返回列表 發帖
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

b01091018 發表於 2019-7-13 23:57

不了 stephy無人超越到
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

別怨新聞這麼假 天色這麼差
相信 愛可統領天下
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

帥小寶` 發表於 2019-7-14 00:38

實在真樂瞳唔係話細美音好多
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

馬明出席活動被人噓
原來好多心穎fans
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

帥小寶` 發表於 2019-7-14 00:38

無錯,stephybest!!!

無錯,stephybest!!!
stephybest 發表於 2019-7-14 15:53

噴 又關你事
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

香港很和諧
處處有民主
舉頭望明月
上水很寧靜
尖咀很舒適
一國有兩制
春風吹又生

news-images
三段過去中,《色,戒》呢一段最黐線。
林鄭下落不明。群姐心緒不寧。上述兩件,個別事件。
news-images
祝枝山一段,最正路。

1.林鄭去咗邊?究竟有冇返工?到截稿時仍是謎。這個被喻為表面冷漠內心感性的女人去向,按下不表。

2.群姐,洋名Isabella,又名伊莎貝拉.群,職業是清潔工人。她的全名?(暫時)冇人知,只知道存在於「愛回家Universe」的她工作勤奮、知人善任、識睇大小姐眉頭眼額,以及深深愛著歐陽波比——Yes,即存在於真實世界的那個歐陽波比。這種經由虛構對真實作出的指涉,不是甚麼新奇嘢。

3.群姐漸漸由一個行行企企的清潔工人,變成深得現實觀眾和網民歡心,自然被加戲,角色有了重量,但講到尾,依然是一個行行企企間中俾大小姐鬧吓的清潔工人。

4.直到6月24及25日的上下兩集《波比與群姐的前世今生》,群姐,終於成為主角,而跟她做對手戲的,正是她朝思暮想引致茶飯不思的歐陽波比。

5.這自然是一個噱頭,關鍵是,怎樣運用和處理這個噱頭。過去的做法大概是:讓客串的歐陽波比做回自己,以他本人的真實身份闖入「愛回家Universe」,偶然出現在新威龍廣場,跟抹地中的群姐不期而遇諸如此類,再順手發生一些似是而非的錯摸劇情。有理由相信,即使咁樣拍,觀眾都會受。

news-images
山伯波比與祝英群。

6.但現在的處理是癲的。在事先張揚的宣傳中,我們早就知道群姐與歐陽波比會回到古裝年代——群姐是花魁,歐陽波比是祝枝山,二人相遇於妓院,「蜜娛院」……當我們以為這會是一場脫離「愛回家Universe」的Spin-off?竟然不是,反而是一段似層層、有發生過的過去,一段經由某神婆向群姐所描述的過去。而且群姐與歐陽波比的過去,不只一段,尚有兩段,連結成所謂三世姻緣(或孽緣)。

7.神婆在描述這三段情時,其實就是編劇,一切純屬創作——第一段的創作,正路貨色:第二段,開始離譜,波比與群姐被說成是梁山伯與祝英台,聽在正常人耳裡,自然不會信,但基於聽眾是沉溺於波比的群姐以及智商較低的Terry,所以信到十足十……結果,在第二段過去中,群姐再一次害死波比,宿命地。

8.如果第二段叫離譜,第三段直頭冇譜——時空,去到八年抗戰,群姐是一個愛國的熱血女學生,波比則是一個風度翩翩又好色的漢奸,易先生。為了打敗蘿蔔頭,群姐不惜以身犯險色誘易先生——頂,這不就是張愛玲《色,戒》的故事?但注意,在神婆的描述/創作中,群姐的名字是「湯泥」,本來有一個愛人,叫「力宏」——頂,原來是在戲謔李安《色,戒》,黐線!Yes,這兩段姻緣,其實都是Based On家傳戶曉的文本,到最後,再由真實的歐陽波比走入「愛回家Universe」拆解真相,成件事,當堂變成一場後設的玩笑。而重點是,大家都好認真地去演繹這一場玩笑。

9.難能可貴在這場認真的玩笑是安排在一個小角色身上。在過去,這是不可能發生的,閒角就是閒角,注定不會被仰慕,被仰慕的只會是巨星,因為高高在上。現在呢,我們都討厭高高在上的人,(在道歉時還要)永恆擺出一副高高在上的咀臉,反而需要一些貼近自己、明白自己,以至可以將自己作為平凡人的樂與怒表現出來的人。工作關係,我的確追回大量群姐演出片段,看出她很用心;那一天跟她同遊沙田市中心,沿途有市民Keep住主動上前Say Hi說加油,平時做街訪最難就是搵人上鏡,那一天根本不用刻意搵,人群就主動湧埋嚟。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

銘心十月
nicknicknick 發表於 2019-7-15 21:15

一於佢開幾場就睇幾場!

(希望開得一場啦)

希望到時唔好咁快賣晒
nicknicknick 發表於 2019-7-15 22:35

希望到十月都賣唔哂

希望到時唔好咁快賣晒
nicknicknick 發表於 2019-7-15 22:35

希望社會氣氛好啲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

一於佢開幾場就睇幾場!

(希望開得一場啦)
JasOh103 發表於 2019-7-15 21:42

佢拎幾多女金我就睇幾多場!

HOTMAN 發表於 15/7/2019 22:43
METOO!

你班連登仔唔好同我爭呀下

HOTMAN 發表於 2019-7-15 22:43

即係唔睇啦

上年明明係一個叫浦銘心既ig model攞

即係唔睇啦

上年明明係一個叫浦銘心既ig model攞
JasOh103 發表於 2019-7-15 23:05

呢個concert 都係浦銘心開咋嘛 有分別?

