返回列表 發帖

2019 - 2020 巴西男排超級聯賽 常規賽 第二十一輪

03.08 08:30 Sada 0 : 3 Funvic (18:25 24:26 22:25)
第 1 局 - 8 : 6 | 11 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 24 : 26 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 22 : 25 | 0 : 3

首發
Sada
大主 - 7. Conte | 小主 - 2. Perrin
大副 - 4. Otavio | 小副 - 12. Isac
接應 - 1. Luan
二傳 - 14. Fernando
自由人 - 3. De Deus

Funvic
大主 - 14. Douglas | 小主 - 8. Lucarelli
大副 - 13. Souza | 小副 - 16. Lucas
接應 - 1. Leandro
二傳 - 7. Raphael
自由人 - 4. Rogerio

Sada 1.36 : 3.00 Funvic
3:0 - 3.20 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 4.75
0:3 - 10.00 | 1:3 - 8.00 | 2:3 - 7.00

2019 - 2020 俄羅斯女排超級聯賽 半準決賽 賽果

第一回合
02.28 22:00 Saratov 1 : 3 Moscow    (18:25 25:23 20:25 17:25)
02.29 14:00 Sakhalin 2 : 3 Uralochka   (26:24 25:22 23:25 24:26 8:15)
02.29 22:00 Krasnodar 1 : 3 Kaliningrad  (25:20 20:25 14:25 14:25)
03.01 23:00 Leningradka 0 : 3 Kazan   (18:25 22:25 23:25)

第二回合
03.07 22:00 Kazan 3 : 0 Leningradka   (25:20 25:18 28:26)
03.08 01:00 Kaliningrad 3 : 0 Krasnodar  (25:20 25:23 25:20)
03.08 20:00 Uralochka 3 : 2 Sakhalin   (25:22 25:18 22:25 20:25 15:11)
03.08 23:00 Moscow 2 : 3 Saratov    (17:25 26:24 25:23 20:25 12:15)

2019 - 2020 俄羅斯女排超級聯賽 半準決賽 對陣賽果

上半區
Kazan [1] 6 - 0 Leningradka [8] - Kazan [1]
Moscow [4] 4 - 2 Saratov [5] - Moscow [4]

下半區
Uralochka [3] 4 - 2 Sakhalin [6] - Uralochka [3]
Kaliningrad [2] 6 - 0 Krasnodar [7] - Kaliningrad [2]

2019 - 2020 意大利男排超級聯賽 常規賽 第二十三輪

03.09 01:00 Lube 3 : 2 Trentino (22:25 21:25 25:18 25:22 15:13)
第 1 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 13 | 25 : 18 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 16 : 14 | 25 : 22 | 2 : 2
第 5 局 - 4 : 5 | 10 : 9 | 15 : 13 | 3 : 2

首發
Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 13. Simon | 小副 - 1. Anzani
接應 - 11. Rychlicki
二傳 - 14. Bruno
自由人 - 17. Balaso

Trentino
大主 - 2. Russell | 小主 - 93. Kovacevic
大副 - 20. Lisinac | 小副 - 11. Candellaro
接應 - 7. Vettori
二傳 - 9. Giannelli
自由人 - 10. Grebennikov

Lube 1.16 : 4.50 Trentino
3:0 - 2.37 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 17.00 | 1:3 - 12.00 | 2:3 - 9.50

2019 - 2020 排球賽季 第 22 周 [3.2-3.8]

最近一周賽果

1. 歐冠男排半準決賽首回合賽果
上半區 - Roseselare 0 比 3 Lube
下半區 - Kemorovo 2 比 3 Kedzierzyn-Kozle ; Urengoy 1 比 3 Perugia

Jastrzebski 對陣 Trentino 將改期及延至斯洛文尼亞的中立場地進行

2. 歐冠女排半準決賽首回合賽果
上半區 - Moscow 0 比 3 Vakifbank
下半區 - Stuttgart 0 比 3 Conegliano

Novara 對陣 Fenerbahce 以及 Eczacibasi 對陣 Scandicci 將改期及延至斯洛文尼亞的中立場地進行
Conegliano 以及 Stuttgart 因兩國亦受疫情影響,以雙方同意下本場比賽由 Conegliano 3 比 0 Stuttgart
因此 Conegliano 晉級四強

3. 歐洲女排盃半準決賽次回合 , Busto Arsizio 對陣 Kazan 將改期並會以空場形式進行比賽

4. 俄超女排八強戰結束 , 最終積分
上半區 - Kazan 6 比 0 Leningradka ; Moscow 6 比 0 Saratov
下半區 - Kaliningrad 6 比 0 Krasnodar ; Uralochka 4 比 2 Sakhalin
Kazan , Kaliningrad , Uralochka 以及 Moscow 晉級四強

5. 意甲男排第二十三輪 , Lube 3 比 2 Trentino
四大球隊暫時排名 , Lube - 1 , Modena - 2 , Perugia - 3 , Trentino - 4

6. 因意大利疫情加劇 , 意甲男女排再次宣佈比賽暫時停賽 , 直至另行通知

7. 巴超男排第二十輪 , SESI-SP 3 比 0 Sada Cruzeiro ; 第二十一輪 , Sada 0 比 3 Funvic
三大球隊暫時排名 , Funvic - 1 , Sada - 2 , Sesi - 4

8. 巴超女排第十九輪 , SESC-RJ 3 比 1 Minas ; 第二十一輪 , Osasco 1 比 3 Minas
四大球隊暫時排名 , Praia Clube - 1 , SESC-RJ - 2 , Minas - 3 , Osasco - 5

9. 土超女排第二十一輪 , Galatasaray 0 比 3 Vakifbank
三大球隊暫時排名 , Vakifbank - 1 , Eczacibasi - 2 , Fenerbahce - 3

10. 俄超男排結束常規賽爭奪 , Novosibirsk 獲常規賽首名
四大球隊常規賽最終排名 , Kazan - 2 , Kemerovo - 3 , Petersburg - 5 , Urengoy - 6

聯賽預告
- 歐冠男排半準決賽次回合 - Perugia VS Urengoy , 3.11 03:30 [改期]
- 巴超女排第二十二輪 - Minas VS Praia Clube , 3.11 08:30
- 歐冠男排半準決賽次回合 - Kedzierzyn-Kozle VS Kemorovo , 3.12 01:00
- 歐冠男排半準決賽次回合 - Lube VS Roseselare , 3.12 03:30 [取消]
- 歐洲女排盃半準決賽次回合 - Busto Arsizio VS Kazan , 3.12 03:30 [改期]
- 歐冠女排半準決賽首回合 - Vakifbank VS Moscow , 3.13 00:30
- 歐冠男排半準決賽首回合 - Trentino VS Jastrzebski , 3.14 01:00 [改期]
- 俄超女排準決賽首回合 - Kaliningrad VS Uralochka , 3.14 21:00
- 波超男排盃準決賽 - Kedzierzyn-Kozle VS Gdansk , 3.14 21:45 [改期]
- 波超男排盃準決賽 - Belchatow VS Warszawa , 3.15 01:00 [改期]
- 歐冠男排半準決賽次回合 - Jastrzebski VS Trentino , 3.15 01:00 [改期]
- 巴超男排第二十二輪 - Funvic VS Sesi , 3.15 08:00 [改期]
- 波超男排盃決賽 , 3.15 21:45 [改期]
- 土超女排第二十二輪 - Vakifbank VS Eczacibasi , 3.15 22:00

因為疫情喺意大利迅速擴散,意甲男女排比賽延至 4 月 3 日先至重新開始
咁搞落去可能 5 , 6 月先打完
意大利對疫情嘅唔重視,所以好多應對嘅措施都無諗住做同埋遲左做

繼女排歐冠 Stuttgart 退出八強賽之後,男排 Roseselare 亦都退出
意甲 Conegliano 同埋 Lube 提前晉級四強
而原定今晚空場進行嘅 Perugia VS Urengoy 亦因此延期

歐洲盃八強 Busto Arsizio VS Kazan 或一再延期,可笑係 Busto Arsizio 唔可以比出改期時間
但又一直堅持唔退賽,無可能要人地一直等你呀話 ...

而消息指意大利排協希望國家女排聯賽取消,但問題係如果取消國家聯賽
你又喺之前或者呢段時間打聯賽,咁我覺得好無說服力,另一樣野係點解只係女排呢
係咪因為男排趕到賽程可以照搞,女排趕唔到所以只想取消女排 ?

疫情嘅影響,本來滿心期待嘅 3 , 4 同 5 月各地聯賽同歐冠嘅季後賽
可能就因此暗淡,少左好多場對決,唯有珍惜一下仲可以進行嘅比賽啦 !

另外俄超嘅賽制原來我睇漏左好重要嘅幾隻字,其實同歐冠主客賽制一樣
計場分同積分,當兩樣都一樣時就要打 15 分金局 !

2019 - 2020 巴西女排超級聯賽 常規賽 第二十二輪

03.11 08:30 Minas 3 : 1 Praia Clube (23:25 25:16 25:18 25:16)
第 1 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 23 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 16 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 11 | 25 : 18 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 16 : 14 | 25 : 16 | 3 : 1

首發
Minas
大主 - 18. Roslandy | 小主 - 15. Rabadzhieva
大副 - 2. Caroline | 小副 - 6. Thaisa
接應 - 13. Sheilla
二傳 - 3. Marcis
自由人 - 19. Leis

Praia Clube
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 5. Priscila
大副 - 1. Walewska | 小副 - 15. Carol
接應 - 11. Fawcett
二傳 - 4. Claudia
自由人 - 17. Suelen

Minas 1.66 : 2.10 Praia Clube
3:0 - / | 3:1 - / | 3:2 - /
0:3 - / | 1:3 - / | 2:3 - /

今日WFH有得睇
Thaisa slays again! 但macris發揮唔係特別好
stopzi 發表於 2020-3-11 11:57
今日一返到去做野趁少少空檔都睇下
上場 SESC-RJ 贏 Minas,Minas 打得真係好差,唔係應有水準
但偏偏喺最重要嘅一輪輸左,呢場比賽就算贏左海灘都只能排第三去打季後賽

海灘今場收起 Martinez,起初覺得佢影響串聯,但無論幾影響佢都係球隊核心
而今場無 Martinez 嘅海灘,串聯同有佢喺到嘅其實絛太大分別,咁只能話佢地嘅串聯好差

Minas 都唔算話打得好,中規中矩,比起海灘少好多無壓力下嘅失誤,比起上一場嘅發揮好,可能因為主場吧
雖然 Minas 最後第三打季後賽,拎冠軍難度大左好多,不過仍然睇好佢地拎冠軍 !

2019 - 2020 巴超女排前八名
1. Praia Clube - 58 - 20 勝 2 負
2. SESC-RJ - 57 - 20 勝 2 負
3. Minas - 57 - 19 勝 3 負
4. Sesi Bauru - 43 - 13 勝 9 負
5. Osasco - 41 - 15 勝 7 負
6. Barueri - 34 - 11 勝 11 負
7. Fluminense - 30 - 11 勝 11 負
8. Curitiba Volei - 23 - 8 勝 14 負

另外歐排聯宣佈,歐冠、歐洲盃 以及 歐洲挑戰盃,所有意大利隊伍嘅比賽全部延期直至另行通知

之前 Kemorovo VS Kedzierzyn-Kozle 都未睇返全場
但又估中左比分 黎到 Kedzierzyn-Kozle 主場
我諗 Kedzierzyn-Kozle 應該可以順利晉級,估 3 比 1 贏吧 !

