返回列表 發帖
全力支持艾怡良
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

最佳國語專輯:
愛麗絲
無病呻吟有情抒情
垂直活著 水平留戀著
希遊記
Ugly Beauty
OZI

Leo 王 well-deserved
Poor 落差草原

最佳作曲人:
傷害
Forever Young
遺書
慢慢喜歡你
玉仔的心

陳綺貞

鄭宜農 OMGGGGGGG

恭喜 City Animals!!!

特別貢獻奬: 黑名單工作室

Sandee !!!!!

評團主席係Sandee......
會唔會似太流行就會.....= =

希望預感錯誤
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

評審團主席 陳珊妮

英皇有無報金曲獎?
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

開波了
希望全CM為美祖集氣
阻住 發表於 2019-5-15 13:07

720p 已經lag晒~

開波了
希望全CM為美祖集氣

呢首同雨晴比
真係有少少原地踏步
Evan@LaRossa 發表於 2019-5-15 12:25
我就覺得佢呢首同山丘同給自己的歌相比差太遠
加上今屆競爭大 , 所以要入圍難度都幾大

加油落日飛車 !!!

#teamjoey is cominggggg

支持答案之書入圍年歌年專歌后MV包裝

#利申祖粉
#曲

原來咁多人睇好新寫的舊歌
唔知點解覺得呢首只會入到填詞
希望預感錯誤
chanchan0909 發表於 2019-5-15 12:03

呢首同雨晴比
真係有少少原地踏步

預祝早早入圍成功
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

原來咁多人睇好新寫的舊歌
唔知點解覺得呢首只會入到填詞
希望預感錯誤

記者會主持人:陳家頤
揭曉嘉賓:戴佩妮、黃妃、桑布伊、茄子蛋、玖壹壹

支持香港代表入圍

支持 今年都想玩
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

支持!
bagfgfcde 發表於 2019-5-14 23:45

Support!!! 想試下點樣全部都聽晒XD

[尋人啟事] CM金曲獎評審團2019

大家好, 又係我
如果大家有印象
可能會記得上年有一個咁既Post -

今年我 ...
CunninG 發表於 2019-5-14 22:48

支持!

[尋人啟事] CM金曲獎評審團2019

大家好, 又係我
如果大家有印象
可能會記得上年有一個咁既Post - http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D3

今年我地都想好似上年咁
再次召集一班鍾意聽歌既面孔
透過討論同投票
去選出一張推薦比CM會員既金曲獎得獎名單
比大家去認識CANTON POP以外既音樂

今年既評選項目會係召集成功後再討論
但上年我地就評選左以下項目 -

最佳國語專輯獎
年度歌曲獎
最佳國語男歌手獎
最佳國語女歌手獎
最佳樂團獎
最佳演唱組合獎
最佳新人獎
最佳作曲人獎
最佳作詞人獎
最佳編曲人獎
最佳專輯製作人獎
最佳單曲製作人獎
最佳音樂錄影帶獎

只要你有信心去聽晒評選項目中既所有入圍作品
而你又願意同大家討論, 分享你既選擇同原因 (唔洗長, 真係幾句都得)
歡迎你加入評審團  

如果你有興趣, 歡迎係18/5或之前PM我或者bagfgfcde
我地期待你既加入

估答案之輸會入圍MV獎OR包裝獎
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

是時候回鄉過節的fu
唔好一鋪林憶蓮陳綺貞蔡健雅許茹芸艾怡良蔡依林
我真係唔慌向左向右走就得

Joey 會唔會入圍五項
bagfgfcde 發表於 2019-5-14 13:18

咁少?真心,一心諗住佢會入圍7-8項

《第30屆金曲獎頒獎典禮》入圍名單公布記者會
【直播預告】
時間:5月15日星期三13:00
金曲GMA FB官方粉絲 ...
阻住 發表於 2019-5-14 12:40

