返回列表 發帖
街客應該會對個show勁多批評
希望傳開去 等黃牛炒燶 然後我再睇多場
好 講下感想先:

竟然估中左opening
開場既畫面令我好感動 因為我一直都希望佢演唱會可以做到呢樣嘢
雖然我幻想既歌係輸得漂亮 但係萬年歌咁樣編法有新鮮感又未至於不倫不類 已經算超額完成
呢part會聯想起Show Mi開場 不過我寧願佢一氣呵成咁去 中間講段野雖然幾唏噓/感人(有提自己+近日既氣氛...)
如果呢段唱完再加1-2首會更好 因為唱完即轉下一part觀眾有少少反應唔切
anyway今晚把聲好靚!!

第二part頭兩首選曲冷到(作為華納粉我其實唔識華星嗰首lol以為佢又翻唱)
舞蹈既視覺效果超正!! 山頂望落去遊嚟遊去好有遐想
之後兩首夕爺都編得好出色 (尤其前者) 後嗰首就唉...又唱 可能就係要每晚俾嗰位壞咗既伴侶聽啦
(RIP唉聲嘆氣/兒童不宜)

第三part無得輸啦 fans最愛
不過反應都比我預期中冷 可能真係太多街客
同樣地 如果多一首就更完美 啲好高票既6字/4字side track呢?

校歌part某首歌終於上紅館!! 個effect真係好靚呀!!
翻唱嗰首用studio版編曲都令我愛上返首歌
另外今次最開心最開心就係佢既溫柔唱腔終於回歸 睇返佢個po原來真係有去重新學唱歌
唔再喪叫hea唱呢啲校歌其實唱幾多次都唔介意 因為真心唱得好好 套衫/頭都好I Concert
連之後慢歌part都係諗起99年佢乖乖地靚聲咁唱歌

佢究竟有幾鍾意第五part第一首?
雖然今次verse終於唱返原版(我好憎佢Show/Touch/Touch2咁唱法) 不過我想聽另一個性別多啲
我覺得成晚最odd就係呢part 氣氛係好好 但係前兩首同後兩首無咩關係
新歌現場果然正到癲 而萬年快歌編到咁再加上佢型到震既_ _ 我好想跪拜呢位天后

第六part係我全晚最愛 亦都係execute得最好
首side track冷到喊不過唱得仲好過birthday gig
下一首前奏一響起就真係真喊出嚟 明既人就會明 好心痛但係同時好有力量 個表演絕對昇華咗首歌
有個位睇到大叫出嚟 點解我啲偶像咁鍾意吊威也㗎?
而後兩首我覺得好似幫呢個地方所有好絕望好疲累既人打氣咁 MV一幕重現又係愛

Medley選曲非常好!! 有20年冇唱既 有10年冇唱既 有冇收錄過任何碟既
最重要係唔會得罪光頭佬 同夕爺一人三首 打和!
原來完美靚聲唱我首至尊歌係咁好聽!!!!
福音歌新編曲真係好高質 佢話要靜靜地咁唱果然唱出10年來最好既一次 以往呢首太多大場面 點知咁樣仲感動仲動聽 (最愛既bridge都回歸!!)
某台播到至尊mode咁款既9字歌唱到吃CD一樣
其實我相信佢已經唔會再在乎音樂獎項 係粉絲既都應該尊重佢唔再恨
但係如果最終呢首歌今年真係感動到咁多人 引起咁大共鳴 我覺得做SOTY都唔算過份

Encore係我最最最最估唔到會發生既事
賭完場曲 呢首都應該係1賠infinity
總括黎講 今次跳得好多 亦跳得非常非常好
甚至話係史上最好都唔誇張 夠齊又夠型
腳傷咗仲以為會跳少啲 一到快歌我就心痛佢
不過咁諗 佢可能想趁仲跳得就跳多啲 齋唱唔跳日後大把機會
唯有希望繼續有side track 2.0滿足我地忠粉啦

Gawd I love this woman
佢真係不斷挑戰自己不斷突破不斷求變不斷進步
越諗越滿意呢場show 完全Mi系列以來唱+跳得最好既一次
Diva, queen, legend, icon!
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

類似話好多人話佢地兩個不和,但今日證實左大家唔係
跟住Amanda又講下佢另一半嘅野
之後就話"活得比你好"其 ...
Xavierism 發表於 2019-7-13 23:59

我覺得唱之前個tag好正
好多人應該係大叫 你沒有好結果
然後Amanda就話 嘩 唔唱啲咁唔好意頭
之後就話 人生會面對一啲低潮乜乜乜 最重要係要 活得比「佢」好
全場歡呼!!

