返回列表 發帖
好心痛啊,而家唔夠膽睇返段片

其實當年 獨家村 係RTHK攞金曲獎演唱嘅時候已經有d失望,
明知首歌攞獎都唔練下嘅?

以致于之後佢每次唱live我都鄧佢擔心,
驚佢走音失準然後俾d haters狙擊

從謝安琪出道作姿色分子就中意Kay,
希望Kay將今次當作一次學習吧,
期待你更好的演出
明知匆匆一世~太缥缈~
花一秒决定自己多么重要

其實佢應該好慶幸當年夏森美叫佢留勢不兩立俾自己
。Kaykay。Taytay。Kelly。

睇咗段片, Kay 真是好無助, 見她用盡方法唱好羅生門, 雖然有瑕疵, 但絶對收貨. 加油!!

一扇門是我  可凱旋四方 不怕前面對著那路  不夠康莊

好心痛啊,而家唔夠膽睇返段片

其實當年 獨家村 係RTHK攞金曲獎演唱嘅時候已經有d失望,
明知首歌攞獎都唔 ...
若葉之年 發表於 2019-3-13 16:21

呢個就係我中意佢既地方,每次睇佢唱live都好刺激好excited好有驚喜/險

橙海竟然成為了重災區, Kay 因為聽唔到音樂攞唔到個節奏, 仲要扮輕鬆和面露笑容, 真的令人沮喪

洗乜話ig姐你望下呢度
kwanie 發表於 2019-3-13 16:08

你地、使唔使趁墟咁踩Kay Kay ? 其實除左橙海差 其他都還可以
    使唔使咁mean ?
謝安琪唯一叱吒樂壇大滿貫女歌手!

你地、使唔使趁墟咁踩Kay Kay ? 其實除左橙海差 其他都還可以
    使唔使咁mean ? ...
白河喜來登 發表於 2019-3-13 19:10
FYI
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15595&extra=page%3D2
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15610&extra=page%3D2
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

使唔使咁mean ? ...
白河喜來登 發表於 2019-3-13 19:10

不必嘔心瀝血叫他愛Kay
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 12
1.陳蕾 - 當我迷失時聽著的歌 (1 Week No.1)
2.Serrini - 成為/Becoming
3.謝安琪 - 其實寂寞

兩回事 我覺得Kay 尋晚唱羅生門好正!

晴報講得好..

尋晚應該加插一曲《忘憂草》.先可以睇得出kay姐歌藝(走音)有無進步.
nil

兩回事 我覺得Kay 尋晚唱羅生門好正!
白河喜來登 發表於 2019-3-13 19:22

甩哂BEAT 同咁唔STABLE 既聲去唱 你都覺得正????
有冇盲目到咁呀.....

甩哂BEAT 同咁唔STABLE 既聲去唱 你都覺得正????
有冇盲目到咁呀.....
Kyle_ 發表於 2019-3-13 20:47

比你ear mon 無聲 你唱都唱唔得

白河喜來登 發表於 2019-3-13 20:50

咁把聲咁飄關EARMON 咩事呀??佢擺明冇練歌, 仲死撐

同埋你話首歌佢唱得好正, 正係邊???????願聞其詳

我都覺得啊kay唱得好正.好似揣摩緊一個角色去唱.個角色應該係音癡啦.或者係年幼被拐賣到廣西南寧嘅啞巴歌女。果然係天生藝術家呀kay.

如果啊kay以後都可以有咁嘅表演.我願意俾錢睇佢演唱會.因為好難用錢買到開心,謝安琪俾到我.樂壇負累
nil

好正

其實KAY唔講到件事咁大 D人仲快唔記得啦
https://imgur.com/VEipLW9

kay反應咁大應該都係驚之後啲傳媒寫衰佢先喊定先

其實勢不兩立好正, 橙海和shallow就算啦

好正

SPNicole 發表於 2019-3-13 21:57

最後嗰一句真係好串
不過而家嘅祖祖都唱唔返呢個level啦
Jayant Music Chart 2019 Week 12
1.陳蕾 - 當我迷失時聽著的歌 (1 Week No.1)

最後嗰一句真係好串
不過而家嘅祖祖都唱唔返呢個level啦
JayantL 發表於 2019-3-14 00:13

我都覺
今次KKBOX 破相開始好番D  PRETTY CRAZY都幾好 不過抖氣聲又大番

Jun. 發表於 2019-3-13 23:19

聽呢條片又唱得幾正常
冠軍歌 致旅途中的我 - Nowhere Boys (38)
亞軍歌 無憾的生存 - Dear Jane (36)
季軍歌 偽人 - 許廷鏗 (27) [ week 12 ]

