返回列表 發帖
#CM 發帖榜 2019 頒獎典禮#
我最喜愛的主題

銅: [Aug/2019] PRETTY CRAZY JOEY YUNG CONCERT TOUR 容祖兒演唱會 (616.1314) (16)
銀: CM會員共和榜頒獎禮2018 (2019/02/16) (ed8671ed) (17)
金: #Cool Cafe 發帖榜 2019# (bagfgfcde) (19)

Tanya! Tanya!

我最喜愛的頭像

好多時,頭像都係其他CM會員對你既第一印象。
(我成日都睇頭像認人,哈哈)

頭像可以代表到你既性格、你既喜好、你既形象,
所以有張好好睇睇既頭像,絕對係百利而無一害架。

頭像一直係得票比較平均、競爭比較激烈既一個獎。
今年都唔例外,最低票既單位都有五票,頭三名之間都只係一票之差。
入圍既有天后,有新人;有男神,亦都有...... 食物?!
係呀,就係你呀 @hoic1102

銅 : 天后出場!
銀 : 男神出場!
金 : 天后出場!

最後六強
1. harryharry
2. nicknicknick
3. electric
4. hehehaha
7. kevinlai1621
8. RVHOCPC

你自己頒比自己?!
stephybest 發表於 2019-4-6 21:16

Yes

我都有5票
Kfmusic 發表於 2019-4-6 21:19

你有 7 票

我最喜愛的頭像

銅: kevinlai1621 (16)
銀: electric (17)
金: nicknicknick (18)

爆大冷!electric咁都win唔到
Kfmusic 發表於 2019-4-6 21:23

Kay = talent = always wins

我最喜愛的噴言

至於噴言,其實CM一直以黎都係噴言生產機器黎架。
唔信?我舉幾個例子囉。

「姣婆、淫娃、蕩婦」
「咁林二汶咪好多毛?」
「玩完未?跟人講野好好玩?」
「好明顯宣傳不足」

...... 仲有好多好多。

其實我想講既係,當選噴言唔一定係負面既野,亦唔一定代表你既說話淪為笑料;
我諗更加多既係代表你既創意、你既幽默、你既蝦碌。
(當然亦都係有可能代表住你既蠢同無知...)

大家當選到既話,其實何不視其為各位會員對你既肯定:
要知道上論壇好多時只為求即食既快樂,好快就如雷雨一閃就此沒有下文
但你簡單既一句說話卻可以係人地腦海中烙印,好不容易!

銅 : 點解又係佢出場...
銀 : 估唔到呢個會員咁淫!
金 : 毫無懸念啦 LOL

最後六強
1. 我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚幾徬徨 如果你聽唔到音樂 和自己把聲 係超級難唱得好
有D人係天生唱到絕對音感(absolute pitch) 即佢聽覺靈敏到 好易分辨到個音高(pitch) 自然都唱準個音 但呢D 人係好少數 一萬人中只有一個
大部分人係只唱到相對音感 (relative pitch), 要聽到參考音先可以分辨音高,如果聽唔到聲 或太多雜幸 影響判斷 自然演奏或唱歌受影響
唔係後天唔努力 係天生要靠聽覺先掌握到音準 你地可以上網搵下 我講既係咪事實。(白河喜來登)

3. 舒文換咗新眼鏡後生咗,都幾charm (hkwilliamsiu)

6. MV Analysis
其實首歌MV又唔係拍得太差
仍然無偏離到歌詞意思
畫面上見到有個棄婦(?)俾人拋棄咗去回收場度
見佢衣著單薄 反映佢出身比較窮 需要認識名門公子
可惜主角相貌平平 亦因此俾人飛
但越睇越唔對路係佢個濕髮造型
莫非係想諷刺某女星咸豐年前嘅某單瘀事(?)
阿Gin真係越嚟越大膽同狡猾
值得一讚係佢下面個GIF個solo
呢啲就係方法演技喇 各位同學jot下notes
睇到主角嘅掙扎係由外到內再從動作表演出來
每吓拋手都好似如釋重負咁
做得好emo但同時又不失model姿態
今期你型晒啦
估唔到影片後段會有更強大嘅表演
火勢猛烈時歌者亦換上激昂的演唱
非常掙扎地諗好唔好俾佢一個機會?
望到呢幕,我第一個反應係勁呆滯,估唔到香港人拍mv咁有諗頭
祝願嚟緊幸倪個處女演唱會門票銷量理想,或者好似呢團火咁越燒越勁!
美中不足係佢掉傢俬嗰幕
可以掉埋佢賣唔出嘅唱碟
橫掂拍完都係送去堆填區
倒不如透過呢個mv 更有意義地向政府強調興建焚化爐嘅重要性 (李幸倪恨你)

