返回列表 發帖

買不到的快樂 - 林奕匡

單選投票, 共有 44 人參與投票
34.09% (15)
2.27% (1)
0.00% (0)
13.64% (6)
50.00% (22)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 08/03/2019

https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/NpdbI27oWWQpv+ip6uDLTw==
作曲:林奕匡 / 溫翰文
填詞:林若寧
編曲:溫翰文@emp
監製:Edward Chan

搬屋 四十對鞋怎處置?
發現到 書架裡 從來拆也未拆幾套書
新衣 宴會裡才穿一次
過期牛奶 廚房中倒過了幾次
填海區中發現每張海報是廢紙
全部買下了 事後如此 送走一刻方會知

有過已不算太少 物件這麼多更缺少
每天要捐出我分與秒 換來玩票
其實奢侈不過要我青春速銷

發覺需要更少 買到的東西太渺小
在這垃圾堆給我買光了 換到只有煩擾
一箱箱清理之後 方知感覺才重要

裝飾 發現已塵封一遍
貴重的 相機裡 從無拍攝下半張照片
執屋 理順我人生一遍
耗盡時間 無非想擁有每間店
拿不走的快樂也許比較實際點
其實放下了玩具零件 至少空出一片天

有過已不算太少 物件這麼多更缺少
在這垃圾堆給我買光了 換到只有煩擾
一箱箱清理之後 方知感覺才重要

有過已不算太少物件這麼多更缺少
每天要捐出我分與秒 換來玩票
其實奢侈不過要我青春速銷

發覺需要更少 買到的東西太渺小
讓我在這刻感到我需要 玩意多過程少
減得的都已減掉 不捨的愛才重要
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

唔算差既
仲要識得反幸清理佢啲廢歌(一雙雙清理之後)

好無記憶點
佢好似有幾首歌都係差唔多樣
好悶

編曲係出事位,啲鼓聲咩事……
Hea hea地r&b編曲咪舒服囉

幾好聽 ! 5分

有陣陳廣偉味

已經對佢既歌失去興趣
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我覺得呢D 歌詞真係好悶
就好似中學生定左個題被迫作文咁..
執屋的日常斷捨離

希望林奕框
可以跳出自己既框框
唔好再抄Jay Fung唱歌

暖男路線要行到去幾時

唔係講笑 佢啲歌真係愈黎愈悶
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

已經對佢既歌失去興趣
帥小寶` 發表於 10/3/2019 23:00
唔係講笑 佢啲歌真係愈黎愈悶
帥小寶` 發表於 11/3/2019 15:42
連一秒都唔想CLICK

連一秒都唔想CLICK
kwanie 發表於 2019-3-11 15:54

0新意 未聽都知咩曲風

0新意 未聽都知咩曲風
帥小寶` 發表於 11/3/2019 15:55
未聽都知佢點唱

未聽都知佢點唱
kwanie 發表於 2019-3-11 15:56

cm男金????過譽啦

cm男金????過譽啦
帥小寶` 發表於 11/3/2019 15:56
完全唔知咩事-.-

完全唔知咩事-.-
kwanie 發表於 2019-3-11 15:58

都唔記得佢唱過啲咩歌

都唔記得佢唱過啲咩歌
帥小寶` 發表於 11/3/2019 15:58

或~~許只得你共鳴

cm男金????過譽啦
帥小寶` 發表於 2019-3-11 15:56

乜phil有拎過cm男金咩?

flop到無人講

乜phil有拎過cm男金咩?
stephybest 發表於 2019-3-13 18:18

共和黑歷史

評分人數

首歌有陣膠味
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

個MV咩事 首歌我覺得唔錯喎,好過Goodman好多

個melody其實ok

其實幾好聽
但唔知Sony點聽得出係「不一樣的林奕匡」

發覺CM盲反佢嘅人仲盲過我
明明風格同唱腔都同Jay Fung冇9成都有8成似
但林生把聲辨識度更高,曲又流暢順耳啲
竟然評價差咁遠

環保歌手
食環署快 D 出多首買不到的快樂feat. 清潔龍牙德
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

原本對買不到的快樂有好高期望, 可惜原來好多人都不是聽歌, 而是用個人情感來決定歌曲好聽與否?匡gor 都好難再得到認同

覺得唔好聽就叫盲反
i'm just tired of his vibes and sounds
so boring

好聽 聽完幾開心

原來已經有MV
一陣聽下先
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

事實係佢個人形象好強,但佢嘅風格好廣
是日工作+從世界到我家+呢首就係其中一系列
只係大家盲反佢盲反到佢出乜都覺得係悶歌

聽完一次已經唔記得
【This is MC】澳門見

聽幾次已經好厭

事實係佢個人形象好強,但佢嘅風格好廣
是日工作+從世界到我家+呢首就係其中一系列
只係大家盲反佢盲反到 ...
sunnyay1231 發表於 2019-3-19 13:06

你覺得佢個人形象係點?

佢真係flop左咁多 隻歌依家1萬views都冇

幾時可以去返高山低谷/停止繁殖 level?
一見到6字就先入為主覺得係魔音
又確實魔魔地 編曲好怪唔知想點
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

編曲聽耐左就接受到
相信如果同碟裡面其他歌連住一齊聽效果會更好

其實呢首歌真係只有香港先做到
因為我地實在太迫, 迫到無安全感, 迫到唔知自己既感覺

世上冇咁多一見鍾情
只有date多幾次慢慢細味
先會發現對方適唔適合自己!

支持Carousell之歌

愈聽愈難聽

愈聽愈難聽
Kfmusic 發表於 2019-3-22 00:11

下?點解既

唔差嘅
但佢vocal好似越來越難聽(定我對佢嘅標準比以前高咗?就算以前《停止繁殖》咁難唱我都冇咁嘅感覺)
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

唔差嘅
但佢vocal好似越來越難聽(定我對佢嘅標準比以前高咗?就算以前《停止繁殖》咁難唱我都冇咁嘅感覺) ...
JayantL 發表於 2019-3-22 00:48

呢首ok既,好過上隻碟d歌
由上隻碟開始覺得佢vocal難聽, 成隻碟就聽咗一次

編曲聽耐左就接受到
相信如果同碟裡面其他歌連住一齊聽效果會更好

其實呢首歌真係只有香港先做到
因為我地 ...
nicholashin 發表於 2019-3-21 01:37

去同一間餐廳
中伏過
食物質素差左
去多兩次就唔想再去
或者直情無興趣
因為市面上太多類似既餐廳可以去

唯一好消息,佢宣佈今年減產
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

愛phil都頂唔順 聽返榮辱戰爭算

係呢間公司
就算減產之後都會出番一式一樣嘅歌

估唔到咁多人唔buy呢首...

地球玩完架喇
支持下環保歌啦

係呢間公司
就算減產之後都會出番一式一樣嘅歌
艾石仔 發表於 2019-4-3 08:54

出少啲就已經係最環保嘅做法
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

林奕匡唔發力 香港樂壇會跟住頹
歌手出少D歌就係重質不重量 所以呢首理應突然好聽左