返回列表 發帖
係咪又係咩音樂大使整架?想反煎呀?
HOTMAN 發表於 2020-4-10 12:49
係聽都聽雙雙空姐天地一沙鷗啦
好彩仲有靚靚gin lee

做左gin lee 敢第444,444位聽眾,好開心

不過呢兩日唔知係咪d人去哂聽許冠傑,youtube個view數好似無加過

做左gin lee 敢第444,444位聽眾,好開心

不過呢兩日唔知係咪d人去哂聽許冠傑,youtube個view數好 ...
on07111 發表於 2020-4-13 08:45

now444,937...半日加五百個view都無。。。

youtube個view數壞左可以話比邊個知

(晒子彈腹肌) AK@MIRROR新歌為黑面平反

每個星期都有MIRROR陪住!繼姜濤、柳應廷(Jer)、陳卓賢(Ian)先後公開全新作品、以及MIRROR總動員推出新歌《WARRIOR》後,成員江生生(AK)正式接力,年度首支個人歌曲《黑之呼吸》於31日正式面世,內容講述人類為了存活、難免抹去自我,AK希望藉著歌曲,提醒聽眾勿忘初衷、誠實做我:「呢個世界有好多唔同嘅聲音,干擾你嘅真實想法;我覺得只要唔影響其他人,盡量都要保持內心最純真嘅想法,因為呢個先係真正嘅你。」

花姐勸拍劇
自言與「黑」有緣的AK,除了因為皮膚黝黑,也經常被冠上「黑面」之名:「我唔笑嘅時候,個樣比較惡,好容易被人誤解,但係只要知道自己做緊乜,咁就足夠。」 他也透露入行後曾接收過不少意見,如何從中學會平衡、不要盲從,也是一門學問:「例如花姐會叫我唔好唱歌,不如去拍劇,我覺得要自行過濾,諗清楚邊方面最想做、最適合自己,即使有可能會做錯決定,但係死喺自己手上都係無悔,哈哈。」

「黑之樂隊」限時現身
為配合歌曲設定,《黑之呼吸》MV主打黑白風格,令AK直呼新鮮,同時他更為《黑》獻出了第一次!向來守身如玉的他,首度在鏡頭前中空上陣,大晒健身有成的子彈腹肌,不過他卻笑言緊張:「我真係第一次露咁多肉,所以好難忘!」

此外,AK亦率領「黑之班底」,包括音樂才子徐浩(Terry)、樂隊ONE PROMISE結他手天衡及著名鼓手一丁,組成期間限定的四人樂隊進行拍攝。提到新歌的黃金陣容,AK透露源於去年一次合作:「舊年同ONE PROMISE翻唱咗幾首歌,從而同天衡熟咗,佢知道我想嘗試band sound,主動提出幫我寫歌;監製Terry覺得我都適合呢類型曲風,所以促成今次合作。」為求盡善盡美,同時邀請鼓手一丁合流錄製真樂器,給《黑之呼吸》錦上添花。

被「御用監製」Terry大讚真性情、也坦承是MIRROR當中最率性的AK,再被問到頒獎禮的「黑面說」,AK藉著《黑之呼吸》、表達「重整」之意:「知道好多人集中喺我嘅表情上,嗰日真係單純地對自己感到失望,覺得辜負咗屋企人、身邊團隊,其實我好戥兩位隊友高興!推出《黑之呼吸》,係重整咗自己心態,今年重新出發,喺未來嘅音樂道路上,希望可以繼續增進才藝,帶更多好音樂畀大家。

#mirror #江
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

看完房子總會想搬
彷彿巡迴
下輩子小確幸
大宅門

好靚仔
JasOh103 發表於 2020-12-7 18:14

有無咁愛謙B
第一下未睇會員名以為RVHOCPC post

新一年祝大家每秒雖很快但意義亦無窮大,每次也放膽精彩過活,每日每步的旅途愉快, 活到精彩,敢於越界
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

祖祖好大方,fans好幸福

Anson Kong無論外形和歌曲也流露「MK」感(且比洪嘉豪更合身),他不濟的唱功竟因此變得恰如其分......... ...
John 發表於 2021-1-13 23:01