首先要唔 delay
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

大家覺得 yoyo 有冇機
just11256 發表於 2019-5-14 14:03

個人覺得專輯/單曲製作好似比較大機會
歌后競爭太大 預住唔得先

大家覺得 yoyo 有冇機

Joey 會唔會入圍五項

【直播預告】
金曲GMA FB官方粉絲 ...
阻住 發表於 2019-5-14 12:40

答案之輸

【直播預告】
金曲GMA FB官方粉絲團
YouTube頻道 │TTV LIVE 台視直播
台視新聞台轉播

聽日叱咤樂壇會唔會即場討論架,希望有得聽多次禮爺講完歌后入圍名單之後崩潰狂哭

其實一隻碟要有幾首國語就可以報名?
《L.O.V.E.》有資格咩?
JayantL 發表於 2019-5-13 00:20

六首國語先可以報國語專輯
但仲合資格爭年度專輯奬 同 最佳樂團

JayantL 發表於 2019-5-13 00:20

2、年度專輯獎:以演唱流行歌曲為主,且該專輯應有曲數六首以
上或音樂總長度三十分鐘以上(不含伴唱版本)為全新編曲演唱
之作品;本獎項指整張專輯在詞曲、編曲、錄音、製作、演
唱、演繹全方面整體表現具市場拓展性與前瞻性,不拘語言類
型。
3、最佳國語專輯獎:以演唱國語流行歌曲為主,且該專輯應有曲
數六首以上或音樂總長度三十分鐘以上(不含伴唱版本)為全新
編曲演唱之作品。

for 金曲獎only, 其他頒獎禮就唔知了

[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

無人講呢個獎?風向儀wor

【中華音樂人交流協會「2018年度十大專輯及單曲」得獎名單】

十大專輯:

1.孫 ...
mychart- 發表於 2019-5-12 23:07

隔離po有人放咗出黎
http://www.cmusichart.com/discuz ... age%3D1&page=20

無人講呢個獎?風向儀wor

【中華音樂人交流協會「2018年度十大專輯及單曲」得獎名單】

十大專輯:

1.孫盛希《希遊記》
2.廖士賢《西部》
3.蔡依林《Ugly Beauty》
4.艾怡良《垂直活著,水平留戀著》
5.ØZI《ØZI: The Album》
6.謝震廷《愛麗絲》
7.落差草原 WWWW《盤》
8.陳奕迅與 the Duo Band《L.O.V.E.》
9.林憶蓮《0》
10.柯智棠《吟遊》

十大單曲:

1.HUSH〈對等關係〉(詞:HUSH/曲:HUSH)
2.陳奕迅與 the Duo Band〈海裡睡人〉(詞:盧凱彤/曲:盧凱彤、孫偉明)
3.許茹芸〈花粉症〉(詞:葛大為/曲:徐佳瑩)
4.李宗盛〈新寫的舊歌〉(詞:李宗盛/曲:李宗盛)
5.陳昇〈雨晴〉(詞:陳昇/曲:陳昇)
6.魏如萱〈Dont cry Dont cry〉(詞:魏如萱/曲:魏如萱)
7.艾怡良〈Forever Young〉(詞:艾怡良/曲:艾怡良)
8.盧廣仲〈幾分之幾〉(詞:盧廣仲/曲:盧廣仲)
9.蔡依林〈玫瑰少年〉(詞:蔡依林、五月天阿信/歌詞協力:陳怡茹/曲:剃刀蔣、蔡依林)
10.陳綺貞〈傷害〉(詞:陳綺貞/曲:陳綺貞)

第30屆金曲獎將在周三(15日)公布入圍名單

Source : https://tw.appledaily.com/new/realtime/20190512/1565405/

希望今年有人搞
因為上年傾得好開心 亦都學到一d評鑑音樂既野
亦希望今年多d人一齊傾 ...
liebe 發表於 2019-5-7 22:40

有啊, 但我今年做唔到召集人既角色去lead 討論
但如果大家想搞我可以參加

有人搞 我可以參加
bagfgfcde 發表於 2019-5-7 22:34

希望今年有人搞
因為上年傾得好開心 亦都學到一d評鑑音樂既野
亦希望今年多d人一齊傾

今年CM會唔會有人想玩下搞評選??
liebe 發表於 2019-5-7 22:29

有人搞 我可以參加

今年CM會唔會有人想玩下搞評選??

Joey 都系继续垄断香港乐坛好啦 ~ 今年只碟可以入围咩单曲制作人奖都算赚到啦 ~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

同埋d 評審好鍾意country music囉
cathay1996 發表於 2019-5-3 15:36

LOL in which universe?

grammys 9月結算
加上好多輪都只係所有從業人員票選
冇討論過程
無法肯定佢地有聽過哂所有報名作品
選出既 ...
liebe 發表於 2019-5-3 10:30

同埋d 評審好鍾意country music囉
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

最佳音樂錄影帶獎
放空 發表於 2019-5-3 11:55

唔好搶早早飯碗喇好冇

蔡健雅唱歌真係好好聽
希望佢有得入圍大獎啦
bagfgfcde 發表於 2019-5-3 07:52

最佳音樂錄影帶獎