返回列表 發帖
好想搵翻曬楊千嬅2002年d新聞睇!!

開心些牙
放空 發表於 2019-3-18 12:07

楊千嬅繼個唱服飾惡評如潮兼被指走音後,昨日她出席活動時,又被追問日前在《太陽計劃》中再度走音,千嬅即黑面說:「我不想再說什麼,我覺得自己沒有錯!
  楊千嬅昨日出席化妝品活動,記者追問她為何前額的頭髮明顯被剪掉,即惹千嬅不滿,她說:「沒什麼!演唱會時都是這樣了,這些是舊聞,不是新聞。」令一眾記者嚇至目瞪口呆。
  對於日前在《太陽計劃》音樂會中再度出現走音,千嬅未聽完提問已面色一沈,批評當晚的觀眾沒有專心欣賞她的演出,她說:「我不想再理,好多人聽了都覺得沒什麼,那天我有戴住耳機,聽到自己唱歌,而且當晚後面的人都沒有專心聽,所以無從考察,我完全沒有問題,我覺得沒有錯。」
  千嬅更質疑觀眾對音樂的看法,她說:「我不需要藉口,我只不過有兩個音走調,搞到這麼大,好象《城市論壇》。」
  另外,盧巧音日前表示歌手走音應要進修,千嬅只說:「不再回應,做好自己,對得住自己,如果我走音,喜歡我的人都會覺得好聽,如果不喜歡,我唱再好都會說我走音,我對得住良心,每一分鐘都鞭策自己,如果有一天有很多人給我掌聲,我好多謝曾經鬧過我的人。」

SO CUTE!

( 星 島 日 報 報 道 ) 楊 千 嬅 的 最 新 唱 片 《 M vs M 下 半 場 》 中 , 收 錄 了 由 黃 偉 文 為 他 作 詞 , 伍 樂 城 作 曲 的 《 MR 》 。

這 個 別 致 的 歌 名 , 直 接 翻 譯 是 《 先 生 》 。 不 過 拆 開 來 看 , 「 M 」 、 「 R 」 , 馬 上 讓 人 聯 想 到 M for Miriam , R for Ronald , 是 千 嬅 及 鄭 中 基 的 情 歌 。

歌 詞 中 , 「 不 必 加 班 去 贈 我 鈔 票 , 不 必 溫 書 去 入 劍 橋 , 不 必 飛 車 去 讓 我 心 跳 , 毫 不 重 要 , 你 想 我 喜 歡 你 , 甚 麼 也 別 要 改 … … 誰 曾 拿  你 講 笑 , 話 你 用 處 真 的 太 少 … … 」 像 是 在 為 千 嬅 說 心 聲 , 對 男 友 的 要 求 並 不 是 要 鈔 票 , 一 向 義 字 當 頭 的 千 嬅 , 對 Ronald 是 不 離 不 棄 , 就 算 他 早 年 醉 酒 鬧 事 , 外 間 對 Ronald 批 評 多 多 , Ronald 的 事 業 又 一 落 千 丈 , 最 後 她 也 是 返 回 Ronald 身 邊 , 而 「 不 必 飛 車 去 讓 我 心 跳 」 , Ronald 一 向 在 狗 仔 隊 心 目 中 , 有 快 車 手 之 稱 , 跟 縱 過 他 的 都 知 道 , Ronald 手 車 相 當 之 勁 , 想 追 也 未 必 追 到 。

於 後 面 的 歌 詞 「 要 是 求 財 雄 勢 大 , 總 有 個 更 加 好 , 但 你 令 我 超 級 快 樂 , 雖 說 他 長 相 那 樣 美 , 你 別 太 小 器 , 隨 便 退 避 … … 」 又 令 人 聯 想 到 , 早 前 與 千 嬅 一 度 傳 出 緋 聞 , 長 相 一 向 被 讚 靚 仔 的 吳 彥 祖 。 千 嬅 與 吳 彥 祖 的 緋 聞 , 就 像 一 陣 風 擦 過 , 擦 不 出 火 花 。

