返回列表 發帖
佢都男神 lol
Wonders 發表於 2019-4-22 21:22

好勵志

CM會員共和榜: 2019年度 我最喜愛的歌曲第一季季選
第三位

回首迷失的自我或許會望而生畏,
一個壞掉的人要重回正軌,
要銘記心中恪守的價值觀,
還有所有珍惜的人和事。

當我迷失時聽著的歌
主唱:陳蕾
作曲:陳蕾
填詞:陳蕾
編曲:MJ Tam / Tom To
監製:C Y Kong / MJ Tam / Tom To
票數:33

如若迷失請謹記回家
迷路不要驚怕
前路難關都給你招架
如像孩子那樣靠著我不怕
好好的放一假
重整理內心積壓再出發

仲唔係偽人
Kfmusic 發表於 2019-4-22 21:24

nice guess

總算中1首
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

第一位(第一首):About 偷食女

黃心穎17年初被爆秘撻馬國明,當時兩人死口不認,去年初才逐漸鬆口。形象健康的馬國明更成功融入女友家,屢次被發現出席心穎的家庭活動,又陪女友返鄉下惠州探親,擺明視心穎為結婚對象。其實入行七年的心穎一直緋聞不斷,被封「姣Wing」最愛埋堆黐富二代,又指她專嗒人夫,對成熟男情有獨鍾。之前心穎與人夫王浩信和吳啟華傳緋聞,當時她高呼:「我唔會做第三者,介入人哋婚姻。」

14年 王浩信
心穎14年跟王浩信在上海和無錫拍劇集《東坡家事》外景,經常出雙入對,有指王浩信拍劇期間陪玩陪食,將老婆陳自瑤和囡囡王靖喬拋諸腦後。

14年 吳啟華
吳啟華14年10月和心穎拍《再戰明天》被指過從甚密,其時吳啟華宣佈和太太離婚,有指心穎是婚變的導火線,心穎當時強調不會喜歡有婦之夫。

15年 李思捷
心穎15年傳出和李思捷合作拍劇集暗撻,有指兩人經常匿埋攬頭攬頸,心穎又被影到坐思捷的七人車返回男方寓所,惟心穎照舊否認戀情。

17年 富二代
17年,傳心穎暗撻富二代,不但名牌上身更有七人車接送。當時傳馬明想用結婚箍實女友,但心穎不肯嫁,更威脅「要婚即分」。

黃心穎17年初被爆秘撻馬 ...
ed8671ed 發表於 2019-4-22 21:31
聲 音導 航
呢首好應景 , 希望係呢首

黃心穎17年初被爆秘撻馬 ...
ed8671ed 發表於 2019-4-22 21:31

第二位呢
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

第二位呢
timc524 發表於 2019-4-22 21:36

同票就會並列
我們的總和

第二位呢
timc524 發表於 2019-4-22 21:36

兩首第一位同票
所以冇第二位

兩首第一位同票
所以冇第二位
ed8671ed 發表於 2019-4-22 21:36

咁一定係寂寞系列

第一位

一個女子四處拈花惹草,
是因為她那團情慾之火寂寞難耐?
與其冠上「姣精」之名,
其實寂寞,倒不如吃著火鍋看山火。

其實寂寞
主唱:謝安琪
作曲:徐繼宗
填詞:林夕
編曲:Jerald / 林知秋
監製:麥浚龍 / Jerald
票數:46

我有我一樣過
我見我的時間亦更多
要按讚都㩒錯
永遠也得神發現我搞錯

聲 音導 航
呢首好應景 , 希望係呢首
chanchan0909 發表於 2019-4-22 21:34

想 @ 返pun言主人

又係浦銘心

想 @ 返pun言主人
ed8671ed 發表於 2019-4-22 21:38

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

愛情萬歲 x 我們萬歲 is coming
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

想 @ 返pun言主人
ed8671ed 發表於 2019-4-22 21:38
感謝 @kevinlai1621 為我地 CM 會員拆解歌名背後嘅理念

第一位(第二首):About 受害女

對一個女人最大嘅傷害,就係揭發丈夫偷食,一刀插入心,傷口永遠不會痊愈。那種傷害在於震驚,震驚到無法接受:我哋兩個人明明好好,點解我哋好到咁樣你都仲唔滿足?點解?!傷害在於對人性嘅信任徹底崩潰:你係我最信任嘅人,最愛嘅人,點解連你都背叛我?

曾經,我真的以為唯獨我是不可取替。
後來才知道,原來隨手都可以搵個人代替我。

我哋作為旁觀者都覺得難過,覺得心碎,係因為眼見忠誠嘅人反而受到傷害。人就係咁,永遠唔會滿足。明明已經有個好老婆,有個全城羨慕嘅筍盤男朋友,明明已經將幸福握喺手中,依然不滿足。行錯一步,就一無所有。可惜,有啲錯,永遠返唔到轉頭。

誘惑,周圍都有,做每一行都有,更何況娛樂圈?俾人揭發就喊曬口認錯,話好後悔。但講真,如果唔係俾人揭發,咪又係繼續偷食落去?正室永遠都唔會知。「後悔」係後悔做得唔小心,多過後悔做咗呢件事。

或者我都有錯,錯在太信任你。如果我監控你,下下管住你,或者你就唔會出去滾?傻啦,個心要出去,用鐵鏈鎖住佢都冇用,嘗試控制佢嘅過程中只會令自己更難過,何必呢?就算用GPS跟蹤佢,就算請埋私家偵探,難道你可以監控佢個心?

