返回列表 發帖
我係預左,但我再前面有提到水平係我預料之外嘅差,因為我以為幾個月嘅針對性訓練會令到佢地有進步
因為替 ...
chanchan0909 發表於 2021-5-27 22:06

咁都係,仲要係兩年嘅集訓成果……睇黎都冇乜機會俾栗垚接一傳,佢後2嘅步伐都係好唔順暢,明明都打左幾年呢個位,how come……

btw 對比上黎,泰國真係又矮又慢,應該都同你所講嘅聯賽質素有關

頭兩局打得好爛,第三局又係咁,Jenny 喺最後一次 Time Out 就話都無咩可能講嘅時候可能都預左要輸,因為真 ...
chanchan0909 發表於 2021-5-31 21:14

德國可以話係輸俾自己吧,頭兩局打到自己節奏防守卡位準又控制到自失,第三局起俾人沖擊下就失誤連連,冇記錯呢隊成日都犯呢個老毛病,否則本身成個配置加埋lippmann同geerties其實幾唔錯,有速度有高度有防守。

中國方面,贏得僥倖之外都幾令人擔憂,因為好似成隊夾埋先勉強贏到二線,個別嚟睇人人都有明顯短板。三個副攻移動攔網唔得,兩個二傳亂球傳得唔好,栗垚頂唔到高攔網,王夢潔一傳有波動,劉曉彤保障環節喺主力陣容內應該冇咩作用。佢地就算被揀入奧運,都好難安心被派上場。反而今場大劉2號位前後攻好似順左,希望唔係偶然性啦!

Btw geerties係中途受傷?miss左佢落場嘅時刻……

話說我都唔知 Geerties 係幾時落場 ... 但 Lippmann 唔喺到,應該係 Orthmann 先係核心吧,始終佢進攻強於  ...
chanchan0909 發表於 2021-5-31 22:17

就係差左Geerties嘅一傳,打多左強攻問題先出哂嚟,否則傳散d牽制住對手攔網,其實邊攻加快攻都夠用嘅。
中國嘅替補實力就擺哂係度,唯有寄望每場汲收經驗,減少自失再加強場上意識,做唔到首發都起碼上到幾輪幫手度輪都好。

btw macris點解場場都帶口罩,佢中左肺炎未好番哂?

咁又係,換左人成個節奏就唔似德國隊,亦間接說明左替補比較弱,不過今日識左 Alsmeier 同 Stigrot 呢啲人
...
chanchan0909 發表於 2021-5-31 22:53

都好嘅,趁冇包袱再練下替補2年後再衝擊奧運資格。
ohhh原來係咁,最緊要佢ok,至少冇咁易俾對面隊傳染

今屆得四個出線席位,本身南韓唔係常客,所以難上加難呢
其實佢防守都 ok,只不過覺得佢能力未去到好高,但 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-1 21:56

可能喺排超發球同扣球都慢容易接同防,去到國際場上球速快左就有少少力有未逮,未算係好差,不過都未去到一線自由人水平。
jenny係咪想繼續俾機會鍛鍊栗垚?扣球高度同速度都唔太夠,齋大力扣殺都幾難打得死……希望佢珍惜仲喺場上嘅機會啦……6主力到左嘅話上場機會又少好多

結果係除左寶寶外全部邊攻嘅強攻都好唔掂,全部副攻攔網都一樣咁爛,成隊節奏都好慢,連落手嗰下都係慢,冇高度冇速度自然被攔。都恭喜加拿大冇上Gray都拿到首勝,佢地喺冷靜嘅時候都打得ok快防守都ok好喎,睇下未有幾年有冇機會取代多米做美洲第三啦XD

睇緊77...邊個係黃米高?...係咁亂up加放流料嘅

I don't know him ... 但節目一開始有上鏡
甚麼 ... 王圓圓 ... 刁凌宇 ...

Jenny 隻眼腫左,希望今場完左 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-2 22:21

兩個無論factual資料同戰術都講到錯哂...連大劉被動攔網都可以講到係戰術

男排有幾隊比如 巴西、波蘭、法國 都有主替之間出黎打,特別係見到主替之間嘅配合仍然純熟。呢個多得佢地本 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-6 20:32

開始捉唔透jenny嘅心理,第4局中後段卡輪左咁耐都唔用2換3,姚迪嘅傳球思路俾人捉到哂,有一球對手冇哂防守陣形都捉到打副攻就睇得出,但都冇換二傳,反而去到第五局又有用番2換3。副攻方面,今場對手打得慢d叫做跟到少少,而且打背飛應該都好過3號位,後段快攻成功率咁低應該試下換副攻嘛……對手初頭發球攻自由人咁主攻有d摸不著頭腦,明明栗垚應該先係一傳最差,但後尾都知喇,原來係成隊一傳都差lol

