返回列表 發帖
係唔係出左實體碟先可以報名?數字專輯報唔報到名?
我等我在 發表於 2019-4-28 20:36

數位專輯都可以報名

覺得失語者放係今年爭可能有國專/歌后
濕吻都係白果味濃 SOSAD

A+ : 盤 / 落差草原 WWWW
A : 落腳 / 羅思容與孤毛頭樂團、OST / I Mean Us、Cassa Nova / 落日飛車
A- : 沙發海 / 陳綺貞、0 / 林憶蓮、蒼白 / 鹿比∞ 吠陀
B+ : 愛麗絲 Where Are We Going? / 謝震廷、無病呻吟有情抒情 / Leo王、青春校園戀愛物語 / 厭世少年

希望年歌有
愛在夏天
I Mean Us 求其一首
Forever Young
濕吻求其一首

期待樂團開出黎會係點

Gin Lee 如果 5月1出碟
係咪有提名機會
其實幾時deadline
hehehaha 發表於 2019-4-28 21:22

你想爭下年噴言呀?
專輯係要喺2018年1月1日至2018年12月31日期間出

評審團主席係邊個?
timc524 發表於 2019-4-28 21:21

之前一直都係公布入圍當日先公布埋

我對於歌曲嘅語言入圍有疑問
我見到有話今屆唔同語言嘅專輯同作品都可以參加
但我唔太了解英文作品或者廣東 ...
chanchan0909 發表於 2019-4-28 22:25

入唔到語言類獎項
Eg 國專、客語專輯、最佳國語乜乜乜
但入到樂團、年專、製作類、曲詞編年歌等等

今年國語男好睇囉
評審一定r爆頭
希望唔好再出現23屆 24屆既情況
liebe 發表於 2019-4-28 22:36

23屆有乜問題

25屆就真係垃圾
不過金曲獎唔係齋睇音樂頒獎都唔係第一日既事

認同
老實講我始終覺得當年失語者好過冬末了
唔係好明點解會咁樣選

今年都可能有1-2項入圍既 演唱錄音 製 ...
liebe 發表於 2019-4-28 22:45

都明既
金曲獎一黎講社會意義
二黎都偏向商業上成功既專輯
再者 冬未了確係好精彩

喺呢三個加分項之下
任何一隻碟對住佢都只會係輸

我反而鍾意濕吻多過失語者,失語者有少少太刻意求變,濕吻較切合佢一路以來嘅風格,而且成隻碟算統 ...
Serendipity 發表於 2019-4-28 22:59

失語者成隻都好統一呀!
而且比起濕吻 我覺得失語者更加切合佢嗰種獨特singer-songwriter既氣質
如果話天使與魔鬼的對話係有Fiona Apple既影子
咁失語者就真係好特別 好屬於佢自己 (當然track1好Lana)

至於濕吻就比較大路
同佢開始自己製作之後一直唔跟大隊走既感覺有少少相違背
雖然我都 enjoy 聽隻碟

有評審講過傾入圍名單前有責任要將所有報咗名既碟聽一次,每日聽幾隻係要聽幾個月 ...
阻住 發表於 2019-4-29 09:04

冇錯
雖然唔係每一個評審都咁負責任

// 由於擔任過大概十年廣播節目主持人的關係,今年很榮幸也很意外地受邀擔任第27屆流行類金曲獎第一階段的評審。第一階段評審的工作是聽完所有報名的400多張專輯並評分,評分結果會影響哪些專輯能夠進入決選,分數也會提供予決選評審做為參考。

雖然過去也曾經擔任過幾次中華音樂人交流協會每年舉辦的年度十大專輯評審工作,但這回當金曲獎第一階段評審的經驗還是很不一樣。總歸來說,就是體認到做音樂獎項評審,不僅僅是項專業工作,它根本就是個體力活,沒有強健的體魄與毅力是不可能完成的。

要聽400多張專輯真的不是開玩笑,400多張專輯大致就是400多個小時,就算你每天聽滿八小時,也得快兩個月才能聽完。在當音樂評審時聽專輯,與在日常生活裡聽音樂完全不同,不是音樂放了,「有聽過」就算。每一首歌的旋律、編曲、器樂表現、錄音品質都得聚精會神地聽,還得細細咀嚼歌詞,避免對歌詞的誤解;要思考歌詞與旋律、編曲的搭配,判斷專輯的完整性與是否存在專輯概念。更別說還有評分排序的問題,在長時間的評分過程中難免會產生標準的移動,必須時時回頭調整才行,具高注目度的專輯常常因此不只需要聽過一遍,在評分底定前,聽個三遍、四遍都有可能。

