返回列表 發帖
今晚係天津隊背水一戰,諗起都覺得唔容易,事關 天津隊 兩種陣容 江蘇隊 都打贏左,本來大家預料 天津隊 會贏得輕鬆,即刻變為形勢險峻。陣容上我覺得已經無更好嘅陣容出現,加上得一日時間,就只能喺心態上面調整。只要一傳同二傳都做返好少少,起碼可以打返個整體出黎。我相信 天津 常規賽輸過 江蘇 之後,係有做功課嘅,但尋日都表現唔到出黎點樣去衝擊對手,希望今日可以見到,但首要都係做到心態同落後嘅準備,先至談得上衝擊。

因為 江蘇 都係比較發揮未算係好穩定嘅隊伍,即是一順起上黎戰術打得好快好有效,但一受阻無左自己節奏之下,就好容易一環接一環咁連續失誤,一輸可以輸勁多分。睇下 天津 可唔可以反過來捉到 江蘇 呢個軟肋。當然兩隊邊隊贏都開心,不過更希望見到兩隊可以鬥智鬥力,不斷為對手製造困難,另一邊解決困難再為對手製造困難,咁樣嘅比賽先好睇嘛

2020 - 2021 中國女排超級聯賽 總決賽 第二回合

12.17 19:30 天津渤海銀行 3 : 1 江蘇中天鋼鐵 (23:25 25:19 25:13 25:18) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 4 : 8 | 14 : 16 | 23 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 1 | 16 : 7 | 25 : 19 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 12 | 25 : 13 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 14 | 25 : 18 | 3 : 1

首發
天津渤海銀行
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 1. 李盈瑩
大副 - 6. 王寧 | 小副 - 15. 王媛媛
接應 - 20. 王藝竹
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 10. 劉立雯

江蘇中天鋼鐵
大主 - 2. 張常寧 | 小主 - 9. 許若亞
大副 - 3. 周馨憶 | 小副 - 11. 王辰玥
接應 - 16. 龔翔宇
二傳 - 6. 刁琳宇
自由人 - 18. 倪非凡

天津渤海銀行
主攻 - 1. 李盈瑩 [CHN] , 5. 朱婷 [CHN] , 20. 王藝竹 [CHN]
副攻 - 6. 王寧 [CHN] , 15. 王媛媛 [CHN] , 19. 李雅楠 [CHN]
接應 - 4. 于鋆煒 [CHN] , 7. 楊藝 [CHN] , 11. 陳博雅 [CHN]
二傳 - 16. 姚迪 [CHN] , 18. 陳馨彤 [CHN]
自由人 - 10. 劉立雯 [CHN] , 13. 孟子旋 [CHN]

江蘇中天鋼鐵
主攻 - 1. 楊雯錦 [CHN] , 2. 張常寧 [CHN] , 7. 許璐瑤 [CHN] , 9. 許若亞 [CHN] , 12. 吳晗 [CHN]
副攻 - 3. 周馨憶 [CHN] , 5. 魏雨欣 [CHN] , 10. 姜倩雯 [CHN] , 11. 王辰玥 [CHN]
接應 - 16. 龔翔宇 [CHN]
二傳 - 6. 刁琳宇 [CHN] , 20. 勇樂 [CHN]
自由人 - 8. 臧倩倩 [CHN] , 18. 倪非凡 [CHN]

本季雙方過去三次交手 - 天津渤海銀行 1 - 2 江蘇中天鋼鐵
11.14 18:00 天津渤海銀行 2 : 3 江蘇中天鋼鐵
12.10 18:15 天津渤海銀行 3 : 2 江蘇中天鋼鐵
12.16 19:30 天津渤海銀行 1 : 3 江蘇中天鋼鐵

天津渤海銀行 1.30 : 3.40 江蘇中天鋼鐵
3:0 - 3.00 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 12.00 | 1:3 - 9.00 | 2:3 - 7.00

