲效與樂器令歌曲更富畫面感
歌曲所涉及嘅恐懼令人更體會到不安感

噩夢 [1 周冠]           雷同二友
最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
The Champion Spirit 勝者精神     方大同
悲觀生物學            容祖兒
努力奮鬥加油           林海峰
夜迷宮              關淑怡
少年 JUMP            黃瑋中
14 獨行派對             蔡一傑
15 和你飛              香港人
16 初生圓              何弘軒
17 華生               陳綺貞
19 船頭尺              吳浩康
20 聽風               林家謙

新上榜歌曲
14 獨行派對 / 蔡一傑
15 和你飛 / 香港人
16 初生圓 / 何弘軒
17 華生 / 陳綺貞
19 船頭尺 / 吳浩康
20 聽風 / 林家謙

特別推介

喺劇集《理想國》最後一集「聲音監獄」
講述正在囚禁嘅囚犯需要透過系統嘅指示執行刑責
所提及嘅評分制度不禁令人有所反思
對於我個人而言 , 評分會係一個指標
就類似成績表咁知道邊啲野做得好同唔好
變成一個檢視自己嘅機會
但由系統定義嘅評分準則
會唔會令到我地自己為左追求好嘅評分
如果變為負數就需要執行相應嘅懲罰
而且因為係系統設定
所以難以好似人同人之間有相討嘅餘地
不知不覺地就成為左服從
漸漸就成為取悅系統嘅形式
咁制度係好定壞到或許就顯而易見

見有人話《黑鏡》同樣所提及信用評分嗰集更好睇
遲下會睇 , 不過秋生哥喺呢集獨腳戲真係做得好出色 !

迪子 - 人間鬼獄 [收錄專輯 - AMOR FATI]
https://www.youtube.com/watch?v=GbylSSDrW8E
作曲 迪子
填詞 伍浩榮
編曲 Bert / 蘇道哲
監製 Bert / 蘇道哲

又要努力追返進度
支持1 2 10
bagfgfcde 發表於 2019-9-8 11:41
支拎你支持佢地 !
悲觀可以冠未啊......
帥小寶` 發表於 2019-9-8 15:19
已經慢慢升緊上高位
支持迪子 & Hoyin
RVHOCPC 發表於 2019-9-15 15:16
迪子出心又出力 , 係香港歌手嘅典範

CBM 第 506 期 2019 第 36 周

本周冠軍歌 吳林峰 - 下一束光 [收錄專輯 - /]
作曲 吳林峰 / Patrick Yip
填詞 Jay Lee
編曲 Nic Tsui
監製 Perry Lau

失望永遠與希望共存
每次探索嘅過程中
走進崛頭路成為左必經嘅地方
但進多了難免都會感到困惑
那你仍會選擇相信那微弱嘅希望
確信能衝破迷惘找出迷宮嘅出口嗎

下一束光 [1 周冠]         吳林峰
聽風               林家謙
以青春之名            陳健安
獨行派對             蔡一傑
10 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
11 最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
少年 JUMP            黃瑋中
14 悲觀生物學            容祖兒
15 華生               陳綺貞
16 失戀的人站起來          林欣彤
17 The Champion Spirit 勝者精神     方大同
18 和你飛              香港人
19 一對一              葉巧琳
20 另一個諾貝爾           陳卓賢

新上榜歌曲
08 以青春之名 / 陳健安
10 宿醉 / 迪子 Feat. MC 松島
16 失戀的人站起來 / 林欣彤
19 一對一 / 葉巧琳
20 另一個諾貝爾 / 陳卓賢

特別推介

在《理想國》第十一集《沒有悲傷的世界》
都有著尋找下一束光嘅寄望
男主角一直生活在美好嘅世界
但係呢個所謂嘅美好
只係人們飲用玫瑰水之後所產生嘅幻象

一次難得接收到外面世界嘅機會
令佢決意走出呢個虛假嘅世界
最終決意放棄親人及工作
令佢成功逃出,但事實往往出乎意料
第二世界同樣係存在玫瑰水嘅地方
那應該選擇妥協
還是仍心存希望向第三世界進發 ?

盧凱彤 - Twenty-Seven [收錄專輯 - /] [電影《那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅Van》片尾曲]
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek
作曲 盧凱彤
填詞 盧凱彤
編曲 盧凱彤
監製 蔡德才 / 盧凱彤

有時差?
RVHOCPC 發表於 2019-10-28 20:39
尋日係 9 月 8 日,今日係 9 月 15 日

CBM 第 507 期 2019 第 37 周

本周冠軍歌 盧凱彤 - 圓謊 [收錄專輯 - Come What May]
作曲 盧凱彤
填詞 陳浩峰@人山人海
編曲 假音人
監製 蔡德才@人山人海 / 何山

何解資訊發達嘅年代
反而令到人容易誤信不實
傳言者為爭取有利位置
不斷地自圓其說
務求製造恐慌,拍鹿為馬
從而借助接收者力量
把不實傳得更廣
一傳十、十傳百 ......
形成最完美嘅謊言