2019 - 2020 歐洲男排冠軍聯賽 半準決賽 次回合

03.12 01:00 Kedzierzyn-Kozle 1 : 3 Kemorovo (25:21 23:25 18:25 20:25) [積分 - 2 : 4]
第 1 局 - 7 : 8 | 15 : 16 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 23 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 7 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 13 : 16 | 20 : 25 | 1 : 3

首發
Kedzierzyn-Kozle
大主 - 11. Sliwka | 小主 - 13. Semeniuk
大副 - 15. Smith | 小副 - 9. Wisniewski
接應 - 14. Baroti
二傳 - 6. Toniutti
自由人 - 1. Zatorski

Kemorovo
大主 - 6. Sivozhelez | 小主 - 3. Karpukhov
大副 - 12. Shcherbakov | 小副 - 9. Pashytskyy
接應 - 17. Poletaev
二傳 - 4. Kobzar
自由人 - 14. Kerminen

Kedzierzyn-Kozle 1.66 : 2.10 Kemorovo
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.75
0:3 - 7.00 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.50

2019 - 2020 歐洲男排冠軍聯賽 半準決賽 賽程賽果

首回合
03.05 20:00 Kuzbass Kemorovo 2 : 3 Zaksa Kedzierzyn-Kozle    (25:22 24:26 25:17 26:28 14:16)
03.05 22:00 Fakel Novy Urengoy 1 : 3 Sir Colussi Sicoma Perugia  (23:25 21:25 : 21:25)
03.05 03:30 Knack Roseselare 0 : 3 Cucine Lube Civitanova     (29:31 14:25 16:25)
Itas Diatec Trentino VS Jastrzebski Wegiel

次回合
03.12 01:00 Zaksa Kedzierzyn-Kozle 1 : 3 Kuzbass Kemorovo     (25:21 23:25 18:25 20:25)
Cucine Lube Civitanova 3 : 0 Knack Roseselare - 因受疫情影響,Roseselare 選擇退賽,本場比賽以 Lube 3 比 0 Roseselare 計算
Sir Colussi Sicoma Perugia VS Fakel Novy Urengoy
Jastrzebski Wegiel VS Itas Diatec Trentino

2019 - 2020 歐洲男排冠軍聯賽 半準決賽 對陣賽果

上半區
Jastrzebski Wegiel 0 - 0 Itas Diatec Trentino
Cucine Lube Civitanova 6 - 0  Knack Roseselare -  Cucine Lube Civitanova

下半區
Zaksa Kedzierzyn-Kozle 2 - 4 Kuzbass Kemorovo -  Kuzbass Kemorovo
Sir Colussi Sicoma Perugia 3 - 0 Fakel Novy Urengoy

無估到最後 Kemorovo 最後逆襲將 Kedzierzyn-Kozle 淘汰出局,好勁 ! 希望假期可以一次過睇返首次回合兩場比賽 !

而今晚嗰場女排歐冠,呢場估比賽無咩意思,所以轉玩法估去到第幾局就產生出線球隊,我就估 Vakifbank 可以直落兩落贏下取得晉級資格 !

2019 - 2020 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 次回合

03.13 00:30 Vakifbank 3 : 0 Moscow (25:13 25:18 25:15) [積分 - 6 : 0]
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 7 | 25 : 13 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 11 | 25 : 18 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 15 | 3 : 0

首發
Vakifbank
大主 - 10. Gabi | 小主 - 13. Bartsch
大副 - 16. Rasic | 小副 - 18. Gunes
接應 - 11. Haak
二傳 - 17. Ognjenovic
自由人 - 1. Orge

Moscow
大主 - 6. Shcherban | 小主 - 15. Krotkova
大副 - 3. Efimova | 小副 - 13. Fetisova
接應 - 8. Goncharova
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 2. Talysheva

Vakifbank 1.03 : 10.00 Moscow
3:0 - 1.50 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 9.50
0:3 - 41.00 | 1:3 - 29.00 | 2:3 - 21.00

18 分鐘就打完第一局
好似越打越輕鬆咁

2019 - 2020 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 賽程賽果

首回合
03.04 00:00 Dinamo Moscow 0 : 3 Vakifbank Istanbul          (13:25 17:25 17:25)
03.05 02:00 Allianz MTV Stuttgart 0 : 3 A. Carraro Imoco Conegliano  (17:25 16:25 20:25)
Savino Del Bene Scandicci VS Eczacibasi VitrA Istanbul
Fenerbahce Opet Istanbul VS Igor Gorgonzola Novara

次回合
03.13 00:30 Vakifbank Istanbul 3 : 0 Dinamo Moscow           (25:13 25:18 25:15)
A. Carraro Imoco Conegliano 3 : 0 Allianz MTV Stuttgart - 因兩國亦受疫情影響,以雙方同意下本場比賽由 Conegliano 3 比 0 Stuttgart
Eczacibasi VitrA Istanbul VS Savino Del Bene Scandicci
Igor Gorgonzola Novara VS Fenerbahce Opet Istanbul

2019 - 2020 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 對陣賽果

上半區
Vakifbank Istanbul 6 - 0 Dinamo Moscow -  Vakifbank Istanbul
Igor Gorgonzola Novara 0 - 0 Fenerbahce Opet Istanbul

下半區
Eczacibasi VitrA Istanbul 0 - 0 Savino Del Bene Scandicci
A. Carraro Imoco Conegliano 6 - 0 Allianz MTV Stuttgart -  A. Carraro Imoco Conegliano

呢兩場QF可以用一個字形容:悶
實力當然有一段距離,但Moscow都好似係hea打咁
浪費我時間 ...
stopzi 發表於 2020-3-13 10:21
越打就見兩隊差距越黎越大,Moscow 一傳越黎越差,銀行一傳越黎越好
基本上銀行一板攻要打死唔難,Moscow 本身都夠粗糙,就連發球攔網都比唔上,所以佢地真係完全無機會,恭喜銀行

1. 世界排球聯賽改期於奧運後舉行,由 5 月中改至 8 月尾開始

2. 德國聯賽宣佈即時把聯賽中止,成為排球聯賽首個中止聯賽嘅國家

3. 意甲女排 Casalmaggiore 有隊員出現病徵,而家全隊隊員正在隔離

4. 歐排聯大部分比賽暫停,目前顯示只有男排歐洲盃四強賽 , 來自俄超常規賽冠軍 Novosibirsk 以及同樣係俄超嘅 Petersburg 嘅對決,兩回合比賽喺香港時間 3 月 19 晚上 8 點 以及 3 月 27 凌晨 0 時 30 分上演對話,而其他比賽全部延後

5. 巴超女排為下賽季事項進行表決,決定 2020 - 2021 賽季一支球隊中只能維持 2 個 7 分球員 [有 10 位被評為 7 分球員],另外各俱樂部外援由 2 名增至 3 名,多位球星炮轟政策有漏洞,Sheilla 以及 Fabiana 都表示外援可增至 3 名,為何一支球隊不能有 3 名 7 分球員 ?

個人意見 : 支持 Sheilla & Fabiana ! 首先唔明點解係都要有 7 分球員,而且被評為 7 分嘅都已經唔一定係一線嘅實力,就連運動員都覺得擔心無人請,好似逼緊佢地出去咁 ... 另外以前就有理由想平均球隊實力,但當可比俱樂部買三個外援嘅時候,難道唔係想增強球隊實力嗎 ? 咁點解仲要局限本土球員嘅流動呢 ?

原定周內舉行的波超男排盃以及波超聯賽亦需改期進行
巴超男女排周日起暫停所有賽事,男排二十二輪改期進行,女排季後賽推遲開賽

而家得返俄超同土超順利進行,守住呀,如果唔係真係悶死

簡單介紹黎緊兩個禮拜嘅比賽
俄超男排黎緊進行常規賽 3 - 10 名嘅主客淘汰,呢個 item 興趣唔大,入左 Final 6 呢 round 先好睇

1. 男排反而有興趣係唯一可以舉行到嘅歐洲盃四強,Novosibirsk VS Petersburg,3.19 20:00 & 3.27 00:30,想睇下 Novosibirsk 呢隊黑馬嘅實力,好意外佢地拎到常規賽第一

2. 俄超女排四強賽,Kazan VS Moscow + Kaliningrad VS Uralochka,3.14 21:00 + 3.16 23:00 + 3.21 22:00 & 3.22 01:00,意外 Kaliningrad 首回合主場輸波,下場比賽都突然變左焦點戰 Kazan VS Moscow 兩場比賽一定唔可以錯過 !

3. 土超女排第二十二輪 + 聯賽八強賽 + 土耳其盃,尚存嘅豪門對決比賽 3.15 22:00 有一場 Vakifbank VS Eczacibasi,不過唔知金哥 come back 未,點都好真係悶左一段時間,都會睇下 ! 因為歐洲組別比賽延後,反而今個月比佢地騰出左好多空檔,預計今個月內會進行埋三場兩勝嘅聯賽八強賽,比賽時間待官方宣佈,另外原定 4 月 2 - 4 日進行嘅土耳其盃會提前於 3 月 27 - 29 日進行,準決賽會喺 3.28 21:00 & 3.29 00:00,決賽 3.29 21:00,大家記住呢啲時間啦 而土耳其由而家開始都會加強清潔同消毒,並且所有比賽都會以空場進行 !

4. 如果覺得仲係好悶可以睇埋土超男排,常規於尋晚結束,Fenerbahce 獲得常規賽冠軍並獲下賽季歐冠資格,Arkasspor 第二名,Galatasaray 第三名,歐冠球隊 Halkbank 成績大倒退僅得第六,八強 Galatasaray VS Halkbank 都值得一看,比賽時間待宣佈。另外仲有土耳其盃都會提早至 3 月 21 - 23 日 進行,八強同樣係 Galatasaray VS Halkbank 為焦點戰,3.21 20:30,兩場準決賽 3.22 22:30 & 3.23 00:30,決賽 3.23 22:00,對我地黎講大部分比賽都係黃金時間,都值得一看 !

2019 - 2020 土耳其女排超級聯賽 常規賽 第二十二輪

03.15 22:00 Vakifbank 3 : 0 Eczacibasi (25:17 25:18 25:21)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 25 : 17 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 13 | 25 : 18 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 21 | 3 : 0

首發
Vakifbank
大主 - 9. Meliha | 小主 - 13. Bartsch
大副 - 6. Akman | 小副 - 18. Gunes
接應 - 11. Haak
二傳 - 17. Ognjenovic
自由人 - 1. Orge

Eczacibasi
大主 - 12. Natalia | 小主 - 17. Newcombe
大副 - 4. Beyza | 小副 - 8. Guveli
接應 - 3. Boskovic
二傳 - 11. Alikaya
自由人 - 5. Simge

Vakifbank 1.20 : 4.33 Eczacibasi
3:0 - 2.50 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 5.00
0:3 - 15.00 | 1:3 - 11.00 | 2:3 - 8.50

2019 - 2020 排球賽季 第 23 周 [3.9-3.15]

最近一周賽果

1. 意甲宣佈所有賽事暫停,歐排聯所有有意大利參賽的球隊都需要改期進行直至另行通知。原定周內舉行的波超男排盃以及波超聯賽亦需改期進行。巴超男女排周日起暫停所有賽事,男排二十二輪改期進行,女排季後賽推遲開賽。

2. 歐冠男排半準決賽次回合賽果
下半區 - Kedzierzyn-Kozle 1 比 3 Kemorovo,兩回合計 Kedzierzyn-Kozle 2 - 4 Kemorovo,俄超代表 Kemorovo 晉級四強
另 Roseselare 退出次回合爭奪,意甲代表 Lube 晉級四強

3. 歐冠女排半準決賽次回合賽果
上半區 - Vakifbank 3 比 0 Moscow,兩回合計 Vakifbank 6 - 0 Moscow,土超代表 Vakifbank 晉級四強

4. 俄超女排四強賽正進行首回合爭奪 , 目前積分 - Kazan 0 - 0 Moscow ; Kaliningrad 0 - 3 Uralochka

5. 巴超女排第二十二輪 , Minas 3 比 1 Praia Clube
巴超女排常規賽全部比賽結束 , Praia Clube 提前一輪獲得常規賽第一
常規賽最終排名經已全部確定 , Praia Clube - 1 , SESC-RJ - 2 , Minas - 3 , Sesi Bauru - 4 , Osasco - 5 , Barueri - 6 , Fluminense - 7 , Curitiba Volei - 8