第一局 天津 隊嘅一傳仍然係一般,不過 江蘇 繼續係每一輪都發得幾好,如果 天津 無辦法解決,唯有被動地喺就自己發球輪發出黎。關鍵分 朱婷 使出跳發招數,真係好勇,不過最後都係一直微弱領先嘅 江蘇 贏下,但好遺憾地 刁琳宇 意外受傷,可能會影響到第二局或者之後嘅走向

天津 見 王藝竹 唔得,用 陳博雅 上場,可見 王寶泉 對 于鋆煒 同 楊藝 都唔滿意,不過用佢某程度上都係一種冒險,因為真係好少經驗,同埋見佢好多小技術都一般,不過都係正常的,並且反正前面用過嘅人唔得,都需要比下機會佢,支持 寶泉 呢次嘅冒險 !

第二局 江蘇 就只能用替補陣,勇樂 之前喺常規賽最後一場出場打,傳球真係太唔掂,但無辦法一定要用佢之下,一定要同替補陣容上,因為佢從來無同主力陣容夾過,就只能上替補陣容同佢一齊打。見到 刁琳宇 喊住同隊友講唔好意思真係登佢可惜,然後仲需要上場,但攔網已經跳唔起,不如再休息一下吧

江蘇連傷兩個...

江蘇連傷兩個...
CRS 發表於 2020-12-17 20:45
王辰玥好似同之前打恒大嗰場受同一個傷,希望好似嗰次一樣好快就無事上返場

江蘇 以而家呢個情況就有啲難,特別係主替之間平時無夾過,以我感覺佢地平時訓練都好少咁做,主夾主,替夾替,而實戰就肯定無見過,所以要突然間要主夾替,確實係有難度 ...
如果 勇樂 真係唔太掂,唔知最後會唔會用 小宇 去打二傳,因佢出道就係打二傳,只係唔知佢地平時有無夾過 ...

王辰玥好似同之前打恒大嗰場受同一個傷,希望好似嗰次一樣好快就無事上返場

江蘇 以而家呢個情況 ...
chanchan0909 發表於 2020-12-17 20:54

本來仲諗住有機會直落兩場贏,始終江蘇贏左第一局個氣勢應該好旺盛,佔住上風打波佢地應該keep到好狀態,仲要陳博雅呢點本身就唔強應該好快攔落場,點知刁琳宇又傷左,勇樂傳球唔到位又慢,防守都差一大截,連帶成隊一傳都差哂。

聽日個場刁琳宇應該都幾難上場,唯有旨意三個邊攻加倪非凡起碼接番好d一傳,餵d好球俾勇樂容易做到到位d。王辰玥應該係膝頭積水d fd,上得場嘅應該ok ge,佢攔網個三輪真係比周馨憶好頗多。另外都突然諗番上年北京對天津準決賽都係傷左蔡雅倩跟住嗰局就反輸……sosad

都可以試下小宇打二傳喎,橫掂佢呢兩場扣球成功率都好麻麻,等吳含同許璐瑤share呢個位,學恒大咁主力打邊攻,如果一傳頂到嘅都唔係冇機喎

2020 - 2021 歐洲男排冠軍聯賽 小組賽 D 組 第三輪

12.18 00:30 Kemerovo 0 : 3 Warszawa (22:25 22:25 16:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 22 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 10 : 16 | 16 : 25 | 0 : 3

首發
Kemerovo
大主 - 22. Markin | 小主 - 8. Pakshin
大副 - 7. Krsmanovic | 小副 - 12. Shcherbakov
接應 - 9. Zaytsev
二傳 - 4. Kobzar
自由人 - 1. Obmochaev

Warszawa
大主 - 2. Kwolek | 小主 - 21. Szalpuk
大副 - 8. Wrona | 小副 - 11. Nowakowski
接應 - 14. Superlak
二傳 - 7. Haro
自由人 - 18. Wojtaszek