我覺得 Jenny 唔想換,可能就係睇下喺越關鍵越難嘅時候,佢地會選擇點樣打,係幾有價值嘅素材作為之後訓練 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-6 21:28

本身都係咁諗但第5局又有用2換3喎……同埋個問題其實係栗垚打唔到後攻,段放又唔下分,一傳波動冇埋快攻,喺根本上都好難過輪。
再者,呢隊替補都好明顯係唔穩定,加埋全場一點攻,拖到決勝局都凶多吉少,我會覺得快快拿下第4局會好d。

第五局係有換,但論睇隊員表現參考價值其實係第四局重要啲,以及第五局嘅開局,嗰種明明有機會贏下就睇下你 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-6 23:26

睇完隊員表現應該會覺得個個都揀唔落,連最基本嘅自失都控制唔好,就算入左最後名單應該都唔敢亂排上場吧
不過睇嚟替補名單都係喺呢個首發加大哥入面抉擇,睇下最後兩場邊個表現到多少少曙光lol,就算輸波都至少減少自失啦,話哂成隊都係中生代球員,質素唔理由咁低。

栗垚齋睇進攻同16年嘅小宇差好遠,但如果佢一傳可以自保,都勉強用到2換3嗰三輪嘅。兩位副攻證明左自己係冇移動攔網,唯有睇下定點攔網有冇改善。姚迪之前做替補好似好過首發,應該一樣係勉強捱到2換3嘅。大哥雖然上場少過劉曉彤,但既然正牌4邊攻一傳相對ok,都係前者有用少少。兩個自由人仲有8場波俾佢地鬥lesser of two evils haha

暫時睇到呢到,未知後面會打成點。張常寧暫時係進攻主打,不過真係打得好好,好多高難度嘅進攻球。另外加兩 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-8 23:36

今場巴西一傳普通所以打得慢左?而傳球思路好似太正路,所以容易d跟到……
而寶寶一點攻到依家都仲頂到又冇乜失誤,
姚迪同副攻後面夾得好左d都幫到手嘅,

但真係要有番d二號位,一點攻頂唔到好耐……

係,巴西有一傳的話,中國副攻肯定比較難跟到,巴西今日唔係太過興奮,跟之前打日本美國嘅質量都差太遠
第 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-9 00:00

頭一週栗垚要避一傳仲以為好差,但呢幾場其實接得ok喎,起碼做到半到位,都幾神奇地可以完全釋放寶寶一傳,而更好彩係寶寶強攻又起番上嚟。
Btw今場77台嘅旁述聽得舒服好多……

Christenson原來番左美國陪生仔, 不過入番bubble只須隔離三日都好值得lol...

主力上陣即刻唔同哂,前排好多攔起,後排防守好好,一傳進攻都搵陣,同替補好大分別

Btw李YY條斜線切得好流暢!

呢個預料到,世界盃嘅時候已經做到前排嘅攔同後排嘅防結合得好好,因此救起一個球仲可以救到位,反擊仲有戰 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-12 22:43

第三局打到咁都算有鍛鍊價值,雖然deuce變哂強攻,但起碼練到大家一傳同強攻嘅決心。同埋用寶寶加2換3都合理,要俾寶寶同丁霞夾,2換3今次冇作用,栗垚對高攔網始終好難一板打死,睇下2換3會唔會包接一傳,甚至試下配丁霞,如果有提速唔知會唔會好d
Btw Plak反輪係走開單腳背飛㗎?

都係非常之好嘅安排,眼見外間仲 FF 緊六連勝會入四強,Jenny 第三局收起朱意圖就好明顯無諗住強勢追分,畢 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-13 08:56

d人應該諗日本會落馬,但贏左土耳奇後就穩陣頗多。
如果Guidetti仲喺荷蘭可能會好唔同。眼見表弟有少少plak嘅影子,之前都屬國家隊嘅替補,但被安排調去其他club練兵同一傳。Plak又絕對高度,只得蠻力,一傳唔應該咁輕易放棄lol

今日場比賽幾好睇,本見 Dominguez、Pena、Rodriguez、Mambru 呢幾位替補,以為多米放棄呢場,但成個競技狀 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-13 23:20

真係幾有趣嘅比賽,貌似半試陣半爭勝嘅mode咁
1. 郎平嘅底線係咪3:1? 第三局試陣換入寶寶同姚迪,被拋離都冇再換番。第四局見勢色唔對又想拿下呢局就換番走楊涵玉 (呢樣最驚奇,以為堅決練兵起碼俾一整局佢試)?見隨時決勝局所以換走朱婷留力(當然LYY今場進攻如如得水)?仲有見小宇狀況開始下滑就順便試埋丁栗配?

