返回列表 發帖

其實寂寞 - 謝安琪

單選投票, 共有 212 人參與投票
78.77% (167)
1.89% (4)
2.83% (6)
1.42% (3)
15.09% (32)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 11/03/2019

https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/122QGFGKcPHlFutURUfu_g==

作曲:徐繼宗
填詞:林夕
編曲:Jerald / 林知秋
監製:麥浚龍 / Jerald

一個人會上癮

開燈一個人        熄燈不見人       
為何還要吸足一晚塵
手機聲太沉        為何成朝聽不到趣聞
不知等哪人        根本不需要起身

開餐一個人        不必等夠人       
埋頭狂吃通粉不會淋
街都不夠行        潛逃琴行敲一敲鋼琴
跟生保網民        分享新買化妝品

能夠孤單夠運
悶也可悶到上癮
能被世界撇下
證明獨有得沒誰能合襯

其實寂寞        就如自己一個吃火鍋
難道寂寞        就連爛透神劇亦照播
其實寂寞        就如自己一個唱K歌
需要寂寞        就如沒有人類望見我

我有我一樣過        我見我的時間亦更多
哪怕眼影畫錯        永遠也得神發現我搞錯

剛好一個人        當然一個人       
才能留意天花的裂痕
好一幫聖人        彈完人夫選舉新女神
聽得左耳萌        早知一個見醫生
都驚一個人        偏不想見人       
為何傻笑解釋好費神
飛冰島旅行        無人疑心怎麼一個人
天空得片雲        躲於酒店看新聞

能夠孤單夠運
悶也可悶到上癮
能被世界撇下
證明獨有得沒誰能合襯

其實寂寞        就如自己一個切生果
難道寂寞        就如逐套戲用慢鏡播
其實寂寞        就如自己一個看山火
需要寂寞        就如沒有無謂合照過

其實寂寞        就如自己一個吃火鍋
難道寂寞        就連爛透神劇亦照播
其實寂寞        就如自己一個唱K歌
需要寂寞        就如沒有人類望見我

我有我一樣過        我見我的時間亦更多
要按讚都㩒錯        永遠也得神發現我搞錯

覺得佢唱唔到寂寞ge感覺

各位都A&R上身呢首本質就係呼應作 唔係正plug
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

寂寞就如 好聽過 其實寂寞
不過同意樓上
其實寂寞 好loop過 寂寞就如

兩隻寂寞我都好快上腦好快厭
快啲下一plug啦不如
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

都唔係丫, KAY既VOCAL 不嬲都好好.
幾首重演繹既作品都好高評價
其實寂寞 冇POP味但出奇地好loop
呢個真 ...
kaytse 發表於 2019-4-10 12:34

抄我另一個post :

其實寂寞個旋律有記憶點 而且耐聽d
反而 寂寞就如一聽好順耳但chorus其實難記過 其實寂寞
最後變左 其實寂寞 好loop過 寂寞就如

謝老母對於big hit既觸覺係幾強
但對自己vocal handle到幾多野既觸覺就... ...
HOTMAN 發表於 2019-3-27 20:11

都唔係丫, KAY既VOCAL 不嬲都好好.
幾首重演繹既作品都好高評價
其實寂寞 冇POP味但出奇地好loop
呢個真心覺得係kay功力
如果juno唱 一定變悶歌一首

寂寞就如pop得黎有少少俗, juno唱呢首穩陣好多 (如果34比左kay唱一定唔會咁劣評如潮:( )
kay 都唔需要呢類歌啦講真, 搶得好, 各取所需.
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

超越五分之佳作

林夕的詞真的好正, 女神kay真的唱得恰如其份, 另外跟著人妻一起聽, 有牽動著我心靈的感覺. 5+++

一般般 女人好聽啲

我有我一楊過     我見我的時間亦更多

原來神鵰俠侶黎

5分啦仲使講既
因為係謝安琪

好驚又係肥y眼高手低作品
佢講到終於完成左十年未完成既心願咁
kayzzz 發表於 2019-3-29 20:51

肥Y 真係 Flop 到地核
不過佢近年寫俾 Kay 嘅都無出事... 希望會 Keep 到
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

咁其實馮穎琪都可以唔 POP 嘅  
伍樂城係咪又係嗰啲五個音 K歌  ...
616.1314 發表於 2019-3-29 20:45

好驚又係肥y眼高手低作品
佢講到終於完成左十年未完成既心願咁

但佢揀親啲melody好另類
應該專登
hehehaha 發表於 2019-3-29 20:46

人妻的偽術又真係好另類喎

有預感依首已經係今年最唔pop個首派台歌

下兩首 伍樂城 馮穎琪
kayzzz 發表於 2019-3-29 20:36

但佢揀親啲melody好另類
應該專登

下兩首 伍樂城 馮穎琪
kayzzz 發表於 2019-3-29 20:36

咁其實馮穎琪都可以唔 POP 嘅
伍樂城係咪又係嗰啲五個音 K歌
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