01 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
射波狗雄傳            恭碩良
宿醉               迪子 Feat. MC 松島
10 少年 JUMP            黃瑋中
11 華生               陳綺貞
14 最後的信仰 [1 周冠]        林二汶
15 悲觀生物學            容祖兒
16 波點女皇 [1 周冠]         王菀之
17 失戀的人站起來          林欣彤
18 運動詩歌             衛蘭
19 幸福相擁             衛詩
20 好結局              Pandora

新上榜歌曲
08 射波狗雄傳 / 恭碩良
18 運動詩歌 / 衛蘭
19 幸福相擁 / 衛詩
20 好結局 / Pandora

特別推介

容祖兒 - 圓謊 [收錄專輯 - A Time For Us]
https://www.youtube.com/watch?v=riP8oILLYZo
作曲 Eric Kwok
填詞 林夕
編曲 Eric Kwok
監製 Eric Kwok

喜歡祖兒
bagfgfcde 發表於 2019-10-29 11:52
未睇已經估到會係咁嘅 comment

CBM 第 508 期 2019 第 38 周

本周冠軍歌 雷同二友 - 噩夢 [收錄專輯 - METABOLISM]
作曲 謝芊彤
填詞 謝芊彤
編曲 Jimmy Fung / Perry Lau / Bert
監製 Bert

夢境嘅出現有時都係內心深處嘅反映
可以話夢一開始嘅畫面係較為真實
然之後所反映嘅畫面就係潛意識
即是平時內心隱藏嘅部分
所以夢境嘅發生都幾能夠反映到個人思想同行為
但即使係好結局喺現實中未必咁好
壞結局可能比自己發嘅噩夢更為恐佈
所以夢嘅發生都令人矛盾
好像貼近生活,但又存在著偏差

01 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
射波狗雄傳            恭碩良
宿醉               迪子 Feat. MC 松島
10 華生               陳綺貞
11 少年 JUMP            黃瑋中
好結局              Pandora
14 運動詩歌             衛蘭
15 失戀的人站起來          林欣彤
16 幸福相擁             衛詩
17 鬥快               per se
18 夜迷宮              關淑怡
19 Goodbye My Friend         小男孩樂團
20 怨偶               MC HotDog Feat. 艾怡良

新上榜歌曲
17 鬥快 / per se
19 Goodbye My Friend / 小男孩樂團
20 怨偶 / MC HotDog Feat. 艾怡良

特別推介

胡琳 - 醒來 [收錄專輯 - 夢空間]
https://www.youtube.com/watch?v=IyxX4a6N14o
作曲 Rich Keller
填詞 陳心遙
編曲 Rich Keller
監製 Rich Keller

天后最高得第十位....
另外 你自己唱作啲歌又唔上下......
放空 發表於 2019-11-3 15:50
我數到至少有四位天后今年成績都特別好
但容天后喺四位之中係最好 , 都值得祝賀呀
要問下滾石點解要選擇性派歌

CBM 第 509 期 2019 第 39 周

本周冠軍歌 恭碩良 - 射波狗雄傳 [收錄專輯 - 超級市場伴奏上集]
作曲 恭碩良
填詞 喬星
編曲 恭碩良
監製 恭碩良

利益當前,紛爭無處不在
無論在 社會上、職場上 或者 與家人都有機會存在紛爭
好像有人群的地方都有機會成為戰場
要喺戰場上立足,好似要學識幾般武藝
不懂得戰場法則,自然會被淘汰

01 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
02 聽風               林家謙
03 以青春之名            陳健安
04 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
05 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
06 華生               陳綺貞
07 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
08 下一束光 [1 周冠]         吳林峰
09 怨偶               MC HotDog Feat. 艾怡良
10 妖治時代             陳蕾
11 鬥快               per se
12 阿喪               The Hertz
13 Goodbye My Friend          小男孩樂團
14 好結局              Pandora
15 運動詩歌             衛蘭
16 少年 JUMP             黃瑋中
17 Losers Dance           李拾壹
18 國王的救生衣           Delta T
19 香檳女狼             鄧小巧
20 2-Min                Sunset Or Rise

新上榜歌曲

15 運動詩歌 / 衛蘭
17 Losers Dance / 李拾壹
18 國王的救生衣 / Delta T
19 香檳女狼 / 鄧小巧
20 2-Min / Sunset Or Rise

特別推介

尹光 Feat. KZ - 你老闆 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=poiu-DaTbb0
作曲 何鈞源
填詞 KZ
編曲 Tommy Chan / 何鈞源
監製 何鈞源

