返回列表 發帖
咩語言都得
Cassa Nova 成隻都係英文
但都入到樂團
bagfgfcde 發表於 2019-5-15 17:35

2、年度專輯獎:以演唱流行歌曲為主,且該專輯應有曲數六首以 上或音樂總長度三十分鐘以上(不含伴唱版本) ...
Wonders 發表於 2019-5-15 17:38

Thx
美吹真係神級
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 20
1.盧凱彤 - 光 (1 Week No.1)
2.李皓軒 - 講感情 傷感情
3.陳健安 - 告別的藝術 (1 Week No.1)

Thx
美吹真係神級
JayantL 發表於 2019-5-15 17:51

岩岩年度特登加一個category俾佢真係好威威

你個邏輯有問題
if A then B 唔代表if not A then not B

如果用時代意義或者傳唱度
咁你點解釋 我 ...
CunninG 發表於 2019-5-15 17:17

其實我一開始已經講咗係「通常」係你駁返我lol
感激我們成熟了 應知道流淚有罪
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

第30屆金曲獎入圍名單今日公布,據了解,陳奕迅《L.O.V.E=愛》專輯裡,只收錄2首國語歌,曾任多屆金曲評審的音樂人左光平透露,若是以「語種」分類的獎項,該專輯至少要有6首國語歌,他在資格的部分不符;但非以語種分類的部分,就可以入圍。

所以《海裡睡人》才能入圍年度歌曲,王雙駿入圍最佳專輯製作人,跟《L.O.V.E=愛》入圍年度專輯;同理可證王若琳去年推出英文專輯《Modern Tragedy》,才有辦法入圍最佳專輯製作人獎。

同感,我以為佢會入圍男歌手
liebe 發表於 2019-5-15 17:48
本來就諗住最大可能係好似《萬松嶺》咁單單入圍專輯
始終佢歌唱技術上未到好好 係靠創作取勝 歌王競爭其實又唔係真係咁弱

第30屆金曲獎入圍名單今日公布,據了解,陳奕迅《L.O.V.E=愛》專輯裡,只收錄2首國語歌,曾任多屆金曲評審 ...
chb23 發表於 2019-5-15 17:58

簡單講就係國語專輯獎因為唔夠6首國語歌所以未能候選

年專不拘語言類別既情況下就可以

Carl叔叔都入咗
祖祖竟然唔入

支持祖祖下隻碟搵Carl叔叔出返10隻加大力度2.0
誓要入圍金曲獎
Jayant Music Chart 2019 Week 20

其實我一開始已經講咗係「通常」係你駁返我lol
fifty1205 發表於 2019-5-15 17:54

其實唔係駁你話你錯
只係想同你講係一開頭個講法真唔完整
因為「通常」除左傳唱度同時代意義
曲詞質素都會考慮
(至少近幾年都仲搵到因爲優秀既曲詞而入圍既歌曲)
咁當然好多時佢地入到圍都會輸比好有時代意義既歌曲

蔡健雅好勁
六度入圍作曲人
有望繼續保持最多入圍但0得獎既驚人記錄

仲要第一次以非三字歌名既作品候選
(打錯了、空白格、拋物線、說到愛、失語者、遺書)

其實簡單黎講
就係除咗個名有寫 X語 X語 既獎之外
其他獎係所有語言既專輯同歌都可以報
泰文都得 廣東話都 ...
bagfgfcde 發表於 2019-5-15 17:45

咁我支持Lemonade喺台灣發行搶年專

有少少啦
但有時會諗多次入圍拎唔到獎傷d
定入都入唔到傷d
因為大部分唱功派都特別難得獎 但圍通常會畀你 ...
liebe 發表於 2019-5-15 16:33

唉 即刻諗起A-Lin ...