6. 土超女排第二十二輪 , Vakifbank 3 比 0 Eczacibasi
土超女排常規賽即將結束 , Vakifbank 最後一輪獲得常規賽第一並獲得下賽季歐冠資格
常規賽最終排名經已全部確定 , Vakifbank - 1 , Eczacibasi - 2 , Fenerbahce - 3 , Galatasaray - 4 , Yesilyurt - 5 , THY - 6 , Aydin - 7 , Nilufer Bld. - 8

聯賽預告
- 俄超女排準決賽首回合 - Moscow VS Kazan , 3.16 23:00
- 歐洲男排盃準決賽首回合 - Novosibirsk VS Petersburg , 3.19 20:00
- 俄超女排準決賽次回合 - Kazan VS Moscow , 3.21 22:00 [改期]

首先恭喜銀行再一次贏 E 家,主客雙殺成常規賽冠軍,並且提前獲得下賽季歐冠資格 !
講下 E 家先,今場好險,Boskovic 差啲就以為今個賽季係咁先,好彩見到落場可以行得咁快,同埋可以再上到場真係嚇一跳
畢竟而家 E 家無左 Boskovic 唔得,而且 金哥、Natalia 同 Baladin 都好重要,而家少左兩個,金哥應該再抖多陣就會上
如果 Boskovic 都上唔到,咁今季 E 家真係係咁先

但 E 家實在太依賴佢地,加上 金哥 + Baladin
Boskovic + Natalia 而家場場上場,就連常規賽埋尾階段同埋歐冠小組賽最後一輪,輸左都唔係太大影響嘅比賽都要上
我唔知道 E 家係咪咁想提前拎到歐冠資格定點,但有咁嘅舉動,都已經間接承認左佢地組建陣容嘅失敗
除左呢四個 + Simge + Guveli 嘅發球 都拎得上枱面,其他 Alikaya , Lloyd , Gibbemeyer , Ergul , Durul 甚至係 Beyza 都有退步,真係好難用得上
應該話用到但都好難幫到球隊喺困難時候發揮作用
所以黎緊三個獎盃,我覺得 E 家一個都拎唔到

至於銀行就三個獎盃都係非常有力嘅競爭者 ! 一直稱讚銀行嘅進步,球隊捏合越黎越出色
每一個替補隊員都有佢嘅作用,因為外援限制,其實土超都可以話逼使銀行以主力同替補磨合嘅機會
所以我相信喺歐冠,銀行嘅替補如果有機會上到場,我覺得佢地係會發揮到作用
不過始終替補同主力之間嘅差距係大啲,比如 Meliha 嘅進攻好弱,但一傳防守真係做得出色
Karakurt 嘅穩定性同球感不足,Yilmaz 缺少硬實力,Melis 前排作用一般,只係發球較好
稱得上同主力差距較少嘅係 Akman,所以副攻線 佢 + Gunes 鐵打主力,咁 Rasic 唔使出可以用少個名額
Pinar 同 Ozbay 其實都唔錯,只係主力係 Orge 同 苦瓜,比較上黎都唔係一個檔次,但佢兩個換上黎都用得著

而今場用 Meliha + Bartsch 嘅一傳,無疑係想測試呢個一傳體系
喺前面嘅比賽 Gabi 嘅後防比 Bartsch 承擔得多,第一局算係穩住,第二局去到尾一傳體系就唔太好
然後一攻打唔死,立刻投入攔防就比較吃力,第三局開始 Gabi + Meliha 就比較穩陣
因為 Alikaya 好鍾意傳一啲好低平嘅拉開,所以有反擊,佢嘅節奏只要啱其實係可以做到破壞性攔網
我覺得呢個係銀行,或者係佢地一個好大嘅致命點

銀行來回球應該係會有信心,因為攔防好,一攻都唔錯
但如果一攻打唔死,或者一傳出問題,令到佢地要馬上投入攔防嘅呢個過程,就係目前銀行嘅缺點

2019 - 2020 俄羅斯女排超級聯賽 季後賽 準決賽 首回合

03.16 23:00 Moscow 0 : 3 Kazan (23:25 19:25 22:25) [積分 - 0 : 3]
第 1 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 23 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 13 : 16 | 19 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 16 : 15 | 22 : 25 | 1 : 2

首發
Moscow
大主 - 6. Shcherban | 小主 - 15. Krotkova
大副 - 3. Efimova | 小副 - 13. Fetisova
接應 - 8. Goncharova
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 2. Talysheva

Kazan
大主 - 18. De La Cruz | 小主 - 3. Biryukova
大副 - 4. Maryukhnich | 小副 - 6. Koroleva
接應 - 10. Fabris
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 2. Malova

Moscow 4.00 : 1.22 Kazan
3:0 - 15.00 | 3:1 - 11.00 | 3:2 - 8.50
0:3 - 2.62 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 5.00

2019 - 2020 俄羅斯女排超級聯賽 準決賽 賽果

第一回合
03.14 21:00 Uralochka 3 : 1 Kaliningrad   (23:25 26:24 25:22 28:26)
03.16 23:00 Moscow 0 : 3 Kazan       (23:25 19:25 22:25)

第二回合
03.21 22:00 Kazan VS Moscow
03.22 01:00 Kaliningrad VS Uralochka

2019 - 2020 俄羅斯女排超級聯賽 準決賽 對陣賽果

Kazan [1] 3 - 0 Moscow [4] - 
Kaliningrad [2] 0 - 3 Uralochka [3] -

前排有消息話俄超會暫停,剛正式官宣俄超仍然正常舉行,原定安排嘅比賽都會照常進行
雖然係好事,但希望可以繼續喺安全嘅情況下進行啦 !

之前睇過 Kazan 同 Moscow 嘅比賽,其實同同水平球隊嘅對決,就唔會覺得 Moscow 好弱 不過都係覺得 Kazan 嘅實力稍強,串聯好少少
但兩隊都有一個唔好嘅情況,就係防反球大家嘅角色都唔係好明確,呢樣野同銀行相比真係差天共地

幾期待今晚歐洲盃俄超德比 !
Novosibirsk 真係唔熟,但見到可以拎到常規賽冠軍真係想了解呢隊球隊
見到陣容原來主二係波蘭主二 Drzyzga,大主就係塞隊打 Kovacevic 對角嘅 Ivovic
原來都有認識嘅人 !

2019 - 2020 歐洲男排盃 準決賽 首回合

03.19 20:00 Novosibirsk 3 : 1 Petersburg (25:22 25:23 23:25 25:22) [首回合 - 3 : 0]
第 1 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 23 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 25 : 22 | 3 : 1

首發
Novosibirsk
大主 - 14. Ivovic | 小主 - 8. Savin
大副 - 20. Kurkaev | 小副 - 10. Shcherbinin
接應 - 9. Bakun
二傳 - 11. Drzyzga
自由人 - 12. Ermakov

Petersburg
大主 - 15. Oreol | 小主 - 2. Divis
大副 - 1. Iakovlev | 小副 - 11. Philippov
接應 - 9. Grozer
二傳 - 13. Poroshin
自由人 - 14. Krivitchenko

Novosibirsk 1.44 : 2.62 Petersburg
3:0 - 3.60 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 9.00 | 1:3 - 7.00 | 2:3 - 6.00

兩隊真心打得勢均力敵 ! 但因為髮力無睇到前程比賽
會睇返全場

土超所有體育項目嘅聯賽宣佈無限期暫停
呀 ~ 仲諗住月尾睇土耳其盃同土耳其季後賽
而家得返俄超

巴超聯賽宣佈即時終止本賽季比賽,宣佈本賽季無冠軍球隊

俄媒以及其他媒體報道,俄超豪門 Kazan 外援,法國男排球星 Ngapeth 證實感染 COVID-19,係首位排球運動員感染
據了解佢係喺較早前俄超常規賽返回法國休假途中感到不適,後到檢查證實感染,因此並無傳染到隊友
現時正積極接受治療,有望一周後出院,希望 Ngapeth 早日康復 !!!

好慘,唯有翻睇舊賽事
stopzi 發表於 2020-3-20 10:20
之前滿心期待三月至五月嘅季後賽
呢幾年呢個時候一場又一場嘅淘汰賽,諗起都覺得精彩
而家呢個情況唔係我諗到嘅結局
我仲諗住 Praia Clube 同 Minas 有第七次、第八次嘅交手機會

而家 巴超結束、意甲波超土超歐冠暫停,剩下俄超
如果波超土超喺月內可以穩住局面,我覺得都有可能重開
意甲仲咁落去,取消係大概率嘅事
連帶埋歐冠,除非再移師到中立場,不過咁做都係有好多額外功夫要做,畢竟女排有兩組連八強賽都未開始打

俄超應該可以好順利咁完結,黎緊星期六俄超女排準決賽次回合 !!!
03.21 22:00 Kazan [1] VS Moscow [4] - 3 - 0
03.22 01:00 Kaliningrad [2] VS Uralochka [3] - 0 - 3

Moscow 同 火車頭 最後一搏,應該會係好睇

可能要等到下個賽季
奧運同VNL隨時GG
stopzi 發表於 2020-3-20 10:50
VNL 暫時調左去奧運後,如果奧運調去年尾可能 VNL 就唔使調
我見好多分析都係唔會取消居多,一黎日本由宣佈承辦到而家已經準備左七年,再計埋前期準備應該都可能有十年
二黎係日本經濟一直唔太好,好需要靠呢次奧運帶動經濟,可以話日本今次投注左好多籌碼落去奧運到

所以似乎最多係延後,但延後幾耐,我覺得肯定唔會係出面講嘅 2022
2022 有 冬奧、亞運 同 足球世界盃 都係喺亞洲搞,仲有青奧喺非洲,已經無位比奧運搞
所以最多只能拖到 2021,如果喺呢年都無法舉辦,日本唔止奧運,可能成個國家都 GG

俄超尋日宣佈即時停止聯賽,暫時先計劃停止至 4 月 10 日
最近一周嘅比賽就只得一場男排歐洲盃次回合 Petersburg VS Novosibirsk 27 號 0 時 30 分上演

2019 - 2020 排球賽季 第 24 周 [3.16-3.22]

最近一周賽果

1. 巴超宣佈提前完成本賽季,本屆聯賽沒有冠軍球隊。俄超以及土超宣佈所有賽事暫停,南韓聯賽提前完成本賽季,泰職聯賽宣佈暫停賽事。

2. 歐洲男排盃準決賽首回合 , Novosibirsk 3 比 1 Petersburg,原定周內進行的次回合比賽都宣佈延期進行

3. 俄超女排四強賽完成首回合爭奪 , 目前積分 - Kazan 3 - 0 Moscow ; Kaliningrad 0 - 3 Uralochka

奧組委已經非常大可能會將奧運延期,至於係年尾定 2021 年就要等正式宣佈
影響最大嘅當然係運動員,特別係老將如果想參加就要繼續堅持,即便堅持可能體能狀態都未必可以跟到
但屬無奈之舉,無辦法

而聯賽方面,疫情預計仍會持續,美國形勢唔樂觀,可能情況會更壞,土耳其而家都有爆發嘅危機,意大利暫時確診人數下降,但醫療系統不勝負荷,可以肯定聯賽未有咁快可以重啟。但因為 VNL 同 奧運 都延期,令聯賽仲有空間進行,係唔知球會同球員嘅合約期係去到幾時。自動宣佈結束嘅聯賽,如 巴超、德甲、南韓聯賽 等都應該唔會再重啟,但歐冠宣佈退賽嘅隊伍可能都有機會有補賽嘅機會,當然好似德甲已經無任何比賽嘅相信就唔會再組隊參加