不能唱live的歌手

我家女金迦真係好優秀

btw 有個女歌手拎零分

和今天講再見

Gin粉://一個人華麗地寂寞 一班人熱烈地冷漠//
HOTMAN 發表於 2021-3-30 19:33

好熟悉迦迦歌曲

精彩。越界 - Gin Lee
作曲: 馮翰銘
填詞: 何方
編曲: 馮翰銘
監製: 馮翰銘

...
Garfield 發表於 2021-3-31 15:39

原來何方仲係度

問下hehehaha
Garfield 發表於 2021-3-31 17:42

好耐無見
上年佢有份提名我最噴水會員。。。今年無左佢,攪到我拎唔到提名,入唔到圍

精彩。越界 - Gin Lee
作曲: 馮翰銘
填詞: 何方
編曲: 馮翰銘
監製: 馮翰銘

...
Garfield 發表於 2021-3-31 15:39

無gin作曲,零fun

決定開始反煎
John 發表於 2021-3-31 23:31
I love AGA
WZA111 發表於 2021-4-1 00:23
背伴煎李
jasonng 發表於 2021-4-1 08:26

青口黨大收穫

黑面呼吸好 loop 過 DWBF
jasonng 發表於 2021-4-1 11:38

瘋狂looping黑面呼吸

俾生生色惑了?
jasonng 發表於 2021-4-1 12:36

被生粉了
明明幾個月前仲係Bobby>走音XX

係咪因為見到腹肌相!
jasonng 發表於 2021-4-1 13:58

邊度有
男排女將都好似無

聽咗73次
jasonng 發表於 2021-4-1 17:33

看來你唔鍾意太長的歌

@losyes 貼過出嚟
係造星1時期
jasonng 發表於 2021-4-1 17:35

狂熱到無法想像的生粉

可以估下首歌係 BAG’S A-SIDE 既成績
bagfgfcde 發表於 2021-4-1 18:10

希望黑面呼吸拎到天后位

(晒子彈腹肌) AK@MIRROR新歌為黑面平反

每個星期都有MIRROR陪住!繼姜濤、柳應廷(Jer)、陳卓賢(Ian)先後公開全新作品、以及MIRROR總動員推出新歌《WARRIOR》後,成員江生生(AK)正式接力,年度首支個人歌曲《黑之呼吸》於31日正式面世,內容講述人類為了存活、難免抹去自我,AK希望藉著歌曲,提醒聽眾勿忘初衷、誠實做我:「呢個世界有好多唔同嘅聲音,干擾你嘅真實想法;我覺得只要唔影響其他人,盡量都要保持內心最純真嘅想法,因為呢個先係真正嘅你。」

花姐勸拍劇
自言與「黑」有緣的AK,除了因為皮膚黝黑,也經常被冠上「黑面」之名:「我唔笑嘅時候,個樣比較惡,好容易被人誤解,但係只要知道自己做緊乜,咁就足夠。」 他也透露入行後曾接收過不少意見,如何從中學會平衡、不要盲從,也是一門學問:「例如花姐會叫我唔好唱歌,不如去拍劇,我覺得要自行過濾,諗清楚邊方面最想做、最適合自己,即使有可能會做錯決定,但係死喺自己手上都係無悔,哈哈。」

「黑之樂隊」限時現身
為配合歌曲設定,《黑之呼吸》MV主打黑白風格,令AK直呼新鮮,同時他更為《黑》獻出了第一次!向來守身如玉的他,首度在鏡頭前中空上陣,大晒健身有成的子彈腹肌,不過他卻笑言緊張:「我真係第一次露咁多肉,所以好難忘!」

此外,AK亦率領「黑之班底」,包括音樂才子徐浩(Terry)、樂隊ONE PROMISE結他手天衡及著名鼓手一丁,組成期間限定的四人樂隊進行拍攝。提到新歌的黃金陣容,AK透露源於去年一次合作:「舊年同ONE PROMISE翻唱咗幾首歌,從而同天衡熟咗,佢知道我想嘗試band sound,主動提出幫我寫歌;監製Terry覺得我都適合呢類型曲風,所以促成今次合作。」為求盡善盡美,同時邀請鼓手一丁合流錄製真樂器,給《黑之呼吸》錦上添花。