Kemerovo
主攻 - 3. Karpukhov [RUS] , 6. Sivozhelez [RUS] , 8. Pakshin [RUS] , 22. Markin [RUS]
副攻 - 2. Demakov [RUS] , 7. Krsmanovic [SRB] , 12. Shcherbakov [RUS] , 15. Tavasiev [RUS] , 22. Alexander [RUS]
接應 - 9. Zaytsev [ITA] , 13. Glivenko [RUS]
二傳 - 4. Kobzar [RUS] , 11. Krechetov [RUS]
自由人 - 1. Obmochaev [RUS] , 5. Shishkin [RUS]

Warszawa
主攻 - 2. Kwolek [POL] , 13. Grobelny [BEL] , 21. Szalpuk [POL] , 23. Fornal [POL]
副攻 - 1. Kowalczyk [POL] , 8. Wrona [POL] , 11. Nowakowski [POL]
接應 - 9. Ziobrowski [POL] , 14. Superlak [POL]
二傳 - 7. Haro [ESP] , 85. Kozlowski [POL]
自由人 - 18. Wojtaszek [POL]

Kemerovo 1.28 : 3.50 Warszawa
3:0 - 3.00 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 4.75
0:3 - 13.00 | 1:3 - 9.00 | 2:3 - 7.50

本來仲諗住有機會直落兩場贏,始終江蘇贏左第一局個氣勢應該好旺盛,佔住上風打波佢地應該keep到好狀態, ...
skyhorse1111 發表於 2020-12-18 00:27
無錯,如果第一局個結局唔係咁樣,後面 江蘇 會繼續漸優,睇 天津 後三局嘅一傳都仍然無改善,正常情況應該超難贏 ...

你講起上屆 蔡雅倩 都真係幾似,不過 雷海林 第二回合意外地傳得唔錯,仲可以拖到去決勝局,算係奇跡,不過好明顯地平時訓練有做主夾替,如果唔係都唔會有咁嘅表現

至於 江蘇 就真係好難,王辰玥 估計無太大礙之外,二傳位置真係唔知點用好,一係繼續用勇樂,一係可能超大膽地用小宇打首發二傳,我諗真係完全無辦法之下,真係要咁樣用小宇。接應位反而可以唔使太過擔心,一黎替補邊攻勁過另一邊 天津 嘅替補邊攻,車輪戰完全無問題,二黎佢地都有經驗,吳晗 同 楊雯錦 都打過主力組,所以加埋 許璐瑤 三個一齊打一個位,應該唔係問題的 !

2020 - 2021 中國女排超級聯賽 總決賽 第三回合

12.18 19:30 天津渤海銀行 3 : 1 江蘇中天鋼鐵 (25:16 23:25 25:21 25:21) [勝場大比分 - 2 : 1]
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 23 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 21 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 14 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
天津渤海銀行
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 1. 李盈瑩
大副 - 6. 王寧 | 小副 - 15. 王媛媛
接應 - 11. 陳博雅
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 13. 孟子旋

江蘇中天鋼鐵
大主 - 2. 張常寧 | 小主 - 9. 許若亞
大副 - 3. 周馨憶 | 小副 - 11. 王辰玥
接應 - 12. 吳晗
二傳 - 16. 龔翔宇
自由人 - 18. 倪非凡

天津渤海銀行
主攻 - 1. 李盈瑩 [CHN] , 5. 朱婷 [CHN] , 20. 王藝竹 [CHN]
副攻 - 6. 王寧 [CHN] , 15. 王媛媛 [CHN] , 19. 李雅楠 [CHN]
接應 - 4. 于鋆煒 [CHN] , 7. 楊藝 [CHN] , 11. 陳博雅 [CHN]
二傳 - 16. 姚迪 [CHN] , 18. 陳馨彤 [CHN]
自由人 - 10. 劉立雯 [CHN] , 13. 孟子旋 [CHN]