8. 聲 音導 航 (kevinlai1621)

16. 好心你 (chanchan0909) 啦 你隨時頒到出年
你做乜要背熟我個頒獎po嘅引言
你係咪暗戀我 (ed8671ed)

20. 坤gor 都好食腦, Show 肌就未必有, 我估應該露下手臂. 講真佢又不是靚仔, 唱多些靚歌, 玩多些同音樂有關的樂器好過, 跳舞就不是他強項, 我估有嘉賓mirror 做主導,  跳得不失禮已經算不錯. (hkwilliamsiu)

我最喜愛的噴言

銅: 我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚幾徬徨 如果你聽唔到音樂 和自己把聲 係超級難唱得好
有D人係天生唱到絕對音感(absolute pitch) 即佢聽覺靈敏到 好易分辨到個音高(pitch) 自然都唱準個音 但呢D 人係好少數 一萬人中只有一個
大部分人係只唱到相對音感 (relative pitch), 要聽到參考音先可以分辨音高,如果聽唔到聲 或太多雜幸 影響判斷 自然演奏或唱歌受影響
唔係後天唔努力 係天生要靠聽覺先掌握到音準 你地可以上網搵下 我講既係咪事實。(白河喜來登) (12)

銀: 聲 音導 航 (kevinlai1621) (15)
金: 舒文換咗新眼鏡後生咗,都幾charm (hkwilliamsiu) (27)

曲 : AGA江海迦
詞 : 陳詠謙
編 : T-Ma 馬敬恆
監 : 舒文@Zoo Music

我最喜愛的簽名

相比起頭先幾個獎,呢個競爭真係細好多既。
不過又咁,好彩年頭有四大頒獎典禮,令到CM終於多翻啲噴既簽名,
而唔係好似bagxxxxxx嗰啲簽名咁悶,驚死自己個榜宣傳不足咁。

雖然唔算好多人入圍,但其實對於冇頭像既會員黎講,有簽名檔都係另一個俾人認到你既方法。
甚至係簽名檔放下啲榜呀、宣傳字句呀,
都可以令到其他會員認識到你更加多,例如知道原來你好鍾意《一種永遠》或者容祖兒。

由於候選單位少過十個,所以只有一個得獎者。
得獎呢個會員,可以話係相當喜歡祖兒!

最後三強
1. ~*恭喜容祖兒首奪叱咤至尊歌*~
20周年強勢主打:一種永遠
闊別兩年 2019 不容錯失 重奪叱咤女金指數: 73* (hehehaha)

5. 鄭秀文 陳慧琳 楊千嬅 容祖兒
薛凱琪 衛蘭 王菀之 謝安琪
Gin Lee AGA 鄧小巧 林欣彤 (fifty1205)

6. Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 11
1.容祖兒 - 一種永遠 (1 Week No.1)
2.麥浚龍 - 寂寞就如
3.謝安琪 - 其實寂寞 (JayantL)

我最喜愛的簽名

得獎者: ~*恭喜容祖兒首奪叱咤至尊歌*~
20周年強勢主打:一種永遠
闊別兩年 2019 不容錯失 重奪叱咤女金指數: 73* (hehehaha) (16)

三月之歌

CM 一直都係三個天后 fans 既戰場:
無論專員既愛情有幾轟烈,
一到投票關頭,祖粉會喜歡翻艾辛、琪粉會支持翻技安、千粉會鍾意翻人瑞。

得獎既到底係邊個呢???
天后之戰,鹿死誰手?

只係可以講,
得獎既呢首演唱動人心弦,
引黎相當大既迴響。

最後三強
1. Pretty Crazy - 容祖兒
4. 羅生門 / Shallow / 橙海 (LIVE) - 謝安琪
6. 大無畏 - 楊千嬅 - RVHOCPC

只想支持楊千嬅
RVHOCPC 發表於 2019-4-6 21:38

你計好時間出現架?

