返回列表 發帖
其實佢講D野都幾好笑
John 發表於 2019-3-18 19:23

可以選出三甲

1. 你地唔係hur我呀嘛????
2. 我揀左部發錯音既電子字典
3. 歌迷對我的fantasy都沒有了

03叱咤真係經典
放空 發表於 2019-3-18 19:27

祖兒上台說:「多謝各位朋友,我絕對唔係一粒巨星,因為自己條件有限,但係我真係好開心唱到好歌,心願係大家都鍾意我唱嘅歌,今年我攞到呢個獎,下次都唔知做乜,希望我嘅歌下年由第七位到第六位,七年之後就攞第一位,多謝自己,因為自己爭氣。」
SSN Chart (24 May)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 講 感 情 傷 感 情 (1 Week No.1) - 李 晧 軒
2. 火 星 文 - 陳 嘉 茵
3. 寧 靜 革 命 - SoundTube

可以選出三甲

1. 你地唔係hur我呀嘛????
2. 我揀左部發錯音既電子字典
3. 歌迷對我的fantasy都沒有了 ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-18 19:35

4. 多謝容祖兒完美既演繹
5. 旋律澎湃動人、歌詞題材嶄新療癒、歌者演繹絲絲入扣,今年至尊歌係並無他選,無錯,就係容醫師,心之科學
SSN Chart (24 May)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 講 感 情 傷 感 情 (1 Week No.1) - 李 晧 軒

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

容祖兒nlm
iamsingingwong 發表於 2019-3-18 19:59

Nlm 點解
JIM’S MUSIC SELECTION 2019
WK21: 遺書 (2 Weeks No.1) / Forever Young / 傷害

簽名被屏蔽

說來有趣的是,雖然在演唱基調的選擇上使用的較為不效率的發聲方式,但蔡健雅對於很多「效率發聲」下常用的聲音使用技巧都有一定的成熟度,包含胸聲與頭聲的聲音連結,抑或是透過氣息的來讓換聲區維持穩定聲壓,這些較為困難的聲音處理技術,都時常可以在蔡健雅的歌曲中看見。

以《失語者》這首歌為例,副歌有非常明顯的聲音連結操作,在她從真聲音質較重的音色走到頭聲時,各位可以發現,雖說音色有發生些微變化,斷層卻被處理的很乾淨,不會有一般在真假音轉換時常見的「音色破裂」感。這也跟她對於聲帶的控制力有一定水平有關,由於她在發出頭聲時,往往能夠讓聲帶維持一定程度的閉合強度,讓聲壓不會因為聲帶的瞬間放鬆而出現斷層,這是在處理換聲區的時候最重要的演唱意識,能夠大幅提升在處理換聲區周邊音高的能力。

對她來說,這類真假音轉換的歌曲可說是駕輕就熟,你會發現她有大量的歌曲的收放處理,其實都是倚賴她對於聲音連結的精準觀念,甚至不只是像《失語者》、《空白格》這類有大幅度音高跳躍的歌曲,在音高大幅落在換聲區周邊的高難度歌曲,她也可以用這種方式處理。

Kaykay 計疫苗之後又引起一輪對ear mon嘅討論

Talent always wins
。Kaykay。Taytay。Kelly。

好想搵翻曬楊千嬅2002年d新聞睇!!
electric 發表於 2019-3-18 09:54

你係咪又做老餅會員
WYTV Music Chart(Week 21) 第一季走勢已更新!
WYTV Music Award 2018(完整名單)

Kaykay 計疫苗之後又引起一輪對ear mon嘅討論

Talent always wins
nicknicknick 發表於 2019-3-18 22:07

阿key唔靠走音搏上位
仲可以做咩
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
只要你有一張尾場飛,我可比手續費+車馬費+請食飯
仲等? 即刻PM啦! 32/174/123
愛祖亦愛笑

Nlm 點解
放空 發表於 2019-3-18 20:01

容祖兒唔留名
我愛BB <3

霏.共和 KFMUSIC Choice 第21週冠軍歌: 雙失受害者 - 黃瑋中

阿key唔靠走音搏上位
仲可以做咩
hehehaha 發表於 2019-3-18 22:21

製作好音樂!

過一天
愛一天

過一天
愛一天
bagfgfcde 發表於 2019-3-18 23:57

Talent
Jason's Playlist 2019 Week 20
光之外 - 盧凱彤 // Hold Me While You Wait - Lewis Capaldi

許靖韻翻唱《獻世》 林奕匡翻唱《你快樂所以我快樂》 所以《Gin Lee Music Suite》好紅!