江蘇中天鋼鐵
主攻 - 1. 楊雯錦 [CHN] , 2. 張常寧 [CHN] , 7. 許璐瑤 [CHN] , 9. 許若亞 [CHN] , 12. 吳晗 [CHN]
副攻 - 3. 周馨憶 [CHN] , 5. 魏雨欣 [CHN] , 10. 姜倩雯 [CHN] , 11. 王辰玥 [CHN]
接應 - 16. 龔翔宇 [CHN]
二傳 - 6. 刁琳宇 [CHN] , 20. 勇樂 [CHN]
自由人 - 8. 臧倩倩 [CHN] , 18. 倪非凡 [CHN]

本季雙方過去三次交手 - 天津渤海銀行 2 - 2 江蘇中天鋼鐵
11.14 18:00 天津渤海銀行 2 : 3 江蘇中天鋼鐵
12.10 18:15 天津渤海銀行 3 : 2 江蘇中天鋼鐵
12.16 19:30 天津渤海銀行 1 : 3 江蘇中天鋼鐵
12.17 19:30 天津渤海銀行 3 : 1 江蘇中天鋼鐵

天津渤海銀行 1.07 : 7.50 江蘇中天鋼鐵
3:0 - 1.72 | 3:1 - 3.20 | 3:2 - 7.00
0:3 - 29.00 | 1:3 - 21.00 | 2:3 - 15.00

睇下會唔會調寶寶打接應, 朱婷李盈瑩太高喇, 宜家2 3號位都冇哂好難打

睇下會唔會調寶寶打接應, 朱婷李盈瑩太高喇, 宜家2 3號位都冇哂好難打
skyhorse1111 發表於 2020-12-18 19:49
第一局無咩點集中睇,不過寶寶應該打主攻好啲,用佢對上 陳博雅 + 姚迪 應該好過對 朱婷 + 李盈瑩,我覺得 江蘇 接應偏保障較好,四+六號位主打,接應喺一傳到位跑跑戰術,好似咁樣會有效啲。更好嘅因為佢地發球唔錯嘅,大大減低朱盈一攻成功率,爭取到反擊可以打打快攻或者比吳晗打都可以

第一局無咩點集中睇,不過寶寶應該打主攻好啲,用佢對上 陳博雅 + 姚迪 應該好過對 朱婷 + 李盈瑩,我覺得  ...
chanchan0909 發表於 2020-12-18 20:00

yeah!!! go jiangsu!!!之前許若亞球少dd, so far佢好似都下到球, 睇下補唔補到二號位既不足啦,
接應跑多d三號位可以仲好少少

yeah!!! go jiangsu!!!之前許若亞球少dd, so far佢好似都下到球, 睇下補唔補到二號位既不足啦,
接應跑多d ...
skyhorse1111 發表於 2020-12-18 20:26
江蘇 真係放開曬黎打,龔二傳傳二四六號位思路同節奏都唔錯,就三號位差啲,不過都已經好勁,放手一搏打到咁拎到好高分,仲可以拎到一局,實在係唔錯。set 2 八分之後換上 許璐瑤,一上黎就跑兩個戰術,確實有機會打呢啲真係幾有用,二號位定點攻就無辦法,對上攔網咁強嘅朱婷,揚長避短,可以避開嘅最好唔傳呢個點會較好

江蘇 而家就當無左三號位,如當四號位係佢地進攻最主要嘅位置,咁有兩輪就好弱,一輪係第三輪,前排係 許若亞 + 周馨憶 + 許璐瑤,另一輪係第四輪 許若亞 + 周馨憶 + 龔翔宇,第三輪都好啲,前排仲有 許璐瑤 一個點,都還好,不過呢輪前面要先對住 朱婷 嘅攔網,同埋 朱婷 嘅發球都係會搵 許若亞。而 第四輪,輪到 王寧 發球佢肯定追住 許若亞 黎發,咁前排可能難有進攻點出現,呢一輪係今場 江蘇 隊最弱同可能係最難過到嘅一輪,希望稍後輪到呢輪可以都順利渡過 !

