返回列表 發帖
聽日中午12:00將會有金曲30記者會
大家密切留意
Wonders 發表於 2019-4-28 20:09

考緊試
不過聽日應該只係公布主持人果d姐
大家不如估下

同埋點解金曲獎年年都唔公布入圍名單正式公布日期既
好多時要估
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

評審團主席係邊個?
timc524 發表於 2019-4-28 21:21

要公布入圍名單果日先知
所有初選複選評審都簽哂保密協議 所以唔會走漏風聲

全力支持:林憶蓮、孫盛希 (希遊記)、白安、許鈞、ØZI、謝震廷
可以支持:蔡依林、陳綺貞、艾怡良
有保留 ...
nicholashin 發表於 2019-4-28 20:45

今年國語男好睇囉
評審一定r爆頭
希望唔好再出現23屆 24屆既情況

即係gin lee可以提名
出左digital album
hehehaha 發表於 2019-4-28 21:31

要佢公司係截止日期前有報名先有機會入圍

覺得失語者放係今年爭可能有國專/歌后
濕吻都係白果味濃 SOSAD
bagfgfcde 發表於 2019-4-28 20:42

認同
老實講我始終覺得當年失語者好過冬末了
唔係好明點解會咁樣選

今年都可能有1-2項入圍既 演唱錄音 製作人
其他難d

23屆有乜問題

25屆就真係垃圾
不過金曲獎唔係齋睇音樂頒獎都唔係第一日既事  ...
bagfgfcde 發表於 2019-4-28 22:39

都係既 都期待今年表演項目
同埋請到幾多位歷代歌王歌后返嚟
聽講上年暑假已經開始籌備
一定會好精彩

希望班評審唔好再犯同一錯誤,今年歌后入圍記住要增額
穩陣啲最好增到俾幾十個入圍 ...
阻住 發表於 2019-4-28 20:23

哈哈
今年水準之上既女歌手真係多
但規定好似頂盡加2個位到7個
遺珠已經肯定有
真係睇埋門差果1-2分 冇就冇 SO SAD

自己只希望jolin有得入 唔好又用修音過頭嚟抽秤佢喇

冇錯
雖然唔係每一個評審都咁負責任

// 由於擔任過大概十年廣播節目主持人的關係,今年很榮幸也很意外 ...
bagfgfcde 發表於 2019-4-29 09:22

初審我諗真係好辛苦
報名得嘅都要聽
但分組聽 加多次討論相互交流討論知名度不足但優質唱片
會唔會堵截到「不負責評選」問題?

如果受邀做複審可能會舒服好多好多

無知名度既歌手係咪聽都唔洗聽

原來每年仲有咁多碟出
Garfield 發表於 2019-4-29 09:53

報名金曲獎嘅件數係逐年增加緊
因為音樂製作方便咗容易咗
加上金曲早4屆陸續開放數碼音樂報名
所以做初選評審係愈來愈吃力

其實點解每年都要等咁耐
grammys oscars 都係年度結算,第一季就搞掂

(台灣真係好奇怪,金馬正正 ...
just11256 發表於 2019-4-29 04:42

grammys 9月結算
加上好多輪都只係所有從業人員票選
冇討論過程
無法肯定佢地有聽過哂所有報名作品
選出既名單大多數亦都只會限於流行性高既作品
更大可能出現錢多宣傳多既霸權入圍者
達唔到推動市場進步既原則 變成頒獎只為滿足市場需要

今年CM會唔會有人想玩下搞評選??

有人搞 我可以參加
bagfgfcde 發表於 2019-5-7 22:34

希望今年有人搞
因為上年傾得好開心 亦都學到一d評鑑音樂既野
亦希望今年多d人一齊傾

Joey 會唔會入圍五項
bagfgfcde 發表於 2019-5-14 13:18

咁少?真心,一心諗住佢會入圍7-8項

支持 今年都想玩

好長
好多都有增額

有d驚訝女歌手傾唔惦增額喎

估唔到男女歌手都無增加两個入圍名額!
我等我在 發表於 2019-5-15 15:04

男歌手唔增唔算奇怪
老蕭入唔到 都係理解嘅

但女歌手唔增真係好唔尋常
女人今年競爭激烈到咁
反而得唔到三分二評審同意增1-2個額

不如講下有咩你係知 ?
閃靈都出現左好多次 , 靜候完整名單
chanchan0909 發表於 2019-5-15 14:15

同埋quote返奴奴果句,
「幾時自己唔識嘅野,要大大聲話畀人知唔識?」

Btw 我岩岩好認真由頭到尾lun咗份入圍名單
都見唔到11屆女金容祖兒個名
好傷心呀
應該係公司冇幫佢報名啦

我覺得佢平衡的幾好wor 有主流 有文青 有新曲風
不過金曲獎不嬲對偶像歌手好苛刻 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 14:18

有少少啦
但有時會諗多次入圍拎唔到獎傷d
定入都入唔到傷d
因為大部分唱功派都特別難得獎 但圍通常會畀你入

雖然好相信金曲獎嘅公信力
亦好相信珊妮老師擔住主席嘅能力
但以前佢同jolin嘅瓜葛
大家覺得會唔會令其主持下嘅評審受一d歌迷質疑?
記者會唔會刻意炒返呢d舊屎?