鄭 中 基 當 時 曾 經 酸 溜 溜 回 應 ﹕ 「 冇 乜 特 別 感 覺 , 大 家 仲 係 朋 友 , 佢 拍 咪 祝 福 佢 囉 。 」 難 道 Ronald 真 的 曾 經 一 度 失 去 自 信 心 , 覺 得 自 己 不 夠 靚 仔 , 退 避 三 舍 ﹖

楊 千 嬅 對 於 《 MR 》 這 首 歌 , 讓 人 認 為 是 描 述 她 與 Ronald , 在 電 話 中 大 笑 道 ﹕ 「 唔 係 呀 , 咁 都 諗 到 ﹖ 又 真 係 幾 稀 奇 喎 。 Mr , 係 先 生 咁 解 嘛 ﹗ 其 實 呢 首 歌 , 本 來 個 歌 名 係 陳 國 強 , 因 為 想 講 一 個 男 人 , 於 是 是 但 諗 個 男 人 名 , 點 知 查 過 之 後 , 原 來 Stareast 大 老 闆 就 係 陳 國 強 , 咁 我  咪 即 刻 改 過 個 歌 名 囉 , 唔 想 引 起 人 不 必 要 誤 會 尷 尬 嘛 , 李 克 勤 個 陣 套 《 法 網 伊 人 》 都 有 教 過 啦 , 用 人 物 名 稱 一 定 要 查 清 楚 。 」

說 到 歌 詞 極 像 她 的 戀 愛 , 千 嬅 又 哈 哈 大 笑 ﹕ 「 咁 咪 係 黃 偉 文 成 功 囉 , 佢 係 寫 一 首 戀 愛 歌 嘛 。 我 心 態 係 咪 揀 男 友 唔 使 富 貴 ﹖ 咁 又 真 係 唔 駛  條 條 褲 都 貴  , 哈 哈 哈 。 其 實 個 個 女 仔 都 係 咁 諗 啦 , 揀 男 朋 友 最 緊 要 有 Feel , 靚 不 靚 仔 不 緊 要 , 最 緊 要 係 專 一 , 有 上 進 心 , 同 我 一 齊 開 心 就 得 啦 。 」

原來本身叫陳國強!

如果我走音,喜歡我的人都會覺得好聽
自信嬅
艾石仔 發表於 2019-3-18 13:09

但係真係事實
好鐘意睇佢甩嘴走音

如果我走音,喜歡我的人都會覺得好聽
stephybest 發表於 2019-3-18 13:11

佢幾時先可以留翻長髮
短髮有d似師奶

2002 演唱會!
假如讓我說下去!
艾石仔 發表於 2019-3-18 13:17

J到出血

事實上佢係師奶._.
stephybest 發表於 2019-3-18 13:18

尤其是呢兩年

想聽佢走音多過姣聲
艾石仔 發表於 2019-3-18 13:19

頭先睇翻佢攞2002年最受歡迎女歌星
好挂住佢啊

多功能師奶
stephybest 發表於 2019-3-18 13:21

如果用春嬌個造型拍就好啦

笑中有淚@903 live
艾石仔 發表於 2019-3-18 13:23

06年903金針獎嘅金曲medley

tvb有年最女 嬅粉慘叫+鑼鼓聲 好深刻!
stephybest 發表於 2019-3-18 13:32

08年?

應該係 唱明日再會喊到哽咽再走住音咁唱
stephybest 發表於 2019-3-18 13:40

係最好聽嘅live version

楊 千 嬅 的 《 少 女 的 祈 禱 》 以 黑 馬 姿 態 勝 出 , 連 讀 出 獎 項 的 陳 慧 琳 也 感 到 很  ...
John 發表於 2019-3-18 19:04

嘩原來係真金
新城d獎唔知值幾錢呢

你係咪又做老餅會員
kevinlai1621 發表於 2019-3-18 22:16

Sorry lor......

