返回列表 發帖

數寄屋橋次郎 - 洪卓立

單選投票, 共有 75 人參與投票
22.67% (17)
2.67% (2)
12.00% (9)
8.00% (6)
54.67% (41)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 03/04/2019

作曲:Kenix Cheang@Private Zoo
填詞:黃偉文
編曲:Kenix Cheang
監製:舒文@Zoo Music / Kenix Cheang

你最盼望拜訪的大師 終於五月訂到那張枱
機關算盡還是出了錯 如此 跟你 分開

你最盼望吃到的壽司 等得太耐悶了也應該
耗費青春去等的奇蹟
留下有所失的愛

明明早計劃 臨場取消資格
藏在口袋的鑽戒 和未同踏上的鐵塔

難圓的計劃 日後那個新居 何種風格
同你安排好 人算不如天算 沒法 互梳 白髮

明明早計劃 臨場取消資格
藏在口袋的鑽戒 和未同踏上的鐵塔

難圓的計劃 就像你我這本 育嬰手冊
同你安排好 人算不如天算 沒法 互梳 白髮

費煞氣力為你準備的 終於約定明日能兌現
你最喜歡那一家壽司 明日我怎麼敢去

首歌好慘
完全係分手心聲

想講一下歌詞
雖然唔係一定要追求句句都押韻
但感覺有D位唔係好順/唔岩音
有D怪怪咁

其實幾好聽
雖然曲詞編唔算特別好, 但立立唱得幾有感情

陳詠謙真係好冤枉
論樂壇毒瘤點都輪唔到佢啦
陳詠謙最多都係搞衰啲詞 光頭係可以搞衰曬歌手成個product
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

陳詠謙真係好冤枉
論樂壇毒瘤點都輪唔到佢啦
陳詠謙最多都係搞衰啲詞 光頭係可以搞衰曬歌手成個product ...
JayantL 發表於 5/4/2019 01:35
光頭係可以搞衰曬成個歌手

曲詞唱都差
姣Y再次表演咩叫歌名名大於實
嘩眾取寵
無貨不如退休休息下啦

1分係比肥西既
都唔知up乜鬼
好地地一首歌比佢搞衰晒
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

詞有點老套,Wyman無厘神氣的作品,幸好立立唱得不差,加上MV拍得不錯,就3fun

一分
好悶 唱曲詞編都係

可唔可以換班底阿 lee個班底真係唔再work喺佢身上 (其實好似冇work過?)
立立好似多左感情 不過都係悶

首歌同 帶骨灰 無咩分別 仲悶左

其實搵番徐浩、The island 仲岩佢啦
舒老闆既合作不如停一停先
年年都一模一樣既歌
好悶

唱係好有感情同感染力o既,不個曲本身悶左D
洪卓立係咪準備不停出慘歌啦

Y文近年好_鐘意長篇大論講自己點解要寫呢啲詞
但係到作品出黎嘅時候根本就無咩特別。

多謝wyman令到佢拎咁多一分

悶。

雖然曲真係0驚喜
但愛立 希望佢可以好好放低段感情啦
5分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

其實份詞想表達D乜嘢?好心Y文認真D啦,立立1年得1plug咋
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

點解可以甘悶。
立立可以穩翻c君合作下

佢噶樣再唱埋呢d歌,真心flop到冇眼睇

又賴wyman
個曲個演繹都悶爆啦

悶到抽筋 繼續用歪文舒文啦

[主觀]其實首歌唔係咁差回憶出返哂黎

年度pun歌

樓上簽名pun die

----------

樓下留言pun pun pun die
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

唱腔同一國兩制一樣五十年不變

唱番黑心king 好過

其 實 都 聽 得 下 呀

其 實 都 聽 得 下 呀
nicholashin 發表於 2019-4-10 10:23

同感 唔係hohotang 亦唔算好難聽

我發覺將播放速度較快x1.25 竟然好好聽.

成日聽到  "你最盼望吃到的..." 就自動接左雲吞

好難頂,特別係份詞,Wyman係咪搵左個中學生代筆

真心唔掂
每次一播都要除耳機
啲詞句句都勁un耳
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

頭幾次聽覺得好悶, 覺得又係呢D慢歌,
但一睇住歌詞聽真係好心酸,
每次聽好sad, 好feel到阿立係有畀心落去唱
FIGHT for 陳柏宇

其實呢首同骨灰一樣 無可能唱live架喎
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

悶到

帥小寶` 發表於 22/4/2019 00:53

帥小寶` 發表於 2019-4-22 00:53

點解唔唱得??係咪歌詞太噴唱住會笑出聲??
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

真心唔掂
每次一播都要除耳機
啲詞句句都勁un耳
hehe 發表於 2019-4-20 05:11

誰的心 似除耳機
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Almost fall asleep while listening...

立B不如唱返K歌啦

好聽過上年D歌 , 題才特別
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

有點可惜,差一點就四台冠, 最終三冠一亞