聯賽應該都幾難短期內重啟, 但封閉式集訓其實應該還ok, 尤其亞洲三隊都要調整下集訓目標, 喺安全情況下加大 ...
skyhorse1111 發表於 2020-3-24 23:44
呢個肯定 ! 分分鐘原先 2020 諗住嘅 12 人,到左 2021 可能人選又唔同左
除左老隊員嘅身體機能嘅種種未知,新隊員都有機會喺一年間有所進步,多一年嘅經驗可以有好大唔同
所以唔淨止亞洲球隊,全部球隊都有機會面對到球隊陣容嘅退步或者對手嘅進步,可以話今次奧運要面對嘅困難都好大

而入唔到奧運嘅球隊亦都係一個好好嘅機會做新老交替,因其他球隊會用兩屆 VNL 去準備奧運
佢地就可以趁呢個機會進行鍛練同磨合,為 2022 世錦賽做準備
[突然諗到如果真係 2021 打奧運,咁世錦賽資格賽可能要同洲際賽合併都唔定]

2022 世錦賽貌似開始考慮喺入圍資格裡面做一啲變革,據之前媒體透露
24 張會有 東道主、上屆冠軍、各大洲洲際賽前兩名,另外 12 個名額就係會搞一個國際預選賽
可能係根據世界排名劃分小組,同埋可能係有一定嘅世界排名先可以參加到
暫時都只係研究同假設,因為女排波荷兩隊合辦,名額上都要再探討

但無疑 2022 嘅世錦賽嘅實力將會好強
無得參加東京奧運嘅球隊,由而家計起,兩年時間
都係一個好好嘅機會去提升返球隊嘅實力同水平
同時都係為 2024 巴黎奧運做準備

最安全應該係“真“封閉式訓練,先100%確保冇外來病毒傳播。但我見之前美國嘅集訓其實都唔係好封閉,大家 ...
skyhorse1111 發表於 2020-3-25 16:55
yes ! 有啲球隊就無辦法,頂級聯賽通常都係聯賽期完就係國家隊開始嘅時候,不過本來佢地就係以賽代練提高個人水平,同隊友配合方面對佢地不成問題。而今次較為嚴重嘅美意兩國,所有訓練都停止,留喺屋企會係現時都係最合適嘅辦法

尋日波超都宣佈提前結束聯賽,對歐冠影響唔算大,但男排 Jastrzebski 仲有歐冠任務,可能仲會睇多陣先決定打唔打埋佢,其餘大部分球隊都可以解散
女排 Chemik Police 仲有歐洲盃任務,其餘嘅例如 任凱懿 加盟嘅 Budowlani Lodz 就提前解散,任凱懿 只短暫加盟左幾日就完成左佢嘅出國之旅

喺暫時有啲地方佢地咩都做唔到之下,對於球員同教練黎講都可以有加強嘅地方嘅,比如業務學習,可以睇返 playback 研究自己同對手,從而為重新訓練前做好準備

2019 - 2020 排球賽季 第 25 周 [3.23-3.29]

最近一周賽果

1. 波超宣佈提前完成本賽季,本屆男排聯賽沒有冠軍球隊。而女排完成所有常規賽賽事,最終宣佈由常規賽冠軍 Chemik Police 奪下本季波超女排聯賽冠軍。

2. 俄超宣佈提前完成本賽季,最終以常規賽排名作為最終聯賽排名,結果男排 Novosibirsk 首次奪得聯賽冠軍,並與第二名 Kaliningrad 以及第三名 Uralochka 齊獲下賽季歐冠資格,第四名 Moscow 獲歐洲盃資格,第五名 Petersburg 則獲歐洲挑戰盃資格,Urengoy 奪第六名。女排由 Kazan 奪得聯賽冠軍,並與第二名 Kazan 以及第三名 Kemerovo 齊獲下賽季歐冠資格,第四名 Moscow 獲歐洲盃資格,第五名 Saratov 則獲歐洲挑戰盃資格。

2019 - 2020 排球賽季 第 26 周 [3.30-4.5]

最近一周賽果

1. 早前宣佈退出歐冠比賽的波超男排隊伍 Jastrzebski 商討後決定收回退賽宣言,雖波超已提前終止,但球隊成員以及外援願意留守至賽季最後一刻。截止目前為止,歐冠仍未就比賽發布任何終止消息。

2. 意甲女排或提前終止聯賽,需待女排部官方宣佈,而意甲男排暫未有消息。

最近轉會消息鬧得熱哄哄,除左上面一大埋已 confirm 嘅轉會同續會嘅球員之外,都出現有唔少嘅傳聞,主要講啲大家識嘅啦

意甲男排之前話 Trentino 會好弱,但而家確定嘅人員可以話球隊地位應該可以穩住
除左 Lucarelli + Lisinac + Podrascanin,「非賣品」Giannelli 99% 留低

Lube 應該可以留到好多人,但 Bruno 走左無可否認有好大影響,暫時都未知會買到邊個二傳,傳聞會喺 Perugia 到搶 De Cecco
咁 Perugia 都有實力下滑嘅危機,畢竟 Podrascanin 已被 Trentino 搶走

Modena 如無意外會留到好多人,Christenson , Anderson , Zaytsev 肯定續約,但貌似話資金有限,可能會放走 Holt
Piacenza 同 Milano 都係下賽季值得期待嘅球隊,特別 Piacenza 經已簽左 Grozer + Russell,有兩個明星球員坐陣,氣勢大增

其他手上資訊唔太夠,再出去周圍走搵下料先

女排方面,意甲女排科內應該喺主力陣容留到好多人,應該除左 Sylla 會去 Monza 其他都會留
Monza 仲有 Dansei,但無疑科內經已有一家獨大嘅現象

Scandicci 下季斷估大幅縮減開支,今季買 8 個外援但成績太一般,同埋好大機會下季無得打歐冠,應該唔會有太大諗法
Busto Arsizio 都貌似會走好多人,就要睇重新組建嘅陣容如何,包括睇埋 Novara 同埋 Monza

土超暫時好靜,銀行費內都無消息,反而 E 家消息好多,包括唔要 Lloyd 同 Gibbemeyer
外援名額除左有 Boskovic,仲會有 Ogbogu + Thompson
而盛傳入 E 家嘅 Carlini 最後自己公布話入 THY

巴超同俄超嘅消息就熱鬧得多,可能因為聯賽完左,所以都想搶左本土球員先,預計有大部分球員經已簽約

巴超 Minas 成功留住 Thaisa + Marcis + Leia 三大皇牌,力爭聯賽冠軍 !
而 Sesi Bauru 有機下賽季跑出,暫時陣容有 Castillo , Adenizia , Mara 同 Rihamova
好耐無見 Castillo 喺頂級聯賽到打

俄超 Moscow 有好消息,成功搶到 Natalia ! 另外仲搵緊一個二傳,本來想搵 Dijkema,而家搵緊 Dani Lins
Kazan 直程表示想組返上賽季陣容,基本上除左 De La Cruz,其他人都唔會走,就睇下 De La Cruz 點諗
畢竟呢個賽季 Kazan 真係有機拎冠軍,絕對係遺憾
Kaliningrad 都開始陸續喺 ig 官宣,唔知 Kosheleva 會去邊呢 ... ? 同埋唔知會唔會唔要 Kleger

最後排超,終於喺尋日有傳聞,朱婷可能去遼寧,女神 Sloetjes + 捷克主攻 Kossanyiova 去天津
名將 Larson + 比利時接應 Grobelna 會喺上海,金哥 + Dixon 會喺北汽
仲有國內球隊認識嘅 保加利亞主攻 Rabadzhieva + 塞爾維亞替補接應 Bjelica 會喺恒大
都係尋日意媒一次過放曬排超嘅轉會傳聞 !

好奇E家會簽邊個二傳返黎
倘若金哥走埋
Thompson+Badadin 打主攻個一傳會係咩樣
E家終於買到 ...
patrick1029 發表於 2020-4-8 11:35
苦瓜肯定唔會同 E 家合作,最搞笑有人傳佢去 Moscow 呢個真係流到爆
Wolosz 肯定留科內,除非 E 家出高過買 Boskovic 嘅價錢買佢
我就估佢會喺本土埋手,估最後 Dilik 又被 E 家邀請 另唔排除會出高價過費內搶 Naz

E 家本土真係夠弱,除左自由人有 Simge,其他位置都搞唔掂 ... Boskovic 點解要簽長約辛苦自己呢
所以真係個個位置要有外援至得,最搞笑今季居然比 Meliha 去銀行,Onal 去 GALA,話曬兩個後排能力都係賺
估計 Meliha 會寧願留喺銀行都唔會再去 E 家,原本覺得 Bartsch 都幾適合 E 家,況且銀行應該未必留佢
但傳佢會去科內取代 Sylla 個位,另傳科內簽 Adams
唔睇好 Thompson 打主攻 ... 打接應都難拎分仲話主攻,其實佢地應該喺海灘搶 Martinez,Baladin 主力做保障

睇黎都可以確定朱唔會留喺天津,畢竟舊年合作得唔係咁愉快
舊年遼寧搵到新贊助,然後大梅去搵外援,出手好闊綽,睇黎資金唔少
加上有顏妮丁霞胡銘媛,所以真係有機去遼寧 !
江蘇就算啦,成日賣自己係全華班應該唔會有任何計劃

希望遼寧邊攻同埋自由人趁呢段時間練好一傳
不斷朱婷擦完地板再打大調整攻 啲婷粉估計會暴動
如果 ...
patrick1029 發表於 2020-4-8 17:31
唯有希望美子努力啲 今季表現一般般
如果成真,咁邊攻以外配置都幾好,就係邊攻同朱嘅兩個搭檔會你邊個,段放好有可能打對角,接應就真係唔知會係邊個
其實要揀都要揀個可以比朱養進攻嘅人,但本土球員都好難勝任進攻,所以都有一定問題

恒大好呀 ! 有方岩喺到實靠得住,只係就以佢地舊年嘅選擇意向,一般都係揀有國手嘅多配合
我都期待 E 家陣容,想知 Nalan 大媽最後又要拋幾多錢出黎亂買人
i miss Castillo so much!
笑死
stopzi 發表於 2020-4-8 20:03
終於重回巴超
Castillo 其實好應該要去豪門打波

我見到呢個消息真係笑左好耐
但捨得出錢而買到苦瓜呢個身價嘅,再排除無可能會再加盟嘅 E 家 同 Moscow
都已經無幾間,而且有咁好嘅隊友,苦瓜唔使滿場跑,我覺得 95% 佢會留喺銀行

無意外嘅話遼寧會用段放+據聞已傷癒復出嘅保障性接應王美懿
Kosheleva應該返去俄羅斯繼續接一傳?

