返回列表 發帖
寂寞就如 / 其實寂寞 /
其實係咪有個派台version
WYTV Music Chart(Week 12)
WYTV Music Award 2018(完整名單)

其實moov使用人數多唔多?
viutv精既話 搞個統計所有網上串流平台既榜 年尾搞埋頒獎禮
即刻打冧所有四台垃 ...
liebe 發表於 2019-3-15 00:07

所謂打冧勁歌, 其實成數唔高, 因為d劇歌串流都高

你睇hana都做到風雲歌手就知影響力

最多只係大獎唔會係佢
WYTV Music Chart(Week 12)
WYTV Music Award 2018(完整名單)

泳兒 Vincy《明日花》
作曲:黃柏勳/愛莉鵝Ariel Lee
作詞:林若寧
編曲:許書豪
監製:曹格 / 宋世堯
...
721AXA 發表於 2019-3-15 00:04

林若寧真系好中意美Hin,又來明日花

Hoyin 發表於 2019-3-15 00:51

嘉儀終於找回音樂的正確方向, 靠翻唱經典歌是不行, 今次這首曲就是她拿手的慘情歌,效果不錯.

一扇門是我  可凱旋四方 不怕前面對著那路  不夠康莊

...

仲以為係 CC x 林夕 x 陳柏添~~~
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

903要捨棄坤gor, 和懷念講再見不見踪影

hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 10:07

好出奇牙?

hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 10:07

蘇民峰晨早批毒坤人生高峰5年大運,好好把握,之後打回原形

我諗毒坤有做好財務安排卦,佢呢3,4年應該揾到錢

我諗毒坤有做好財務安排卦,佢呢3,4年應該 ...
lblemon 發表於 2019-3-15 10:22

看得出坤gor 都好努力改變, 包括演技, 唱歌技巧, 可惜大家已經對他成見太深, 現在祗可看他的造化.可能命運真的無人能改變, 唯有在有運時盡量地把握.

看得出坤gor 都好努力改變, 包括演技, 唱歌技巧, 可惜大家已經對他成見太深, 現在祗可看他的造化.可 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 10:28

本身hater個班就算啦
但而家佢個紅館賣飛清況都好明顯遠差過第一次
姐係佢自己都流失左一班人
怪得邊個
HINZ TOP 20 Week 11
01 守破離 - 林二汶
02 值得放棄 - 符致逸
03 偽人 - 許廷鏗

So cf話睇晒成個訪問才好説 不要看d唔看d     

So cf話睇晒成個訪問才好説 不要看d唔看d
moXYZ 發表於 2019-3-15 10:36

蘇民峰係在勁歌金曲節目度講的,不是訪問。同集仲有鄭融,胡琳

果時毒坤仲未紅,所以當蘇師父話毒坤就快出現人生最好的五年大運,要好好把握,之後會打回原形時,我印象好深。1,2年之後,就出現原來她不夠愛我,印証左蘇民峰真係准。

民峰學院 Ch14 講得好詳細有32分鐘專講坤哥

https://www.youtube.com/watch?v=oDSFmC053kE

怪得邊個 ...
hinz 發表於 2019-3-15 10:30

對的,坤gor都要檢討一下。今天看新聞,他又開始接拍劇集,可能演唱會無人睇,要在其他方面努力賺錢。

怪得邊個 ...
hinz 發表於 2019-3-15 10:30

音樂黎講呢兩年係好模糊 做『自己』喜愛既音樂 並非大眾喜愛
同jw一樣 未去到某個樂壇地位 就唔好諗做自己喜歡既音樂俾大眾聽

“退休?我咪霖啊”強積金預設投資……

其實坤gor都算有性格,不肯改變形象,而且他是靠唱cover而引起樂迷注意,但當某些巨聲翻唱經典舊歌和出碟的時候,他暫時都無出翻唱碟,都算是有心的歌手。

其實坤gor都算有性格,不肯改變形象,而且他是靠唱cover而引起樂迷注意,但當某些巨聲翻唱經典舊歌和出碟的 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 11:18