真心,係台灣Yo-yo 有首hit歌追光者到宜家都好多人聽,但祖祖無
阿薯 發表於 2019-5-15 13:59

其實追光者係大陸劇
不過當年新人入圍呼聲都高, 所以其實唔意外
WYTV Music Chart(Week 20) 第一季走勢已更新!
WYTV Music Award 2018(完整名單)

真心,係台灣Yo-yo 有首hit歌追光者到宜家都好多人聽,但祖祖無
阿薯 發表於 2019-5-15 13:59

佢老友火龍果啲國語hit歌都多過佢啦

ØZI The Album都有份
好勁!

A+ : 盤 / 落差草原 WWWW
A : 落腳 / 羅思容與孤毛頭樂團、OST / I Mean Us、Cassa Nova / 落日飛車
A- :  ...
bagfgfcde 發表於 2019-4-28 21:00

好勁
燈到三隻B+既碟都有入圍!

要推到Serrini出年入圍年專
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

咁我支持Lemonade喺台灣發行搶年專
hihi 發表於 2019-5-15 18:37

冇限語言 但應該有限於華文專輯
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

[尋人啟事] CM金曲獎評審團2019

大家好, 又係我
如果大家有印象
可能會記得上年有一個咁既Post

今年我地都想好似上年咁
再次召集一班鍾意聽歌既面孔
透過討論同投票
去選出一張推薦比CM會員既金曲獎得獎名單
比大家去認識CANTON POP以外既音樂

今年既評選項目會係召集成功後再討論
但上年我地就評選左以下項目 -

最佳國語專輯獎
年度歌曲獎
最佳國語男歌手獎
最佳國語女歌手獎
最佳樂團獎
最佳演唱組合獎
最佳新人獎
最佳作曲人獎
最佳作詞人獎
最佳編曲人獎
最佳專輯製作人獎
最佳單曲製作人獎
最佳音樂錄影帶獎

只要你有信心去聽晒評選項目中既所有入圍作品
而你又願意同大家討論, 分享你既選擇同原因 (唔洗長, 真係幾句都得)
歡迎你加入評審團  

如果你有興趣, 歡迎係18/5或之前PM我或者bagfgfcde
我地期待你既加入
CunninG 發表於 2019-5-14 22:48

有興趣一齊討論咁多隻入圍專輯既會員們
快啲報名加入呢個評選小隊!

有信心去聽晒
無信心寫字
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
只要你有一張尾場飛,我可比手續費+車馬費+請食飯
仲等? 即刻PM啦! 32/174/123
愛祖亦愛笑

有信心去聽晒
無信心寫字
hehehaha 發表於 2019-5-15 21:25

錄音獻聲
不過小心把聲俾人攞左去J
WYTV Music Chart(Week 20) 第一季走勢已更新!
WYTV Music Award 2018(完整名單)

錄音獻聲
  不過小心把聲俾人攞左去J
kevinlai1621 發表於 2019-5-15 21:27

hehehaha youtube channel ?
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
愛祖亦愛笑

有信心去聽晒
無信心寫字

唔一定要寫好長架
只係希望大家可以自由發表意見同交流
唔洗當係要交 paper

只要有恆心認真聽哂上面列出既入圍項既作品
再具備基本既打字能力
其實就已經好足夠

馬世芳 2 hrs ·
提名30屆金曲獎年度歌曲,音樂人交流協會2018年度十大單曲。我的年度愛歌。

海裡睡人 -  陳奕迅 eason and the duo band
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
愛祖亦愛笑

有信心去聽晒
無信心寫字

有美BAG去寫, 唔洗擔心寫野

老實講 作為S.H.E歌迷 都幾意外十七入到年歌
會唔會係評審都聞一d氣息
佢地冇乜可能再以S.H.E名義出到新作品
所以有d同情分係裡面

雖然有d遲 請focus番金曲獎
唔關事既歌手 一句起兩句止 請勿離題 謝

今晚聽左王心淩隻碟,D歌咁大路,邊有可能入到圍
話時話,生命中的美好缺憾一聽就好鐘意
祖兒又唔係商台聽眾杯茶
出道19年的容祖兒更首次於叱咤樂壇流行榜頒獎典禮食白果。

