返回列表 發帖

紅館伊館4場或以上節目 7月起公開發售比例增至3成

當紅藝人演唱會不時出現炒賣黃牛飛情況,政府早前就紅磡體育館及伊利沙伯體育館舉行收費活動的公開發售與內銷門票比例進行檢討,當日今日正式公佈,經平衡公眾需求和業界的意見,決定將表演場次為4場或以上的節目,其內銷門票的整體比例上限由80%下調至70%,即公開發售門票的比例下限將會增加至30%。有關措施擬於今年7月起實施,適用於7月或以後收到的場地租用申請,亦不限於透過城市售票網系統售票的節目。

不過,演出業協會發言人表示,修改「八二比」的售票安排,是不客觀地將問題全部轉嫁業界身上,對此表示失望。發言人指,業界已不惜增加成本及行政工作壓力,於近期的大型演唱會主動引入增加公開發售門票數量、「延後取票」等措施,但仍無助解決黃牛黨問題,更指有演唱會門票於公開發售後,炒至數萬元至近10萬元。

協會重申,欠缺法例的阻嚇,任何售票安排的更改只是抱薪救火,不能解決問題。政府應盡快修例,把紅館和伊館納入監管範圍及加強罰則,和立法監管二手炒飛網,提出具體的立法時間表,並提升售票系統以打擊自動搶票程式「搶飛」」和電子黃牛黨,才能有效打擊黃牛黨,保障消費者、歌迷、業界及社會整體利益。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190409/59469343

入唔到系統
九成公售都冇用
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

搞掂個urbtix先啦

另外搞實名咪一樣有得炒
睇下日本J家就知
KLY 發表於 2019-4-10 13:11

J家要睇今次嵐係咪真check星野源就真係做到實名la
Infinity & Eternity

簽名被屏蔽

咁你摯愛嘅泳兒周柏豪又何曾開到一次四場
踩少一陣都唔得嘅
林仔 發表於 2019-4-10 08:38

CM民選最噴水會員講既野 笑下就算

反OT:如果反黃牛 就唔好一路鬧一路買黃牛

買唔到咪唔好睇囉,係都要買黃牛,痴痴地

搞掂個urbtix先啦

另外搞實名咪一樣有得炒
睇下日本J家就知

簽名被屏蔽

買唔到咪唔好睇
幫襯黃牛反而繼續惡性循環
香港人真係好無骨氣

嘥9氣啦~無實名講到天花龍鳳都冇用!
SAMMI 三米

已經覺得下個月搶唔到JY,要買牛牛。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

只要個系統爛,一日唔換
就算全部放曬公開發售,依然都係一票難求
致各位當紅的歌王歌后
唔紅果D就唔需要關注.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

表演場次為4場或以上的節目
即唔關謝安琪同Gin Lee同許廷鏗事
iamsingingwong 發表於 2019-4-9 22:09

咁你摯愛嘅泳兒周柏豪又何曾開到一次四場
踩少一陣都唔得嘅

有鬼用咩只有實名制有用
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

起個3萬-4萬座大場
應該有幫助

到時Gin Lee都可以去開
John 發表於 2019-4-9 21:25

其實香港真係好有需要起返一個容納到30-50k 觀眾嘅場館。
次次叫啲天王天后連開 10場20場,其實好唔economically efficient .
依家啟德嗰個係咪起得成㗎lol

全世界甚少有地方,單一城市歌手演唱會係連開10場以上 ,
台灣都係得張惠妹/五月天/江惠/周杰倫可以做到。

瘦文
moo moo
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

簽名被屏蔽

演出業協會發言人表示,修改「八二比」的售票安排,是不客觀地將問題全部轉嫁業界身上,對此表示失望

冇得炒飛嬲嬲豬

起個3萬-4萬座大場
應該有幫助

到時Gin Lee都可以去開
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

佢哋識得玩system嘅
檯面上畀多啲位你哋"睇"又有乜所謂, 反正都係買唔到

其實我鍾意去Counter買
唔洗靠佢個廢柴系統
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)