唔改形象我覺得都岩,因為佢現時的形象係幫佢接到廣告。改形象,別人都未必受落。

對的,坤gor都要檢討一下。今天看新聞,他又開始接拍劇集,可能演唱會無人睇,要在其他方面努力賺錢 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 11:04

連你都承認銷情差,相信真係好差

連你都承認銷情差,相信真係好差
lblemon 發表於 2019-3-15 11:39

現在科技進步,上票網一查就知。今次版主貼中了,可能是今年年度滯銷演唱會
但亦可証明2016一場紅館演唱會真的是多人睇。

雲吞 當我迷失時 如若我
三首歌咁就死左

其實坤gor都算有性格,不肯改變形象,而且他是靠唱cover而引起樂迷注意,但當某些巨聲翻唱經典舊歌和出碟的 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 11:18

阿某些巨聲出翻唱歌,就係等於冇心唱歌架咩?!
咁Hins夠有出咗隻女歌翻唱,咁佢係咪又係冇心唱歌呀下
而且要翻唱無俾原唱比下去,都唔係容易,你個坤哥仔做唔做到先,做唔到就唔好翻唱囉
坤哥咁有心唱歌又有性格,點解今次紅館賣得咁差,連903都遺棄佢,勁歌又唔托佢,不如你叫佢自己諗下點解啦
你成日將坤仔同人比,比咩啫比,比完又借意踩低人抬高坤仔,你係幫坤仔定同佢倒米呀??

2019 香港唱片商會銷量榜第10週 2019/3/15

TW LW NW
01 09 02 No Coincidence / 鄧小巧  
02 01 11 Senses Inherited / 張敬軒  
03 02 04 Head Above Water / Avril Lavigne
04 06 04 thank u, next / Ariana Grande
05 03 05 Bohemian Rhapsody / OST
06 04 11 但願人長久 / HANA 菊梓喬
07 05 11 L.O.V.E. / 陳奕迅 (and the duo band)
08 10 XX Friends For Life 新曲+精選 / 鄭伊健
09 RE 09 維多利亞 VICTORIA ONE / 古巨基  
10 RE 05 Ugly Beauty / 蔡依林

OUT
XX 07 19 A Star is Born / OST
XX 08 02 Thank You / 徐天佑
03 偽人 - 許廷鏗

恭喜小巧銷量榜冠軍~
張敬軒亞軍都係個勁字,同埋古sir有回翻第九位,jolin第十位,都係舊年專輯啦

恭喜我巧!
~*恭喜容祖兒首奪叱咤至尊歌*~
20周年強勢主打:一種永遠
闊別兩年 2019 不容錯失 重奪叱咤女金指數: 73*

要買多十隻支持!

古巨基斷斷續續都上左9個星期
03 偽人 - 許廷鏗

我巧終於吐氣揚眉
KFMusic Choice WK 12
1 寂寞就如 - 麥浚龍 | 2 其實寂寞 - 謝安琪 | 3 You Don't Know Me - Dusty Bottle | 4 Ride Along - 黎曉陽 | 5 致旅途中的我 - Nowhere Boys

要買多十隻支持!
艾石仔 發表於 2019-3-15 14:16

希望下星期仲上到

我巧終於吐氣揚眉
Kfmusic 發表於 2019-3-15 14:26

今次要直播痛哭留涕了

Wow 感動到痛哭 恭喜大巧
鄭秀文 陳慧琳 楊千嬅 容祖兒
薛凱琪 衛蘭 王菀之 謝安琪
Gin Lee AGA 鄧小巧 林欣彤

係邊5年? 15至20?

