返回列表 發帖

[內含大量劇透] Avengers 4 Endgame

相信好多會員都睇佐亦有會員希望可以有地方討論
開番個POST出黎比大家一齊分享下

所以 依POST 內含大量劇透 未睇唔想比人劇透既唔好入黎啦

拿比曬機會你禁上一頁嫁啦

評分人數

劇透在那

郭偉亮XXXXX
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

依套戲曬佐我唔少紙巾
我覺得係戲院門口賣紙巾好過賣汽水
由MARVEL個CG LOGO出黎已經開始眼濕濕
喊到最後個演員名單
依種感動 唔係追曬咁多集絕對唔會明白

我最我最我最期待既畫面真係出現!!!!!!
CAP舉起雷神之鎚!!!!!!!!!!
個幕打鬥真係震撼至深

最後開戰個幕
又樹人 又飛馬 又成班核特怪獸
加埋個畫面靚到呢....... 我以為自己睇緊魔戒

IDC女唔女權 但我只係覺得成班女人打個幕好L型

好難得仲搵到ANCIENT ONE出黎
佢出黎個下心入面真係勁興奮!
勁希望之後HELA會出埋泥

NAT死係慘到我爆喊......
CAP最後個結局係幸福到我爆喊.......

最感動既係 CAP同TONY個種對比一個由捨己為人既絕世好人 變成一個得到幸福美滿既平凡人
另一個由本身自私到極只係睇利益既PLAYBOY軍火商人最後竟然犧牲自己救番全宇宙

MARVEL!!!!!!!!!!!!!{:1_11:}{:1_11:}{:1_11:}

今集真係好多好多細節位係回應番之前21套
越打我越唔記得D重點
下星期冇咁忙 要起碼挑多場IMAX!!!!!!

希望以後多啲好似咁樣嘅討論post

留名black widow 之後會復活

Captain America 果種唔服輸真心型,可惜已經退場。

有少少明Captain Marvel點解咁串,能力上係屈機既,可惜AV4要聚焦落6元老,搞到變咗戰鬥工具,希望佢之後會好似Thor咁性格上有蛻變

Thor上Star Lord船正, 期待佢地搞笑

留名black widow 之後會復活
matthewyky 發表於 2019-4-29 22:25

會有前傳電影,算唔算復活

首先 估唔到係玩time travel
如果cursed child有電影版就係咁 成件事好fan fiction
回顧之前啲重要時刻
當佢地越踩越深真係幾驚會爛尾
不過見到Tilda Tom Natalie係開心既

所以其實好麻麻個故事 咁玩法其實仲多疑問 越諗就越一頭霧水
都算多loopholes 明明有nebula成班人都好似無預計過要一命換一命...
carol咁勁次次都最後關頭先出現 明明計劃嗰陣可以叫佢返落嚟

點都好
真係好愛佢地
好多眼濕濕既位 RDJ成套都演得超好 頭半小時已經好入肉
Cap隔住窗望Peggy Tony同阿爸傾計 Thor有closure scott見返個女好interstellar feel
Rocket係我今集最愛角色 好理智好暖男(保護Groot) 雖然都可能關Bradley事 Jackson Maine把聲真係好好J

最後一戰真係冇失望 好震撼好壯觀
鐵三角打Thanos好好睇 最後Doctor Strange殺到我喊咗出嚟 見住一個個「復活」真心忍唔到
尤其所有女人個幕 正到癲!!!!!!! (Peter就好 咁多人保護) 又喊咗
上一集「I don’t feel so good」咁深刻 今次都係一樣 呢個位喊到傻咗 雖然唔知會以為佢地係一對
好開心Pepper比我想像中多好多戲份 有佢好多位先可以咁心痛/矛盾...

個後生仔原來係彩蛋 上網查完即刻想重溫IM3
客廳monologue+一個個出鏡+加上最後一句I Love You 3000 眼淚真係不停咁流
由第一套Avengers追到今日不經不覺都7年時間
It really is a marvelous journey
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Captain America 果種唔服輸真心型,可惜已經退場。

有少少明Captain Marvel點解咁串,能力上係屈機既,可 ...
Nathan 發表於 2019-4-29 22:34

Asgardians Of The Galaxy
呢個名已經完勝
快啲開拍!!! 好想睇

其實好似得驚奇隊長同埋緋紅女巫可以單挑無帶手套的thanos

前幾日睇完
超正!!!!成個過程毛管棟

CA拎起Thor個錘個陣全場鼓掌
不過我唔係好明時間個問題
Nebula殺咗自己點解未來嘅Nebula唔會消失
如果以電影入面平行世界嘅概念來講
Nebula嘅自殺就唔算bug
因為改變過去唔會改變未來