到最後一兩週趕進度的時候,聽音樂這件事根本就是無間地獄。大部分的專輯平淡無奇,我必須不斷與自然放空的人類本能搏鬥,許多時候還必須將比較期待的專輯平均分配著聆聽,作為地獄生活中短暫的救贖。

由於評選工作如此辛苦,出現不負責任的評審並不算是太意外的事。我曾經遇過來開評選會議時,擺明根本沒特別聽過專輯,靠著既有印象直接來高談闊論的不肖評審。如果每張專輯的每首歌,都能夠把主歌、副歌至少聽過一遍,再跳到歌曲後半段確認一下編曲的變奏,我認為已經算是很認真的評審了。

到最後的評分排序時,除了精神與體力的煎熬之外,更有著對評審個人價值的挑戰。音樂類型百百種,每張專輯的特色也不一樣,從400多張專輯裡選出20張已經是天人交戰,要再刪減到十張、甚至最後決定出誰是自己的「最佳專輯」,光是說服自己就是不可能的任務。如果你問任何一位評審「憑甚麼這張專輯是你的第二名,它比第一名差在哪裡?」他可能會給你一個理由。但我可以跟你保證,那個理由就算不是場面話,也不可能百分之百說服他自己。

在第一次擔任音樂獎項評審之前,我總覺得那些入圍者受訪時回答「入圍就是得獎」是很虛偽的,但現在我認為「入圍就是得獎」這句話實在是中肯到不行。即使評選出單一的得獎者以音樂獎必須聚焦的需求上來說,無可厚非,但每一位入圍者實際上應該享有的是同等的榮耀。 //

https://www.thenewslens.com/article/42300

又唔好咁講 好多歌手冇乜知名度都有提名
但金曲獎比較重視「易上口」同「有影響力」既「流行/pop」音樂都係事實
得獎既通常都係呢一類

蔡健雅唱歌真係好好聽
希望佢有得入圍大獎啦

同埋d 評審好鍾意country music囉
cathay1996 發表於 2019-5-3 15:36

LOL in which universe?

今年CM會唔會有人想玩下搞評選??
liebe 發表於 2019-5-7 22:29

有人搞 我可以參加

第30屆金曲獎將在周三(15日)公布入圍名單

Source : https://tw.appledaily.com/new/realtime/20190512/1565405/

無人講呢個獎?風向儀wor

【中華音樂人交流協會「2018年度十大專輯及單曲」得獎名單】

十大專輯:

1.孫 ...
mychart- 發表於 2019-5-12 23:07

隔離po有人放咗出黎
http://www.cmusichart.com/discuz ... age%3D1&page=20

Joey 會唔會入圍五項

大家覺得 yoyo 有冇機
just11256 發表於 2019-5-14 14:03

個人覺得專輯/單曲製作好似比較大機會
歌后競爭太大 預住唔得先

[尋人啟事] CM金曲獎評審團2019

大家好, 又係我
如果大家有印象
可能會記得上年有一個咁既Post -

今年我 ...
CunninG 發表於 2019-5-14 22:48

支持!

#teamjoey is cominggggg

Sandee !!!!!

恭喜 City Animals!!!

鄭宜農 OMGGGGGGG

Leo 王 well-deserved
Poor 落差草原

恭喜羅思容!

恭喜落腳入圍客語專輯!

大支好勁

自己暫時心想- 希望遺書有MV
- 希望玫瑰少年有剩低幕後事但一項
- 希望女歌手唔好咁多遺珠 ...
Evan@LaRossa 發表於 2019-5-15 13:30

遺書 MV 係今年出

厭世少年!
恭喜

冇長大...

Leo 王!

蔡健雅第三次入唔到歌后
另外兩次係1999年既debut 同2000年既記念

蔡健雅輸到
fifty1205 發表於 2019-5-15 13:52

同貞貞一樣有一項提名
贏咗白果既王心0同莫文蔚

之前拎爆哂啲quota
mosesming 發表於 2019-5-15 13:54

呢隻入唔到都正常既
覺得失語者白果令到佢有啲放棄音樂既感覺

Get real! 王心凌’s album is terrible. BARF!

高質位
1. Leo 王入到國專同歌王!雖然好明顯贏唔到,不過真係估唔到佢係蛋堡2.0
2. 希遊記 gets what it deserves
3. Tizzy Bac 同落日飛車入圍樂團
4. 蔡健雅得一個提名,下次應該會發翻力
5. 莫文蔚同王心凌一個提名都冇
6. 恭喜落腳入到三個獎 希望贏到
7. 恭喜鄭宜農拎到一個提名,應該係佢第一次入圍?
8. 男歌手除咗李榮浩之外都唔錯,冇蕭敬騰係驚喜位
9. The fur 竟然有新人 算係小驚喜
厭世少年呢種風格竟然金曲獎會 buy,好感動
10. 恭喜 City Animals 城市型動物!