2. 顏妮真係好厲害,攔網手型擺得好實淨,唔會亂咁起跳或起手,移動攔網判斷力又好,攔起或撐起好多球。第四局有佢同冇佢真係差勁遠,重點係佢在場自己後防容易左,對手強攻都大壓力左。另外有一球佢突發起手攔Rivera後3過渡球真係好有經驗,我相信冇其他副攻都諗到或者有信心咁做。只係快攻呢點宜家需要靠更多戰術同落點,未必喺邊攻失靈時分擔好多進攻。

3. 兩年前好少攻自由人一傳,但依家睇嚟係一個突破點,王夢潔始終一傳係有波動,一差起上嚟係keep住差嗰種,希望唔會淪落到自由人躲一傳啦!。如果奧運有得雙自由人,可能兩個都帶會穩陣D,可惜好似冇呢回事?唯有睇淨番4場兩個點鬥XD

4. 小宇呢點冇絕對高度始終都係問題,所以替補依然係需要,而栗垚睇嚟好大機會擔任呢個位。可惜兩場嘅2換3都冇球可打,睇下之後郎平會唔會assign第3局整局試丁栗配,或者keep住試姚栗配嘅2換3啦。

5. 今場好似係報左大哥冇報劉曉彤?不過依然冇出過場。唔知之後4場佢地有冇機會上場同主力夾下呢?

6. 睇嚟姚迪都係啱夾LYY多d。夾寶寶同朱婷總係有d倒三角或唔就手,但夾LYY真係好啱位好舒服,某程度仲舒服過丁霞傳嘅球。不過傳球思路始終較單一,要郎平提佢佢先傳番俾快攻。

佢應該係想用佢想要嘅陣容贏多啲,中間仲不停試下唔同人上黎,但少有地不斷同裁判理論,3 比 1 就唔知係咪 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-14 12:30

講理論呢樣野,其實兩次畫面影到都係安家傑嘅傑作,而兩次都好明顯係慢左提出,都咁多年仲可以將challenge呢樣野搞到亂七八糟!再睇埋佢前幾場嘅領導加過往往績,真係唔敢諗巴黎奧運週期會搞成點…………

其實下年已經係世錦賽年 大賽年換帥一定會有影響
排協唔留Jenny既話 用安家傑下年成績有機會夢回2010年  ...
Wonders 發表於 2021-6-14 13:00

其實上個週期jenny第一年係會海選新人,但今個新週期唔知係防疫問題定被下達指令全力衝擊奧運,呢兩年嘅00後完全新人竟然只試訓左兩個天津邊攻手,最薄弱嘅二傳同副攻都係沿用番東奧週期嘅新人,倪非凡梅笑寒頗大機會成為巴奧週期骨幹,但就一d機會都冇,係有d擔憂。
但最大問題係下任教練。安家傑真係一d國家隊主教練嘅氣質都冇,場上反應太慢,思想都係太過正路,打逆風球好難幫球隊逆轉。

有一下挑戰應該係唔知完左個波唔可以挑戰中間嘅過程,只可挑戰完左之前嗰一下。好似以前都可以挑戰中間嗰啲 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-14 16:30

我印象不嬲都唔可以喎,所以先會中途叫challenge嘅情況,都好肯定以前安家傑都試過甚至因而失分,都咁多年仲係咁糊塗。
教練方面,或許安家傑同包壯等團隊做嘅準備功夫應該可以,但更重要嘅其實係臨場指揮,點樣帶領球隊走出逆境波,仲有喺場上嘅遼闊視野同分析,現階段見唔到呢個能力。荷蘭嘅東奧週期就係一個樣版,直接用副手上主教練位,真係未必work,甚至浪費左新人嘅進步空間。當然都幾肯定國內其他人冇乜國際視野,外教又唔輕易請得啱,都幾頭痛。

今晚意大利適應唔到LYY嘅左手扣球,所以對佢好似冇乜壓力咁。

另外今場第三局竟然冇變陣,不過陣容有林莉同寶寶都算新嘅……

5局味濃,日本打多米成日都係咁嘅,奧運小組雖然弱d,但日韓多都係有得鬥

第一局開局俄羅斯有戰術部署,發前區破快攻減慢傳球節奏,攔防二四號位,幾成功。不過到第二個技術暫停之後 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-18 22:37