我都覺
今次KKBOX 破相開始好番D  PRETTY CRAZY都幾好 不過抖氣聲又大番
SPNicole 發表於 2019-3-14 00:20

現場聽pretty crazy真係唱得好好
仲要係新歌
一開頭我仲以為係咪咀
佢而家唱慢歌吃力咗好多 反而快歌仲係好穩陣

聽呢條片又唱得幾正常
Lewis 發表於 2019-3-14 00:22

好多句都又震又唔夠氣wor

現場聽pretty crazy真係唱得好好
仲要係新歌
一開頭我仲以為係咪咀
佢而家唱慢歌吃力咗好多 反而 ...
JayantL 發表於 2019-3-14 00:26

現場PRETTY CRAZY個編曲有冇豐富D
首歌好CATCHY 但編曲唔夠HIGH

如果啊kay以後都可以有咁嘅表演.我願意俾錢睇佢演唱會.因為好難用錢買到開心,謝安琪俾到我.
fafa 發表於 2019-3-13 21:37
原來Kay係想為Phil宣傳新歌《買不到的快樂》先變魔音

依家邊個先係歌手呀?

現場PRETTY CRAZY個編曲有冇豐富D
首歌好CATCHY 但編曲唔夠HIGH
SPNicole 發表於 2019-3-14 00:30

編曲改左好多次 應該同cd 有出入

回復 73# JayantL

pretty crazy backing vocal都幾大聲下
不過快歌冇乜所謂啦

依家邊個先係歌手呀?
Jacz 發表於 2019-3-14 11:46

佢真係好寂寞,彎嘅都要講到直
「讓我代你白頭   煩惱百千   紋在我手」
Week 12 ERadio 華語榜
1. 致旅途中的我 - Nowhere Boys  |  2. 無憾的生存 - Dear Jane  |  3. 偽人 - 許廷鏗

好正

SPNicole 發表於 2019-3-13 21:57

仲有多段,咪又係有耳機問題
但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉
用可憐搏版面搏關注真心不要得

昨晚是首屆KKBOX香港風雲榜,感謝所有入場支持的觀眾及在網上、電視看直播的大家,亦感謝大家十年來的陪伴,讓KKBOX一步一步走到今天。

昨晚「十年累積 • 點播十強」的表演是KKBOX、唱片公司、歌手、導演組及樂隊等多方一起努力及配合,才可以誕生的一個環節,我們很感謝所有參與單位的努力及用心,沒有任何一位也不會成事。作為主辦單位最大的希望就是歌手朋友們可以有一個很好的舞台,安心地盡情表演,但在這個環節發生了Kay謝安琪的耳機失靈事件,讓大家感到失望,我們都深感難過,也對Kay及期待她演出的歌迷致上深切歉意。

在問題發生當時,各單位已盡力搶救,希望能盡快解決問題,但因為技術問題繁複未能即時解決,我們會跟各方面了解狀況,避免日後再發生類似情況並承諾持續改進。在此我們要感謝Kay的專業及勇氣,在耳機訊號受到干擾完全聽不到聲音之下,仍能靠著看6號@RubberBand及Sunny@Supper Moment的口型來完成整個表演,讓大家都深感佩服。同時也要感謝6號@RubberBand及Supper Moment在台上盡力給予Kay協助,真的十分感謝大家。

亦再次感謝所有KKBOX會員與歌迷們對風雲榜及歌手的關心與支持,期望日後為大家帶來更多精彩的演唱會。

但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉
用可憐搏版面搏關注真心不要得 ...
Wing1211 發表於 2019-3-14 17:05

係咪有台mon ? 叱咤夠有台mon ( monitor speaker) , 梗唱到啦 !

對牙 Kay 好失望
可能 tributehotel 唱得仲好聽過佢...

昨晚是首屆KKBOX香港風雲榜,感謝所有入場支持的觀眾及在網上、電視看直播的大家,亦感謝大家十年來的陪伴 ...
白河喜來登 發表於 2019-3-14 18:04

班搞音響既staff“搶救”咁耐都未得 旨意佢地死得啦

成個典禮執7左佢啦
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)
亦都恭喜Kay成為叱咤史上首位大滿貫女歌手
再恭喜Kay首奪最優秀流行女歌手大獎!

係咪有台mon ? 叱咤夠有台mon ( monitor speaker) , 梗唱到啦 !
白河喜來登 發表於 2019-3-14 18:05

你唱歌好聽過牙kay
支持你出歌算
Jim's Music Selection 2019
WK 12: 我要給世界最悠長的濕吻 / 寂寞就如 / 其實寂寞

班搞音響既staff“搶救”咁耐都未得 旨意佢地死得啦

成個典禮執7左佢啦 ...
kayzzz 發表於 2019-3-14 18:17

我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚幾徬徨 如果你聽唔到音樂 和自己把聲 係超級難唱得好
    有D人係天生唱到絕對音感(absolute pitch) 即佢聽覺靈敏到 好易分辨到個音高(pitch) 自然都唱準個音 但呢D 人係好少數 一萬人中只有一個
    大部分人係只唱到相對音感 (relative pitch), 要聽到參考音先可以分辨音高,如果聽唔到聲 或太多雜幸 影響判斷 自然演奏或唱歌受影響
    唔係後天唔努力 係天生要靠聽覺先掌握到音準 你地可以上網搵下 我講既係咪事實。

