返回列表 發帖
我覺得早早趁今年20週年出番一隻好似EASON咁高質嘅廣東碟來衝擊台灣金曲獎!
始終到退休都會有一日踏上金曲獎頒獎台

簽名被屏蔽

明年琪待李幸倪

2011年Hebe首歌入圍哂作曲人、填詞人、編曲人、單曲製作人
曲詞編監都入哂但入唔到年度歌曲 咁又點解{:1 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 17:01

你個邏輯有問題
if A then B 唔代表if not A then not B

如果用時代意義或者傳唱度
咁你點解釋 我們的總和,離心力,尋人啟事,這是因為我們能感到疼痛,說到愛,魚,青花瓷等等等既入圍先

同埋好多祖迷都好理性無 ff 會入  唔似王心凌班 fans 自己推到個偶像咁高 ...
賴爽 發表於 2019-5-15 16:42

但王心凌隻碟係高質 大家估有機都可以理解
容祖兒就算啦可能第一輪討論都冇份

簽名被屏蔽

2011年Hebe首歌入圍哂作曲人、填詞人、編曲人、單曲製作人
曲詞編監都入哂但入唔到年度歌曲 咁又點解{:1 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 17:01

因為當年有一隻同樣入哂曲詞編(專輯)製作
而且更加高質既歌入圍搶咗個quota

簽名被屏蔽

王心凌入唔到圍上左微博熱搜
matthewyky 發表於 2019-5-15 16:40

CLS 咁短時間就百萬瀏覽量
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實你睇真啲好多時都有大家覺得曲詞表現優秀既作品

大家應該係expect forever young由呢方面入圍 ...
CunninG 發表於 2019-5-15 16:43

曲詞編監都入哂但入唔到年度歌曲 咁又點解
肥婆馬上收皮

簽名被屏蔽

大家覺得 yoyo 有冇機
just11256 發表於 2019-5-14 14:03

好開心真係畀我講中
實至名歸

過去幾年呢個獎都係偏向揀有時代象徵意義嘅歌
入圍「通常」都有時事或者文化價值 或者hit到痴線 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 15:37

其實你睇真啲好多時都有大家覺得曲詞表現優秀既作品

大家應該係expect forever young由呢方面入圍年歌

知你偶像有自知之明,出隻碟叫答案知輸

Btw
王心凌近期忙著籌備629全新的成都巡演,無奈演唱會當天撞期 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 16:40

同埋好多祖迷都好理性無 ff 會入 唔似王心凌班 fans 自己推到個偶像咁高

王心凌入唔到圍上左微博熱搜

其實片入面佢都係咁膠  
好彩容祖兒一早講放哂風話唔在乎入唔入 最緊要過程 佢都有自知之明 無 ff  ...
賴爽 發表於 2019-5-15 16:37

知你偶像有自知之明,出隻碟叫答案知輸

Btw
王心凌近期忙著籌備629全新的成都巡演,無奈演唱會當天撞期金曲獎,恰巧金曲獎下週將公布入圍名單,王心凌笑說,「我內心本來覺得金曲獎跟我偶像歌手無緣,但我身邊每一個人都說作品很好,已經被不同的人講到,我現在有點緊張,如果真的公布,沒有的話,會很難過。」
肥婆馬上收皮

靚靚心凌
mychart- 發表於 2019-5-15 16:35

其實片入面佢都係咁膠
好彩容祖兒一早講放哂風話唔在乎入唔入 最緊要過程 佢都有自知之明 無 ff 自己入到

唔似王心凌咁

呢張官方已經澄清左係惡搞P圖
fifty1205 發表於 2019-5-15 16:24

靚靚心凌
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我覺得佢平衡的幾好wor 有主流 有文青 有新曲風
不過金曲獎不嬲對偶像歌手好苛刻 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 14:18

有少少啦
但有時會諗多次入圍拎唔到獎傷d
定入都入唔到傷d
因為大部分唱功派都特別難得獎 但圍通常會畀你入
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