E家肯 ...
patrick1029 發表於 2020-4-9 17:22
咁邊攻線都仲係好弱
Kosheleva 未知呀,消息話佢收到好多 offer
以佢唔係主接一傳嘅主攻都仲有咁多家爭確實證明左佢嘅價值,加上佢真係人氣高,去到邊都人見人愛

但火車頭繼續出新消息,Kleger 居然可以續約 另外居然簽左 Dijkema 呢兩個都 ... 上年表現勁一般
Dijkema 走左姐係 Zivkovic 會走,唔知 E 家想唔想要 Zivkovic

Gibbemeyer 舊年就唔應該續約,去 GALA 搶 Belien 或者本土嘅 Kalac 都好用過佢
不過講開,唔知點解真係無一間豪門睇得上 Belien

2019 - 2020 排球賽季 第 27 周 [4.6-4.12]

最近一周賽果

1. 意甲男女排宣佈提前終止聯賽,本賽季沒有冠軍球隊,下賽季歐冠資格分配需再商議。

2019 - 2020 排球賽季 第 28 周 [4.13-4.19]

最近一周賽果

1. 歐冠男女排提前公布下賽季 歐冠、歐洲盃 以及 歐洲挑戰盃 各國名額分配,其中男排 意大利、俄羅斯 以及 波蘭 各分得 3 個歐冠資格,女排 土耳其、意大利 以及 俄羅斯 各分得 3 個歐冠資格。不過本賽季 歐洲區比賽 以及 土超 仍未宣佈取消

2. 暫定本季結束,本周暫為最後一周賽果戰報

最近大多都係轉會傳聞,雖然已經好多相信係真嘅,不過都係等官方最終嘅宣佈最可靠
意甲因為今季有大虧損,最新嘅情況係可能下季會減省開支
比如 Lube 本來公布左續簽 Leal 但係可能要將佢放入轉會市場
Modena 都應該會放棄續約 Anderson
所以公布左嘅最後都唔係 100%

女排嗰邊科內都係虧損好大,本來今年係賺名利嘅好時機
好多球員經已喺本季減薪,同時下季人工都唔會高,所以意甲大機會會流失好多明星球員
比如男排 Anderson , Kovacevic 同埋 Kurek 都傳出會去排超

而土超方面,雖然而家疫情喺當地較為嚴重,但暫時都未影響佢地買外援嘅決心
銀行據聞 Bartsch 會留返喺銀行,Rasic、Gabi 同埋 Haak 都會續約,就差苦瓜未知
費內傳出大眼由 Novara 轉會過黎,E 家睇黎真係喺科內搶 Wolosz

而排超女排方面,Sloetjes 承認左收到天津 offer,但佢公開話未必會考慮
所以之前一系列嘅傳聞都好大機會係真,上海本來想簽嘅 比利時接應 Grobelna 消息指已被拒絕

而金哥去北汽已經傳到熱哄哄,估計 70% 轉會成功
另外因為今年北汽有亞俱賽任務,其實本來喺天津搞,但之後因疫情讓出主辦權
最後今屆確定喺泰國搞,所以泰國會有兩隊出戰
然後北汽本來諗住放棄係因為外援走曬 + 本土國手去左國家隊,球隊唔夠人
但因為之後泰國嗰邊都唔安全所以成個比賽都延後,所以北汽都無宣佈放棄

假設今季北汽喺亞俱賽奪冠,咁就會自動獲得年尾嘅世俱賽資格
如果係以咁樣嘅目標進發,咁今季落重手都好合理
另傳北汽會有第三外援 Lippmann
三外援 金哥 + Lippmann + Dixon,再加本土 曉彤 + 曾曾
都真係好勁嘅陣容,希望北汽搶到 Lippmann

但另一個問題係世俱賽唔知係搞唔搞得成
雖定左喺今年 12 月,而且比賽越黎越高水準
但因呢個比賽本來影響力都有限,而且比唔上歐冠
所以仲考慮緊搞唔搞
但我自己就想北汽可以參加一次

2019 - 2020 頂級聯賽 獲得冠軍球隊

歐洲男排冠軍聯賽 - NIL
歐洲女排冠軍聯賽 - NIL
世界男排俱樂部錦標賽 - Lube [ITA]
世界女排俱樂部錦標賽 - Conegliano [ITA]

意大利男排甲組聯賽
聯賽冠軍盃 - NIL
意大利盃 - Lube [ITA]
超級盃 - Perugia [ITA]

俄羅斯男排超級聯賽
聯賽冠軍盃 - Novosibirsk [RUS]
俄羅斯盃 - Kazan [RUS]
超級盃 - Kemorovo [RUS]

巴西男排超級聯賽
聯賽冠軍盃 - NIL
巴西盃 - Sada [BRA]
超級盃 - Funvic [BRA]

波蘭男排超級聯賽
聯賽冠軍盃 - NIL
波蘭盃 - NIL
超級盃 - Kedzierzyn-Kozle [POL]

意大利女排甲組聯賽
聯賽冠軍盃 - NIL
意大利盃 - Conegliano [ITA]
超級盃 - Conegliano [ITA]

土耳其女排超級聯賽
聯賽冠軍盃 - NIL
土耳其盃 - NIL
超級盃 - Eczacibasi [TUR]

巴西女排超級聯賽
聯賽冠軍盃 - NIL
巴西盃 - SESC-RJ [BRA]
超級盃 - Praia Clube [BRA]

中國女排超級聯賽
聯賽冠軍盃 - 天津渤海銀行 [CHN]

俄羅斯女排超級聯賽
聯賽冠軍盃 - Kazan [RUS]
俄羅斯盃 - Kazan [RUS]
超級盃 - Kaliningrad [RUS]

其他大賽
歐洲男排聯賽盃 - NIL
歐洲女排聯賽盃 - NIL
南美洲男排俱樂部錦標賽 - Sada [BRA]
南美洲女排俱樂部錦標賽 - Minas [BRA]
歐洲男排挑戰盃 - NIL
歐洲女排挑戰盃 - NIL

年度推薦賽事
11.03 01:00 意大利男排超級盃 決賽 - Perugia [ITA] 3 : 2 Modena [ITA]
12.07 17:00 世界女排俱樂部錦標賽 準決賽 - Conegliano [ITA] 3 : 2 Vakifbank [TUR]
12.18 01:00 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 B 組第三輪 - Kaliningrad [RUS] 2 : 3 Vakifbank [TUR]
02.15 06:30 南美俱樂部錦標賽 準決賽 - Sada [BRA] 3 : 2 Funvic [BRA]
02.22 23:00 意大利男排盃 準決賽 - Lube [ITA] 3 : 2 Trentino [ITA]
02.24 01:00 意大利男排盃 決賽 - Lube [ITA] 3 : 2 Perugia [ITA]
02.29 16:10 日本男排 V 聯賽 決賽 - 松下黑豹 [JPN] 2 : 3 捷太格特 [JPN]

2020 - 2021 賽季 球隊球員動態 [不定期更新,先報上知名球員及球隊]

男排
意大利 / Perugia / Leon [POL] , Atanasijevic [SRB] , Colaci [ITA] , Horst [NED]
意大利 / Lube / Leal [BRA] , Simon [CUB] , Juantorena [ITA] , Herrera [CUB] , De Cecco [ARG]
意大利 / Modena / Christenson [USA]
意大利 / Trentino / Lucarelli [BRA] , Lisinac [SRB] , Podrascanin [SRB]
意大利 / Piacenza / Grozer [GER] , Russell [USA] , Scanferla [ITA]
意大利 / Milano / Kozamernik [SLO] , Sbertoli [ITA] , Piano [ITA] , Pesaresi [ITA]
意大利 / Cisterna / Tillie [FRA] , Sabbi [ITA]
俄羅斯 / Novosibirsk / Ivovic [SRB] , Luburic [SRB]
俄羅斯 / Kazan / Ngapeth [FRA] , Mikhaylov [RUS] , Bednorz [POL] , Volvich [RUS] , Butko [RUS]
俄羅斯 / Kemerowo / Kobzar [RUS]
俄羅斯 / Petersburg / Brizard [FRA] , Camejo [CUB] , Kluka [RUS]
俄羅斯 / Moscow / Sokolov [BUL] , Deroo [BEL]
俄羅斯 / Urengoy / Shoji [USA] , Zhukouski [BLR]
波蘭 / Kedzierzyn-Kozle / Toniutti [FRA] , Smith [USA] , Zatorski [POL] , Sliwka [POL] , Kaczmarek [POL] , Kochanowski [POL]
波蘭 / Belchatow / Sander [USA] , Bieniek [POL] , Ebadipour [IRI] , Fiel [CUB] , Petkovic [SRB] , Katic [SRB] , Klos [POL] , Lomacz [POL] , Huber [POL]
波蘭 / Warszawa / Kwolek [POL] , Nowakowski [POL] , Wojtaszek [POL] , Wrona [POL] , Grobelny [BEL] , Trinidad [ESP]
波蘭 / Jastrzebski / Kampa [GER] , Louati [FRA]
比利時 / Roeselare / Coolman [BEL] , D’Hulst [BEL]
比利時 / Maaseik / Maan [NED] , Nielsen [DEN] , Karimisouchelmaei [IRI]
巴西 / Funvic / Bruno [BRA] , Thales [BRA] , Maurício [BRA]
巴西 / Sada / Alan [BRA] , Conte [ARG] , Lopez [CUB]
日本 / 松下黑豹 / Kubiak [POL]

女排
意大利 / Conegliano / Egonu [ITA] , Wolosz [ITA] , De Gennero [ITA]
意大利 / Busto Arsizio / Poulter [USA] , Gray [CAN] , Leonardi [ITA] , Gennari [ITA]
意大利 / Novara / Hancock [USA] , Smarzek [POL] , Chirichella [ITA] , Sansonna [ITA]
意大利 / Scandicci / Bosetti [ITA] , Malinov [ITA] , Stysiak [POL] , Lubian [ITA] , Merlo [ITA] , Drewniok [GER]
意大利 / Monza / Orro [ITA] , Danesi [ITA] , Orthmann [GER] , Floortje [NED] , Van Hecke [BEL] , Heyrman [BEL] , Parrocchiale [ITA]
意大利 / Casalmaggiore / Lloyd [USA]
意大利 / Firenze / Belien [NED] , Cambi [ITA] , Foecke [USA] , Alberti [ITA] , 橋本直子 [JPN]
土耳其 / VakifBank / Ognjenovic [SRB] , Gabi [BRA] , Rasic [SRB] , Haak [SWE] , Bartsch [USA] , Akman [TUR] , Gunes [TUR] , Ozbay [TUR] , Meliha [TUR] , Melis [TUR] , Ayca [TUR] , Tugba [TUR]
土耳其 / Eczacibasi / Boskovic [SRB] , Simge [TUR] , Ogbogu [USA] , Baladin [TUR] , Fatma [TUR] , Beyza [TUR] , Guveli [TUR] , Merve [TUR]
土耳其 / Fenerbahce / Vargas [CUB] , Naz [TUR] , Eda [TUR] , Toksoy [TUR]
土耳其 / THY / Carlini [USA] , Karakurt [TUR] , Ercan [TUR] , Kingdon [USA] , Polen [TUR]
土耳其 / Aylin / Boz [TUR] , Grothues [NED] , Vasilantonaki [GRE]
俄羅斯 / Kazan / Fabris [CRO] , Bricio [MEX] , Startseva [RUS] , Zaryazhko [RUS] , Malova [RUS] , Kotikova [RUS]
俄羅斯 / Moscow / Natalia [BRA] , Goncharova [RUS] , Fetisova [RUS] , Sheshenina [RUS] , Talysheva [RUS] , Efimova [RUS] , Krotkova [RUS]
俄羅斯 / Kaliningrad / Voronkova [RUS] , Kurilo [RUS] , Yurinskaya [RUS] , Kleger [CUB] , Dijkema [NED]
巴西 / Minas / Thaisa [BRA] , Marcis [BRA] , Leia [BRA]
巴西 / Praia Clube / Fe Garay [BRA] , Claudia [BRA] , Michelle [BRA] , Suelen [BRA] , Monique [BRA]
巴西 / SESC-RJ / Amanda [BRA] , Drussyla [BRA] , Fabiola [BRA] , Jucyele [BRA] , Lorenne [BRA] , Juma [BRA] , Milka [BRA]
巴西 / Osasco / Jaque [BRA] , Camlia [BRA] , Roberta [BRA] , Tainara [BRA]
巴西 / Sesi Bauru / Castillo [DOM] , Adenizia [BRA] , Mara [BRA] , Rihamova [AZE]
中國 / 北京 / Dixon [USA]
日本 / JT / Drews [USA]

2019 - 2020 歐洲女排冠軍聯賽 賽程賽果

A 組 - Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR] | Budowlani Lodz [POL] | LP Salo [FIN] | Fenerbahce Opet Istanbul [TUR]
B 組 - Vakifbank Istanbul [TUR] | Lokomotiv Kaliningrad [RUS] | Nova KBM Branik Maribor [SLO] | Savino Del Bene Scandicci [ITA]
C 組 - Igor Gorgonzola Novara [ITA] | LKS Commercecon Lodz [POL] | Allianz MTV Stuttgart [GER] | Khimik Yuzhny [UKR]
D 組 - A. Carraro Imoco Conegliano [ITA] | Nantes VB [FRA] | CSM Volei Alba Blaj [ROM] | Vasas Obuda Budapest [HUN]
E 組 - Dinamo Moscow [RUS] | RC Cannes [FRA] | Maritza Plovdiv [BUL] | Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS]