又係16票
係咪確認參與投票既祖粉得16個
-Prince- 發表於 2019-4-6 21:38

一種永遠 - 容祖兒 有4票

三月之歌

得獎者: 羅生門 / Shallow / 橙海 (LIVE) - 謝安琪 (16)

健談會員女三甲

而家去翻榜分類,
我地先頒女健談會員三甲!

銅 : 女神回歸 CM !!!!   終於唔洗零分都有獎
銀 : 呢位會員之前話好想拎女金,可惜還是欠幾步,下年繼續努力啦
金 : 既然之前被誤會做女會員,咁就將錯就錯啦

有幸見證一年一度嘅盛事
小伙子. 發表於 2019-4-6 21:44

Welcome!!

健談會員女三甲

銅: hoic1102 (47)
銀: 616.1314 (506)
金: stephybest (1665)

Stephy is the best!

開始作嘔
帥小寶` 發表於 2019-4-6 21:48

Why??? ><

我拎到呢個獎,要多謝所有同我發生過關係既會員
stephybest 發表於 2019-4-6 21:51

@艾石仔

點解會咁快頒三甲
chanchan0909 發表於 2019-4-6 21:51

中間攝個榜分類

文青大獎

有云:「靠 facebook 抒發感情才是意義。」
但 facebook 太多半熟唔生既人,為咗唔俾人一種無病呻吟、矯情造作既感覺,
好多時我地開帖文講野都會就住就住,又談何能抒發感情呢?

我諗對唔少會員黎講,比起其他社交平台,CM反而更加起到一個樹洞既作用:
大家可以分享平時唔敢分享既感情事、或者對住班明星發老姣同派下膠咁。
毋須顧及面子或者擔心尷尬,可以暢所欲言用自己既文字同措辭抒發感情,
間接都令CM多咗啲文藝氣息。(?)

當然,除咗抒發感情之外,音樂評論都係CM既一大看點。
CM實在有太多厲害既樂評人,佢地仲有參與香港樂評選,為專輯、歌曲或歌手撰寫介紹,
寥寥數筆已經可以寫到作品精髓,好勁架。

銅 : 活躍於只有好音樂一區。
銀 : 已半退隱。
金 : 活躍於CM會員共和榜一區。

最後七強
1. bagfgfcde
2. -Prince-
5. CunninG
6. powerful
8. 616.1314
11. hoic1102
13. ed8671ed

文青大獎

銅: powerful (15)
銀: -Prince- (20)
金: bagfgfcde (27)

Acceptance speech 噶

Thank you CM for the honour but I can't really accept this award.
And I'm very humble and I'm very grateful and gracious,
but my CM members of my life are -Prince- and powerful.
Those articles you wrote are so monumental, so monumental!!!!!!
And so well-thought-out!

最mean會員

要做到 mean,除咗要攻擊到人之外,
亦都要夠抵死、夠串、夠想像力,
先會夠到肉、夠盞鬼,
先可以帶到俾大家歡樂,令其他會員留下深刻既印象。
我自問就冇乜呢方面既天份,不如大家問下三甲學野偷師啦,
第時可以唱住《奉愛之名》爭呢個獎。 @jose

得獎既呢一位mean人經驗豐富,
仲吸引到某會員註冊留言,可以話係呢方面既專家。

最後三強
1. stephybest
5. 李幸倪恨你
6. kwanie

最mean會員

得獎者: kwanie (15)

最pure會員 & 最淫會員

以下落黎頒發既呢六個獎,可謂係矛盾大對決。
到底邊啲會員係pure,邊啲係淫娃,邊啲兩樣都唔係呢?
雖然兩個獎係互相矛盾既,
不過都有會員係兩邊都取得唔少票數,
例如hehehaha同tangsiuhau,相當有趣。

最pure會員賽果同上年幾相近,但就有一個新晉會員相當髮力,最後衝金成功。
最淫會員方面,金獎得主大幅拋離,得獎實至名歸;
由於同票關係,所以銀獎既得主有兩位,而呢兩位會員好似都唔係喺香港住既。

最pure會員 最後六強
1. bagfgfcde
3. kevinlai1621
5. JasOh103
10. tangsiuhau
13. hoic1102
15. 帥小寶`

