返回列表 發帖

明日花 - 泳兒

單選投票, 共有 41 人參與投票
58.54% (24)
4.88% (2)
12.20% (5)
4.88% (2)
19.51% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 15/03/2019

作曲:黃柏勳 / 愛莉鵝Ariel Lee
填詞:林若寧
編曲:許書豪
監製:曹格 / 宋世堯

靈魂未相認 一早記得是你
神情未捉住 一早已死心跟塌地
已經生醉夢死
情人未相遇 一早耗光運氣
薔薇未長大 一早卻幻想得美麗
未開花已浸死

從未預期白髮齊眉
但求若即若離
並無事能被記起

從露水 到淚水 為你
憑自己 與自己 充飢
從幻想 到幻想 完美
無非三個字 何必相愛煩著你
無用揭起 你如此 神秘
塵泛起 再泛起 高飛
從夢境 到夢醒 忘記
無非朝與夕 蝴蝶不配明日美
誰念蝴蝶早死 忘掉怎想起

從來沒關係 不想我的位置
眉頭沒心事 不敢有甚麼的暗示
任它演變歷史
從無逗留沒有別離 亦無認識日期
別談論誰是與非

從露水 到淚水 為你
憑自己 與自己 充飢
從幻想 到幻想 完美
無非三個字 何必相愛煩著你
無用揭起 你如此 神秘
塵泛起 再泛起 高飛
從夢境 到夢醒 忘記
無非朝與夕 留不低你才是美

明白曇花早死
無用空歡喜
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

別談論誰是雨霏

好正!美泳十大喇好嗎

其實呢首有d似我自在隻碟d feel
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

想要返2010-2013嘅泳兒 i.e. 有質素嘅K歌 or 人山人海班底 (雖然有啲艙底貨feel)

有返四不像質素/正正常常一首歌已經好好
呢首唔投。

樂壇一大遺珠美AIIIIIIII

如果佢想紅,其實可以學 陳慧琳 出首europe dance, 話吾定有回響。至於呢首 綺羅,好多位明題學 The Cranberries 收尾/轉音 , (吾想話學王菲,因為王菲都係大同小異) 好冇個人image

想知佢而家目標係乜

其實呢首有d似我自在隻碟d feel
kevinlai1621 發表於 2019-3-20 23:27

可能新碟叫 吾旨在

幾時有花無雪2.0

別談論誰是雨霏
WZA111 發表於 2019-3-20 22:56

祖祖揮別人類世界2.0

睇怕都係要bam
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

其實係咪抄歌件事搞到美ai意志消沉

其實唔係曲風問題
Chorus斷斷續續痾唔出屎咁好唔流暢

今年將由周耀輝老師為泳兒的歌曲擔任概念指導,周老師與泳兒決定以「花」設定為今年一系列歌曲之主題,更以「人人都有想做但不敢做的事」作為中心思想。第一主打〈明日花〉請來林若寧填詞,Vincy特意上網搜尋「明日花」到底是甚麼,然後發現有句話經常跟隨「明日花」出現,就是:「昨日已開」。泳兒說︰「我的理解就是指一些得不到的東西。例如你以為明天才開的花,但其實昨日已經開了,永遠都得不到。」所以未曾得到的可能是最好。

明日開的花,你可幻想她的美,但明天一旦花開便已開到荼蘼,想像破滅便一文不值;有些想做的事,想得太美,怕做了,原來沒有想像之中的美,將這付諸愛情之上:想得到愛但又害怕得到愛。有人寧願愛在幻想之中,縱知道沒有花,也愛享受沒有花的燦爛。如其中一句歌詞︰「薔薇未長大 一早卻幻想得美麗 未開花已浸死」就是情若無花,又怎會有果。

今年將由周耀輝老師為泳兒的歌曲擔任概念指導,周老師與泳兒決定以「花」設定為今年一系列歌曲之主題,更以 ...
快劍俠 發表於 2019-3-21 13:45

明日花昨日已開,係米講佢自己?成日希望有朝一日會紅。但先發現原來出道果時已經係輝煌日子。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