被「御用監製」Terry大讚真性情、也坦承是MIRROR當中最率性的AK,再被問到頒獎禮的「黑面說」,AK藉著《黑之呼吸》、表達「重整」之意:「知道好多人集中喺我嘅表情上,嗰日真係單純地對自己感到失望,覺得辜負咗屋企人、身邊團隊,其實我好戥兩位隊友高興!推出《黑之呼吸》,係重整咗自己心態,今年重新出發,喺未來嘅音樂道路上,希望可以繼續增進才藝,帶更多好音樂畀大家。

#mirror #江生生 #ansonkong  #黑之呼吸

**** 本內容被作者隱藏 ****
chachacharlie 發表於 2021-4-1 19:11

今次油黑左

mm7
losyes 發表於 2021-4-2 17:06

差d比人crop左的江滭生

Serrini 上榜紀錄
油尖旺金毛玲 3
放棄治療 1
菖蒲色歌 2
日没前 (1)
Pink Song 2
Let Us Go Then You And  ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-9 13:10

原來 Don't Text 謙 天后位

年頭在《十大中文金曲》奪女歌手金獎的Gin Lee(李幸倪),前晚獲《Chill Club》年度女歌手銅獎,她在社交網上載照片,留言感謝投票給她的人,告知她堅持是有意義。

惟留言卻引來網民爭拗,有人為她感不值指:「同前兩年星夢《勁歌金曲》一樣又係將啲獎頒晒俾自己台啲歌手同藝人, Mirror 10隻金曲攞四隻,ViuTV主持林二汶得女歌手金獎﹗黐線,簡直係對Gin Lee嘅侮辱,我更期待改革之後嘅《勁歌金曲》會更公平,更能夠幫到香港樂壇,幫Gin Lee更上一層樓。」也有人唱反調:「建議你了解吓客觀個勢再批評,唔好見個結果唔係自己想要嘅就話人哋係造獎俾自己人先,二汶係咪值得贏Gin可能大家各有睇法,但一定唔會係你講到係一種侮辱先。」

【 林家謙《一人之境》登陸日本 】
MeWe版本:https://bit.ly/3e35irH

現年29歲的林家謙,2014年加入樂壇後一直居於幕後,先後創作《矛盾一生》、《壞與更壞》、《心之科學》、《愛情是一種法國甜品》等數十首作品。及至2019年1月,他正式走進錄音室,獻唱第一首派台歌《下一位前度》,並包辦作曲、編曲、監製,正式以獨立歌手的身份出道,之後於短短兩年間,先後憑《拼命無恙》、《一人之境》、《特倫斯夢遊仙境》及《時光倒流一句話》橫掃多個本地流行榜冠軍位置,成功掀起「我謙熱潮」,粉絲人數激增,而在本月中舉行的ViuTV音樂頒獎典禮《Chill Club推介榜年度推介20/21》裏,他更勇奪「Chill Club年度之歌」及「Chill Club年度男歌手金獎」等六項殊榮 ( https://bit.ly/3gKHKK4 ),與人氣組合MIRROR一同成為媒體焦點。雖然身為處女座的林家謙承認人急升有壓力,直言想「縮返去做幕後」,於頒獎禮後亦刻意保持低調,不過作為本地樂壇新一代「潛力股」,有如漆黑中的螢火蟲那樣,怎樣也會有人留意。2021年4月26日,林家謙再度為其音樂事業寫下新一頁,皆因他的成名作《一人之境》首度登陸日本,於當地電台J-WAVE的音樂節目播出。 ( https://bit.ly/3aMHCpw

J-WAVE是一家以東京為廣播對象地域的日本FM廣播電台,屬於「日本FM聯盟」(JFL),即由日本私營FM廣播電台組成的廣播聯播網成員之一。逢周一至周四早上9時至下午1時,都會播出節目《STEP ONE》,由兩位DJ ── Sascha(サッシャ)和Neuhauss萌菜(ノイハウス萌菜)主持,每次都會播出大量日本和海外歌曲,就以4月26日(周一)播出的一集為例,節目裏先後播出Sixpence None The Richer的《Don't Dream It's Over》、Weeknd & Ariana Grande的《Save Your Tears(Remix)》、Jamiroquai的《Blow Your Mind》以及星野源《Family Song》等等。