其實有時候真係唔明,點解叫流行音樂頒獎禮,但成日Bam流行歌手
不過金曲獎好難捉摸,每一屆標 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 23:17

咁流行音樂呢個字好闊既...
既可以係一種genre 亦可以涵蓋到所有非古典音樂
金曲獎嘉許目標 理應係唔單純以銷量為基礎既知名音樂人

BTW老老竇竇 有時覺得台灣金曲獎都算係世界上最難攞既音樂獎項之一

HOCC 入圍年度歌 完全被無視 好慘

見到有人總結一句話幾中肯

今時今日嘅金曲獎如果你唔係唱作人,你張碟冇實驗性,音樂性唔強基本唔會入圍
梁靜茹全新專輯「我好嗎? - 太陽如常升起」5/16 正式發行
Week 20 ERadio 華語榜
1. Pretty Crazy - 容祖兒  |  2. 我好嗎 - 梁靜茹  |  3. YOU (All My Time mix) - 張敬軒

馬世芳 2 hrs ·
提名30屆金曲獎年度歌曲,音樂人交流協會2018年度十大單曲。我的年度愛歌。

海裡睡人 -  ...
hehehaha 發表於 2019-5-15 21:44

好開心, 有認識的朋友入圍
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑

Tonlo 發表於 2019-5-16 00:53

可能係因為首歌除左唱之外 其它嘅都唔關佢事

hkwilliamsiu 發表於 2019-5-16 09:57

邊個係你朋友

邊個係你朋友
Garfield 發表於 2019-5-16 10:37

真的好戥佢開心.  如果真的攞到年度歌曲, 希望醫臣揾埋佢上台.
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑

已更新完整入圍名單 #2

見到有人總結一句話幾中肯

今時今日嘅金曲獎如果你唔係唱作人,你張碟冇實驗性,音樂性唔強基本唔會入圍 ...
風見志郎 發表於 2019-5-16 07:47

其實音樂性唔強點解要去金曲獎
金曲獎唔評音樂性應該評咩
好努力好有heart高銷量定勁hit

點解有啲人咁鍾意講廢話嘅
係都要拉埋謝安琪架喎

Eason 隻廣東碟都入到年度專輯 攞埋獎就好

hkwilliamsiu 發表於 2019-5-16 09:57

孫偉明嗎?
想同瘋癲靚仔睇祖兒.
愛祖亦愛笑

其實音樂性唔強點解要去金曲獎
金曲獎唔評音樂性應該評咩
好努力好有heart高銷量定勁hit ...
aussie2013 發表於 2019-5-16 13:34

唔少人認為hit=多人覺得好聽/有質素=應該拎音樂獎
但其實hit最大嘅回報係錢
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

Tonlo 發表於 2019-5-16 00:53

因為係合唱關係啩,冇乜人留意。
不過其實好犀利,唱一首就已經有得候選,祖兒咁辛苦做成隻碟但乜都冇份。

因為係合唱關係啩,冇乜人留意。
不過其實好犀利,唱一首就已經有得候選,祖兒咁辛苦做成隻碟但乜都 ...
Serendipity 發表於 2019-5-16 19:59

容祖兒無提名好正路喎 隻碟咁低質
謝安琪唯一叱吒樂壇大滿貫女歌手!

Eason真係好好好勁 為港爭光
真天王

雖然你唔係管呢區 但都無理由跟人離題嘅
========

nicholashin 發表於 2019-5-15 17:44

寸得好
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

男女歌手今年競爭都幾大
男歌手有新歌王 暫時只係聽左謝震廷 ozi 李榮浩 覺得愛麗絲where are we going最好
女歌手我真心想艾怡良 唱作寫都超高質 無乜得挑剔到 成隻碟好流暢好完整