不如講下有咩你係知 ?
閃靈都出現左好多次 , 靜候完整名單
chanchan0909 發表於 2019-5-15 14:15

同埋quote返奴奴果句,
「幾時自己唔識嘅野,要大大聲話畀人知唔識?」

Btw 我岩岩好認真由頭到尾lun咗份入圍名單
都見唔到11屆女金容祖兒個名
好傷心呀
應該係公司冇幫佢報名啦

咁樣
mychart- 發表於 2019-5-15 16:13

呢張官方已經澄清左係惡搞P圖
肥婆馬上收皮

估唔到男女歌手都無增加两個入圍名額!
我等我在 發表於 2019-5-15 15:04

男歌手唔增唔算奇怪
老蕭入唔到 都係理解嘅

但女歌手唔增真係好唔尋常
女人今年競爭激烈到咁
反而得唔到三分二評審同意增1-2個額

佢早排仲 ff 緊自己會入到  話大家都煲到佢好大
賴爽 發表於 2019-5-15 16:16

楊丞琳比左假希望佢

有d驚訝女歌手傾唔惦增額喎

咁樣

河馬自己都話佢係偶像歌手同金曲獎無緣啦。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

咁樣

佢早排仲 ff 緊自己會入到 話大家都煲到佢好大

祖兒我是歌手落敗徐佳瑩個樣囉
風見志郎 發表於 2019-5-15 15:45

祖兒我是歌手落敗老狼個樣就真

好想睇王心凌而家咩樣
賴爽 發表於 2019-5-15 15:37

咁樣
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原來白安都吃白果

好想睇王心凌而家咩樣
賴爽 發表於 2019-5-15 15:37

祖兒我是歌手落敗徐佳瑩個樣囉
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

好想睇王心凌而家咩樣

原來forever young無年度歌... 咩料
d轉音真係好聽到傻
Lewis 發表於 2019-5-15 15:07

過去幾年呢個獎都係偏向揀有時代象徵意義嘅歌
入圍「通常」都有時事或者文化價值 或者hit到痴線
肥婆馬上收皮

最unexpected係forever young 無年歌提名

王心凌同容祖兒連遺珠都不配被提及名字
lu12 發表於 2019-5-15 15:13

呢兩個都係商業包裝嘅人,市場方面真係做得好好,但音樂性行先嘅頒獎禮真係唔洗諗啦,同自己比喇,至少大家都覺得做得好過以前,懷住song of the year嚟做唔係hea出。

十位女歌手我估
林憶蓮,蔡依林,艾怡良,孫盛希, 岑寧兒

蔡健雅,許茹芸,陳綺貞,莫文蔚,蘇運瑩

台灣好正,認真討論音樂
唔似香港  睇年資/公司/Gimmick頒獎
Garfield 發表於 2019-5-15 15:06

因為香港啲頒獎禮嘅出現就係為咗滿足啲唱片公司
同人地台灣由文化出發個目的差好遠
DM多仔多到覆唔哂

完整入圍名單如下:

■年度專輯獎

最佳國語專輯獎
最佳台語專輯獎
最佳客語專輯獎
最佳原住民語專輯獎
L. ...
timgoi 發表於 2019-5-15 14:30

唔完整,起碼無作詞人

唔知嗰十位有冇祖兒...
bagfgfcde 發表於 2019-5-15 15:06
入圍五個 + 蔡健雅 , 陳綺貞 , 許茹芸 , 莫文蔚 , 蘇運瑩
話咁快 full 左

遺珠名單: 蔡健雅、陳綺貞、許茹芸、蕭敬騰 (無美祖)

陳珊妮表示,蔡健雅、陳綺貞這次雖也有被提 ...
阻住 發表於 2019-5-15 14:58

王心凌同容祖兒連遺珠都不配被提及名字

原來forever young無年度歌... 咩料
d轉音真係好聽到傻

台灣好正,認真討論音樂
唔似香港 睇年資/公司/Gimmick頒獎

唔知嗰十位有冇祖兒...

有十個女歌手進入最後討論  唔知祖祖有冇份

估唔到男女歌手都無增加两個入圍名額!
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

陳珊妮表示,蔡健雅、陳綺貞這次雖也有被提到,「很多評審支持她們演唱,但我覺得今年特別的是,每人音樂風格很不一樣,是一件好事,讓每個音樂風格詮釋方式很不同,讓每個音樂類型都出現,不會一直停滯在流行音樂情歌演繹。例如R&B嘻哈樂團都有出現,這是年輕世代聽音樂習慣展現。」而像是許茹芸,「她在所有的分數都很高,但這次所有的資深藝人、新進藝人,都有非常突出的表現,像Jolin這次作品很完整,在種種考量之下,她可能剛好在遺珠、邊緣。」

蔡健雅歌曲《半途》被指抄襲美國小天后泰勒絲,是否因此影響評審意向?陳珊妮對此則否認,「她在每個獎項都有被比較,但沒有提到抄襲的部分,評審沒針對這件事,可能這次相對於其他人還有很多精彩的作品,但她的作曲作詞都是有討論到的,所以後來就是反映在個人獎項上,她入圍最佳作曲人。」

但陳珊妮強調,最後進入最終討論的女歌手共有十位,「能入圍女歌手的人真的應該感到榮耀,這次的競爭非常激烈!」

+++

陳珊妮表示,老蕭的確是個遺珠,評審們也討論很久,「他的唱功是一致都認為是大家會喜歡的,但所有的男歌手的音樂風格類型很多元、很複雜,包括有饒舌歌手,流行音樂演唱歌手,各種風格不同的確激烈,評審有各自支持者,後來選出風格不同,有流行情歌、饒舌、R&B,其實我們在討論過程裡,因為所有音樂類型太豐富 ,的確有比較激烈的討論。」也因為多元的音樂類型,老蕭在投票後成了男歌手遺珠。

Forever Young入唔到歌曲
sad

不過好開心廣東碟都可以玩到金曲獎
支持美吹!(想知以前有冇廣東碟有提名?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

hocc咁都可以有提名
反觀祖祖
小伙子. 發表於 2019-5-15 14:41

娃娃,ellen,yoyo,hocc四個好朋友都入圍,佢應該高興。

高質位
1. Leo 王入到國專同歌王!雖然好明顯贏唔到,不過真係估唔到佢係蛋堡2.0
2. 希遊記 gets what it d ...
bagfgfcde 發表於 2019-5-15 14:38

Sunset Rollercoaster 真心高質

hocc咁都可以有提名
反觀祖祖