返回列表 發帖
隻歌點樣教壞小朋友?
又關年資咩事?
九唔搭八
matthewyky 發表於 2019-4-9 11:33

笑死人咩
隻歌又唔係比小朋友聽嘅
唔洗理佢 佢神經病

淡友仲係攻唔破70%大關
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

買唔到飛嘅Sammi fans可以入嚟聽返幾次神經病發洩下
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

DM左呢個post比祖兒
希望佢會見到
認真做song of the year係真係有人支持

DM左呢個post比祖兒
希望佢會見到
認真做song of the year係真係有人支持  ...
hehehaha 發表於 2019-4-9 16:35

有無學你頭像早早張開腿咁招男仔陪你一齊睇show
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

隻歌點樣教壞小朋友?
又關年資咩事?
九唔搭八
matthewyky 發表於 2019-4-9 11:33

算罷啦
佢係都要搵個位入美祖

算罷啦
佢係都要搵個位入美祖
放空 發表於 2019-4-9 17:26

作為版主我唔應該講咁多
只可以同大家忠告一句:粉絲派膠,偶像找數
如果唔想你既偶像咁多hater,真心出少句當幫忙

算罷啦
佢係都要搵個位入美祖
放空 發表於 2019-4-9 17:26

請你清清楚楚細讀歌詞, 用小孩子常用的melody 來作intro, 而且亂加兒童讀物的作者名字. 再加上就嚟唱了20週年的歌齡,還要唱一些十來歲歌手唱的曲風, 真的越聽越氣憤.

請你清清楚楚細讀歌詞, 用小孩子常用的melody 來作intro, 再加亂加兒童讀物的作者名字. 再加上就嚟唱了 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-4-9 18:41

你翻翻去親子王國喇
呢度唔啱你

你翻翻去親子王國喇
呢度唔啱你
bagfgfcde 發表於 2019-4-9 18:43

希望你無小朋友, 如有麻煩真的請花多些時間看管他們.年青人是香港的未來, 希望歌手們不要荼毒年青的一群.

評分人數

請你清清楚楚細讀歌詞, 用小孩子常用的melody 來作intro, 再加亂加兒童讀物的作者名字. 再加上就嚟唱了 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-4-9 18:41

大家唔好理呢位精神病人「神經威廉」啦
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

希望你無小朋友, 如有麻煩真的請花多些時間看管他們.年青人是香港的未來, 希望歌手們不要荼毒年青的 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-4-9 18:45

咁毒坤應該以死謝罪

評分人數

還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

作為版主我唔應該講咁多
只可以同大家忠告一句:粉絲派膠,偶像找數
如果唔想你既偶像咁多hater,真 ...
CunninG 發表於 2019-4-9 17:38

你們喜歡偶像無問題, 但一位唱咗咁耐的歌手, 應該不要大唔透, 這類曲風真的不可助長, 拜托! 拜托!

指著他說 你才有病
我們瘋得 多麽正常

明明威廉愛祖愛到要用自己嚟演繹呢個道理
點解你哋要話人
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

你們喜歡偶像無問題, 但一位唱咗咁耐的歌手, 應該不要大唔透, 這類曲風真的不可助長, 拜托! 拜托! ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-4-9 18:55

你喜歡批評容祖兒無問題,但一位生存咗咁耐的人,應該不要大唔透,這類歪理噴言真的不可助長,拜託!拜託!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

你喜歡批評容祖兒無問題,但一位生存咗咁耐的人,應該不要大唔透,這類歪理噴言真的不可助長,拜託!拜託 ...
616.1314 發表於 2019-4-9 18:57

佢喜歡 say 1234
希望容祖兒出首 數字歌曲 征服佢
...

我俾一分,睇歌詞和幾多年資唱就明白,最重要是教壞小朋友
hkwilliamsiu 發表於 2019-4-9 10:13

份歌詞已經好淺白易明,中文唔好就讀多 d 書派少 d 膠,獻醜不如藏拙,你再亂 comment 只會將你係 poorly educated and illiterate 既 sad truth 暴露出黎,I'm so sorry about this
二〇二三年度全女班投票

份歌詞已經好淺白易明,中文唔好就讀多 d 書派少 d 膠,獻醜不如藏拙,你再亂 comment 只會將你係 poorly  ...
616.1314 發表於 2019-4-9 19:05

就是因為歌詞咁淺白,而且洗腦。相像下你個女唱比你聽,你就明白。

你喜歡批評容祖兒無問題,但一位生存咗咁耐的人,應該不要大唔透,這類歪理噴言真的不可助長,拜託!拜託 ...
616.1314 發表於 2019-4-9 18:57

講野又膠
中文又差
聽歌又冇國際視野
無知又要衝出黎話俾人知
個曲風都叫十來歲歌手先會唱

睇少啲ETV喇

評分人數

我比人荼毒左

就是因為歌詞咁淺白,相像下你個女唱比你聽,你就明白。
hkwilliamsiu 發表於 2019-4-9 19:15

如果你個女對住你唱神經病咁佢都無錯啊
Anyways 一篇文章嘅立意同主旨其實比遣詞造句更加重要
呢首歌表達嘅中心思想是甚麼 上面好多人都講咗 根本一啲都唔 Low
好多唐詩嘅用字用詞都好淺白易明㗎喎
你會唔會話啲詩人幾十歲寫埋啲咁淺嘅嘢所以俾一分?
二〇二三年度全女班投票

咁poker face同 4 minutes 係味又教壞細路?
申利 比左 5 FUN

請問呢首歌有冇涉嫌宗教?