但係CA結尾翻咗1970同佢ex一齊
按平行世界嘅理論
CA返嘅1970年係B世界
但係最後老年CA又出現喺A世界

前幾日睇完
超正!!!!成個過程毛管棟

CA拎起Thor個錘個陣全場鼓掌
不過我唔係好明時 ...
PangChiYeung 發表於 2019-4-29 23:03

所以美國隊長ending我覺得係個大bug

又或者佢特登穿越返嚟平行宇宙A 俾個盾牌Sam lol

其實好似得驚奇隊長同埋緋紅女巫可以單挑無帶手套的thanos
timgoi 發表於 2019-4-29 22:54

雷神冇咁肥都可能得嘅

劇都透了哪用篡改

會有前傳電影,算唔算復活
Nathan 發表於 2019-4-29 22:40

可能還返粒石之後會復活

套戲上映6日,自己去戲院睇左3日,破自己記錄一套戲短短上映6日就睇左3次。

睇完之後真心覺得CA係人間性器
我諗無直男唔會俾佢拗攣

我想睇十次
大多感動位
最後全部人出晒黎果下真係打冷震
【This is MC】澳門見

令人滿足過癮的場面,大致上大家都係嗰啲位
反而感動位個個人唔同

最感動我的對白:
Thor 母親對 Thor 說,你是回來改變你的未來,不是我的未來

最感動我的演出:
Black Widow 死守總部坐在寫字枱那場 表現的痛

最感動我的角色:
Professor Hulk 那種 at peace 的狀態,無遺憾無顧慮,泰然面對日常
赫然發現原來 命運有個使命留給他 也就順住去

我喊到收唔到聲的 MCU 角色之死
至今依然係 Guardians 2 嘅 Yondu
Avengers 3-4 始終冇一次夠 Yondu 之死勁
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔係Marvel fan,但有個位我睇到打冷震,
就係CA比個盾Falcon個幾句對白

其實我暫時最鍾意係CM,但對於佢今集既出現...
我明點解咁多人會憎佢

CM對比其他人好似少左點內心struggles(電影中唔識漫畫),
除左前期外就無乜,
之後都係想衝就衝想做就做,唔理人地(好似Gin Lee咁 ),但我就係覺得咁樣好型!

我連續睇左左2次
好唔想NAT 死

我覺得最震撼成班英雄喺圈圈出黎><
GIRL POWER 果場都好正

BTW 雷神好型
肥左都好可愛

唔係Marvel fan,但有個位我睇到打冷震,
就係CA比個盾Falcon個幾句對白

其實我暫時最鍾意係CM,但對於佢 ...
HOTMAN 發表於 2019-4-30 08:42

又抽Gin lee水

其實緋紅女巫能力應該數一數二
Avengers 3 單手毀 mind stone, 單手對抗 thanos 5粒石
Avengers 4 直接逼 thanos 開 rain fire.

Avengers 3 單手毀 mind stone, 單手對抗 thanos 5粒石
Avengers 4 直接逼 t ...
timgoi 發表於 2019-4-30 10:29

SW同CM既能力來源都係來自寶石,所以係比其他人勁,
但唔知點解CM勁d,係宇宙行動自如,Thor雖然係神但出咗飛船會凍死

Avengers 4 直接逼 t ...
timgoi 發表於 2019-4-30 10:29

漫畫入面勁到痴肺
Mcu比人弱化到路人甲咁
今集已經算係強化番 程度岩岩好
又唔會太屈機又唔會太弱雞

好多對白回應緊之前發生過嘅小事
我呢 d non-fans 之後聽返 d die hard fan 同事講先明
難怪佢地咁興奮嘅
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

好多對白回應緊之前發生過嘅小事
我呢 d non-fans 之後聽返 d die hard fan 同事講先明
難怪佢地咁興奮嘅 ...
星勤 發表於 2019-4-30 11:15

齋係captain 講句Hail hydra
已經夠曬興奮

SW真係好靚女
希望第四階段會多啲佢既戲份

BLACK WIDOW
唔該Marvel拍五部BLACK WIDOW獨立電影補數
>3<

captain marvel 選角明顯有問題
呢套其實係fan service,但講戲就普通
Tony Stark 有喪禮 反而Black Widow最後由Hulk提一提就算

SW真係好靚女
希望第四階段會多啲佢既戲份
Wing1211 發表於 2019-4-30 11:38

會拍TV SERIES啦

有冇人覺得EVANSBB個胸今集好似細佐

有冇人覺得EVANSBB個胸今集好似細佐
屮SiU霖屮 發表於 2019-4-30 22:24

係唔係俾你日啜夜啜。。搞到縮水。。

見到有個tweet話成個MCU runtime係2900+分鐘
唔知同3000有冇關

不過已經想喊

喜歡祖兒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

captain marvel 選角明顯有問題
呢套其實係fan service,但講戲就普通
Tony Stark 有喪禮 反而Black Widow ...
SPNicole 發表於 2019-4-30 19:43

我都唔明點解 Eric Kwok 有喪禮點解 Black widow無, 無佢後面都無戲做

我都唔明點解 Eric Kwok 有喪禮點解 Black widow無, 無佢後面都無戲做
lemontea1069 發表於 2019-5-1 17:32

我問左個FRIEND
佢話佢地有諗過 但兩個喪禮太多 同埋已經想CUT時間
我好想知Black Widow 套戲係唔係全部都係前傳

喜歡祖兒
John 發表於 2019-5-1 13:20

關祖兒咩事??

評分人數

我問左個FRIEND
佢話佢地有諗過 但兩個喪禮太多 同埋已經想CUT時間
我好想知Black Widow 套戲係唔係全部都 ...
SPNicole 發表於 2019-5-1 20:24

點解唔一齊搞喎
雖然Eric Kwok 救左全宇宙主角d

好想同美國隊長一起老去

hulk同banner合二為一之后變得好隨和,同之前反差好大,俾蟻俠餅嘅笑容好溫暖

導演 在開畫後 的解話訪問

(1) On Captain America's ending:
https://ew.com/movies/2019/04/30/avengers-endgame-russo-brothers-captain-america/

(2) On everything else:
https://cosmicbook.news/avengers-endgame-plot-holes-answered
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