不過這天最令香港人感到自豪的,是Sascha以廣東話介紹林家謙主唱的《一人之境》,畢竟是外語,所以Sascha說是也有點「咬字唔正」,《一人之境》唸作「Yi Yan Si Gang」,而林家謙則以其洋名Terence Lam表達,而《一人之境C Major》並非甚麼特別版,而是去年推出的專輯《MAJOR IN MINOR》裏,所有歌曲在歌名之後,都會列出調性(音樂術語),而C Major就是C大調的意思。記者花了些功夫,於電台官網找到節目的錄音重溫版本,發現兩位主持對於《一人之境》的介紹不多,除了歌名外,只在歌曲播完之後,Sascha說:「是一首很美妙的Ballade!」而Neuhauss萌菜則讚美道:「是一首很柔和的樂曲!」

至於林家謙本人對於今次能夠衝出香港有何感受?記者曾經嘗試聯絡他,但至今未有回覆,似乎是因應近日的低調作風,不過他在個人Instagram的限時動態則有發文提及此事,轉貼一位現時身在日本工作的粉絲「報料」:「我係日本打工的,公司每日都播一間叫J-WAVE的電台(即香港的叱咤903),近兩年嚟,你係佢哋第二個播嘅香港歌手,第一個係王菲!」林家謙對此表示感激,回覆對方說:「Thanks for telling me and capturing for me!」(多謝你告訴我這個消息,又分享截圖給我!)而根據「遠距離兄弟」的IG發帖,則指J-WAVE的電台節目除了播放《一人之境》外,亦有介紹林家謙的新歌《神奇的糊塗魔藥》,文中指:「直播果(嗰)陣公司收音機太細聲聽唔清,後尾聽返Online版,係介紹Apple Music個香港Chart(排行榜),頭三位都係林家謙!」

香港歌手揚威日本,歷史上例子不算多,除了剛才提到的王菲和林家謙,以及陳美齡與關淑怡外,另一個要說的是林憶蓮。1992年4月,其專輯《野花》在當地發行,但主打單曲並非香港的《再生戀》,而是《夜來香》及《Wildflower》,並推出3吋CD Single,其中一個說法,是利用《夜來香》的原唱李香蘭在日本的知名度,以及歌曲中散發的老上海情懷(原唱於1944年推出),基於當地市場會有些人可能聽過這首老歌,才有此市場考量。1992年5月17日,《夜來香》曾經登上日本J-WAVE的「Tokio Hot 100」流行榜第49位,成為史上第一位以中文歌打入日本流行榜的香港歌手。

【 林家謙系列報道 】
*音樂永續計劃林家謙重唱蔡健雅《拋物綫》:https://bit.ly/3gN7iGo
*林家謙點解揀著衛衣亮相叱咤:https://bit.ly/3aMIMRU

林家謙圖片提供: instagram.com/nickyjai

鳴謝日語翻譯:關震海

原文刊於《香港01》──
標題:「林家謙年度金曲衝出香港 連日本電台J-WAVE都推介《一人之境》」https://bit.ly/3vyo0h1

(29042021)

#游大東影視筆記 #游大東 #林家謙 林家謙 Terence Lam #一人之境 #JWAVE #廣東歌 快樂的 浪遊旅人 做乜膠睇電視 我睇咗啲乜嘢 Music Picks J-WAVE 81.3FM 廣東歌fans應援事件 Hong Kong Singer Channel 囧報 Stand News 立場新聞 葉一知 羅冠聰 Nathan Law

【特寫】「三年後仲喺度」的鏡粉 與偶像亦遠亦近地結伴 / 立場專題
2021/5/9 - 11:27
【特寫】「三年後仲喺度」的鏡粉 與偶像亦遠亦近地結伴
這幾天的 Mirror「 One & All Live 2021」演唱會上,成員王智德(Alton)將 2018 年 Mirror 成軍時的一個連登帖子投映到大銀幕上,憶述當年網民種種毒舌批評,由外表到身形、唱功到成員組合都被踩到體無完膚,無人睇好,而他印象最深是那句:「三年後仲喺度先同我講」。