And that’s the tea
雞穎is shaking in her grave

Leaked guest list:
12- Fiona Joyce
13- Amanda
14- Kelly
15 - sandy
16- sally
18 - Joey
19-  fafa
...
leongl 發表於 2019-7-14 07:17

23 24唱默契呀

記得之前Touch Mi 2大家有估過佢會翻唱一首十大 - 女神
今年終於實現咗 好聽! Joyce一定好感動

爆粗又係笑咗 癲婆把口又嚟口出狂言

其實今次有成十首歌未上過紅館 算好多喇
5首post-touch mi2新歌+2首fabulous+2首By my side+1首華星side ...
mc) 發表於 2019-7-14 13:16

2首fabulous個flow真係好好
side嗰首份歌詞根本就係佢depression前至患病既心境
我覺得佢真係好鍾意首歌 既然校歌滿足街客都唔少既情況下 其實我由得佢任性一下滿足fans

嘩 好羨慕lor! 好想聽同嘉賓嗰首ga!!

嘉賓果part紮辮加牛仔褲直頭99年iconcert咁 同埋又有nike眉
masterdragon 發表於 2019-7-15 00:42

hi welcome back

我好鍾意呢個look 回憶返晒黎
之後慢歌著黑色又令我諗起encore唱默契嗰套 愛

嘉賓合唱嗰首好正呀!!

咁又係
第二part都可以話D歌係另類D (雖然第3首又有)
仲以為會唱唉聲嘆氣
但都估唔到第三part反應都好 ...
masterdragon 發表於 2019-7-15 00:38

對啲山頂觀眾好失望 我嗰場三首都無咩反應
第一首有和音預告咗唔算 之後兩首前奏一起得一個喺度叫

medley部份係咪新衫?
tyli 發表於 2019-7-15 00:38

睇片係wor 十字架消失咗

其實好感動 呢首真係由細聽到大
竟然仲可以再聽到live

喊死 都有10年冇唱啦

好正
l00540 發表於 2019-7-15 21:45

仲要原key唱

估唔到Gigi唱熱愛島
佢話揀咗Sammi嘅歌我仲滿心歡喜係交換溫柔

今晚開場時條粉紅色裙夾住喺個台佢行唔到
...
hihi 發表於 2019-7-15 23:37

好心換走呢條去
仲以為佢叫人估咩顏色會每晚唔同
句野多鬼餘

另外咁早散就證明真係嚴重少歌
可唔可以搵人反映下part 3/4/1st encore仲可以加多首歌 又唔會打亂個flow

終身美麗中間講嘢真係好odd
我諗係因為嗰時唔講就要完埋跳傘先講得佢覺得太耐
但其實一兩句哈囉歡迎咪得 ...
hihi 發表於 2019-7-15 23:54

我睇第二場 9字歌都好似冇outro 直接關燈
睇返片又好似之後有加返?

同意你講法 佢唔講就真係去到part 4先講嘢
part 3我明白佢要hold住個氣氛 如果講太多(其他野)又會破壞咗個mood 無辦法
所以我覺得終身美麗之後 一開始plan就應該加多首歌 直接跳去淫part其實幾odd
依家啲過場都定好曬就好難加...
真係要唯有嘉賓前1首+上帝早已預備前1首

