返回列表 發帖

雲吞之(母親節特餐) - 鄧小巧

單選投票, 共有 61 人參與投票
3.28% (2)
0.00% (0)
1.64% (1)
3.28% (2)
91.80% (56)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 09/04/2019

https://www.joox.com/hk/single/1AfHPVtq_JTuDpCTiCQVHg==

作曲:藍奕邦
填詞:黃偉文
編曲:謝國維
監製:謝國維

「喂,我想問下呢,你用乜嘢包雲吞㗎?
我媽咪呢,鍾意用少少悲觀。
佢碗嘢,難食啦緊係,但點都難鯁唔過個世界請我食嘅好多正嘢!
食食吓慣咗咯,甚至覺得本來臭嗰啲呢,好似都可以當芝士咁慢慢嘆……」

年歲夠大了 先發現 有趣真相
慈愛再同樣 但母親 怎會一樣
雲吞她算會做 而不算是擅長
而八歲時候 又卻真心愛上

嚐遍各地好菜 名貴氣味色相
難在我媽媽 的一鍋粗菜之上
難與美食比較 但有一種溫馨無雙
最錯亂之際 能平伏 不好心情醞釀

陪我笑著過 未夠美好的 人生
還有這賣相 未夠美好的 雲吞
生活處處有點破 但在母親的爐頭 受訓
用各種 溫情補不幸 是最簡單 法印

「喂,你屋企用咩嘢包雲吞㗎?
其實乜都包晒落去咪得囉,你食嗰陣猛諗住:「好溫馨呀!好溫馨呀!」
咪……咪得囉,咪好好味囉。」

誰說努力幹 終有日 會有賞賜
能勉強留下 未降班 都已不易
成長未必精彩 憑空去勵的志
難對抗明日 六百種不滿意

而我已洞悉了 憑我母親機智
童稚已開始 交給我 大人謎語
如世界並不美 用哪種 心態自處
不美 但覺得美 難捱亦 總可包容至此

陪我笑著過 未夠美好的 人生
還有這賣相 未夠美好的 雲吞
生活處處有點破 但在母親的爐頭 受訓
面對這一池死水 還是間中翻滾

完美太易碎 預了有些 雪崩與地震
還會有飯吃 大概已不 比誰更不幸
生活智慧有口訣 若沒法忍 轉頭又再忍
苦行中長大 在社會不怕暗

是 我知道 是母親 傾囊傳授我
小悲觀 是最好調味 別對辛酸過敏

「你屋企用咩包雲吞?你使乜知唧?
如果你仲有屋企,咪都得啦。
難食都多啲返屋企食飯啦!
點都唔會難食得過出面嘅。」
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

都係。。。聽番正常版算

有正常版唔會想聽特別版,又唔係remix左
無知一問:旁白既係邊個?

盲粉5分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

有正常版唔會想聽特別版,又唔係remix左
無知一問:旁白既係邊個?
tony920701 發表於 2019-4-21 13:45

Wyman Wong

成語動畫廊之畫蛇添足

加餸都唔好拎啲臭既野出黎趕客啦
本身已經唔係好食

粒雲吞臭既

希望會員tangsiuhau可以出黎同大家傾計

見佢ig Facebook 得一個story 講呢個version
就知係公司既idea la

啲對白leung到嘔返曬啲雲吞出嚟
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

見佢ig Facebook 得一個story 講呢個version
就知係公司既idea la
TOBY6101 發表於 2019-4-21 14:43

同埋係方丈嘅idea

同埋係方丈嘅idea
Kfmusic 發表於 2019-4-21 15:00

都講到明係阿y自己舉手認投要幫佢錄個vo...
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

都講到明係阿y自己舉手認投要幫佢錄個vo...
kevinlai1621 發表於 2019-4-21 15:05

阿Y咁錫佢都唔係唔好,至少推左佢上三甲先,之後先再做返自己d音樂is ok

Wyman 包碟成功將小巧既形象搞俗晒
鄧歌手同公司慘,又要顧佢感受硬食

Wyman 包碟成功將小巧既形象搞俗晒
鄧歌手同公司慘,又要顧佢感受硬食 ...
harrybay 發表於 21/4/2019 15:09
幾鍾意你呢個語帶雙關

聽到好尷尬
利申:唔係鏡粉

佢把聲原本已經夠難聽,好溫馨啊個到聽到雞皮都起哂
再加埋D獨白老套到,即刻唔想聽首歌
求下佢唔好再搞小巧

睇黎得我一個盲粉俾5分

雲吞值得更好
1分
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

正正常常
搵d 嫲嫲級既藝人

惠英紅 毛舜筠 鮑姐 didi 姐 好過

Over咗喇

點都唔會難食得過呢碗嘅
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

聽返半杯水好過

btw mixing其實都好差
v.o.入嗰陣時啲音樂嘅大細聲

唯一一個5分係咪某三字會員比嘎
我們的總和

Wonders 發表於 2019-4-21 18:36

帥X寶
一定係

聽返半杯水好過

btw mixing其實都好差
v.o.入嗰陣時啲音樂嘅大細聲
kingsfacheung 發表於 2019-4-21 17:23
聽嗰時以為耳機壞左

繼C3PO 之後再次比 1分
Wyman走啦
要靠Wyman先拎三甲真係好慘

Wonders 發表於 2019-4-21 18:36

無錯

原版5分
呢個1分
破壞哂

聽一次就夠, 係咁聽會好煩

成長未必精彩,雲吞去勵的志

聽完嘔哂d雲呑出黎
wyman自戀到不得乛⼁

呀肥西把乸聲真係好嘔心
次次聽321go live 自由行都打冷震

評分人數

2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

個人覺得那誰個劇場版卓韻芝錄得最好
雲吞中段肥佬把聲好唔掂

小巧埋錯堆了
1分

好溫馨呀!好溫馨呀!
咪……咪得囉,咪好好味囉。

呢兩句最精彩
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

係咪小巧第一首多過90% 1分既歌?

正正常常
搵d 嫲嫲級既藝人

惠英紅 毛舜筠 鮑姐 didi 姐 好過
TOBY6101 發表於 2019-4-21 16:38

羅蘭姐應該會好有feel
「微笑之中 接受還未有 答案。」

今日聽電台播左一次
嘔心到完全頂唔順
比末日前1’30難頂好多倍
極度作狀 矯情
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

今日聽電台播左一次
嘔心到完全頂唔順
極度作狀 矯情 ...
John 發表於 2019-4-24 01:19

末日前1’30
呢首我ok
個編曲夾到 烘托到啲對白
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

She is overrated

matthewyky 發表於 2019-4-24 12:15

講得好好

matthewyky 發表於 2019-4-24 12:15

never

diss肥Y
FIGHT for 陳柏宇

我阿媽用好多樂觀包雲吞
所以唔識欣賞段獨白

終於聽完一次 勁恐怖
呢個版本值負分
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

今日聽電台播左一次
嘔心到完全頂唔順
極度作狀 矯情 ...
John 發表於 24/4/2019 01:19
其實末日嗰兩個版本已經好難頂

Agree
呢首歌咁都有十大

原來未投
1分都比多

Agree
呢首歌咁都有十大
放空 發表於 26/4/2019 17:21
903 出名後知後覺 AKA 還獎
其實唔係好出奇

聲音騷了 / 所有下雨天 都係咁