返回列表 發帖
有fd 聽到依家彩排緊
唱快版終身美麗
victor1991415 發表於 2019-7-11 11:52

覺得會好似TxB以前賀台慶會將D慢歌remix咁   

唯獨都可以變快板 (衝動點唱)
默契都可以變快板 (念念不忘)
點解終身美麗未聽就咁大反應? ...
uran 發表於 2019-7-11 12:43

當年Show Mi 唯獨 由慢變快版其實好正 好震撼

HK01出左篇幾認真既統計, 又幾有趣
鄭秀文紅館唱得最多嘅作品

第10位《小心女人》,一共在96、97、07年,3個演唱會的歌單中出現,總共唱了32次。
第9位《唯獨你是不可取替》,雖然是許志安的作品,不過Sammi經常也會在演唱會上邀請許志安合唱,亦會把歌曲放入Medley中,總共有5個演唱會出現過此曲,大約唱了39次。
第8位《親密關係》,分別於97、04、09、16年的演唱會歌單中出現,四個演唱會合共唱了40次。
第7位《放不低》,作為Sammi的早期作品,96、97、07及14年的演唱會中也有演唱。總共唱了44次。
第6位《煞科》,Sammi的快歌代表,總共出現在5次演唱會的歌單裡,尤其最近的4個演唱會也有演唱,總共唱了50次。
第5位《獨家試唱》,與《煞科》一樣,出現在01、07、09、14、16年的演唱會中,同樣是唱了50次。
第4位《捨不得你》,亦是Sammi的早期作品,96年的首個演唱會已是歌單之一。一共在5個演唱會當中也有出現,總共唱了51次。
第3位《不拖不欠》,96年推出的作品,一共出現在5個演唱會中,不過較集中於首四個演唱會,04年後已甚少演唱。一共在紅館上演唱了54次。
第2位《終身美麗》,Sammi的代表作之一,基本上01年推出作品後,每次演唱會也必定會收錄,故此一共唱了57次。
第1位《默契》,演唱次數遠拋第2名,亦是Sammi無可取代的代表作,除了04年的《Sammi X Sammi》演唱會沒有唱之外,幾乎每一場也是必唱之選,一共唱了80次。

好想睇kelly 統計第一位花花宇宙 第二位大日子其實點解無信者得愛?不要驚動愛情? sammi成日做 ...
你老闆 發表於 2019-7-11 22:43

呢兩首出左得10年
無頭10首果堆咁耐歷史喇

默契真係好恐怖 希望聽晚唔會出現
fifty1205 發表於 2019-7-11 22:49

呢10首淨係想聽小心女人同不拖不欠

聽講聽晚嘉賓係amanda lee
hehe 發表於 2019-7-12 15:46

好shocked
其實以前仲係臭四果時係咪唔妥佢

(即係好似愛你愛到殺死你 朱金梅個死敵係Ada
硬係覺得Ada就係Amanda)

I'm back
今次真係有改變唔會再沿用番Love Mi/Touch Mi 1,2套路
同埋唱得好好啊
無降key

不過歌單/歌曲選擇驚喜其實不算很多
開場歌重編係好正
唔用原版真係有新感覺
見到marching band令我想起理想對象其實都可以咁玩
而最大驚喜都係不要
真心嗌左出黎 不過似乎太side 其他人都無乜反應

估唔到又唱男仕今天你很好
叮噹跳番當年隻舞 which is 幾surprise
之後唱新歌
我先知道鐵樹蘭個lead vocal係sunny
其實呢part 換走頭兩首歌 唱D其他歌改成rock都可以喇

最後encore又係估佢唔到
邊有人諗到佢用呢首歌完
仲要sharp end 連d reprise music都無

btw 估唔到會再唱birthday gig某些歌
但依然有好多從未唱過live既歌都係無機會上場
有D可惜
唔知第100場同尾場會唔會有surprise

回復  masterdragon

其實第2, 3 part對街客黎講都算幾side

後段福音果3首街客甚至可能1首都唔識

全場 ...
Xavierism 發表於 2019-7-15 00:19

咁又係
第二part都可以話D歌係另類D (雖然第3首又有)
仲以為會唱唉聲嘆氣
但都估唔到第三part反應都好冷淡
但其實幾首都係主打歌
第1首起intro都無人嗌