俄羅斯發球的確幾有針對性,發LYY同小蘋果幾正確,不過可以唔洗發顏妮,老大姐接一傳冇乜難度。而防守同自失都控制得唔錯。

不過佢地一傳唔得真係幾難搞,依家呢個世代防守越來越好,冇快攻掩護嘅強攻好危危乎,更何況GONCHA都冇以為咁勁。

接得勁冷靜同到位,所以完全無用
睇下 Voronkova、Fedorovtseva 同 Kosheleva 練到幾多一傳啦,Malova 返黎 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-18 23:24

Malova一傳本身唔係超勁吧,邊攻全部只能自保,如果parubets返得切黎可能會多一個選擇嘅,不過攻力應該大減。講真覺得佢小組賽會俾土耳奇淘汰……

李盈瑩呢兩場打2號位其實幾順手喎,可以練多d俾自己未來更多可能性

最厲害係六號位去一號位嘅防守,以前嘅佢做唔到,而家每次救都救到,努力有回報 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-19 23:27

可能都同佢減左磅有少少關係吧
btw見到有幾隊歐洲隊長期都keep到少失誤,算幾有進步喎

開局都係失誤失誤再失誤,尤其土耳奇,明明係土超打,但國家隊賽事總係打得咁粗糙嘅

頭兩局真係睇都覺得攰,大家防守都好好來回球咁多,如果打5局真係會攰死。計奧運小組嘅話八強對壘嘅機會都唔少,有少少前哨戰嘅感覺。

不過究竟做乜要擺Rosamaria喺2號位?冇見過佢呢個位打得好過,Lorenne甚至Sheilla應該都好d啦……

巴西女排公布東京奧運 12 人名單

主攻 - 12. Natalia (C) , 10. Gabi , 16. Fe Garay , 17. Cr ...
chanchan0909 發表於 2021-6-26 19:03

除左Lorenne,仲想問下Mara近況,兩年前明明係主力副攻嚟咖,今年又唔見人嘅……
仲有阿根廷嘅Fresco,兩年前都係靠佢一點攻,宜家都唔入名單……

日本女排帶四副攻,久美嘅決定令人驚嚇 ... 首先日本一傳唔見得有幾紥實,包括連小幡真子都嘅判斷意識都無 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-30 15:53

係咪長崗傷患又有事呀?見佢VNL都冇出場。跟住邊攻得番鍋谷但佢強攻都係唔得,可能覺得佢上場都係冇乜作用掛

我見好多人都話猜不透郎導的心思 ... 仲話唔係四副或雙自由人好擔心 ... 但喺中國女排嘅情況,六邊攻比帶四 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-5 21:03

咁其實三個替補邊攻,劉晏含強攻係相對最好嘅,栗垚2號位保障環節係好d,但替補接應主要攞嚟2換3,咁前者嘅作用係大d嘅,而且後者嘅保障能力同小宇仲有一段距離。劉曉彤其實真係冇乜上場需要,一傳同保障環節已經俾3主攻追過或追平,但強攻已經唔得要齋靠打手或搶速度,2換3都唔得,比栗垚優勝應該係佢經驗同困難球識避手冇咁易俾人脆攔吧!
楊涵玉王媛媛兩個真係不分高下,尤其攔網都係靠估,快攻又集中走一個位置,唯一係後者定點攔網手型好少少,同姚迪夾多d吧!

至於俄羅斯女排嘅陣容,球隊最近野發生,真係好難搵到一個好陣容,而家嘅 12 人比 VNL 更弱。而俄羅斯男排 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-5 21:59

其實sylla狀況如何呢?見佢之前時常休戰,帶5邊攻係因為佢好番哂定Gennari未達標呢? 咁嘅陣式就睇下攻唔攻到佢嘅一傳,話哂淨番嘅pietrini同sorokaite一傳都麻麻

土耳其輸嘅兩場都搶到3局,中國得2局,所以應該點都被淘汰嚕……
令我諗起15年世界杯對俄羅斯嘅第一局,只不過係今次真係俾人翻盤左……
不過奧運就係咁奇妙,呢幾日見到其他比賽都係咁,乒乓球林昀儒把握唔到第6局賽點就輸埋決勝局,鄧謝配有2場比賽大比數領先下俾人翻盤拖唔到去決勝局……
中國女排都係,除左對俄羅斯第四局外,對陣美國嘅第一局如果贏到相信結果會好唔同。
宜家B組大混戰即刻精彩好多,如果俄羅斯排位對到日本,後者都有機入4強喎,話哂俄羅斯速度慢d而日本防守又好d,對陣土耳其迫到佢地多失誤都一樣有機會,當然前提係日本要出到線先……