最淫會員 最後七強
1. electric
3. hehehaha
4. tangsiuhau
8. Kfmusic
9. hkwilliamsiu
12. 艾石仔
15. 星勤

我坐左成晚都無獎
淨係得一個共和主題參與獎
不過可以坐第一排睇全場  ...
chanchan0909 發表於 2019-4-6 22:06

情侶獎 is coming

最pure會員

銅: kevinlai1621 (11)
銀: bagfgfcde (19)
金: tangsiuhau (21)

最淫會員

銀: electric & hehehaha (16)
金: 星勤 (22)

twitter says hi

最有貢獻會員

CM 一直都有好多搞作,其中包括計903 AP、搞共和頒獎典禮、搞發帖榜頒獎典禮等等。
就算係平時運作,都要有版主肯做野肯付出先可以成事、都要有會員肯參與討論先稱得上成功。
所以係度要感激所有會員既貢獻同對 CM 既愛同支持,
因為大家,CM都變得更加美好!

銅 : 又係同票呀,有兩個得獎者
銀 : 好用心搞頒獎典禮,值得我地學習!
金 : 建議頒個金針獎俾佢

最後六強
1. -Prince-
2. bagfgfcde
3. kwanie
4. ed8671ed
5. chanchan0909
7. 艾石仔

最有貢獻會員

銅: bagfgfcde & ed8671ed (17)
銀: chanchan0909 (18)
金: -Prince- (24)

完未
艾石仔 發表於 2019-4-6 22:17

睇完 tag 我以為一係銅一係無
但真係多謝你嘅誇獎
chanchan0909 發表於 2019-4-6 22:16

對自己要有信心

我最喜愛的單身會員 & 情侶大獎

其實單身,又有乜可怕喎?
學某謝姓女子話齋,自立時還更美麗呀。
單身即係冇人管,想幾時旅行都得,想出街過通宵又得,得咗。
而且,冇愛人唔代表冇人愛,好似呢個單身獎既 title 都話咗俾你知啦:
單身,都可以有人喜愛,都可以做到人地既最愛。

不過,如果有個人係身邊,又真係唔同啲既。我地黎重溫一篇好文章:

「能夠有一段穩定而長久嘅感情
需要有效嘅經營
要達到有效需要循序漸進
一步一步慢慢慢慢去經營
喺呢個節奏急速嘅時代
呢首歌有無令你想去放慢腳步
去關心你愛嘅人呢 」

愛情同「友愛」、「父愛」等唔同既係,
你同另一半真係可以慢慢咁愛、慢慢咁經營呢一段關係,
直到有日一齊老去、一齊迎接最後既倒數。
希望得獎既三對情侶可以長相廝守、永結同心!

我最喜愛的單身會員
銅 : 佢一個人離鄉背井去異國開始新生活,真係很堅強呀
銀 : 佢而家係自己一個人,希望拎到呢個獎之後可以堅強啲
金 : 佢好鍾意陳珊妮首《一個人》,所以唔洗很堅強啦

情侶大獎
銅 : 好多首歌都做咗呢對情侶既愛情故事插曲...
銀 : 好淫亂... 好唔健康既關係
金 : 係 CM 可以話係相當髮力

我最喜愛的單身會員 最後八強
1. Kfmusic
3. kevinlai1621
4. 艾石仔
6. CunninG
7. JasOh103
13. stephybest
17. 帥小寶`

情侶大獎 最後六強
2. chanchan0909 + ed8671ed
3. 屮SiU霖屮 + 616.1314
4. JasOh103 + kayzzz
5. 帥小寶` + tangsiuhau
9. 艾石仔 + hehehaha + stephybest + 616.1314
18. 艾石仔 + stephybest

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2019-4-6 22:21

夠啦
支持翻發帖榜 OK?

我最喜愛的單身會員

銅: JasOh103 (11)
銀: Kfmusic (13)
金: bagfgfcde (21)

Tanya! Tanya!

我算唔算係有獎
ed8671ed 發表於 2019-4-6 22:24

yes

好Sad的一個獎
Kfmusic 發表於 2019-4-6 22:26

要 #很堅強

情侶大獎

銅: chanchan0909 + ed8671ed (18)
銀: 艾石仔 + hehehaha + stephybest + 616.1314 (19)
金: 艾石仔 + stephybest (21)

下 得銅炸?????
帥小寶` 發表於 2019-4-6 22:29

宣傳不足...