A 組
11.19 22:30 Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR] 3 : 2 Fenerbahce Opet Istanbul [TUR]  (25:23 25:18 23:25 22:25 15:10)
11.21 01:00 Budowlani Lodz [POL] 3 : 1 LP Salo [FIN]               (25:16 25:12 18:25 25:22)
11.27 01:00 LP Salo [FIN] 0 : 3 Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR]           (22:25 10:25 14:25)
11.29 00:00 Fenerbahce Opet Istanbul [TUR] 3 : 0 Budowlani Lodz [POL]      (25:20 25:12 25:13)
12.19 00:00 Budowlani Lodz [POL] 0 : 3 Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR]       (17:25 16:25 22:25)
12.19 01:00 LP Salo [FIN] 0 : 3 Fenerbahce Opet Istanbul [TUR]          (10:25 16:25 14:25)
01.22 22:30 Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR] 3 : 0 LP Salo [FIN]           (25:16 25:13 25:13)
01.23 01:00 Budowlani Lodz [POL] 0 : 3 Fenerbahce Opet Istanbul [TUR]      (20:25 21:25 22:25)
02.06 00:30 LP Salo [FIN] 0 : 3 Budowlani Lodz [POL]               (31:33 21:25 19:25)
02.07 00:00 Fenerbahce Opet Istanbul [TUR] 2 : 3 Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR]  (22:25 25:16 24:26 25:20 10:15)
02.18 22:00 Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR] 3 : 2 Budowlani Lodz [POL]       (17:25 25:27 25:19 25:21 15:7)
02.19 01:00 LP Salo [FIN] 0 : 3 Fenerbahce Opet Istanbul [TUR]          (17:25 12:25 14:25)

A 組最終排名 - 1.  Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR] 2.  Fenerbahce Opet Istanbul [TUR] | 3.  Budowlani Lodz [POL] 4. LP Salo [FIN]

B 組
11.20 23:00 Vakifbank Istanbul [TUR] 2 : 3 Savino Del Bene Scandicci [ITA]     (21:25 25:19 25:13 15:25 11:15)
11.21 01:00 Lokomotiv Kaliningrad [RUS] 3 : 0 Nova KBM Branik Maribor [SLO]    (25:18 25:14 25:11)
11.28 02:00 Nova KBM Branik Maribor [SLO] 0 : 3 Vakifbank Istanbul [TUR]      (13:25 17:25 14:25)
11.28 03:30 Savino Del Bene Scandicci [ITA] 3 : 1 Lokomotiv Kaliningrad [RUS]    (26:24 23:25 26:24 25:21)
12.18 01:00 Lokomotiv Kaliningrad [RUS] 2 : 3 Vakifbank Istanbul [TUR]       (34:32 25:21 19:25 24:26 10:15)
12.19 03:30 Savino Del Bene Scandicci [ITA] 3 : 0 Nova KBM Branik Maribor [SLO]  (25:16 25:22 25:16)
01.23 01:00 Lokomotiv Kaliningrad [RUS] 2 : 3 Savino Del Bene Scandicci [ITA]    (17:25 25:23 21:25 25:16 12:15)
01.24 00:00 Vakifbank Istanbul [TUR] 3 : 0 Nova KBM Branik Maribor [SLO]      (25:15 25:11 25:10)
02.05 01:00 Nova KBM Branik Maribor [SLO] 0 : 3 Lokomotiv Kaliningrad [RUS]    (17:25 21:25 18:25)
02.06 03:30 Savino Del Bene Scandicci [ITA] 0 : 3 Vakifbank Istanbul [TUR]      (26:28 19:25 21:25)
02.19 00:30 Vakifbank Istanbul [TUR] 3 : 0 Lokomotiv Kaliningrad [RUS]       (25:22 25:11 25:18)
02.19 01:00 Nova KBM Branik Maribor [SLO] 1 : 3 Savino Del Bene Scandicci [ITA]   (25:23 20:25 20:25 14:25)

B 組最終排名 - 1. Vakifbank Istanbul [TUR] 2. Savino Del Bene Scandicci [ITA] | 3.  Lokomotiv Kaliningrad [RUS] 4. Nova KBM Branik Maribor [SLO]

C 組
11.20 01:00 LKS Commercecon Lodz [POL] 3 : 2 Allianz MTV Stuttgart [GER]      (16:25 25:22 25:19 16:25 15:10)
11.21 03:30 Igor Gorgonzola Novara [ITA] 3 : 0 Khimik Yuzhny [UKR]       (25:12 25:10 25:7)
11.27 00:00 Khimik Yuzhny [UKR] 2 : 3 LKS Commercecon Lodz [POL]        (25:23 25:17 20:25 18:25 8:15)
11.28 02:00 Allianz MTV Stuttgart [GER] 3 : 1 Igor Gorgonzola Novara [ITA]     (11:25 25:20 25:18 25:23)
12.18 00:00 Khimik Yuzhny [UKR] 1 : 3 Allianz MTV Stuttgart [GER]        (22:25 16:25 25:22 26:28)
12.18 01:00 LKS Commercecon Lodz [POL] 2 : 3 Igor Gorgonzola Novara [ITA]   (25:22 15:25 9:25 25:19 10:15)
01.24 01:00 LKS Commercecon Lodz [POL] 3 : 1 Khimik Yuzhny [UKR]       (25:15 25:19 23:25 25:22)
01.24 03:30 Igor Gorgonzola Novara [ITA] 3 : 0 Allianz MTV Stuttgart [GER]    (25:11 25:22 25:19)
02.05 00:00 Khimik Yuzhny [UKR] 0 : 3 Igor Gorgonzola Novara [ITA]       (14:25 14:25 12:25)
02.06 02:00 Allianz MTV Stuttgart [GER] 3 : 1 LKS Commercecon Lodz [POL]    (17:25 28:26 25:16 25:18)
02.19 02:00 Allianz MTV Stuttgart [GER] 3 : 0 Khimik Yuzhny [UKR]        (25:21 25:19 25:17)
02.19 03:30 Igor Gorgonzola Novara [ITA] 3 : 0 LKS Commercecon Lodz [POL]   (25:21 25:20 26:24)

C 組最終排名 - 1. Igor Gorgonzola Novara [ITA]  2. Allianz MTV Stuttgart [GER]  | 3. LKS Commercecon Lodz [POL]  4. Khimik Yuzhny [UKR]

D 組
11.20 02:30 Nantes VB [FRA] 3 : 1 CSM Volei Alba Blaj [ROM]            (25:19 20:25 25:12 25:16)
11.20 03:30 A. Carraro Imoco Conegliano [ITA] 3 : 2 Vasas Obuda Budapest [HUN]   (21:25 25:20 25:10 23:25 15:4)
11.27 02:00 Vasas Obuda Budapest [HUN] 0 : 3 Nantes VB [FRA]           (23:25 22:25 11:25)
11.27 23:00 CSM Volei Alba Blaj [ROM] 0 : 3 A. Carraro Imoco Conegliano [ITA]    (22:25 14:25 22:25)
12.18 02:30 Nantes VB [FRA] 0 : 3 A. Carraro Imoco Conegliano [ITA]        (22:25 18:25 22:25)
12.20 02:00 Vasas Obuda Budapest [HUN] 1 : 3 CSM Volei Alba Blaj [ROM]      (20:25 16:25 25:13 18:25)
01.22 02:30 Nantes VB [FRA] 3 : 1 Vasas Obuda Budapest [HUN]          (25:23 15:25 25:22 25:18)
01.23 03:30 A. Carraro Imoco Conegliano [ITA] 3 : 0 CSM Volei Alba Blaj [ROM]    (25:16 25:16 25:17)
02.05 23:00 CSM Volei Alba Blaj [ROM] 3 : 1 Nantes VB [FRA]            (27:29 25:13 27:25 25:21)
02.07 02:00 Vasas Obuda Budapest [HUN] 0 : 3 A. Carraro Imoco Conegliano [ITA]  (12:25 19:25 13:25)
02.18 23:00 CSM Volei Alba Blaj [ROM] 3 : 0 Vasas Obuda Budapest [HUN]      (25:23 25:16 25:21)
02.19 02:00 A. Carraro Imoco Conegliano [ITA] 3 : 0 Nantes VB [FRA]        (25:23 25:19 25:17)

D 組最終排名 - 1. A. Carraro Imoco Conegliano [ITA] | 2. Nantes VB [FRA] 3. CSM Volei Alba Blaj [ROM] 4. Vasas Obuda Budapest [HUN]

E 組
11.20 03:30 RC Cannes [FRA] 3 : 1 Maritza Plovdiv [BUL]              (26:24 18:25 25:7 25:19)
11.22 00:00 Dinamo Moscow [RUS] 3 : 1 Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS]     (25:18 22:25 25:17 25:20)
11.27 22:00 Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS] 2 : 3 RC Cannes [FRA]        (28:26 14:25 25:23 16:25 12:15)
11.28 00:30 Maritza Plovdiv [BUL] 1 : 3 Dinamo Moscow [RUS]            (18:25 25:22 17:25 17:25)
12.18 03:00 RC Cannes [FRA] 3 : 0 Dinamo Moscow [RUS]              (25:22 28:26 25:22)
12.19 22:00 Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS] 3 : 2 Maritza Plovdiv [BUL]      (25:17 18:25 18:25 25:22 15:13)
01.22 03:30 RC Cannes [FRA] 2 : 3 Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS]        (26:24 22:25 21:25 25:23 13:15)
01.24 00:00 Dinamo Moscow [RUS] 1 : 3 Maritza Plovdiv [BUL]            (23:25 25:18 23:25 17:25)
02.06 00:30 Maritza Plovdiv [BUL] 3 : 1 RC Cannes [FRA]               (17:25 25:18 25:12 25:21)
02.06 22:00 Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS] 0 : 3 Dinamo Moscow [RUS]      (20:25 16:25 23:25)
02.19 00:00 Dinamo Moscow [RUS] 3 : 0 RC Cannes [FRA]              (25:22 25:20 25:22)
02.19 00:30 Maritza Plovdiv [BUL] 3 : 2 Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS]      (25:19 21:25 25:17 22:25 20:18)

E 組最終排名 - 1. Dinamo Moscow [RUS] 2. RC Cannes [FRA] | 3. Maritza Plovdiv [BUL] 4. Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS]

晉級八強隊伍
Vakifbank Istanbul [TUR]
Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR]
A. Carraro Imoco Conegliano [ITA]
Dinamo Moscow [RUS]
Fenerbahce Opet Istanbul [TUR]
Savino Del Bene Scandicci [ITA]
Igor Gorgonzola Novara [ITA]
Allianz MTV Stuttgart [GER]

半準決賽 第一場
03.04 00:00 Dinamo Moscow 0 : 3 Vakifbank Istanbul         (13:25 17:25 17:25)
03.05 02:00 Allianz MTV Stuttgart 0 : 3 A. Carraro Imoco Conegliano  (17:25 16:25 20:25)
Savino Del Bene Scandicci VS Eczacibasi VitrA Istanbul
Fenerbahce Opet Istanbul VS Igor Gorgonzola Novara

半準決賽 第二場
03.13 00:30 Vakifbank Istanbul 3 : 0 Dinamo Moscow          (25:13 25:18 25:15)
A. Carraro Imoco Conegliano VS Allianz MTV Stuttgart
Eczacibasi VitrA Istanbul VS Savino Del Bene Scandicci
Igor Gorgonzola Novara VS Fenerbahce Opet Istanbul