唔改形象我覺得都岩,因為佢現時的形象係幫佢接到廣告。改形象,別人都未必受落。 ...
lblemon 發表於 2019-3-15 11:38

其實,與其改形象不如練好唱功。我覺得佢可走盧廣仲唱得才子路線,盧唔靚仔,但唱功真係勁。

TW LW NW
02 01 11  ...
hinz 發表於 2019-3-15 14:12

要紅了要紅了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 守破離 2. 懷很舊的舊 3. 慶祝無意義

牙巧
Jim's Music Selection 2019
WK 12: 我要給世界最悠長的濕吻 / 寂寞就如 / 其實寂寞

痴線好開心
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 守破離 2. 懷很舊的舊 3. 慶祝無意義

TW LW NW
02 01 11  ...
hinz 發表於 2019-3-15 14:12

巧團隊keep住上cm
ig張圖係cap你post

其實唱片生意係咪真係差無可差
一來呢排無乜新碟, 二來D舊碟仲係可以長期上榜, 三來軒仔隻碟先賣得萬5張...
冠軍歌 致旅途中的我 - Nowhere Boys (38)
亞軍歌 無憾的生存 - Dear Jane (36)
季軍歌 偽人 - 許廷鏗 (27) [ week 12 ]

小巧有上cm mon post

阿某些巨聲出翻唱歌,就係等於冇心唱歌架咩?!
咁Hins夠有出咗隻女歌翻唱,咁佢係咪又係冇心唱歌呀下
而 ...
神女有心 發表於 2019-3-15 13:51

我覺得翻唱反而重難,因為人地一定會同原唱比較。所以一定要make sure不可以比原唱比下去。Hubert唱化蝶已証明比原唱更好。同埋我覺得星夢歌手出翻唱歌,都係公司決定,歌手只要盡力唱得好就無所謂了。

講番坤哥,東華音樂會同其他頒獎禮,認真地聽佢唱過幾次Live, 其實唔算差。但如果佢真係想走實力派,絕對要比而家水平唱得更好。

小巧有上cm mon post
hehehaha 發表於 2019-3-15 14:54

我forward 比sheng

阿mark係邊度?小巧第一,連菊姐都做不到,tvb又要打壓小巧了
恭喜楊千嬅成為新增影后巨星手印壓扁膠kayz2z
及奪得最高銷量女歌手大獎
叱吒大滿貫無人認同好可憐

仲以為係 CC x 林夕 x 陳柏添~~~
l00540 發表於 2019-3-15 10:05

作曲係乜水?

基本上,Short Story 開始已經冇首係好聽。不過最難頂都係 騎膊馬,又高音又難唱又無記憶點,旋律又平如 ...
hkbaby 發表於 2019-3-15 02:30

騎膊馬係繼感應後第2首有2台歌曲獎

...

又揾林若寧填詞?揾林夕不得?

阿mark係邊度?小巧第一,連菊姐都做不到,tvb又要打壓小巧了
iamsingingwong 發表於 2019-3-15 15:39

係呢度,強烈要求tvb上雲吞,有乜理由銷量冠軍,一首歌都上唔到勁歌金榜

係呢度,強烈要求tvb上雲吞,有乜理由銷量冠軍,一首歌都上唔到勁歌金榜 ...
阿mark 發表於 2019-3-15 16:13

有乜理由銷量冠軍,但一台都不俾冠?

現在科技進步,上票網一查就知。今次版主貼中了,可能是今年年度滯銷演唱會
但亦可証明2016一場 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 13:19

當年佢有HIT 歌, 同埋第一次開紅館

係呢度,強烈要求tvb上雲吞,有乜理由銷量冠軍,一首歌都上唔到勁歌金榜 ...
阿mark 發表於 2019-3-15 16:13

因為在TBB的時空裡
有菊姐、胡生、石小姐和另外兩位銷量王
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

因為在TBB的時空裡
有菊姐、胡生、石小姐和另外兩位銷量王
l00540 發表於 2019-3-15 16:16

石詠莉?銷量王?