Expectation:
OPENING: 終身美麗
DIVA: 小心女人 / 神奇女俠 / Ladies First
MOVIE: 感情線上 / 喜歡憎你 / 回來我身邊 / 跳傘 / 醫生與我
SEXY: 裸體早餐 / 唉聲嘆氣 / 兒童不宜 / X派對
FAITH: 神化 / Creo En Mi / 加爾各答的天使 - 德蘭修女 / 上帝早已預備 / 信者得愛
HOPE: 上一次流淚 / 哭泣遊戲 / 快樂不快樂 / 衝過去
LOVE: 愛上一個人 / 愛的輓歌 / 愛情萬歲 / 愛你是我一生中理想 / 愛是...
FOR FANS: 世界之最(你願意) / 宿命主義 / 實不相瞞 /
DANCE Medley: Mi / 表演時間 / 一夜成名 / 叮叮噹 / 叮噹 / Chotto等等
HANDSHAKE: 荒漠甘泉 / 蕭邦寫過的歌
ENCORE: 交換溫柔 / 千年如一日 / 我們都是這樣長大的
2ND ENCORE: 最後一次 / Arigatou

Reality:
OPENING: 終身美麗
THEME SONG Medley: X派對 / 星「秀」傳說 / 發熱發亮 / 螢光粉紅 / Mi / Bang Bang Bang / Fabulous
MOVIE: 不拖不欠 / 玻璃鞋 / Do Re Mi / 長恨歌
SEXY: 非男非女 / 男仕今天你很好 / 小心女人
FAITH: 愛是... / 罪與罰 / Creo En Mi / 上帝早已預備 / 信者得愛
FOR FANS: 放不低 / 捨不得你 / 我們的主題曲 / 我們都是這樣長大的
DANCE Medley: 獨家試唱 / 煞科 / 火熱動感La La La
HANDSHAKE: Friends / 衝動點唱
ENCORE: 親密關係 / 千年如一日 / 不要驚動愛情
2ND ENCORE: 終身美麗(2) / 默契

JasOh103 發表於 2019-7-4 23:32

14 vs 13
唔怪得佢會以為自己balance得好好

據聞今晚嘉賓係KAY
kh23 發表於 2019-7-16 15:08

omg 要入場了

嘉賓 謝安琪
SamuelSuen2014 發表於 2019-7-16 21:32

在家中痛哭

佢同kelly 會唱咩歌,kelly 又會唱咩?
現場歌迷的反應又會係點。
呢個畫面都期待左好多年。
如果出Dvd 時 ...
dom 發表於 2019-7-16 23:24

我覺得佢同kelly真係爆過佢同千千
好期待呢個畫面

[終極FF] 尾場請哂Kelly 千Fa 祖兒
千禧四大天后震撼同台合唱
fifty1205 發表於 2019-7-16 23:46

個台真係有三個窿可以同時升三個人

咁早就發夢

暫時見到有胡鴻鈞 家燕姐 sa 嬌 蔡一智 周慧敏 倪震 鄧萃雯 張文慈    張繼聰 yumiko,今日有錄影 ...
Allen_ms 發表於 2019-7-16 22:15

正呀 趁聲線仲okay就錄定先
終於可以有返個靚聲啲既live cd

睇返啲片Sammi啲舉手投足真係好有diva風範
nicknicknick 發表於 2019-7-16 22:41

浦銘心 又出街勾女

係打算睇多場 但係場場RUNDOWN一樣完全無變又真係小小卻步
wewa1001 發表於 2019-7-17 18:17

我都想第100場前睇多次
因為整個production覺得好值

今晚又邊位嘉賓?
kay做嘉賓真係反應最差,連呢度都少討論kay,只係大家純教友關係 ...
你老闆 發表於 2019-7-17 19:38

7少陣啦
今晚有開?

慘 被浦銘心搞到冇人關注今晚係鄭融做嘉賓

正喎 回來我身邊
其實Sammi 真係太多正嘢 今次個rundown 有d 歌就算唔唱都冇所謂 (當然對mi 可能好有意思 ...
victor1991415 發表於 2019-7-18 22:52

都係個句
其實show太短 係應該唱多3-4首

紅綠燈 好感動

要多謝美融

btw今晚應該係盧巧音
samxdxd 發表於 2019-7-19 12:56

係 ig講咗
喜歡戀愛

OMG 超中意呢首!!!
風見志郎 發表於 2019-7-19 15:59

都係估ja
我好鍾意啲獨白

兩位紋身女唱 沒有留下紋身

Mi 係真紋身?
l00540 發表於 2019-7-20 00:34

應該得左手個紅圈係真

Sammi介紹嘉賓出場都話首歌陪伴她不少時間
就邀請原唱出場
咁睇黎美祖都好大機會去唱song of the year{:1_8 ...
masterdragon 發表於 2019-7-20 12:57