咁都罵戰,版主扣分Pls

今日幫個小學生補習 佢無啦啦講神經病 我即刻摑左佢一巴

評分人數

點解大家咁認真回應佢
咪由得佢噏囉

野人沒智慧 理解霍金 猿人 從未讚嘆 馬克吐溫

一句已經大大把打落某會員度

評分人數

一句已經大大把打落某會員度 ...
hehehaha 發表於 2019-4-9 21:45

野人/猿人形容得真係好貼切!野蠻人!

評分人數

一句已經大大把打落某會員度 ...
hehehaha 發表於 2019-4-9 21:45

這句歌詞已經是大問题,我想問你是否好理解霍金,如果不是,那麽你我都是野人,那麼請問有多少人不是野人呢
猿人從未讚嘆馬克吐温,好彩我拜讀過他的作品湯姆歷險記 (The adventure of Tom Sawyer).亦是我童年最喜歡的讀物,那麼誰是猿人,是否無看過他的作品,都可以讚嘆呢!所以根本是比喻不倫。

野人/猿人形容得真係好貼切!野蠻人!

究竟誰才是野人和猿人

評分人數

簽名被屏蔽

這句歌詞已經是大問题,我想問你是否好理解霍金,如果不是,那麽你我都是野人,那麼請問有多少人不 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-4-9 22:44

其實你係咪有閲讀障礙?
唔好比人指著黎笑好冇

其實隻歌都可以話帶領大家學新知再學生字
例如霍金
腳底整塊薑
仲有新vocab pretty同crazy
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實你係咪有閲讀障礙?
唔好比人指著黎笑好冇
hehehaha 發表於 2019-4-9 22:47

認真講,歌詞唔好亂咁加入一些人物,以為好好笑,其實祗會给人話抦。

鑑於部份會員的討論開始脫離歌曲本身,
我再次重申一次Cool Hot Hits的發言應圍繞歌曲本身。

根據版規第三條「嚴禁發表粗言穢語、粗口諧音、人身攻擊或一切不禮貌而有可能令人感到受辱之言詞,或作無謂的批評和意見,違規者將扣二至八分不等。」
因此, 希望會員發言時留意自己發言的內容,
當中包括內容的合理性,
因為所有不合理的發言均會影響討論方向,
並引起不必要的罵戰。

如情況持續, 本人或會考慮將相關會員禁言或提早關閉此post。
Thanks

69.48% (148)!!!

支持祖兒,香港都好耐未試過有potential 大hit嘅快歌

比心之科學值得有更好嘅成績

me buy ar.
5fun
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

史前祖粉都要上黎比5分

史前祖粉都要上黎比5分
脆香雞翼 發表於 2019-4-10 14:29

Long time no see

Long time no see
Wing1211 發表於 2019-4-10 14:35

我忘記左你, 你係邊個

歌本身五分
好典型高質kpop
好un,好loop,好洗腦

imo
唯一問題係阿祖聲同唱功太老練
有啲位覺得同首歌有少少唔match
kpop idol多數sale 青春,fresh
太過老練反而有少少唔match
"Wow~ 野人沒智慧 理解霍金
猿人 從未讚嘆 馬克吐溫
凡人 無力領教 你的敏感
人才屠殺 拿來祭神"
呢段比較明顯

算係阿祖近歌啲歌同佢啲快歌入面
比較高質同好loop緊一首

Loop唔起 越聽越煩

已經聽厭左

已經聽厭左
hehehaha 發表於 2019-4-10 19:56

我速冠算

我速冠算
Kfmusic 發表於 2019-4-10 20:00

可能呢兩日聽太多
出事
同埋3分鐘好唔夠喉

可能呢兩日聽太多
出事
同埋3分鐘好唔夠喉
hehehaha 發表於 2019-4-10 20:13

從推出到而家
我聽嘅次數可能已經多過心之科學

已經聽厭左

重覆得太多次
可能要停下
去到演唱會再播番

已經聽厭左

請你睇早早可否用肉體補償

請你睇早早可否用肉體補償
Lewis 發表於 2019-4-10 22:31

可能要睇你夠唔夠瘋癲靚仔
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

呢排日日都聽
如果其他人唱一早比左5分。

容祖先真係比唔落手,仲要一比就破70。。。