銘心十月
nicknicknick 發表於 2019-7-15 21:15

7月底press con

HOTMAN 發表於 15/7/2019 23:17
我唔信佢拎返五年前啲歌出嚟唱
你即管試下

你即管試下
kwanie 發表於 2019-7-16 00:08

希望請林鄭做嘉賓
到時200萬人到紅磡野餐

希望請林鄭做嘉賓
到時200萬人到紅磡野餐
hehehaha 發表於 2019-7-16 00:10

去殯儀館啦柒婆
再將我相信的如煙火般綻放

你即管試下
kwanie 發表於 2019-7-16 00:08

可能得《正視愛》可以唱

可能得《正視愛》可以唱
JayantL 發表於 2019-7-16 00:32

十倍奉還 十七度 十字架
拾年 拾回 十二月二十二 都唱得

十優生 十二月二十 就難d

HOTMAN 發表於 2019-7-15 23:17

心姐得個5首歌學人開concert

心姐得個5首歌學人開concert
kayzzz 發表於 2019-7-16 00:43

浦銘心心有餘悸2019演唱會

1. 沐春風
2. 一個女人和浴室
3. (一個男人)一個女人 和浴室 (嘉賓JUNO)
4. 廢話 (嘉賓Juno)
5. 沐春風 rock version
6. 一個女人和浴室
7. 偷情的禮儀

8. 其實寂寞
9. 其實寂寞 piano version
10. 沐春風 EDM remix
11. 偷情的禮儀 (嘉賓陳奕迅)
12. 歌聲如初 (嘉賓Gin Lee)

13. Shallow
14. 羅生門 (嘉賓Juno)
15. 勢不兩立 (JUNO伴舞)
16. 寂寞就如 (Juno主唱)
17. 勇悍.17 (Juno主唱)
18. 困獸.28 (Juno主唱)
19. 暴烈.34 (Juno主唱)

encore:
20. 人妻的偽術
21. (一個男人)一個女人 和浴室 (嘉賓古天樂)
22. 囍帖街
23. 囍帖街 (ear mon無聲,重唱)
24. 人妻的偽術 encore

1. 沐春風
2. 一個女人和浴室
4.  ...
hehehaha 發表於 2019-7-16 01:37

橙海都冇?
Supper呢?6號唔請?

橙海都冇?
Supper呢?6號唔請?
HOTMAN 發表於 2019-7-16 01:45

無錢請

1. 沐春風
2. 一個女人和浴室
4.  ...
hehehaha 發表於 2019-7-16 01:37

會唔會唱梨園同迪士尼主題曲啊?

應該會有翻唱環節。。翻唱 Juno 一D舊歌(版權都系幻國)

演唱會應該仲會有一首新歌吧?

商台今年應該蝕到pk
紅館又艾粒又林狗
唔怪得連拉闊都要摺埋
定係因為上年會展董折心姐一個上台食煙一個上台賣淫搞到摺咗

商台今年應該蝕到pk
紅館又艾粒又林狗
唔怪得連拉闊都要摺埋
定係因為上年會展董折心姐一個上台食 ...
JayantL 發表於 2019-7-16 15:34

睇下年尾會唔會有一場

睇下年尾會唔會有一場
帥小寶` 發表於 2019-7-16 15:37

廢禮ig早兩日話9月有show同影緊宣傳相
但好似唔係拉闊系列

會唔會唱梨園同迪士尼主題曲啊?

應該會有翻唱環節。。翻唱 Juno 一D舊歌(版權都系幻國)

演唱會應該仲會有一首新歌吧?
xteve 發表於 2019-7-16 08:21

最新派台會係 偷情的禮儀

大家有什么好看法 都说一下吧

大家有什么好看法 都说一下吧
帥小寶` 發表於 2019-7-16 16:32

强烈谴责林郑月娥同反示威者!

蔣麗芸姨姨真係on_到喊
笑大我個口
再將我相信的如煙火般綻放

商台今年應該蝕到pk
紅館又艾粒又林狗
唔怪得連拉闊都要摺埋
定係因為上年會展董折心姐一個上台食 ...
JayantL 發表於 2019-7-16 15:34

紅館食煙都得咩?賣淫都得咩?意識不良!

紅館食煙都得咩?賣淫都得咩?意識不良!
stephybest 發表於 2019-7-16 17:39

可以沖涼

但好似唔係拉闊系列
JayantL 發表於 2019-7-16 15:42

4個新生代歌手嘅show

但好似唔係拉闊系列
JayantL 發表於 2019-7-16 15:42

叱吒樂壇搞

已知有 陳蕾 Dusty bottle 林家謙

仲有一個唔知

叱吒樂壇搞

仲有一個唔知
kevinlai1621 發表於 2019-7-16 22:32

希望係 Serrini
拉高翻因為某男士而大大降低既平均水平

叱吒樂壇搞

仲有一個唔知
kevinlai1621 發表於 2019-7-16 22:32

希望係另一個謙謙

希望係另一個謙謙
帥小寶` 發表於 2019-7-16 22:55

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

叱吒樂壇搞

仲有一個唔知

一睇就知係鄧小巧

**** 本內容被作者隱藏 ****
kevinlai1621 發表於 2019-7-16 23:13

可以聽到美之唱咁型既歌真係好幸福

叱吒樂壇搞

仲有一個唔知

想睇CM新生代歌手 Kfmusic 白河喜來登 John 同 HOTMAN 多d

想睇CM新生代歌手 Kfmusic 白河喜來登 John 同 HOTMAN 多d
hehehaha 發表於 2019-7-17 00:11

你搞

**** 本內容被作者隱藏 ****
帥小寶` 發表於 2019-7-16 23:35

你搞
kevinlai1621 發表於 2019-7-17 00:30

hehehaha 發表於 2019-7-17 00:11
邊忽新生代