許鈞隻碟無入圍有啲可惜  ...
nicholashin 發表於 2019-5-15 17:44

同感,我以為佢會入圍男歌手

咁我支持Lemonade喺台灣發行搶年專
hihi 發表於 2019-5-15 18:37

冇限語言 但應該有限於華文專輯

老實講 作為S.H.E歌迷 都幾意外十七入到年歌
會唔會係評審都聞一d氣息
佢地冇乜可能再以S.H.E名義出到新作品
所以有d同情分係裡面

其實有時候真係唔明,點解叫流行音樂頒獎禮,但成日Bam流行歌手
不過金曲獎好難捉摸,每一屆標 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 23:17

咁流行音樂呢個字好闊既...
既可以係一種genre 亦可以涵蓋到所有非古典音樂
金曲獎嘉許目標 理應係唔單純以銷量為基礎既知名音樂人

BTW老老竇竇 有時覺得台灣金曲獎都算係世界上最難攞既音樂獎項之一

男歌手我覺得最大機會柯智棠,次熱謝震廷,黑馬 ozi
女歌手最好唔好似金馬獎七月與安生 雙歌後 自己覺得最 ...
timgoi 發表於 2019-5-23 01:26

可以放心
同一項目 唔會有2個得獎者
有屆歌王拉鋸戰
Last Round投幾次都同票
最後都格硬要選1個贏
好似係Leehom不幸輸咗

https://ent.ltn.com.tw/news/breakingnews/2833426
而林憶蓮這次憑《0》一口氣入圍7項大獎,不過這次推出新專輯她也未特別安排宣傳行程,作風相當低調,這次傳出未能參加金曲獎,經紀人陳鎮川表示:「目前是這樣。」證實消息,但未把話說死,也許仍有變數。

希望佢嚟啦 今次好大機會親身領到獎

今年有冇得玩競猜得獎名單?

GMA30 - CM金曲獎評審團推薦名單 :

十二位 CM 會員揀出黎既推薦名單  ...
bagfgfcde 發表於 2019-6-29 09:13

大家都好用心聽用心選出嚟
希望下年多d人一齊玩

HOCC超型 黃大褸
eason唱開場 大家想睇要準時開嚟睇

今年紅毯dennis表現好差
講野好lur

17 is robbed
timc524 發表於 2019-6-29 21:59

唔會呀 17曲詞其實好平平無奇
入到圍已經令人極之非常意外
利申SHE fans

其實S.H.E 係咪得Hebe 一個叫相對唱功好d ?
好似Hebe 都係團入面揹起難唱個d 位 ...
victor1991415 發表於 2019-6-29 21:30

其實廿零歲時候係OK架
一過30 就得返hebe正常

selina走音?
harry 發表於 2019-6-29 21:19

好飄 好似車漉爆汰咁 捉唔穩
佢上年17周年演唱會已經係咁
覺得佢對唱歌已經失去信心
冇咗自信

恭喜王雙駿得到最佳專輯製作人獎!!!
有D意外
呢張係咪第1張得到金曲獎既廣東唱片??

回復  liebe
留名睇粵語專輯攞臺灣金曲獎
PenguinMusic 發表於 2019-6-29 22:47

建議今年出既香港唱片 都試下報金曲獎

btw其實今年評審團中係咪好多香港人?

金曲獎真係好愛臣
mosesming 發表於 2019-6-29 22:46

真係 好愛mobile
過多2-3年 分分鐘會破到4次歌王

我見到有夕爺同Alex Fung
小伙子. 發表於 2019-6-29 22:50

會唔會對香港人好有利...

《rice & shine》咁爛都攞到歌王
4次真係難度唔大
JayantL 發表於 2019-6-29 22:55

呢張真係好爛
希望陳奕迅還返個獎畀學友

好型呀 頒男歌手畀leo王 大愛

GEM係今晚唯一一個做到又穩又好聽又有特色,可能因為佢唱嘅歌比其他歌手經典大路一D。 ...
gzsbx3 發表於 2019-6-29 23:00

但佢好似唱歌機器

CM評審團燈力好勁
JayantL 發表於 2019-6-29 23:03

金曲獎評審比我地想像中走得更前

美浩實覺得好彩無去
阻住 發表於 2019-6-29 23:05

佢自己都知 中既機率好低好低

女歌手大戰 嚟喇
4張頂班唱片

林憶蓮真係無得輸
victor1991415 發表於 2019-6-29 23:13

係 聲音實在冇點可以挑剔
具穿透力 又有感情
可以將快慢歌都成功駕馭
真真正正既香港天后 沒有之一

分分鍾國語專輯都未必係Jolin ...
victor1991415 發表於 2019-6-29 23:17

我覺得國專會jolin
畢竟會考慮既整體行銷
但年專未必

私心好愛垂直活著

金曲奬有無試過自己頒俾自己?
阻住 發表於 2019-6-29 23:21

那英頒女歌手 自己頒畀自己
但側邊有個莫文蔚一齊頒

未聽過希遊記
我等我在 發表於 2019-6-29 23:26