最有反應同真係high都係要去到信者得愛
其實好唔想再聽 因為我真心覺得麻麻
又令我諗起Love Mi d 人好似撞邪咁

收山味濃,今次d造型似係回顧歷年演唱會造型
fifty1205 發表於 2019-7-13 12:51

嘉賓果part紮辮加牛仔褲直頭99年iconcert咁 同埋又有nike眉

似zootopia隻羊
我覺得係靚嘅
反而第二套粉紅色我覺得麻麻
hihi 發表於 2019-7-13 18:03

粉紅拖尾裙一上黎好小鳳姐feel

Leaked guest list:
12- Fiona Joyce
13- Amanda
14- Kelly
15 - sandy
16- sally
18 - Joey
19-  fafa
...
leongl 發表於 2019-7-14 07:17

寫果個有無諗下
Sandy ? 有咩關係 ? (雖然都係ex華納天后)
Faye ?
真係得啖笑

佢至憎果首tvb十大金曲祝你快樂仲有無可能唱
阿mark 發表於 2019-7-15 00:22

如果有第二次side track show可以跪求下

hi welcome back

我好鍾意呢個look 回憶返晒黎
之後慢歌著黑色又令我諗起encore唱默 ...
JasOh103 發表於 2019-7-15 00:54

又係喎

合唱歌真係成22年無唱
原key唱番 真係好正

唔係降咗Key咩
angelcheng0203 發表於 2019-7-15 01:09

我覺得差唔多
當然唔似CD版咁 (當年24歲)

今晚10:57就完場
11點都唔夠
hihi 發表於 2019-7-15 23:38

尋晚都係
20:30 - 22:58

尾場應該會唱多幾首

一係就前輩級,一係就退隱的,一係就死敵,容祖兒好似唔符合以上標準 ...
阿mark 發表於 2019-7-16 13:35

覺得小鳳姐都有機
早幾年Sammi有做過佢嘉賓

可能係汪明荃
風見志郎 發表於 2019-7-16 15:04

都有可能架
阿姐01年shocking colors 都做過
唱迷人pink lady

係咪鄭融同鍾舒漫一齊? 鄭融未夠班一人做一場嘉賓
你老闆 發表於 2019-7-18 19:12

之前有睇過話有鍾舒漫
係唱上帝早已預備個位 同fi輪流上場合唱
但似乎第一場有fi合唱完之後又唔係

呢個星期繼續睇好多網上討論
又狂loop番D歌 好想睇尾場

睇到有個fb comment又令我有另一個感受
就係話第1-3part其實講緊Sammi近年既事

Part 1 : 結婚/婚姻美滿 (開場著婚紗咁) >
Part 2 : 情慾關係 > 伴侶出軌 (犯了十誡) >
Part 3 : 受傷過後的內心想法 最後都係覺得無奈 係天意

Wow 美融唱左回來我身邊
想聽

仲以為佢地會合唱大笨象

希望尾場Mi會自己唱返 彌補返上次失聲cut咗
fifty1205 發表於 2019-7-18 23:20

尾場終極encore
回來我身邊
默契
我們的主題曲
終身美麗 (原版)

bye bye all ff side tracks

Sammi 好正呀,連鄭融都請做嘉賓,希望經過今晚,能勾起更多觀眾回憶或令更多觀眾記得鄭融尼位紅歌不紅人的 ...
ellybest 發表於 2019-7-18 23:39

希望美融出年上紅館
請番美秀做嘉賓

Sammi介紹嘉賓出場都話首歌陪伴她不少時間
就邀請原唱出場
咁睇黎美祖都好大機會去唱song of the year
而且美祖都仲未去睇

壓軸機會好大 如果Mirror(女)真係放暑假既話
JasOh103 發表於 2019-7-20 13:01

我都覺
同埋佢而家好似做左祖粉咁
經常留言同like

有冇收到風今晚邊個做嘉賓
angelcheng0203 發表於 2019-7-20 15:32

我估衛蘭 or 周慧敏 or 黎瑞恩  

搵番D舊片睇, 第一次發現原來呢首都有MV (雖然無mi)
當年覺得sammi vs sammi好麻麻
唱"多得他","灰色"都有種吃力不討好感覺
唯一覺得呢首真係幾唔錯
再加上獨白 真係幾有feel
而家聽番覺得當年佢錄呢首歌應該都開始有情緒問題

