返回列表 發帖
今年只關心兩樣野
1) 希望 Forever Young 拎到作曲人 , EVEN年歌
2) 陳老師唔好再被無視

考緊試
不過聽日應該只係公布主持人果d姐
大家不如估下

同埋點解金曲獎年年都唔公布入圍名單正式 ...
liebe 發表於 2019-4-28 22:30

個入圍名單比個感覺係一年比一年遲可能今年都係要五月中下旬先有

23屆有乜問題

25屆就真係垃圾
不過金曲獎唔係齋睇音樂頒獎都唔係第一日既事  ...
bagfgfcde 發表於 2019-4-28 22:39

25既我是海雅谷慕,你所不知道的杜振熙之內部整修, 仲有李榮浩既DEBUT都好高質

雖然得獎的是....

廣東碟有得入圍金曲獎咩
timc524 發表於 2019-4-29 07:55

有部分獎項無語言限制
例如樂團同年度專輯
所以只要符合條件就可以入圍

希望今年有人搞
因為上年傾得好開心 亦都學到一d評鑑音樂既野
亦希望今年多d人一齊傾 ...
liebe 發表於 2019-5-7 22:40

有啊, 但我今年做唔到召集人既角色去lead 討論
但如果大家想搞我可以參加

其實一隻碟要有幾首國語就可以報名?
《L.O.V.E.》有資格咩?
JayantL 發表於 2019-5-13 00:20

2、年度專輯獎:以演唱流行歌曲為主,且該專輯應有曲數六首以
上或音樂總長度三十分鐘以上(不含伴唱版本)為全新編曲演唱
之作品;本獎項指整張專輯在詞曲、編曲、錄音、製作、演
唱、演繹全方面整體表現具市場拓展性與前瞻性,不拘語言類
型。
3、最佳國語專輯獎:以演唱國語流行歌曲為主,且該專輯應有曲
數六首以上或音樂總長度三十分鐘以上(不含伴唱版本)為全新
編曲演唱之作品。

for 金曲獎only, 其他頒獎禮就唔知了

[尋人啟事] CM金曲獎評審團2019

大家好, 又係我
如果大家有印象
可能會記得上年有一個咁既Post - http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D3

今年我地都想好似上年咁
再次召集一班鍾意聽歌既面孔
透過討論同投票
去選出一張推薦比CM會員既金曲獎得獎名單
比大家去認識CANTON POP以外既音樂

今年既評選項目會係召集成功後再討論
但上年我地就評選左以下項目 -

最佳國語專輯獎
年度歌曲獎
最佳國語男歌手獎
最佳國語女歌手獎
最佳樂團獎
最佳演唱組合獎
最佳新人獎
最佳作曲人獎
最佳作詞人獎
最佳編曲人獎
最佳專輯製作人獎
最佳單曲製作人獎
最佳音樂錄影帶獎

只要你有信心去聽晒評選項目中既所有入圍作品
而你又願意同大家討論, 分享你既選擇同原因 (唔洗長, 真係幾句都得)
歡迎你加入評審團  

如果你有興趣, 歡迎係18/5或之前PM我或者bagfgfcde
我地期待你既加入

支持答案之書入圍年歌年專歌后MV包裝

#利申祖粉
#曲

有咩用?
Qmen 發表於 2019-5-15 13:38

可以比大家繼續恥笑佢

最unexpected係forever young 無年歌提名

過去幾年呢個獎都係偏向揀有時代象徵意義嘅歌
入圍「通常」都有時事或者文化價值 或者hit到痴線 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 15:37

其實你睇真啲好多時都有大家覺得曲詞表現優秀既作品

大家應該係expect forever young由呢方面入圍年歌

2011年Hebe首歌入圍哂作曲人、填詞人、編曲人、單曲製作人
曲詞編監都入哂但入唔到年度歌曲 咁又點解{:1 ...
fifty1205 發表於 2019-5-15 17:01

你個邏輯有問題
if A then B 唔代表if not A then not B

如果用時代意義或者傳唱度
咁你點解釋 我們的總和,離心力,尋人啟事,這是因為我們能感到疼痛,說到愛,魚,青花瓷等等等既入圍先

其實我一開始已經講咗係「通常」係你駁返我lol
fifty1205 發表於 2019-5-15 17:54

其實唔係駁你話你錯
只係想同你講係一開頭個講法真唔完整
因為「通常」除左傳唱度同時代意義
曲詞質素都會考慮
(至少近幾年都仲搵到因爲優秀既曲詞而入圍既歌曲)
咁當然好多時佢地入到圍都會輸比好有時代意義既歌曲

有信心去聽晒
無信心寫字
hehehaha 發表於 2019-5-15 21:25

有美BAG去寫, 唔洗擔心寫野

孫燕姿個表演後面D女歌手相我好似見到有容祖兒同楊千嬅
算唔算CONFIRM左佢地係天后

LEO王好正
I LOVE GMA

好crazy
好意外
但其實係值

其實我想講笑人地係分豬肉既人
有無去聽過入圍既作品同了解評審既機制過程?
如果有你就會發現其實今次好多結果都好合理

其他野唔講
其實佢冇得投票
但死貓要佢食哂
liebe 發表於 2019-6-30 11:56

其實我覺得大獎揀得好好
所以我要比番啲credit佢

例如歌王咁,係五個都唔係好有歌王格既情況下
我覺得評審團係個人風格同基本實力上做左個幾好既平衡

又好似國專咁,結果係意外,但又好合理
希遊記既音樂性係不容置疑
如果覺得好一般