Sammi 演唱會
Love Mi
Touch Mi
Follow Mi

林奕匡 唱片
Songs of Love
A Touch of

下隻係咪叫 Following / Follow Phil Lam
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
愛祖亦愛笑

你係咪又做老餅會員
kevinlai1621 發表於 2019-3-18 22:16

Sorry lor......

Sammi 演唱會
Love Mi
Touch Mi
Follow Mi

林奕匡 唱片
A Touch of

下隻係咪叫 Followin ...
hehehaha 發表於 2019-3-19 01:05

Show mi呢

We’re gonna make it through

Show mi呢
stephybest 發表於 2019-3-19 13:15

Show Phil!!

Show Phil!!
艾石仔 發表於 2019-3-19 14:27

期待林奕匡 2019 全祼大碟 Show Phil!
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
愛祖亦愛笑

期待林奕匡 2019 全祼大碟 Show Phil!
hehehaha 發表於 2019-3-19 17:14

佢肯出,必定紅到去基界

另一方面,Eason被問到覺得Kay是否可與祖兒比拼時,他直說:「真係有得鍊㗎,我今晚最開心睇到本地樂壇唔係青黃不接,Kay、方大同、張敬軒都有咁好成績。」一直是祖兒宿敵的楊千嬅也出言支持Kay,指Kay上位是好事,她說:「冇理由樂壇得嗰幾個女歌手,我見到阿Kay喺台上喊,都明白佢付出好多努力,後輩上位唔應該覺得有壓力,反而自己要更加努力,不停同自己鬥。」

你怪我不夠笑 容
光之外 - 盧凱彤 // Hold Me While You Wait - Lewis Capaldi

學坤坤食燒賣先

佢肯出,必定紅到去基界
stephybest 發表於 2019-3-19 17:57

Philli 仔個老豆紅啲!

Philli 仔個老豆紅啲!
艾石仔 發表於 2019-3-19 19:44

Philip呀,文盲!

Sammi 演唱會
Love Mi
Touch Mi
Follow Mi

林奕匡 唱片
A Touch of

下隻係咪叫 Followin ...
hehehaha 發表於 2019-3-19 01:05

條友翻唱完Sammi首高山低谷仲想繼續刷存在感

Philip呀,文盲!
stephybest 發表於 2019-3-19 19:45

你就文盲
垃圾

你就文盲
垃圾
艾石仔 發表於 2019-3-19 19:46

@版主,人身攻擊

@版主,人身攻擊
stephybest 發表於 2019-3-19 19:47

扣我分囉

扣我分囉
艾石仔 發表於 2019-3-19 19:49

扣你fun
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
愛祖亦愛笑

學坤坤食燒賣先
艾石仔 發表於 2019-3-19 19:44

小心食到你變坤哥
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
愛祖亦愛笑

許靖韻翻唱《獻世》 林奕匡翻唱《你快樂所以我快樂》 所以《Gin Lee Music Suite》好紅! ...
nicholashin 發表於 2019-3-19 01:00

鄧小巧翻唱《我們都寂寞》

祖知一個見醫生

痴線 睇到喊左 勁溫馨
Gin Lee fans真係又靚仔又孝順 好感受到佢對媽媽個種愛
Warm到好想搬去大馬
聽Gin Lee既歌 確係純品好多

痴線 睇到喊左 勁溫馨
Gin Lee fans真係又靚仔又孝順 好感受到佢對媽媽個種愛
Warm到好想搬去大馬
聽Gin Lee既歌 確係純品好多
HOTMAN 發表於 2019-3-20 00:00
直線讚自己

痴線 睇到喊左 勁溫馨
Warm ...

Gin粉都是孝子!

痴線 睇到喊左 勁溫馨
Warm ...

搞錯
超羨慕
點解見到堅堅/知道自己可以見堅堅可以咁冷靜

多謝你讚我

搞錯
超羨慕

多謝你讚我 ...
JasOh103 發表於 2019-3-20 00:28

馬來西亞既fans似乎幾純品

馬來西亞既fans似乎幾純品
bagfgfcde 發表於 2019-3-20 07:58

最pure會員 confirmed

搞錯
超羨慕

多謝你讚我 ...
JasOh103 發表於 2019-3-20 00:28

係媽媽面前要“含蓄”

痴線 睇到喊左 勁溫馨
Warm ...

多謝你讚我純品
JIM’S MUSIC SELECTION 2019
WK21: 遺書 (2 Weeks No.1) / Forever Young / 傷害

係媽媽面前要“含蓄”
stephybest 發表於 2019-3-20 08:53

佢之後叫人comment below

相信hotman已經做咗

直線讚自己
nicholashin 發表於 2019-3-20 00:07

咁林奕匡啲粉呢

[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

痴線 睇到喊左 勁溫馨
Warm ...

唔洗搬去大灣區住 GOOD
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]