因疫情關係,及後比賽未能進行而中止及後所有比賽,本賽季沒有產生冠軍

2019 - 2020 歐洲男排冠軍聯賽 賽程賽果

A 組 - Cucine Lube Civitanova [ITA] | Fenerbahce SK Istanbul [TUR] | Jihostroj Ceske Budejovice [CZE] | Itas Diatec Trentino [ITA]
B 組 - Kuzbass Kemorovo [RUS] | Berlin Recycling Volleys [GER] | ACH Volley Ljubljana [SLO] | Fakel Novy Urengoy [RUS]
C 組 - Zenit Kazan [RUS] | Halkbank Ankara [TUR] | Greenyard Maaseik [BEL] | Jastrzebski Wegiel [POL]
D 組 - Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA] | ONICO Warszawa [POL] | Tours [FRA] | SL Benfica Lisboa [POR]
E 組 - Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL] | VfB Friedrichshafen [GER] | Knack Roseselare [BEL] | Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB]

A 組
12.05 23:00 Fenerbahce SK Istanbul [TUR] 2 : 3 Jihostroj Ceske Budejovice [CZE]  (20:25 25:21 25:17 21:25 12:15)
12.13 01:00 Jihostroj Ceske Budejovice [CZE] 1 : 3 Cucine Lube Civitanova [ITA]   (18:25 25:21 13:25 22:25)
12.13 03:30 Itas Diatec Trentino [ITA] 3 : 2 Fenerbahce SK Istanbul [TUR]     (21:25 23:25 25:18 25:17 16:14)
12.19 23:30 Fenerbahce SK Istanbul [TUR] 1 : 3 Cucine Lube Civitanova [ITA]    (15:25 19:25 25:20 17:25)
12.20 03:30 Itas Diatec Trentino [ITA] 3 : 0 Jihostroj Ceske Budejovice [CZE]    (25:11 25:16 25:21)
01.27 01:00 Cucine Lube Civitanova [ITA] 3 : 0 Itas Diatec Trentino [ITA]      (25:21 25:18 25:15)
01.29 03:30 Cucine Lube Civitanova [ITA] 3 : 1 Jihostroj Ceske Budejovice [CZE]   (25:21 25:19 21:25 25:19)
01.30 23:00 Fenerbahce SK Istanbul [TUR] 1 : 3 Itas Diatec Trentino [ITA]     (25:17 22:25 27:29 20:25)
02.14 00:00 Jihostroj Ceske Budejovice [CZE] 3 : 0 Fenerbahce SK Istanbul [TUR]  (25:23 25:23 25:21)
02.14 03:30 Itas Diatec Trentino [ITA] 1 : 3 Cucine Lube Civitanova [ITA]      (26:24 29:31 17:25 22:25)
02.20 00:00 Jihostroj Ceske Budejovice [CZE] 2 : 3 Itas Diatec Trentino [ITA]    (25:21 25:22 15:25 22:25 11:15)
02.20 03:30 Cucine Lube Civitanova [ITA] 3 : 1 Fenerbahce SK Istanbul [TUR]    (25:17 21:25 25:18 25:22)

A 組最終排名 - 1. Cucine Lube Civitanova [ITA] 2. Itas Diatec Trentino [ITA] | 3. Jihostroj Ceske Budejovice [CZE] 4. Fenerbahce SK Istanbul [TUR]

B 組
12.04 02:30 Berlin Recycling Volleys [GER] 3 : 0 ACH Volley Ljubljana [SLO]     (25:21 25:15 26:24)
12.04 20:00 Kuzbass Kemorovo [RUS] 3 : 0 Fakel Novy Urengoy [RUS]       (26:24 25:21 25:18)
12.11 22:00 Fakel Novy Urengoy [RUS] 3 : 0 Berlin Recycling Volleys [GER]     (25:22 25:18 25:17)
12.12 01:00 ACH Volley Ljubljana [SLO] 3 : 2 Kuzbass Kemorovo [RUS]       (25:23 25:16 25:27 23:25 19:17)
12.17 22:00 Fakel Novy Urengoy [RUS] 3 : 1 ACH Volley Ljubljana [SLO]      (24:26 25:20 25:19 25:16)
12.19 02:30 Berlin Recycling Volleys [GER] 1 : 3 Kuzbass Kemorovo [RUS]      (17:25 23:25 25:19 19:25)
01.29 02:30 Berlin Recycling Volleys [GER] 2 : 3 Fakel Novy Urengoy [RUS]     (25:21 25:15 20:25 22:25 10:15)
01.29 20:00 Kuzbass Kemorovo [RUS] 3 : 0 ACH Volley Ljubljana [SLO]       (25:19 25:23 25:21)
02.12 22:00 Fakel Novy Urengoy [RUS] 3 : 0 Kuzbass Kemorovo [RUS]       (25:21 25:16 25:20)
02.13 01:00 ACH Volley Ljubljana [SLO] 2 : 3 Berlin Recycling Volleys [GER]     (25:22 25:19 16:25 22:25 12:15)
02.19 20:00 Kuzbass Kemorovo [RUS] 3 : 2 Berlin Recycling Volleys [GER]      (22:25 25:19 25:14 20:25 15:8)
02.20 01:00 ACH Volley Ljubljana [SLO] 2 : 3 Fakel Novy Urengoy [RUS]      (18:25 25:23 25:20 18:25 11:15)

B 組最終排名 - 1. Fakel Novy Urengoy [RUS] 2. Kuzbass Kemorovo [RUS] | 3. Berlin Recycling Volleys [GER] 4. ACH Volley Ljubljana [SLO]

C 組
12.04 22:30 Halkbank Ankara [TUR] 2 : 3 Greenyard Maaseik [BEL]         (25:20 25:23 27:29 20:25 10:15)
12.12 01:00 Jastrzebski Wegiel [POL] 3 : 0 Halkbank Ankara [TUR]         (25:17 25:17 25:21)
12.12 03:30 Greenyard Maaseik [BEL] 3 : 2 Zenit Kazan [RUS]           (20:25 18:25 25:23 25:22 20:18)
12.18 22:30 Halkbank Ankara [TUR] 1 : 3 Zenit Kazan [RUS]            (26:24 23:25 20:25 22:25)
12.20 01:00 Jastrzebski Wegiel [POL] 3 : 0 Greenyard Maaseik [BEL]        (25:17 25:20 25:21)
01.19 00:00 Zenit Kazan [RUS] 2 : 3 Jastrzebski Wegiel [POL]           (25:18 16:25 25:20 22:25 14:16)
01.29 22:30 Halkbank Ankara [TUR] 0 : 3 S Jastrzebski Wegiel [POL]        (18:25 18:25 15:25)
01.30 00:00 Zenit Kazan [RUS] 3 : 0 Greenyard Maaseik [BEL]           (25:14 25:10 25:22)
02.13 01:00 Jastrzebski Wegiel [POL] 3 : 1 Zenit Kazan [RUS]           (25:18 30:28 19:25 25:23)
02.13 03:30 Greenyard Maaseik [BEL] 3 : 1 Halkbank Ankara [TUR]         (25:22 34:36 25:21 25:18)
02.20 00:00 Zenit Kazan [RUS] 3 : 1 Halkbank Ankara [TUR]           (25:23 23:25 25:19 25:15)
02.20 03:30 Greenyard Maaseik [BEL] 3 : 2 Jastrzebski Wegiel [POL]        (25:23 20:25 19:25 25:22 15:8)

C 組最終排名 - 1. Jastrzebski Wegiel [POL] | 2. Greenyard Maaseik [BEL] 3. Zenit Kazan [RUS] 4. Halkbank Ankara [TUR]

D 組
12.05 02:00 ONICO Warszawa [POL] 3 : 0 Tours [FRA]              (25:12 25:22 25:23)
12.05 03:30 Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA] 3 : 1 SL Benfica Lisboa [POR]     (25:18 24:26 25:15 25:19)
12.11 01:15 SL Benfica Lisboa [POR] 3 : 1 ONICO Warszawa [POL]        (25:19 25:17 22:25 25:21)
12.12 03:00 Tours [FRA] 0 : 3 Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA]          (30:32 19:25 18:25)
12.18 03:30 ONICO Warszawa [POL] 1 : 3 Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA]     (17:25 25:23 21:25 24:26)
12.20 04:00 SL Benfica Lisboa [POR] 1 : 3 Tours [FRA]              (20:25 25:20 22:25 18:25)
01.30 02:00 ONICO Warszawa [POL] 3 : 0 SL Benfica Lisboa [POR]         (25:21 25:13 25:22)
01.30 03:30 Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA] 3 : 0 Tours [FRA]           (25:21 25:15 25:21)
02.13 03:00 Tours [FRA] 3 : 0 ONICO Warszawa [POL]              (25:21 25:21 25:20)
02.14 04:00 SL Benfica Lisboa [POR] 1 : 3 Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA]     (24:26 21:25 25:22 17:25)
02.20 03:00 Tours [FRA] 3 : 1 SL Benfica Lisboa [POR]              (25:23 22:25 25:23 25:17)
02.20 03:30 Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA] 3 : 1 ONICO Warszawa [POL]     (25:17 25:27 25:17 25:19)

D 組最終排名 - 1. Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA] | 2. Tours [FRA] 3. ONICO Warszawa [POL] 4. SL Benfica Lisboa [POR]

E 組
12.04 01:00 Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL] 3 : 0 Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB]  (25:20 25:21 25:21)
12.05 03:00 VfB Friedrichshafen [GER] 0 : 3 Knack Roseselare [BEL]         (23:25 21:25 15:25)
12.11 01:00 Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB] 0 : 3 VfB Friedrichshafen [GER]   (20:25 21:25 20:25)
12.11 03:30 Knack Roseselare [BEL] 0 : 3 Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL]       (17:25 19:25 21:25)
12.18 01:00 Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB] 2 : 3 Knack Roseselare [BEL]    (21:25 20:25 25:22 25:22 12:15)
12.19 03:00 VfB Friedrichshafen [GER] 0 : 3 Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL]      (23:25 22:25 20:25)
01.29 01:00 Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL] 3 : 0 Knack Roseselare [BEL]       (25:19 25:18 25:20)
01.30 03:00 VfB Friedrichshafen [GER] 3 : 2 Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB]   (23:25 25:18 17:25 25:20 15:13)
02.12 01:00 Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB] 0 : 3 Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL]  (11:25 22:25 18:25)
02.12 03:30 Knack Roseselare [BEL] 3 : 1 VfB Friedrichshafen [GER]         (28:26 26:28 25:19 25:17)
02.20 01:00 Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL] 3 : 0 VfB Friedrichshafen [GER]      (25:21 25:21 25:22)
02.20 03:30 Knack Roseselare [BEL] 3 : 0 Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB]    (28:26 25:20 25:18)

E 組最終排名 - 1. Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL] 2. Knack Roseselare [BEL] | 3. VfB Friedrichshafen [GER] 4. Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB]

晉級八強隊伍
Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL]
Jastrzebski Wegiel [POL]
Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA]
Cucine Lube Civitanova [ITA]
Kuzbass Kemorovo [RUS]
Itas Diatec Trentino [ITA]
Fakel Novy Urengoy [RUS]
Knack Roseselare [BEL]

半準決賽 第一場
03.05 00:00 Kuzbass Kemorovo 2 : 3 Zaksa Kedzierzyn-Kozle    (25:22 24:26 25:17 26:28 14:16)
03.05 03:30 Knack Roseselare 0 : 3 Cucine Lube Civitanova     (29:31 14:25 16:25)
03.06 00:00 Fakel Novy Urengoy 1 : 3 Sir Colussi Sicoma Perugia  (23:25 21:25 25:22 21:25)
Itas Diatec Trentino VS Jastrzebski Wegiel

半準決賽 第二場
03.12 01:00 Zaksa Kedzierzyn-Kozle 1 : 3 Kuzbass Kemorovo     (25:21 23:25 18:25 20:25)
Sir Colussi Sicoma Perugia VS Fakel Novy Urengoy
Cucine Lube Civitanova VS Knack Roseselare
Jastrzebski Wegiel VS Itas Diatec Trentino

因疫情關係,及後比賽未能進行而中止及後所有比賽,本賽季沒有產生冠軍

巴超男排繼 SESC-RJ 之後,另一強隊 Sesi 宣佈解散,強隊只剩下 Sada 以及 Funvic,兩支球隊有機會角逐下賽季嘅南美盃,女排則由 Praia Clube 以及 Minas 參賽

