返回列表 發帖

第 30 屆金曲獎 完整得獎名單 [以頒發先後次序排列]

最佳專輯裝幀設計獎 黃家賢 / 楊豐銘 -《擒虎記》
最佳音樂錄影帶獎 《Slow》- Namso / Youkim

演奏類 最佳專輯製作人獎 陳建年 -《黑熊森林電影原聲帶》
演奏類 最佳專輯獎 《Lines & Stains》- 東京中央線 Feat.謝明諺

最佳新人獎 ØZI -《ØZI: The Album》

最佳客語歌手獎 楊淑喻 -《理所當然》
最佳客語專輯獎 《落腳》- 羅思容

演奏類 最佳作曲人獎 許郁瑛 - 《第三章:印度、意大利與我 CHAPTER III: INDIA, ITALY AND I》
演唱類 最佳作曲人獎 艾怡良 - 《Forever Young》

評審團獎 王若琳 - 《Modern Tragedy》

最佳原住民語歌手獎 雅維·茉芮 -《斯瓦細格》
最佳原住民語專輯獎 《斯瓦細格》- 雅維·茉芮

最佳台語男歌手獎 流氓阿德 -《溫一壺青春下酒》
最佳台語女歌手獎 江惠儀 -《露螺》
最佳台語專輯獎 《西部》- 廖士賢

特別貢獻獎 黑名單工作室

演奏類 最佳錄音專輯獎 《The Journey》
演唱類 最佳錄音專輯獎 《0》

最佳作詞人獎 李宗盛 -《新寫的舊歌》
最佳編曲人獎 尊室安 -《遙遠的所在 Styx》
年度歌曲獎 《玫瑰少年》- 蔡依林

最佳演唱組合獎 椅子樂團 -《Lovely Sunday 樂芙麗聖代》
最佳樂團獎 閃靈 -《政治 Battlefields of Asura》

最佳單曲製作人獎 余佳倫 / 黃宣 -《不開燈俱樂部》
最佳專輯製作人獎 王雙駿 -《L.O.V.E.》

最佳國語男歌手獎 Leo 王 -《無病呻吟有情抒情》
最佳國語女歌手獎 林憶蓮 -《0》

最佳國語專輯獎 《希遊記》- 孫盛希
年度專輯獎 《Ugly Beauty》- 蔡依林
CBM NO.513 2019 W43
01 風雨花 [1 周冠] / J. Arie
02 熒光 / 陳蕾
03 2-Min / Sunset Or Rise

CM評審團燈力好勁
JayantL 發表於 2019-6-29 23:03

金曲獎評審比我地想像中走得更前
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

美浩實覺得好彩無去
搖滾區的神經病ig

美浩實覺得好彩無去
阻住 發表於 2019-6-29 23:05

佢自己都知 中既機率好低好低

LEO王好正
I LOVE GMA

女歌手大戰 嚟喇
4張頂班唱片

CM評審團燈力好勁
JayantL 發表於 2019-6-29 23:03

agger
的我係其中之一

林憶蓮真係無得輸

WOW 林憶蓮

好在sandy贏左歌后

現場既四位都好緊張

林憶蓮

大家燈力真係好強
四個女歌手好老尷

林憶蓮真係無得輸
victor1991415 發表於 2019-6-29 23:13

係 聲音實在冇點可以挑剔
具穿透力 又有感情
可以將快慢歌都成功駕馭
真真正正既香港天后 沒有之一

艾怡良同AGA一樣來自德成
lmml4 發表於 2019-6-29 21:55

艾怡良化妝唔知搞乜-_-

分分鍾國語專輯都未必係Jolin ...

victor1991415 發表於 2019-6-29 23:17

我覺得國專會jolin
畢竟會考慮既整體行銷
但年專未必

私心好愛垂直活著

金曲奬有無試過自己頒俾自己?
搖滾區的神經病ig

覺得年專/國專其中一個會有JOLIN

美吹係咪笑香港啲垃圾頒獎禮佢會中途離場
Jayant Music Chart 2019 Week 45
1.謝安琪 - 我們的基因 (1 Week No.1)
2.LMF - 二零一九
3.馮允謙 - 尋找白金漢

我覺得國專會jolin
畢竟會考慮既整體行銷
但年專未必
liebe 發表於 2019-6-29 23:18

當年蓋亞照拎,唔關行銷事

好分豬肉

阻住 發表於 2019-6-29 23:21

那英頒女歌手 自己頒畀自己
但側邊有個莫文蔚一齊頒

victor1991415 發表於 2019-6-29 23:17

開口中 lol

個人認為金曲獎可以喺香港賣轉播權,反正香港人咁多人想睇又冇得睇
阻住 發表於 2019-6-29 23:21
今年可以試下
光復香港 時代革命 五大訴求 缺一不可
企鵝本週冠軍推介 // 然後磨難結晶 將化做翡翠 多得雨水 //

Yessssssssss
呢隻真係好高質

真係要花d 時間聽下《希遊記》
贏到《Ugly Beauty》同《0》咁勁

好crazy
好意外
但其實係值

未聽過希遊記

今年都幾分豬肉,隨時年專唔係國語專輯

未聽過希遊記
我等我在 發表於 2019-6-29 23:26

建議聽聽 好正
實驗性質好強

回復 479# lokloklok71
睇好粵語專輯
企鵝本週冠軍推介 // 然後磨難結晶 將化做翡翠 多得雨水 //

Ugly Beauty

成晚都好豬肉
Jayant Music Chart 2019 Week 45

國語贏唔到,年度居然贏到,覺得設立呢個獎好怪雞

又嚟年專得主唔係四隻得獎專輯嘅其中一隻
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

做咩學TVB, 無最女, 有金中金咁

金曲獎都搞分豬肉

贏年度輸國語
豬肉味濃

請盡快結束致辭,謝謝
搖滾區的神經病ig

搞咩今年可以咁分豬肉
個個都可以拎個獎

搞咩今年可以咁分豬肉
個個都可以拎個獎
lokloklok71 發表於 2019-6-29 23:32

謝震廷分唔到
搖滾區的神經病ig

我諗年度專輯係睇流行性多d ?
如果咁Jolin 真係當之無愧既
但個賽果其實都合理
btw Jolin 同Sandy 真係 2:2

年度專輯獎就好似903我最喜愛,TVB亞太區男女歌手獎,豬肉獎

愛 LEO王 孫盛希

五個女歌手全部上過台攞獎
點解可以豬肉到咁

國語贏唔到,年度居然贏到,覺得設立呢個獎好怪雞
我等我在 發表於 2019-6-29 23:29

唔會
年專獎項跳出語言考量

可能既情況係
原本係國語類支持孫盛希既
可能去左投其他語言作品
篩下篩下篩剩最強既作品可選
選出最具年度代表性既Ugly Beauty

謝震廷分唔到
阻住 發表於 2019-6-29 23:33

可能真係唱法上 有問題出現
其實聽眾聽都好明顯聽到瑕疵
不過專輯好真性情 掏心掏肺 呢下好感動人

瑪莎叫美呸做孩子的媽既源由
https://m.facebook.com/story.php ... ;id=105849096144103
搖滾區的神經病ig

謝震廷分唔到
阻住 發表於 2019-6-29 23:33

不過佢咁快拎到又會好大壓力抑鬱

珊妮講咗
男女歌手討論好快得出結果
國專討論好耐

btw陳建年好似入親圍 都會得獎 好犀利