壇草大獎

點先算係壇草呢?
其實好視乎你點定義一個人 charm 唔 charm 既。
有人覺得舒文好 charm,
有人覺得 man 既人先 charm,
有人覺得有才華既人就好 charm。

而我聽講, CM 會員其實比較偏向鍾意「佬」,
所以呢個獎某程度上又係年資大獎咁喎。
望到個五強好似又真係,個個都過咗人生既五分之一啦喂。
(60歲先係中年,好似係)

不過又咁,望到個賽果,
我不禁覺得,其實 CM 會員既口味真係非一般的重...

所以有人 J 舒文,真係一啲都唔出奇架!

銅 : 男人不淫,男人不愛噶
銀 : 同上年一樣入到三甲!
金 : 同上年一樣入到三甲!

最後五強
1. -Prince-
2. 艾石仔
3. ed8671ed
5. timmy
8. 星勤

擺明係廁所位
stephybest 發表於 2019-4-6 22:33

壇草大獎

銅: 星勤 (19)
銀: 艾石仔 (20)
金: -Prince- (21)

最噴水會員

發現到之前拎過呢個獎既酷愛903同kk8733,已經連圍都入唔到...
呢點係證明佢地有進步呀,
定係只係證明到一山還有一山高、長江後浪推前浪呢? *sigh*

銅 : 反琪
銀 : 反容
金 : 反容反千

最後五強
1. hkwilliamsiu
2. 白河喜來登
3. cathay1996
4. iamsingingwong
11. 星勤

最噴水會員

銅: iamsingingwong (21)
銀: hkwilliamsiu (30)
金: 白河喜來登 (33)

我最喜愛的貼圖

雖然貼圖唔只限於 gif,不過由於動畫可以帶到更多故事情節同畫面出黎,
所以候選既除咗一張之外其他都係gif。
淨低嗰一張圖呢,其實都唔輸蝕架,
就係一班人睇李幸倪演唱會睇到眼訓,相信部分會員一定會有共鳴。

得獎既呢張貼圖,相中主角有住自信既眼神,
一舉手一投足都充滿氣勢,相當髮力!

最後三強
2. 實力堅姐表示: 亞亞亞又如何 (kevinlai1621)
5. 總之就係要支持開心速遞喇 (jasonng)
7. #teamjenny (John)

SOTY!
UserinCMF 發表於 2019-4-6 22:45

JOEY!!!!!!!!!!!!

2017 年嘅壇草三甲 , 應該係呢年成立嘅獎
金: -Prince-
銀: ed8671ed
銅: HOTMAN

連續三屆都係佢 ! 萬年金 ...
chanchan0909 發表於 2019-4-6 22:45

Talent

我最喜愛的貼圖

得獎者: 實力堅姐表示: 亞亞亞又如何 (kevinlai1621) (10)

我最喜愛的會員

要點樣做到大家既我最喜愛?
可能係要頭像夠靚,可能係要夠噴水,可能係要夠多貢獻,可能係要寫文寫得好睇。
呢個獎,某程度上好似前面所有獎項既總結咁,
但又冇乜好一致、好客觀既標準:
你見到既好,可能係人地眼中只係一樣平凡無奇既野;
你見唔到既野,係人地眼中卻又好顯眼、好吸引。

總而言之,呢個獎真係好空泛,
可以話係一個完全靠感覺既投票項目。

由於真係好空泛,
所以入圍既總人數高達23位,係全個頒獎禮投票獎項之最。
但呢樣其實亦都證明,
大家都有值得我地喜愛既一面,都有值得我地去欣賞既地方!

銅 : WOWWWWWWWWWW!!!!!!
銀 : 相信呢位會員可以咁受歡迎,全因為佢既形象實在太高尚,係CM既真•男神!
金 : 唉... 好尷尬添... 你幫我讀啊...

最後六強
9. 屮SiU霖屮
10. John
13. Kfmusic
14. chanchan0909
16. -Prince-

我最喜愛的會員

銅: 屮SiU霖屮 (12)
銀: -Prince- (13)
金: bagfgfcde (18)

bxx is overrated