我們無法控制別人,唯一能控制的就是自己,所以千萬要記住好好愛自己,把生命的重心重新回歸到自己身上。令你幸福的不是丈夫,不是女朋友,而是你自己。

女人,不要讓婚姻阻礙你尋找幸福。

-- by 王迪詩

第一位(第二首):About 受害女

對一個女人最大嘅傷害, ...
ed8671ed 發表於 2019-4-22 21:41

黃的士
我們的總和

希望係風靡

支持Sammi過一天 愛一天

支持Sammi過一天 愛一天
bagfgfcde 發表於 2019-4-22 21:43

支持sammi一種永遠

時間啊 來吧 再重來一次我都會 ~~~

支持 Forever Young !!!

繼續0/5

第一位

感情觸礁多數是因為各種小問題累積下來,
到了臨界點才會強迫雙方面對,
大家其實一早都知道兩者關係遍佈瘡疤,
但奈何都當這匹象視而不見。

13樓的大笨象
主唱:鄭融
作曲:Howie@Dear Jane
填詞:黃偉文
編曲:Dear Jane
監製:Howie@Dear Jane / 關禮琛 / Tim@Dear Jane
票數:46

為何殘忍到 受盡委曲也一雙
無聊人生裡 湊夠兩人才歡暢
寂寞好比 有匹象
在心的 正中央
是否都要撫養

中2

1/5

中咗一首

五首入面得一首係共和冠軍歌

嘩 好冷
只想支持鄭姓歌手

五首入面得一首係共和冠軍歌
bagfgfcde 發表於 2019-4-22 21:48

呢幾年兩邊個分歧大咗好多
我們的總和

原來有一首

呢幾年兩邊個分歧大咗好多
Wonders 發表於 2019-4-22 21:48

咁係cm推人多, 定係主流都仲係無變

再次多謝各位參與今季季選!
稍後10點會有投票數據,記得唔好行開

載浮 載沉

kevinlai1621 發表於 2019-4-22 21:38

呢個gif幾好

我想知我中幾多首,好似4首

呢個gif幾好
Kfmusic 發表於 2019-4-22 21:58

好耐la bor

02. Dusty Bottle - You Don't Know Me
11. 艾怡良 - Forever Young
13. 周國賢 - 守口如瓶
26. 馮允謙 - 聲音導航
34. 黎曉陽 - Ride Along

0/5

投票數據

有效票數:119
無效票數:1

RKSINGER - SONGVOTE
01鄭融 - 13樓的大笨象46
01謝安琪 - 其實寂寞46
03陳蕾 - 當我迷失時聽著的歌33
04林家謙 - 下一位前度32
05古巨基 - 亂世情侶31
06周國賢 - 守口如瓶27
07陳奕迅 - 我們萬歲26
08艾怡良 - Forever Young24
09Dusty Bottle - You Don't Know Me23
10鄧小巧 - 雲吞22
11Dear Jane - 身體語言 (ft.  MISS JANNI)20
12陳健安 - 一吻穿越四十六億歲19
13Gin Lee - 風靡18
13麥浚龍 - 寂寞就如18
15Nowhere Boys - 致旅途中的我15
15黎曉陽 - Ride Along15
17馮允謙 - 聲音導航14
18雷同二友 - 白雲會告訴我12
19林憶蓮 - 沙文11
19鍾舒漫 - 黑人問號11
21容祖兒 - 一種永遠09
21張敬軒 - 裝睡的情人09
21許廷鏗 - 偽人09
21陳奕迅 - 龍舌蘭09
21黃淑蔓 - 光引致疼痛09
26王菀之 - 花花草草07
26何韻詩 - 代你白頭07
28黃瑋中 - 想寂寞06
28蔡健雅 - 我要給世界最悠長的濕吻06
30王嘉儀 - 微物05
31Serrini - 成為 /  Becoming04
31林二汶 - 守破離04
31蔡依林 - 怪美的04
34張敬軒 - YOU03
35Mr. - 釋放自己02
35Supper Moment - LOVE  is NEARBY02

我想知我中幾多首,好似4首
Kfmusic 發表於 2019-4-22 21:59

中得3首

點解寂寞就如少咁多

投咗8 15(ride along) 18 28(tanya) 30
好勁

投咗8 15(ride along) 18 28(tanya) 30
好勁
bagfgfcde 發表於 2019-4-22 22:05

我都投左 18,估唔到咁少票

CM愛將鄧小巧竟然只得第十

一吻竟然得19票...

蔡健雅好勁

投咗1 6 8 12 13

風靡同上季一樣又係18票 堅粉好忠心

MAMI 得四票
你地班子民係咪想作反
(利申有一票係我既)
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

恭喜融E 呢首真係值
身體語言竟然有廿票 難以置信

堅堅 快d cumm backkk

MAMI 得四票
你地班子民係咪想作反  
(利申有一票係我既)
cymusic 發表於 2019-4-22 22:13

Die蚊聽左咁耐應該要move on左
仲聽埋d垃圾屎歌?
快d派小紅大開殺戒啦