返回列表 發帖

鋼鐵有淚 - 菊梓喬

單選投票, 共有 41 人參與投票
17.07% (7)
0.00% (0)
4.88% (2)
0.00% (0)
78.05% (32)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 03/04/2019

作曲:張家誠
填詞:張美賢
編曲:Johnny Yim
監製:何哲圖 / 韋景雲

著了燈 難逃避內心的黑暗
睡到醒 難忘夢裡邊那迷陣
像鐵百般堅忍 像鋼強又狠
永遠不說 我很傷心

未了解 如何能治好這傷勢
任雨洗 前塵已結疤 有後遺
住過那些谷底 但從前夢想仍未枯萎
誰亦怕痛亦會有一些人破例

從頭自愛 鋼鐵有淚不準缺堤
沉重記憶 面上沒痕跡再別提
柔弱的身體 力氣可超出估計
在最暗黑就會發出光輝
如無力愛 你我最後亦像螻蟻
強壯到底 就是愛得起 放得低
渺小的身體 破繭可飛出天際
懸崖上種的花 刺激卻美麗

扮到底 無人能洞悉這傷勢
任雨洗 無痕那創疤 有後遺
住過那些谷底 自信和自尊仍未摧毀
痊癒再晚但信有一天能破例

在最暗黑就會發出光輝
懸崖上種的花 勇敢 所以美麗

在最暗黑就會發出光輝
懸崖上種的花 會綻放美麗

佢成首歌把老牛聲加埋懶音真係...
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

很堅強好hit
連最受歡迎女歌星都要向呢首歌致敬
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

佢成首歌把老牛聲加埋懶音真係...
John 發表於 2019-4-5 00:53

好快連你呢個HANA CM共和頭號打手都要俾人話妒忌佢攞最女

BTW
張家誠啲劇歌就已經冇乜興趣再聽啦
但點解而家連歌名都好似咁似曾相識LOL
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

很堅強好hit
連最受歡迎女歌星都要向呢首歌致敬
JasOh103 發表於 2019-4-5 00:59

好比鋼鐵流眼淚
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

好快連你呢個HANA CM共和頭號打手都要俾人話妒忌佢攞最女

BTW
張家誠啲劇歌就已經冇乜興趣再聽 ...
JayantL 發表於 2019-4-5 01:31

佢算係星夢女歌手入面比較有個性
好心捧人就比隻好D既歌佢啦

張家誠有時真係出到易上口K歌
一輩子守候就係成功例子
但呢首就...um

一輩子守候 ...
John 發表於 2019-4-5 01:36

《一輩子守候》同《手中沙》我都覺得唔錯
《一輩子守候》嗰陣係第一首星夢歌 一嚟仲有少少新鮮感 二嚟真係好聽
而《手中沙》個編曲喺張家誠啲劇歌入面算係比較特別嘅編曲(聽見平時啲歌入第一段chorus啲鼓聲就煩)
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

一輩子守候 ...
John 發表於 2019-4-5 01:36
其實正因為圖圖盲目覺得張家誠最高質/符合佢心目中hit歌公式 先會揀呢啲歌 覺得可以捧到HANA

其實正因為圖圖盲目覺得張家誠最高質/符合佢心目中hit歌公式 先會揀呢啲歌 覺得可以捧到HANA  ...
nicholashin 發表於 2019-4-5 01:52

我覺得但願人長久對星夢時代菊姐黎講算幾突破
可能圖B都見到張家誠見底 所以搵隻翻唱比佢變化下
而年頭力plug既回到以前都唔係張家誠作 雖然編法都係一模一樣

呢首想做忘記我自己2.0
但弱好多

又係呢d垃圾罐頭歌
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

重覆又重覆的悶歌,肥圖捧歌手的技掚真的見哂底

其實首歌快啲rock啲應該幾好聽,不過見到係咩班底完全無期望

雖然唔鍾意吳若希
但覺得我記得好聽過主題曲同片尾曲好多囉

依首真係唔掂啦 無記憶點

其實佢舊年啲歌我幾鍾意
回到以前 別再怕pop rock 飛蛾撲火 中園風 只想與你在一起 典型K歌
但今年呢兩首完全唔掂囉 一首差過一首
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實佢舊年啲歌我幾鍾意
回到以前 別再怕pop rock 飛蛾撲火 中園風 只想與你在一起 典型K歌
但今年呢兩首 ...
fifty1205 發表於 2019-4-5 18:00

我反而覺得佢前年好啲
舊年已經太模糊 分唔到邊首打邊首 係飛蛾撲火 OK
今年就真係不了
1 Fun Bye
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

懸崖上種的花
抄美mag首歌?

同一姐條路一樣,頭兩年就算啲歌罐頭都好都仲有新鮮感,到第三年就開始厭倦
想當年一姐一入星夢愛我請留言就小爆,到越難越愛就大爆,下一年仲有首眼淚的秘密頂一頂先flop
佢前年一輩子守候小爆完,到忘記我自己大爆,上年有首但願人長久,但係今年頭兩plug已經唔掂

同一姐條路一樣,頭兩年就算啲歌罐頭都好都仲有新鮮感,到第三年就開始厭倦
想當年一姐一入星夢愛我請留言 ...
sunnyay1231 發表於 2019-4-5 19:08

齋論歌 KFC 真係完勝坑腩
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢首想做忘記我自己2.0
John 發表於 2019-4-5 01:58

咁講忽然覺得好聽咗

呢首好悶
心有不甘比較搶耳同有記憶點

不如搞個比賽 睇下邊個可以一聽就講得出Hana d歌名.....
首首都差唔多....d懶音 監製有責任去執.....
10年如1日....

本身都已經唱得差,而家個唱腔仲越來越作狀,越來越難頂
唔係真係以為捏住把聲來唱就叫慘,有感情????