返回列表 發帖
好耐之前睇過文西同angels n demons, inferno
最好睇都係文西
hehehaha 發表於 2019-4-11 21:57

三本都睇過,最近重睇了The Da Vinci Code。現在就陪緊阿仔一齊睇大唐雙龍傳,寇仲和徐子凌的成長的故事,歷史背景就有隋朝皇帝楊廣暴政開始到唐朝玄武門之變結尾,一共八本,最好睇第一本和第六本,值得一睇再睇。

你平時係咪睇bible比較多?
hehehaha 發表於 2019-6-21 23:30

我心中信有神,但我無入教,所以衹間中陪小朋友一齊看。

朋友推介我看劉慈欣-三體,大家有無看過

有段時間我都好喜歡亦舒的小說。今天在櫃內取出少年不愁,數年前看過, 今次看見書名又再次取出來看.....

有無村上春樹fans ?
hehehaha 發表於 2020-3-5 19:39

因為日劇挪威的森林開始喜歡睇

打算開始睇百年孤寂
帥小寶` 發表於 2020-3-12 01:19

以前未看過, 現在剛下載了ebook ,  是否哥倫比亞作家馬奎斯的作品?
會唔會聽完王菲的百年孤寂會容易明白一點.轉了東邪西毒的版本, 因為他們都是百年孤寂的小說人物

Marquez 係Colombian, 唔係Spanish
只係Colombia講西班牙文

聽完王菲的百年孤寂係唔會容易明白多d
...
hehehaha 發表於 2020-3-12 18:28

無才真的有點尷尬...
多謝帥小寶介紹百年孤寂這本書, 今晚又有書可看

那年夏天,我九歲
然後,
我死了。

她的哭聲中
有著恐怖與不安,
那是擔心事實可能會曝光的感情,
現在 ...
hehehaha 發表於 2020-3-12 23:43

夏天.煙火與我的屍體⋯⋯
多謝介紹日本短篇小説,故事情節好吸引

無咗大眾書局,現在祗有誠品可以去下,商務,中華和三聯書局由於是中國背景,已經無去一段時間。

仲有好多細舖可以支持
hehehaha 發表於 2020-3-19 15:46

我好少上樓上的書店,但商場多數是連鎖書店。

我家裡的任何東西都是中國製的  

爸爸的平板
媽媽的按摩椅
姐姐的吸塵器
弟弟的電腦
貓的飲水機
我的 ...
hehehaha 發表於 2020-4-10 23:50

中國製是無問題,但紅色資本的書局就令好多出版商頭痕。