返回列表 發帖
A+ : 盤 / 落差草原 WWWW
A : 落腳 / 羅思容與孤毛頭樂團、OST / I Mean Us、Cassa Nova / 落日飛車
A- :  ...
bagfgfcde 發表於 2019-4-28 21:00
我對於歌曲嘅語言入圍有疑問
我見到有話今屆唔同語言嘅專輯同作品都可以參加
但我唔太了解英文作品或者廣東作品可以入圍到啲咩獎
係咪只係得個別獎項可以參選

勁想知,因為勁想見到落日飛車入圍同拎獎 !

入唔到語言類獎項
Eg 國專、客語專輯、最佳國語乜乜乜
但入到樂團、年專、製作類、曲詞編年歌等等 ...
bagfgfcde 發表於 2019-4-28 22:32
very good 咁都好多可以參選

無知名度既歌手係咪聽都唔洗聽

原來每年仲有咁多碟出
Garfield 發表於 2019-4-29 09:53
反倒係金曲獎幾乎每一年都有啲新名字比觀眾認識
同埋除左每年都有好多專輯出之外 , 其實有唔少都係至少有十隻歌嘅專輯

今年嘅專輯推出時間比往年更集中去 12 月出 , 仲要因為係金曲 30 , 我諗專輯總數量要比過往幾屆多
我見話 12 月推出嘅唱片數量比前面 11 個月加埋嘅要多 , 想搵返個 sources 但未搵到

而且今屆仲多左語言類要聽 , 所以初審係真係需要多啲時間去聽
同埋我又唔覺得遲公布名單係咩大問題 , 一黎係真係需要時間 , 二黎最重要嘅結果都會係 6 月 29 號先知
咁入圍名單早知定係遲知我又無咩所謂 , 反正又唔會影響到其他野進行

原來咁多人睇好新寫的舊歌
唔知點解覺得呢首只會入到填詞
希望預感錯誤

呢首同雨晴比
真係有少少原地踏步
Evan@LaRossa 發表於 2019-5-15 12:25
我就覺得佢呢首同山丘同給自己的歌相比差太遠
加上今屆競爭大 , 所以要入圍難度都幾大

加油落日飛車 !!!

岑寧兒 !!! 估中左

咁邊張專輯最多提名
林憶蓮 定 蔡依林 定 孫盛希 ???

都唔知乜水黎
cathay1996 發表於 2019-5-15 13:59
不如講下有咩你係知 ?
林憶蓮入圍8項
timc524 發表於 2019-5-15 14:14
閃靈都出現左好多次 , 靜候完整名單

唔知嗰十位有冇祖兒...
bagfgfcde 發表於 2019-5-15 15:06
入圍五個 + 蔡健雅 , 陳綺貞 , 許茹芸 , 莫文蔚 , 蘇運瑩
話咁快 full 左

第 30 屆金曲獎 完整得獎名單 [以頒發先後次序排列]

最佳專輯裝幀設計獎 黃家賢 / 楊豐銘 -《擒虎記》
最佳音樂錄影帶獎 《Slow》- Namso / Youkim

演奏類 最佳專輯製作人獎 陳建年 -《黑熊森林電影原聲帶》
演奏類 最佳專輯獎 《Lines & Stains》- 東京中央線 Feat.謝明諺

最佳新人獎 ØZI -《ØZI: The Album》

最佳客語歌手獎 楊淑喻 -《理所當然》
最佳客語專輯獎 《落腳》- 羅思容

演奏類 最佳作曲人獎 許郁瑛 - 《第三章:印度、意大利與我 CHAPTER III: INDIA, ITALY AND I》
演唱類 最佳作曲人獎 艾怡良 - 《Forever Young》

評審團獎 王若琳 - 《Modern Tragedy》

最佳原住民語歌手獎 雅維·茉芮 -《斯瓦細格》
最佳原住民語專輯獎 《斯瓦細格》- 雅維·茉芮

最佳台語男歌手獎 流氓阿德 -《溫一壺青春下酒》
最佳台語女歌手獎 江惠儀 -《露螺》
最佳台語專輯獎 《西部》- 廖士賢

特別貢獻獎 黑名單工作室

最佳演奏錄音專輯獎 《The Journey》
最佳演唱錄音專輯獎 《0》

最佳作詞人獎 李宗盛 -《新寫的舊歌》
最佳編曲人獎 尊室安 -《遙遠的所在 Styx》
年度歌曲獎 《玫瑰少年》- 蔡依林

最佳演唱組合獎 椅子樂團 -《Lovely Sunday 樂芙麗聖代》
最佳樂團獎 閃靈 -《政治 Battlefields of Asura》

最佳單曲製作人獎 余佳倫 / 黃宣 -《不開燈俱樂部》
最佳專輯製作人獎 王雙駿 -《L.O.V.E.》

最佳國語男歌手獎 Leo 王 -《無病呻吟有情抒情》
最佳國語女歌手獎 林憶蓮 -《0》

最佳國語專輯獎 《希遊記》- 孫盛希
年度專輯獎 《Ugly Beauty》- 蔡依林