其實寂寞kkbox 三週冠,youtube 熱門#4
應該係kay加入幻國後成績最好嘅一首歌

Btw好期 ...
myrichardac 發表於 2019-3-29 18:51

下兩首 伍樂城 馮穎琪

Btw好期 ...
myrichardac 發表於 2019-3-29 18:51

竟然係呢首跑出 我覺得上年嗰D好D

Btw好期待肥y首偷情的禮儀

啱啱四大流行榜個page有人講左係謝大媽自己搶左依首歌黎唱既
kayzzz 發表於 2019-3-27 13:05

謝老母對於big hit既觸覺係幾強
但對自己vocal handle到幾多野既觸覺就...

啱啱四大流行榜個page有人講左係謝大媽自己搶左依首歌黎唱既
kayzzz 發表於 2019-3-27 13:05
剛剛電台訪問 Kay 講咗,係佢搶咗 Juno 的歌呀
SPD 發表於 2019-3-27 13:35

希望嚟緊CC嗰首歌係俾KAY唱啦
任我行 失憶蝴蝶

希望唔好又係俾麥生搶咗啦
remus 發表於 2019-3-27 10:03

剛剛電台訪問 Kay 講咗,係佢搶咗 Juno 的歌呀

我都好中意Kay唱cc 歌,不過唔敢期望咁多,juno次次都攞哂d靚野
唯有人妻的偽術當住半首CC 歌聽算{:1_117: ...
cmho 發表於 2019-3-26 23:41

christopher.chak.yat.sang

麥浚龍 × 謝安琪《the album part one》
17, 28 and ... 34. Thanks Juno fo ...
kayzzz 發表於 2019-3-25 01:10

希望唔好又係俾麥生搶咗啦
任我行 失憶蝴蝶

17, 28 and ... 34. Thanks Juno fo ...
kayzzz 發表於 2019-3-25 01:10

我都好中意Kay唱cc 歌,不過唔敢期望咁多,juno次次都攞哂d靚野
唯有人妻的偽術當住半首CC 歌聽算

真係好鍾意謝安琪呢個女人
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

17, 28 and ... 34. Thanks Juno for inviting me to tailor-make songs for this story. It's definitely a very exciting journey in which I enjoyed the creative exchange and freedom involved.
When I recorded the first demo of 暴烈·34 (with no lyrics yet), it was so difficult to handle the highest notes properly so I had to merge vocal soft synth with my real voice to express those notes, haha.
This is surely a challenging song, but I think the most challenging one (not only in terms of vocal range) is still yet to come...

希望首歌會俾key唱

首歌都幾岩jw同吳若希唱
HOTMAN 發表於 2019-3-24 16:04

Fiona

首歌都幾岩jw同吳若希唱

其實佢live最大問題唔喺話off之類噶
問題在於佢好多歌其實都喺表現出一副好冷漠/唔在意噶感覺,喺cd好好聽 ...
Manfong 發表於 2019-3-23 07:46
其實係,live唱得好用力,我覺得係佢怯場緊張

不過上次叱吒沐春風冇呢個問題

我反而想聽肉緊版沐春風

其實佢live最大問題唔喺話off之類噶
問題在於佢好多歌其實都喺表現出一副好冷漠/唔在意噶感覺,喺cd好好聽,
但喺唱live變咗好肉緊、好奇怪...
尋找一息間的美好。

2008喇去到
仲黑盒咩
艾石仔 發表於 2019-3-22 14:00

今時今日仲有call台㗎
例如有醫院啲姐姐會用
因為手機會干擾某啲醫療設備

咁大個mon
有乜可能2008有啊
JayantL 發表於 2019-3-22 14:11

2013?

2008喇去到
仲黑盒咩
艾石仔 發表於 2019-3-22 14:00

咁大個mon
有乜可能2008有啊
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

其實個故事係咪已經爛咗啦
點解Kay部電話咁新嘅
JayantL 發表於 2019-3-22 02:26

2008喇去到
仲黑盒咩

伏筆

留名等睇請埋成隊 Mr. 出黎
b01091018 發表於 2019-3-21 00:05

唔係吳浩康咩

點解Kay部電話咁新嘅
JayantL 發表於 2019-3-22 02:26

不嬲爛左……

點解Kay部電話咁新嘅

開燈一個人 熄燈不見人
也只不過 慶生一個人 戰死一個人
seeseetv 發表於 2019-3-19 22:48

伏筆

留名等睇請埋成隊 Mr. 出黎
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

Wonders 發表於 2019-3-20 13:37

好悶
無聊 一點意思也沒有
今次連文案都無...