返回列表 發帖

破鏡 - Mirror

單選投票, 共有 40 人參與投票
42.50% (17)
15.00% (6)
2.50% (1)
5.00% (2)
35.00% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: myrichardac

派台日期: 27/04/2019

曲: 李拾壹
詞:王樂儀 (rap詞李拾壹)
編曲/監製: CMgroovy 李拾壹

好想走出曠野 為你唱詩
掌聲響了 大半天
聽不見 聽不見 我聲線 太多紛擾

好想打開眼界 讓你叫囂
標準多了 我愈渺小
看不見 看不見 已失去 我的焦點
一位位擦過我身旁 人海之中卻變得迷惘 誰是我
不想當 世界的羊 重複一種快樂
迎合多 投入麼

我剩低手中那面鏡子 卻蕩失於光線裡邊
要分辨 我的臉
(時代在我的背面 誰在劃破這塊臉)
憤怒一手打破鏡面
渴望一刻粉碎裡邊
我在變 我在變
(期待或有新發現 無懼地探索一次)
Whoa-oh
Ha
變甚麼
變一束光

好想擺脫眼光(好想走出曠野 為你唱詩)
困惑中可掩蓋耳朵(掌聲響了 大半天)
有風浪 去闖蕩(聽不見 聽不見 我聲線 太多紛擾)

拋開身邊的鏡 會望透麼(好想打開眼界 讓你叫囂)
輕率的跨出界線 到達遠方(標準多了 我愈渺小)
會失落 卻希望(看不見 看不見 已失去 我的焦點)

仲記唔記得 最初你最深刻嗰一刻
記唔記得 當你迷失
幾多次再放肆再嘗試
打破 宿命
唔甘心繼續無謂去
追求 安定

指針卻慢慢偏離 落力追求過完美
迷住你 圍住我
一些掌聲未夠我歡喜
咁係咪叫做完美

我醒起 我醒起
我醒起 我醒起
我最著緊嘅可能係昨天嘅自己

破著身邊所有鏡子
要捕捉於光線裡邊
我的臉我的臉

破著身邊所有鏡子
要捕捉於光線裡邊
我的臉 我的臉
(時代在我的背面 誰在劃破這塊臉)
慶幸一手打破鏡面
奮力歸於一刻粉碎裡邊
會分裂 會閃現
(期待或有新發現無懼地探索一次)

Whoa-oh
Ha
破更多
靈魂換新感覺
燦爛到
刺眼麼
會有千種晨光

此刻粉碎 我為了碎片
一起摔破 最大鏡子

會找到 你的臉 我的臉 有光一閃

此刻改變 我為了某天
風聲響了 繼續探險
破的臉 碎的臉 看得見 我的焦點
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

各自分開獨唱唔知會點
首歌好普通

今次呢首好聽過頭兩PLUG

論音樂真係好過前兩首
但係論唱功真係完全暴露哂d弱點...
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

造星2之後真係要重組吓mirror 有好幾個唱歌真係好難聽
另外個人唔太鍾意李拾壹d曲,希望之後可以換下班底

盲粉照俾5分

評分人數

唔好再格硬加段rap落去啦……

好聽過首兩plug,但唔中意無啦啦有rap出現

論音樂真係好過前兩首
但係論唱功真係完全暴露哂d弱點...
kevinlai1621 發表於 2019-5-1 10:23

Yup ... 某幾個真心唔識唱歌

好聽過首兩plug,但唔中意無啦啦有rap出現
nbhddddd 發表於 2019-5-2 14:22

佢地係咪日後首首都要加段RAP

如果TVB同CM係兩個universe
咁其實Mirror同CM都係兩個世界黎

阿Jer段Solo不錯

好鐘意Edan

如果TVB同CM係兩個universe
咁其實Mirror同CM都係兩個世界黎
HOTMAN 發表於 2019-5-3 02:03

同意,睇mirror嘅人同睇CM嘅人真係好多想法、喜好真係唔同

好鍾意Edan

好鍾意Edan
艾石仔 發表於 2019-5-6 21:27

咁多人比我洗腦愛上Edan

個旋律幾好聽啊,就係D Rap太生硬……
曬太陽,散個步,聽音樂。

想 cut 走嗰段格硬黎嘅 rap

支持實力派 Edan , Jeremy , Jer

想講anson lo唱歌既進步驚人 而且音色幾靚

去到依首先比較有印象
淨係從依首歌評
幾好聽:jer edan anson lo
普通:薑 anson kong stanley lockman ian
真係要練練歌:jeremy tiger
Unclassified(因為留意唔到有獨唱部分):frankie alton
當然其實成隊average唱歌都係麻麻
但個曲我ok

好聽過前兩首
但段rap 好難頂

回復 20# kayzzz

jeremy應該係叫唱歌幾好喎
如果可磊落做人 你會更吸引

聰明何處才累積到
使你學會望闊點

鏡破了
·
看著那閃亮