今年將由周耀輝老師為泳兒的歌曲擔任概念指導,周老師與泳兒決定以「花」設定為今年一系列歌曲之主題,更以 ...
快劍俠 發表於 2019-3-21 13:45

但呢首歌又唔搵周耀輝填?。。。

首歌好拖,無意欲聽足5分鐘

簽名被屏蔽

已ban   唯有來年再努力

好悶, 其實有返一撇呢D質素已經好好架喇
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

好悶, 其實有返一撇呢D質素已經好好架喇
kaytse 發表於 2019-3-23 20:57

吾好甘高要求啦, 反到 精心戀愛 已經好好。 呢隻 綺羅 我迫自己聽左10次,都覺得差過 騎膊馬

簽名被屏蔽

想要返2010-2013嘅泳兒 i.e. 有質素嘅K歌 or 人山人海班底 (雖然有啲艙底貨feel)

有返四不像質素/正正常常 ...
amok 發表於 2019-3-20 23:40

其實前年都有好歌,如:習慣愛你,搖籃曲。
但派歌次序完全係錯,習慣愛你 3plug 反而hit 過first plug 小豬。 搖籃曲又吾派tbb

今次新歌甘普通,睇泥又會走寶新碟其他好歌。

其實前年都有好歌,如:習慣愛你,搖籃曲。
但派歌次序完全係錯,習慣愛你 3plug 反而hit 過first plug  ...
hkbaby 發表於 2019-3-23 23:44

習慣愛你其實有hit 既潛質,又係哂左

習慣愛你其實有hit 既潛質,又係哂左
victor1991415 發表於 2019-3-24 01:22

Aiiii
依家又係靠落Youtube 廣告拉到上10萬view,用like 計反大約只有1萬倒

首歌同櫻花榭下有關係?
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

明日花奇拉拉
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

甘多首靚aiii 派台之中,呢首算係係cm 最冇回響ge 一首。。。

編曲去到副歌就跌咗 watt 前面其實OK
旋律都幾難聽 想另類但又做得好保守好唔放
完全係四不像 唔知想點

編曲去到副歌就跌咗 watt 前面其實OK
旋律都幾難聽 想另類但又做得好保守好唔放
完全係四不像 唔知想點 ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-27 12:44

係,3台ban 左佢算罷la

簽名被屏蔽

你好啦喎,曲線泳粉,成日踩首歌
iamsingingwong 發表於 2019-3-27 12:54

因為真係擺明hit 五起。 四不像當年我係第一次聽已經知會hit 下。Le首 冇果種feel

取態好明顯,又播到岩岩死線之下

取態好明顯,又播到岩岩死線之下
hkbaby 發表於 2019-3-27 21:26

寧願比新青年xxx上都唔比美ai, ai...

寧願比新青年xxx上都唔比美ai, ai...
cmho 發表於 2019-3-27 21:33

甘多年見慣左,冇驚訝

暗黑路線

簽名被屏蔽

似係你咒定不hit
首首不太hit代表首首都話要ban?
iamsingingwong 發表於 2019-3-27 23:07

留反D AP 俾下首仲好啦

聽聽下唔錯..
訓覺前聽最岩

今week 綺羅 有機上到903

期待佢有啲花無雪感覺既歌

期待佢有啲花無雪感覺既歌
harrybay 發表於 2019-4-3 15:28

即係又番唱?

其實 綺羅 聽聽下下chorus 係五錯,但前面太慢扣晒分。希望903 rthk識欣賞。

好彭玲式的情歌,首歌都唔算好慢,祗是旋律無大變化,可以loop 住聽都okay 4 fun

完全唔識欣賞,一個字悶, 其實佢這幾年的歌,都唱得幾差下,越唱越差,把聲運用錯誤

完全唔識欣賞,一個字悶, 其實佢這幾年的歌,都唱得幾差下,越唱越差,把聲運用錯誤 ...
Hellokitty 發表於 2019-4-17 11:59

其實電子泥講,le 首catchy 過 通電