失望/低質位
1. 十七年歌,但forever young冇?
2. 落差草原 WWWW 冇提名好失望
可能佢地既音樂對金曲獎黎講實在太潮太另類
3. 祖兒冇 MV 提名...
4. I Mean Us 冇提名,雖然佢地唱英文又唔夠知名度都預咗
同埋應該同 the fur 搶票搶得好勁
5. 陳綺貞呢隻都 feel 到樂評界反應唔算好熱烈
雖然我幾鍾意沙發海,但嚴格黎講又唔係失望或者低質既
6. 頑童咁都入到...

遺珠名單: 蔡健雅、陳綺貞、許茹芸、蕭敬騰 (無美祖)

陳珊妮表示,蔡健雅、陳綺貞這次雖也有被提 ...
阻住 發表於 2019-5-15 14:58

唔知嗰十位有冇祖兒...

2011年Hebe首歌入圍哂作曲人、填詞人、編曲人、單曲製作人
曲詞編監都入哂但入唔到年度歌曲 咁又點解{:1 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 17:01

因為當年有一隻同樣入哂曲詞編(專輯)製作
而且更加高質既歌入圍搶咗個quota

咁多人支持王心凌
佢入我寧願容祖兒/呂薔入

其實係咪因為L.O.V.E.有國語歌,所以先有資格報名其他非國語獎項?
定咩語言都可以報得,純粹睇公司報唔 ...
JayantL 發表於 2019-5-15 17:34

咩語言都得
Cassa Nova 成隻都係英文
但都入到樂團

其實簡單黎講
就係除咗個名有寫 X語 X語 既獎之外
其他獎係所有語言既專輯同歌都可以報
泰文都得 廣東話都得

最大問題係有冇係台灣先發行
同埋你唱廣東話 但班評審根本唔識聽
或者好似今日揭曉咁 台灣有好多原住民英文字都唔識多個
你唱英文 人地聽唔明 又點會投你

雖然好相信金曲獎嘅公信力
亦好相信珊妮老師擔住主席嘅能力
但以前佢同jolin嘅瓜葛
大家覺得會唔會令其主持 ...
liebe 發表於 2019-5-15 17:44

有一班人要炒起都冇辦法架喎

陳珊妮當年講既野根本就係事實
心水清既自然唔會質疑佢

蔡健雅好勁
六度入圍作曲人
有望繼續保持最多入圍但0得獎既驚人記錄

仲要第一次以非三字歌名既作品候選
(打錯了、空白格、拋物線、說到愛、失語者、遺書)

A+ : 盤 / 落差草原 WWWW
A : 落腳 / 羅思容與孤毛頭樂團、OST / I Mean Us、Cassa Nova / 落日飛車
A- :  ...
bagfgfcde 發表於 2019-4-28 21:00

好勁
燈到三隻B+既碟都有入圍!

[尋人啟事] CM金曲獎評審團2019

大家好, 又係我
如果大家有印象
可能會記得上年有一個咁既Post

今年我地都想好似上年咁
再次召集一班鍾意聽歌既面孔
透過討論同投票
去選出一張推薦比CM會員既金曲獎得獎名單
比大家去認識CANTON POP以外既音樂

今年既評選項目會係召集成功後再討論
但上年我地就評選左以下項目 -

最佳國語專輯獎
年度歌曲獎
最佳國語男歌手獎
最佳國語女歌手獎
最佳樂團獎
最佳演唱組合獎
最佳新人獎
最佳作曲人獎
最佳作詞人獎
最佳編曲人獎
最佳專輯製作人獎
最佳單曲製作人獎
最佳音樂錄影帶獎

只要你有信心去聽晒評選項目中既所有入圍作品
而你又願意同大家討論, 分享你既選擇同原因 (唔洗長, 真係幾句都得)
歡迎你加入評審團  

如果你有興趣, 歡迎係18/5或之前PM我或者bagfgfcde
我地期待你既加入
CunninG 發表於 2019-5-14 22:48

有興趣一齊討論咁多隻入圍專輯既會員們
快啲報名加入呢個評選小隊!

有信心去聽晒
無信心寫字
hehehaha 發表於 2019-5-15 21:25

唔一定要寫好長架
只係希望大家可以自由發表意見同交流
唔洗當係要交 paper

只要有恆心認真聽哂上面列出既入圍項既作品
再具備基本既打字能力
其實就已經好足夠

Honey, 落腳 deserves to win Album of the year.

GMA30 - CM金曲獎評審團推薦名單 :
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

十二位 CM 會員揀出黎既推薦名單

作曲人獎
Should win : 蔡健雅
Should NOT win : 李榮浩、鄭宜農、艾怡良、陳綺貞

YAS! Slow totally deserves it!