恭喜巴西!!!不過攞小組第一依家都未必係好事haha

99 台播緊呢,有 強尼 同 楊秀美 講排球
chanchan0909 發表於 2021-7-31 22:02

但楊秀美把聲有點兒太平…加埋睇得出冇乜評述經驗,講波比較表面…有少少催眠mode haha

估埋女排最後一輪
塞爾維亞 3 : 0 南韓
美國 3 : 1 意大利
土耳其 2 : 3 俄羅斯奧委會
中國 3 : 0 阿根廷
...
chanchan0909 發表於 2021-8-2 09:27

根據今屆往績,希望你燈死多米
不過雖然上幾次對賽都係日本驚險贏,但我都覺得多米今次會把握到機會贏

應該係期望俄羅斯贏土耳其,或者土耳其要完勝俄羅斯,造就意塞大戰8強展開lol

aiya又放左意大利一馬haha

點解咁講  意輸比美,土俄打成點,意點都係小組二三要抽籤打隔離小組二三 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-2 15:52

ohh跟車太唔貼添……即係小組2 3都未必打小組3 2?

老實講,純觀賞角度美國對多米應該好睇d
but sighhhh…估唔到八強亞洲竟然得最唔齊腳嘅南韓入到

OMG南韓又再“爆冷“入四強……
真係多得抽籤結果,令佢地可以對土耳其而唔係意大利,
自己嘅強項係發球加防守,而偏偏攻土耳其嘅弱項係一傳同強攻,變相雙方有得拉鋸,
金哥奧運表現真係比VNL好番好多,但朴貞雅今場發揮都好過預期,冇硬實力都打到D touchout,
全靠朴恩貞嘅發球輪成功拉開比分,再加埋最後金哥上到前排先贏到,勁呀!

期待今年A組大爆發入哂4強 (雖然有難度)
美國打整體 vs 多米強攻
俄羅斯強攻 vs 巴西防反
意大利 vs 塞爾維亞實力相若
真係多得B組大混戰同抽籤造就咁有睇頭嘅8強

咁啱食飯時間睇到 96 台播女排
第三局見到多米尼加好多機會,然後 Castillo 救左勁多波,反應已經 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-4 14:05

睇下你會唔會燈死埋塞爾維亞同巴西
不過好奇一問,乜意甲Egonu有咁多失誤咩?仲諗住佢比起世錦賽發揮會更穩定,點知都係好多失誤,因為係奧運緊張所致?
雖則話意大利帶少左個主攻同sylla都有傷,但如果佢地可以控制好dd自失,始終覺得pietrini/sylla+bosetti比起塞爾維亞邊攻嘅作用更大,所以我估意大利會贏…
巴西對俄羅斯主導權我覺得喺巴西度,發好球兼做好防守就阻擋到ROC強攻,不過前提都係主攻要下到分,而且唔好拖到第五局……所以都估巴西贏嘅

期待南韓繼2019 world cup再次擊敗巴西...
雖然事實上巴西真係幾穩, Caroline同macris配合得好流暢, 攔網又唔錯, 成隊都打得好有耐性, 好值得走得更遠!!!

miha係傷左定點?主攻攻唔到都冇換佢嘅……雖然佢都弱左頗多,
唔知terzic又冇後悔唔帶Lazovic或者唔參加VNL呢HAHA
Btw睇番數據,Boskovic attack左41次,其他人加埋先39次@@

個二段攻靚到…………

喺呢個時候估埋巴美決賽,呢場決賽諗左好耐,覺得整體水平會係美國女排勁啲,黎到呢步真係好有機會贏得金牌 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 09:07

根據你今年50%嘅命中率,應該係巴西贏講真真係幾難估,兩邊打法好似,都係打快打觸手打落點打快攻,同樣一傳都有少少漏洞,強攻都冇十足把握,不過巴西嗰邊接應得番rosamaria可以用,前段賽事都好似冇乜遇到困難,所以都係睇美國高一線。
輪私心嘅話都係難抉擇,巴西東奧週期一直俾人睇死,世錦賽同世界盃都攞唔到好成績,但今年嚟到呢步都幾勵志;
至於美國,今個週期keep住調整陣容,一直向上行緊,又一直爭取首面奧運金牌,都好想larson攞到,所以確實手背手心都係肉lol

81 82同時播咁搞笑嘅,99都有播……