美國女排將喺 2021 年成立聯賽,將設立全新聯賽玩法

亞排聯經已發布最新賽程,其中女排亞俱賽改回天津喺 9 月份承辦。天津渤海銀行女排暫以東道主身份參賽,北京汽車女排就以聯賽冠軍身份參賽,如疫情在 7 月仍未受控就會取消。同時小道消息指天津女排會同時承辦年尾嘅女排世俱賽

土超 Galatasaray 女排下賽季無意買外援,將會以全本土出戰,上賽季荷蘭外援 Belien 將轉戰意甲 Firenze,烏克蘭接應 Rykhliuk 去向未明,本土球員有上賽季 Eczacibasi 副攻 Ergul 會加盟,希臘外援 Vasilantonaki 將會轉會去另一家土超球隊 Aylin,另傳聞球隊已成功續約荷蘭名將 Grothues

豪門 VakifBank 即將完成組建下賽季陣容,教練 Guidetti 親自確認美國外援 Bartsch 續約,另外媒消息四位外援,塞爾維亞 Ognjenovic、巴西 Gabi、塞爾維亞 Rasic 以及瑞典 Haak 均已續約。本土球員方面,有指銀行新力軍,主攻 Tugba 以及 自由人 Ayca 將在下賽季於 Yesilyurt 重返銀行,而本土球員如 Meliha、Akman、Gunes、Ozbay 以及 Melis 經已續約,有指 Orge 將轉會 Fenerbahce,Karakurt、Ylimaz 以及 Pinar 最終去向未明

Eczacibasi 聽聞簽約 Fatma,另青年軍 Merve 將由 Karayollari 重返 E 家 ; Fenerbahce 美國外援 Robinson 離隊
世錦賽 MVP,波蘭男排名將 Kurek 將加盟日本聯賽,據聞係日立俱樂部
荷蘭名將 Sloetjes 宣佈需要休息,暫別球壇至來年一月,希望佢身體健康 !!!

今早土耳其媒體新聞 https://www.volleyball.it/turchia-robinson-verso-la-cina/
Robinson 將加盟恒大 !!! 此前已傳聞 Rabadzhieva + Bjelica 會加盟,難道恒大下賽季三外援 ???

上賽季三外援嘅北京汽車經已成功續約 Dixon,同金哥已經喺最後價錢方面爭持
搵 Lippmann 似乎都係真,但國內有球隊都想要佢,暫時仲競爭中
Kosheleva 表示有中國同日本俱樂部搵佢,佢表示仍考慮中

恆大會唔會最後無要到Bjelica,Robinson + Rabadzhieva + 陳佩妍 + 栗垚 已經好豪華 ,輪番上陣有 ...
patrick1029 發表於 2020-5-7 23:47
唔知會唔會最後 Bjelica 係無份呢,自從嗰一次爆料之後佢已經再無消息。不過如果真係簽到 Robinson + Rabadzhieva,再搵返林莉返黎,咁陳佩妍同栗垚都有磨練空間,另外自由人王敏應該都係方岩重點培養,加埋張楚楠成個攻防陣營至少喺國內都夠用。就睇下 副攻 + 二傳 點樣組建,我諗應該都會係有 本土 + 內援,希望恒大繼續有好成績

好多人都希望今屆排超可以長啲,首先今年國家隊嘅比賽已經確定取消,國際排聯啱啱經已正式公布。所以如果疫情完全受控,基本上可以借住國家隊取消嘅期而提前進行,有指意甲男排擬定下賽季提早進行同完結,目的為左可以有空間延後以及比時間國家隊備戰奧運。暫時消息指出意甲男排超級盃會 8 月尾喺戶外進行,9 月開始聯賽,波超男排貌似會彷效呢個模式。所以希望聯賽期可以提早,排超比賽可以比上季長少少,搞下個新盃賽都好呀,令到球員有多啲鍛鍊機會

Kosheleva 我估係天津,出面 FF 佢去浙江但資金有限真係機會微 ! E 家睇黎真係搶唔到新大牌,費內都仲未搵到可以取代 Robinson 嘅人,暫時銀行都係做得最好,希望 Ylimaz 都可以出去啦,希望同 Karakurt + Pinar 打包去同一間,如果 Orge 真係走就希望 Pinar 可以留低

美國聯賽我都有略略睇過,似係真係只會限制喺 48 人參加,然後都算係有好大嘅空間組隊,幾新穎,不過我怕影響力同關注度唔會太大,暫時觀望下先

還記得 15 年世界盃第一輪,中國 VS 塞爾維亞,0 比 1,第二局 14 比 19 之下,Terzic 二換三,將 Zivkovic 同 Bjelica 換上將大好形勢扭轉,不過 Bjelica 呢四年都有進步嘅,但如果要喺接應之中排,佢都仲係要努力啲先可以上到前十 !

Belien 嘅小強攻其實係好好用,度輪時有佢喺到可以幫到唔少,當然佢唔係場場都可以幫隊拎到好多分,但佢真係有一定嘅作用,銀行 + 費內 + 俄超 因為多本土副攻唔買都合理,最應該買佢嘅係 E 家,但都睇唔上佢,居然要 Gibbemeyer 都唔要佢,一直留喺二線真心浪費

另有爆炸消息,美國男排名將 Anderson 將簽約上海,以及中國有男排球隊買下三年男排世俱賽舉辦權 !!!

Kosheleva去天津的話楊藝又要隆重登場,有無諗過鍛鍊下王藝竹 如果恆大放棄Bjelica不如天津入手{: ...
patrick1029 發表於 2020-5-8 22:07
王藝竹如果嘗試打接應位置,一係就佢做首發,楊藝做替補出黎幫手佢一傳嘅唔穩。另一個係佢做主攻接應替補,因為 Kosheleva 或者李盈瑩都會有被限制嘅時候,特別係 Koshe 唔係場場進攻可以幫到手,所以都需要有一個喺主攻救場嘅人。Koshe 同 YY 都係打主攻好過接應,雖則可以用接應保證四號位,但過份依賴四號位都唔係一件好事,有時需要二號位嘅支援。如王藝竹可以二號位嘅進攻展示出能力,亦都可以喺日後排兵佈陣上幫到球隊唔少,加上本身于鑒煒都有二四號位能力,所以王藝竹唔需要怕佢個角色會有壓力。問題就喺王寶泉願唔願意去比多啲機會佢,畢竟天津已經全力爭取到亞俱賽返黎,至少有多幾場實戰

我諗如果意甲男排真係提早,應該各地都會一齊提早,始終仍然有歐冠同世俱賽都係需要同各地聯賽一齊夾時間,而家黎睇提早賽季都係一個好方案,相信各地都會提早。但排超最早應該都只能係 9 月中 ? 因為女排亞俱賽喺 9 月頭搞,贏左有年尾世俱賽資格,先假設人同錢都到位,北京同天津應該都唔會放棄呢次機會以最佳陣容出戰 ! 全運會就 ... 我會暫時建議喺奧運之後嘅一個月搞,提前搞難度太大,因本身講好係 2021,最多只能係搞資格賽

最近都開始重溫一下以前嘅比賽,以及認識一下俱樂部嘅發展,希望又可以寫到啲野出黎 世界盃呢場係真係印象幾深刻,記得賽後 Jenny 訪問話喺佢不停調兵遣將之下,Terzic 都有啲不知所措,然後當佢睇得明嘅時候,比賽已經完左。以你咁講,亦都幾明白點解最後奧運都會帶 Brakocevic,一黎 Zivkovic 對 Bjelica 唔信任,二黎佢太年輕,雖然當時 23 歲但都要比 Boskovic 大四年 二黎就係 Brakocevic 狀態經驗都有,只要佢願意個位一定比佢。而話說之前睇返土超二十二輪打銀行嗰場,我見到 Boskovic 都要參與接一傳 ! 因為 Haak 後期發球進步好大,重而穩非常難接,仲發到去 Boskovic 手上,應該係我暫時見到嘅唯一一次 Boskovic 接一傳 Miha 就 ... 佢一唔掂就影響好大,比我可能會開始有 Plan B 同 C,其實世界盃嘅嗰隊塞隊就另一套打法黎嘅,相對強調整體,以塞隊七人陣容,經常要二人接一傳都隨時會失準,所以好需要替補嘅支援,點樣將替補同主力之間做捏合係佢地黎緊一年努力嘅方向

荷蘭根據 Guidetti 對佢地嘅評價,佢地係有少少自我,就係有啲難教,所以後期無實質性嘅增長被淘汰唔太意外。De Kruijf 成日國家隊期就有傷唔打 ... 雖然唔知佢實質情況,但佢嘅缺席影響好大。而荷蘭我覺得下滑最嚴重係 Dijkema,傳球質量令人可怕,非常驚訝點解可以一年退步得咁快,因荷蘭依靠體系,佢間接都令到球隊實力下降。Sloetjes 我諗如果唔係 2022 世錦賽做東道主,分分鐘已經退出排壇,希望佢休息一下,順道養傷之後再黎過 !

我諗巴西女排都會揀差唔多 30 歲嘅人,但可唔可以唔好揀 Sheilla 同 Fabiana 呀,雖世界盃發揮我覺得係 ok,但奧運賽場要求真心高,如果佢地嘅能力唔係以前咁我建議唔好帶佢地,況且又唔係無人揀

我建議嘅 12 人 ! 幫佢地計埋 2021 奧運時嘅歲數
主攻 - Gabi (27) , Natalia (32) , Drussyla (25) , Tainara (21)
副攻 - Thaisa (34) , Mara (30) , Ana (30)
接應 - Tandara (32) , Lorenne (25)
二傳 - Macris (32) , Roberta (31)
自由人 - Leia (36)

男排如果簽到大牌都係一件可喜可賀嘅事,雖前面都有 Grozer , Sanders , Marouf 呢啲大牌黎過,不過最想係本土加教練都要有返啲水平,如果唔係砸幾多錢都係徒勞。希望 Anderson 真係黎,希望男排世俱賽喺三年都喺中國,希望女排世俱賽繼續繼續承辦,希望 Marouf 同 Le Roux 唔好比人搶走繼續留喺北汽,希望 Kovacevic 講大話其實國內俱樂部係簽左佢

歐冠前些時間已宣佈聯賽提前終止,土超亦公布賽事提前終止。
下賽季歐冠名額分配經已公布,由國家排協確定,以下為一二線球隊名額分配

歐冠
意甲男排 - Lube , Perugia , Modena
俄超男排 - Novosibirsk , Kazan , Kemerowo
波超男排 - Kedzierzyn-Kozle , Belchatow , Warszawa
德甲男排 - BR Volleys , UV Frankfurt
法國男排 - Tours
比利時男排 - Lindemans Aalst , Roeselare

土超女排 - VakifBank , Eczacibasi , Fenerbahce
意甲女排 - Conegliano , Busto Arsizio , Novara
俄超女排 - Kazan , Kaliningrad , Uralochka
波超女排 - Chemik Police , Rzeszow
德甲女排 - SC Schweriner
法甲女排 - Mulhouse , Nantes

歐洲盃
意甲男排 - Trentino
俄超男排 - Moscow
波超男排 - /
德甲男排 - /
法國男排 - Montpellier , Rennes
比利時男排 - Maaseik , Haasrode Leuven

土超女排 - Galatasaray
意甲女排 - Scandicci
俄超女排 - Moscow
波超女排 - /
德甲女排 - Stuttgart , Potsdam
法甲女排 - RC Cannes , Le Cannet

歐洲挑戰盃
意甲男排 - Milano
俄超男排 - Petersburg
波超男排 - Jastrzebski
德甲男排 - /
法國男排 - Chaumont , Nantes
比利時男排 - Achel

土超女排 - Yesilyurt
意甲女排 - Monza
俄超女排 - Saratov
波超女排 - /
德甲女排 - Dresdner SC , Vilsbiburg
法甲女排 - Beziers