神奇之旅明明好正
支持呢首歌
hehehaha 發表於 2019-3-24 02:08

Happy birthday!

執屋真係勾起好多回憶

執到啲咩?日記?戲飛?
stephybest 發表於 2019-3-25 09:58

以前讀書d notes

幾多年前?
Kfmusic 發表於 2019-3-25 11:23

三年前左右啦

啲Notes有冇寫下歌詞咁
stephybest 發表於 2019-3-25 11:17

冇 好認真㗎我

25,26歲
Kfmusic 發表於 2019-3-25 12:29

Shut up!!!

仲要有肌肌
Kfmusic 發表於 2019-3-25 12:34

我都想有大波波

有細波波都係小確幸一種黎嘅
Kfmusic 發表於 2019-3-25 12:42

咁你大定細

我得兩粒野,無喬峰
Kfmusic 發表於 2019-3-25 12:43

你仲讀梗書?

兩粒咩
艾石仔 發表於 2019-3-25 12:48

蛋蛋

留意左呢位會員pro pic好耐
Kfmusic 發表於 2019-3-25 13:07

10月有得睇佢

一齊去睇ok?
Kfmusic 發表於 2019-3-25 13:17

過嚟啊

有無相
艾石仔 發表於 2019-3-25 13:17

邊個嚟

二人一世界都唔識
艾石仔 發表於 2019-3-25 13:21

在下孤漏gwa聞

你好似住yoho mall
艾石仔 發表於 2019-3-25 13:34

好遠.....

朗屏村悅屏樓遠唔遠
艾石仔 發表於 2019-3-25 13:35

咁specific

你住青衣,都唔係朗屏
Kfmusic 發表於 2019-3-25 13:37

點解你會知佢住邊

女好煩。。個個係港女。。
kk8733 發表於 2019-3-25 13:43

港女不知幾好

你啲句號真係好有語氣
Kfmusic 發表於 2019-3-25 13:45

隔住個mon有聲

個post變得好唔確幸

兩公婆嗌交都係小確幸,好似係
Kfmusic 發表於 2019-3-25 14:00

其實係邊兩個嗌交
我已經follow唔到
好似混戰咁

冇鬧你嫁
stephybest 發表於 2019-3-25 14:03

我只係食花生

好懷念當年wuby姐日日放負
屮SiU霖屮 發表於 2019-3-25 14:11

仲去整餅

fb有千嬅live睇啊

悶!!!!!
hoic1102 發表於 2019-3-25 16:02

me tooooooo

你又做緊咩呢?
Kfmusic 發表於 2019-3-25 16:21

等夠鐘出去食飯

我Dayoff 所以秒回
Kfmusic 發表於 2019-3-25 16:21

我都係day off wor

食dinner 呀
Kfmusic 發表於 2019-3-25 16:24

yah 你幾點食

今晚9點幾
Kfmusic 發表於 2019-3-25 16:26

wah咁夜

等陣返一返u傾project 之後約左ex食
Kfmusic 發表於 2019-3-25 16:28

睇嚟你唔以前唔係幾愛佢

睇嚟大家都讀緊書 我好老
hoic1102 發表於 2019-3-25 16:30

翻工都有day off㗎

點解咁講
Kfmusic 發表於 2019-3-25 16:32

我覺得好愛好難做翻frd

但投票第一名嘅一千零一個竟然無
好失望
放空 發表於 2019-3-25 18:08

我見到updated version仲有我的醉愛
仲有我最愛嘅最後的歌

我諗等佢返香港應該會改啩
好似係尾站?(唔記得係唔係)

其實佢喺大陸tour一定唱堆big hits架啦
基本上 ...
JayantL 發表於 2019-3-25 18:11

新出嘅rundown我好鐘意

見到咩花好月圓夜真係娘到……
stephybest 發表於 2019-3-26 08:27

但係好似係大陸好紅

呢份我諗應該係廣州嘅
所以正好多

之前嗰份係北京
JayantL 發表於 2019-3-26 09:23

好想睇啊個rundown