但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉

整緊耳機都要有唱歌嘅body language
呢方面同kay kay一樣 雖然美淫嘅body language係黑面同瘋狂除戴耳機

睇咗羅生門條片,都唔係差得好緊要,係有d位有d飄

睇咗羅生門條片,都唔係差得好緊要,係有d位有d飄
aussie2013 發表於 2019-3-14 19:36

咪係囉 ! 聽唔到聲 都唱到咁 已經係實力證明 比著我 一早句句走音 兼錯曬拍子
    唔係人人都有絕對音感(absolute pitch) , 呢種人萬中無一

你唱歌好聽過牙kay
支持你出歌算
放空 發表於 2019-3-14 18:27

登登幾時出道
~*恭喜容祖兒首奪叱咤至尊歌*~
20周年強勢主打:一種永遠
闊別兩年 2019 不容錯失 重奪叱咤女金指數: 73*

登登幾時出道
hehehaha 發表於 2019-3-14 19:56

你返屋企啦 講呢D? 我只係興趣錄下歌 Kay 先係專業歌手!

我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚幾徬徨 如果你聽唔到音樂 和自己把聲 係超級難唱得好
有D人係天生擁有絕對音感(absolute pitch) 即聽覺靈敏到 好易分辨到個音高(pitch) 自然都唱準個音
但呢D 人係好少數 一萬人中只有一個 大部分人係只有相對音感 (relative pitch),
要聽到參考音先可以分辨音高, 如果聽唔到聲 或太多雜聲 影響音準判斷 自然演奏或唱歌受影響
唔係後天唔努力 係天生要靠聽覺清晰先掌握到音準 你地可以上網搵下 我講既係咪事實?

你話EAR MON冇事唔會唱得咁差, OK (不過佢就算平時有EAR MON個時點樣, 心照啦)
不過講到好似佢唔係ABSOLUTE PITCH都可以唱到咁, 係實力派係超水準僅次於世界級ABSOLUTEPITCH萬中無一高手咁
真係笑死全人類囉, 佢平時咩水準大家都知,

你返屋企啦 講呢D? 我只係興趣錄下歌 Kay 先係專業歌手!

我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚 ...
白河喜來登 發表於 2019-3-14 20:01

唔該專業呢個字唔好亂用,專業同職業係兩個層次
好明顯你偶像只係當唱歌為一個職業
你就更加千奇唔好諗出道,簡直浪費地球資源

網上有好多自稱上過台用耳機唱歌既人都話無耳機唱歌唔係你地想像中咁易
仲話有perfect pitch既人係萬中無一, relative pitch既人都係要聽到聲至知自己唱緊咩音
好多人護心姐
冠軍歌 致旅途中的我 - Nowhere Boys (38)
亞軍歌 無憾的生存 - Dear Jane (36)
季軍歌 偽人 - 許廷鏗 (27) [ week 12 ]

唔該專業呢個字唔好亂用,專業同職業係兩個層次
好明顯你偶像只係當唱歌為一個職業
你就更加千奇唔 ...
Wing1211 發表於 2019-3-15 08:39

放心 我有自知之明 唔會妄想做歌手 當興趣玩下 但Kay 係專業無可爭議
    佢今次 唱羅生門 無耳機幫助下都只係走一兩粒音 , 少少震和飄 , 又算捉到拍子
    咁仲唔叫專業? 咁叫咩? 咁relative pitch 做到咁都算有交代啦!

放心 我有自知之明 唔會妄想做歌手 當興趣玩下 但Kay 係專業無可爭議
    佢今次 唱羅生門 無耳機幫 ...
白河喜來登 發表於 2019-3-15 11:03

專業走音歌手無可爭議啦

佢唱功差都唔係第一日知㗎啦.你偶像從來唔係sale唱功你唔係唔知阿嘛。無咁大個頭唔好戴咁大頂帽啦,真係難為你死撐好聽。災難級擾民啦,一開口就扯曬蝦咁,你地集資買啲氧氣罩俾佢啦
nil

但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉

Starlight真係世界級演唱會

宜家先知表演者無左耳機聲會聽唔到現場音樂聲咁恐怖,佢仲唱到落去都真係好犀利

宜家先知表演者無左耳機聲會聽唔到現場音樂聲咁恐怖,佢仲唱到落去都真係好犀利 ...
KITSTON 發表於 2019-3-15 23:32

演唱會耳機冇聲
應該可以靠台mon/歌詞機?
呢兩樣都冇既話其實好難跟得準拍子
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]