壓軸機會好大 如果Mirror(女)真係放暑假既話

我估衛蘭 or 周慧敏 or 黎瑞恩
masterdragon 發表於 2019-7-20 16:40

蘭蘭今晚廣州有show

真係MIRROR
wewa1001 發表於 2019-7-20 19:07

好衰
又話全女班

好彩唔係睇呢場

睇返好心分手啲片
啲歡呼聲勁到 大合唱真係好大聲

好想聽給最傷心的人
23年無唱過
masterdragon 發表於 2019-7-21 22:06

唱得返20幾年前個feel
仲有獨白

好正!!!

尋晚stephy同theresa都去左Sammi 演唱會
真係世紀同場,不過佢地就應該冇合照。希望Cookies佢地而家 ...
oreo 發表於 2019-7-22 07:55

互相follow對方

今次真係 恨怨都不重要

今日Sammi 又唔敢係IG洗板了
希望唔會影響佢今晚演唱狀態
wzx0825 發表於 2019-7-22 14:03

今晚休息
其實佢唔應該有心情再唱 觀眾都好難有心情去睇

但係作為一個表演者 the show must go on
我都希望佢能夠完成到 兩個半小時俾大家喘息下

不過最後佢+佢團隊會想點處理最後呢四場 都要接受
只能夠望今晚每個地方唔好再亂

無拎過最女個位
fifty1205 發表於 2019-7-24 00:55

一定係Gin Lee

Sammi 真係好正
真心覺得佢請嘉賓係有自己意思同用意,並唔係為左滿足樂迷咁簡單。 ...
victor1991415 發表於 2019-7-23 23:33

睇返啲片 好感動
見到佢似深海既愛

目前為止系咪得16號一晚錄影
乐坛风云 發表於 2019-7-24 20:35

今晚都有

Sammi自己有無提第100場?
hans_lung 發表於 2019-7-24 23:14

完全係無視呢個紀錄
聽得出佢急不及待好想開埋個兩場然後瘋狂食雞蛋仔/牛肉乾

忽然之間真係聽出耳油

青bb條裙好靚,係咪新衫?
(除左嘉賓冇咩睇youtube片) ...
uran 發表於 2019-7-24 23:03

「將化做翡翠」裙

第100場都無加歌。。。
睇黎要到尾場encore 先會唱多幾首
好想睇尾場  ...
masterdragon 發表於 2019-7-24 23:13

唔好有期望
佢今晚講到出口話 「平時encore換套晚裝唱兩首慢歌」今次想唔同

除非歌迷夠齊心開燈都唔走 可惜我覺得大家係一盤散沙

Dancer未落晒台已經開大燈
得佢先做得出
uran 發表於 2019-7-25 09:54

btw琴晚唱如果你有事唱到尾段好似想喊
見到佢眼濕濕咁

有去,第一場!! MI 仲多謝佢!
kh23 發表於 2019-7-25 10:08

想fact check下係咪有讚 山旮旯 好聽

混亂期間,記者聽到三方歌迷罵戰,粗口滿天飛,Kelly的Fans對著Sammi的Fans嗌「死臭四」和「八婆」。後來有傳Kelly的fans被Sammi的Fans掌摑,事件愈傳愈離譜,更有傳Sammi被棍扑頭。

好感動既畫面即將出現

兩個都唔知講咩咁 擺明唔熟
如果重提往事會正好多

anyway拖住手對望合唱係感動既

突然就嚟到尾場 其實好唔捨得 不過又想佢有得休息/食零食
今晚Joey/Miriam都開心

把聲仲算keep到
好難得今次開咁多場都未爛 TM2真係一個必須既經歷 令佢明白唱好歌先係最重要
睇返尋晚慢歌medley+9字歌啲片好感動

真係好愛上帝早已預備呢個新編曲

咁要睇我地係咪賴死唔走
kh23 發表於 2019-7-27 14:42

唔好走pls
起碼要多兩首

下。。。
古天樂
masterdragon 發表於 2019-7-27 22:03

好垃圾...