2019 金草莓 第 3 季 歌曲

超越人類極限
李達成 / 李健達 - 吹水 [JUL]
李鈺菲 - Oh no oh no 想我嗎 [AUG]
葉文輝 - 你是你本身的傳奇 [AUG]
霍柔心 - 落單的公主 [SEP]
Busy Bee - 怪雞 [SEP]

人類可接受嘅極限
鍾達茵 - 放放放 放過我吧 [JUL]
盧宛茵 / 鄭敬基 / 蔣嘉瑩 / 蘇慧恩 / 施匡翹 / 謝志豪 - 盧師動眾 [JUL]
Yellow! - 一個都不能少 [AUG]

2019 金草莓 第 3 季 專輯
甄詠珊123 - 甄詠珊 [JUL]
娛樂經典60年 - VA [JUL]
無盡 - Supper Moment [AUG]

2019 金草莓 第 1 季
2019 金草莓 第 2 季

nuna TL都無份 好可惜
RVHOCPC 發表於 2019-11-5 21:05
佢地突然唔見左 TL 隻專輯仲未出
Heartgrey 又參加緊全民造星 , 希望佢地搵返 BLACKJACK 造住歌先啦

CBM 第 510 期 2019 第 40 周

本周冠軍歌 陳健安 - 以青春之名 [收錄專輯 - 本原]
作曲 陳健安
填詞 Oscar
編曲 Sunset Or Rise / Adrian Chan
監製 Adrian Chan

喺近期派台歌類別質素都較為參差之下
老實講呢首歌本來並無成為考慮奪冠之列
不過歌曲所展示嘅輕快活力
以及歌者以在歌曲中其他部分嘅參與
都有著以一個帶領者嘅身份
鼓勵著更多人,無論甚麼年齡都好
都要保持著青春嘅心態,尋找自我快樂的方程式

01 以青春之名 [1 周冠]        陳健安
02 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
03 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
04 華生               陳綺貞
05 Losers Dance           李拾壹
06 少女               林宥嘉
07 聽風               林家謙
08 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
09 鬥快               per se
10 下一束光 [1 周冠]         吳林峰
11 風雨花              J. Arie
12 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
13 妖治時代             陳蕾
14 香檳女狼             鄧小巧
15 2-Min                Sunset Or Rise
16 望                方皓玟
17 怨偶               MC HotDog Feat. 艾怡良
18 我冇嘢撈             ERROR
19 黑白               Cassette
20 花心               泳兒

新上榜歌曲
06 少女 / 林宥嘉
11 風雨花 / J. Arie
16 望 / 方皓玟
18 我冇嘢撈 / ERROR
19 黑白 / Cassette
20 花心 / 泳兒

特別推介

藍奕邦 - 青春於舞池流逝 [收錄專輯 - 好風光]
https://www.youtube.com/watch?v=4F6XyEGHcKo
作曲 藍奕邦 / James Ting
填詞 周耀輝
編曲 藍奕邦 / James Ting
監製 藍奕邦 / James Ting

CBM 第 511 期 2019 第 41 周

本周冠軍歌 李拾壹 - Losers Dance [收錄專輯 - /]
作曲 李拾壹
填詞 李拾壹
編曲 李拾壹 / 崔展鴻
監製 何秉舜@goomusic / 李拾壹

能者居上,無能則無立錐之地
某些方面突出者就稱之為能
而不夠突出者就可能背上無能嘅標籤
但又有幾多人甘於自降身價
願意比人話廢同無能呢

不過事實上,能者之地有限
大多都成為左所謂嘅無能者
既然係咁,又怕咩被人認為係無能者呢
所以暫時放下競爭嘅包袱
聽住呢首失敗者之歌
作為一個自我短暫安慰嘅理由

01 Losers Dance [1 周冠]       李拾壹
02 射波狗雄傳 [1 周冠]        恭碩良
03 風雨花              J. Arie
04 少女               林宥嘉
05 2-Min                Sunset Or Rise
06 華生               陳綺貞
07 噩夢 [2 周冠]           雷同二友
08 下一束光 [1 周冠]         吳林峰
09 以青春之名 [1 周冠]        陳健安
10 香檳女狼             鄧小巧
11 鬥快               per se
12 聽風               林家謙
13 圓謊 [2 周冠]           盧凱彤
14 黑白               Cassette
15 花心               泳兒
16 望                方皓玟
17 熒光               陳蕾
18 宿醉               迪子 Feat. MC 松島
19 樹搬家              陳昇
20 773312               謝安琪

新上榜歌曲
17 熒光 / 陳蕾
19 樹搬家 / 陳昇
20 773312 / 謝安琪

特別推介

Gin Lee - 芝麻開門 [收錄專輯 - beGin]
https://www.youtube.com/watch?v=4zFWF6um9QM
作曲 Fergus Chow / Gin Lee
填詞 陳詠謙
編曲 Fergus Chow
監製 Fergus Chow / Gin Lee