覺得好fit今次個show part 3, 可以做part 3第1首 好sad

我個frd睇今晚
佢而家小到爆
佢話寧願要杜麗莎
好慘

而家先知道原來浮雕原版係叫失眠藥
而且係Shimica唱
可能係咁所以請佢去做guest rapping

同埋浮雕份詞真係好好多

angelcheng0203 發表於 2019-7-21 00:44

Thx 已改

好想聽給最傷心的人
23年無唱過

唱得返20幾年前個feel
仲有獨白

好正!!!
JasOh103 發表於 2019-7-21 23:23

段獨白真係好有feel

#FOLLOWMi 第十場(23/7)嘉賓:吳少芳

(1988年Mi新秀同期參加者,組合Face to Face成員)

資訊由鄭秀文 ...
dom 發表於 2019-7-23 22:10

真係估佢唔到

好有愛
Allen_ms 發表於 2019-7-23 22:36

睇到片都好感動
Sammi真係天使

第100場都無加歌。。。
睇黎要到尾場encore 先會唱多幾首
好想睇尾場

唔好有期望
佢今晚講到出口話 「平時encore換套晚裝唱兩首慢歌」今次想唔同

除非歌迷夠齊心開燈都唔走 ...
JasOh103 發表於 2019-7-24 23:45

懶女人表示希望準時收工

唔知尾場多唔多fans
有無cm會員去睇
有既希望可以即時報導下

兩個合唱都唱得唔錯,今次係剩係睇個畫面已經滿足。
拖住手拍住膊頭已經有一種warm 爆的感覺。 ...
dom 發表於 2019-7-27 12:45

Agree
而且Kelly真係好少做嘉賓
好似只做過黎明嘉賓
Sammi係唯一女歌手
而且同輩同期 對8,90後成長的人特別有感覺

只希望唔係終生美麗 原版/唯獨你是不可取替
Extra有Solo 回來我身邊 給最傷心的人 已經心滿意足 ...
fifty1205 發表於 2019-7-27 14:43

我估有Arigatou

2250收工好照顧大6嘅粉絲,岩好坐最後一班羅湖火車
乐坛风云 發表於 2019-7-25 15:42

哈哈 的而且確見到唔少疑似內地觀眾一完場9秒9跑去火車站
但原來都有唔少人去黃閘等Sammi攞簽名

哈哈
原來Kelly都做過咁多次嘉賓

下。。。
古天樂

好垃圾...
JasOh103 發表於 2019-7-27 22:16

覺得今晚無入場都無損失

From 鄭秀文 Sammi Cheng 歌迷會 - Unofficial

尾場沒有特別Encore,有不少歌迷都有留守現場叫Encore,經理人郭啟華有出來表示,因為安全問題,所以希望現場觀眾可以早點小心回家。

Bye bye #FollowMi

今晚觀眾 咁貴食炒飛仲衰過平時
fifty1205 發表於 2019-7-27 23:37

今次真係估呢個女人唔到

記憶中每次sammi尾場最後都會講"下次紅館再見"之類說話
唔知今次有無講
希望佢仲會開show喇

佢ig都有話會繼續創作 所以今次唔係收山之作

想佢開side track多啲
同埋下次紅館唔該 ...
JasOh103 發表於 2019-7-29 02:12

好想再搞side track show
真係一首big hit/新歌都唔好唱果隻

Same! 但係發覺好多所為fans真係咩side都唔識. 大型演唱會未唱過嘅主打就當side

其實好似好勝咁整個sid ...
30rock 發表於 2019-7-31 08:32

我都覺
現場反應真係無得呃人
感覺好多入得場既fans都係近10年先鐘意sammi (大概係唱福音歌時期之後)
唱舊歌都無乜反應 (都唔好講到"不要"果D咁side, 連"傷", "宿命主義"都無反應)
都幾可惜

以前我都唔算好熟華星時期D side track
舊年開始聽番晒
我都明點解有D老歌迷真係咁恨佢唱華星side track

I really want to listen 再見, 到此為止, 內心戲
As a fan of her, I have never listened 不要. ha ...
aus 發表於 2019-8-3 15:25

Her last album in Capital era has some really true lost gems
Hope she still remember and dig them out one day