如今,Mirror 和香港一起走進毫不容易的第三年。他們十二人仍在,他們背後的「鏡粉」(Mirror fans 的簡稱)亦一直相隨,人還越來越多。出道第二場演唱會前夕,網傳頭排座位黃牛飛炒到 5 萬至 13 萬元一張;成員姜濤上月底生日,粉絲買下港九各區街頭大電視、持續一星期的電車廣告「曬馬式慶生」。有人說,香港出現久違、甚至是前所未有的追星熱。

Mirror 成員王智德(Alton)在演唱會上重提舊事,答謝粉絲一路相伴,支持他們走到現在。(圖片來源:連登討論區)

身為鏡粉某程度上卻是辛酸的,不論演唱會門票、CD、周邊產品都是左撲右撲買不到,彷彿被炒家與主辦單位共同欺凌;這些年跟人說你是鏡粉,除了換來一般對追星族的標籤外,四方八面衝著 Mirror 而來的攻擊,也直接波及粉絲們。

被質疑「哩個乜水?」「咁叫靚仔?」是最低消費,更有不少鏡粉在網上呻,追看 Mirror 節目或新消息時被男伴批評:「又睇哩條死乸型?」「嗰隻核突嘢呀?」說話多難聽都有。為何姜濤承諾要以自己的作品保護自己 fans,因為這些指責,他一樣承受過。鏡仔與鏡粉雖然位置不同,卻分享著某種共同的心情和經驗。

新媒體時代裡,明星與粉絲的關係,早已不再是單向、遠距離地展示某種技藝或形象,而更像通過一系列社交媒體操作去營造一種「零距離」的存在;沒參與進這社群的人,無法體會那種 attachment 從何而來。故此單論外表、唱功、演技,外人永遠無法明白鏡粉為何對他們的偶像如此投入;而很多從未受昔日娛樂產業打動的人,卻可以對 Mirror 忽然「入坑」,從此愛得無法自拔,並且一邊感嘆「咁大個人未試過對任何明星咁瘋狂,我都覺得自己黐咗線」,一邊笑言「有人可以令我咁鍾意,係開心嘅。」

Mirror 演唱會 2021

在 Mirror 以新曲宣告「浩浩蕩蕩迎來另一新世紀」的這個月裡,《立場新聞》透過訪問多位「鏡粉」、廣東歌愛好者及觀察各 fans club 群組,嘗試理解其中的社群互動,以及追星之於鏡粉們,其實是怎樣的一回事。

* * *

觸得到的偶像
Mirror 作為跳唱組合,初出道時大眾的第一印象就是扮 K-pop 、賣樣的「偽韓團」。然而,韓團成員一般十來歲就做練習生,受訓至少數年才出來表演;Mirror 卻都是由〈全民造星〉選秀節目出身,由素人到出道,歷時不過半年。〈造星〉監製及 Mirror 經理人花姐曾在專訪中形容,Mirror 比較像一個「育成計劃」,成員雖說出道了,歌舞演藝卻仍尚待提升,而粉絲們將見證、甚至直接參與「仔仔」們的成長過程。

90 後的 Louis 過往追開日本偶像女團,因為去年發覺〈全民造星 III〉好看而回頭關注 Mirror,在他眼中,Mirror 的性質其實更接近 AKB48,同樣是經歷選拔、在團隊平台下學習,繼而逐漸發展自己專長的藝能領域。「嗰時就係鍾意觀察佢哋(AKB48)由素人一路行到上舞台上的感覺,特別是紀錄片裡面佢哋喊到不堪的片段。而 Mirror 又係那種由零開始慢慢去讓觀眾注意、上位的過程,雖然對佢哋來講係好辛苦啦,但係好好睇。」

2005 年出道的 AKB48 以打造「大眾接觸得到的偶像」為理念,每張唱片均附送握手會門票,故銷量總是輕易破百萬,也幾乎每天在劇場公演。Mirror 則誕生於社交媒體更成熟的時代,除公眾演出和綜藝節目外,還會透過 IG story、IG live,YouTube Channel,Telegram 群組等自行向粉絲發放資訊並直接互動。Louis 最初喜歡上 Mirror 成員江

終於全版得返一個post勉強同鏡有關
太好啦!
kenneth 發表於 2021-6-13 09:43

好似唔見

有姜仔!

又有姜仔!