2020 - 2021 中國女排超級聯賽 總決賽 賽程賽果

12.16 19:30 第一場 天津渤海銀行 1 : 3 江蘇中天鋼鐵  (18:25 28:30 25:23 19:25)
12.17 19:30 第二場 天津渤海銀行 3 : 1 江蘇中天鋼鐵  (23:25 25:19 25:13 25:18)
12.18 19:30 第三場 天津渤海銀行 3 : 1 江蘇中天鋼鐵  (25:16 23:25 25:21 25:21)

2020 - 2021 中國女排超級聯賽 總決賽 最終場分
天津渤海銀行 2 - 1 江蘇中天鋼鐵

2020 - 2021 中國女排超級聯賽 季軍戰 賽程賽果
12.15 19:30 第一場 上海光明優倍 3 : 0 廣東恒大  (25:19 25:18 25:15)
12.16 16:00 第二場 上海光明優倍 3 : 0 廣東恒大  (25:23 25:22 26:24)

2020 - 2021 中國女排超級聯賽 季軍戰 最終場分
上海光明優倍 2 - 0 廣東恒大

嗯,總算圓滿結束,都恭喜 天津 衛冕成功,都有一段時間喺排超出現衛冕,今場整體一傳比前兩場要好,所以打得流暢左。江蘇 表現令人深刻,無論發生咩事都無放棄,好努力去爭取每一分,雖然見到佢地喺場上面心態好好,有講有笑,但喺場上面,特別係 張常寧 同 許若亞 呢兩位,到場上好努力打好每一分,基本上都係需要承包大量一傳同進攻任務,佢地嘅付出值得一讚,除左佢地兩位,龔翔宇 客串二傳 同埋 倪非凡 一定好穩定,高準繩度嘅嘅後排卡位防守,每一分都好努力,非常值得加許 ! 希望 刁琳宇 早日康復,決賽賽場可能無大家預料之中嘅精彩,但場外經歷嘅患難見真情,江蘇隊 嘅團結都完全令我感受到,友誼喺競技體育嘅可貴

頒獎禮居然有潘瑋柏到場表演,應該係第一次有咁樣嘅安排

嗯,總算圓滿結束,都恭喜 天津 衛冕成功,都有一段時間喺排超出現衛冕,今場整體一傳比前兩場要好,所以打 ...
chanchan0909 發表於 2020-12-18 21:31

叫努力左成個賽季,冇內外援齋靠原有陣容嘅提升,黎到決賽呢1.25場都成功壓住朱婷李盈瑩,防守卡位準到咁,防反攻又有質量,本身已經令人驚歎。
就差在嗰一踩,就扭轉成個形勢。刁琳宇堅持上場都夠催淚,而呢場仲要背水一戰,用超過5年冇打二傳嘅小宇主打二傳,呢點有缺失就由其他位置補救,依然可以叫形成均勢,仲拎到一局,完全係團隊精神,真係幾感動。我諗d球員喊哂好大原因係覺得今場比賽真係拚盡左200分努力,完全體現所謂嘅女排精神吧!

BTW今次都側面證明替補嘅重要性,戎万千百用左3年都只係做發球替補,其他替補都只能執死雞打一兩場無關痛癢嘅比賽,真係好難栽培球員,亦令替補好洩氣。與其話女排人工低,我覺得係睇唔到有咩前途先係關鍵,打到周身傷但都係企場邊,甚至連14人名單都唔入,想唔走都唔得啦。

2020 - 2021 巴西女排超級聯賽 常規賽 第十輪

12.19 08:30 Praia Clube 0 : 3 Minas (19:25 21:25 17:25)
第 1 局 - 2 : 8 | 10 : 16 | 19 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 10 : 16 | 17 : 25 | 0 : 3

首發
Praia Clube
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 11. Buijs
大副 - 3. Martinez | 小副 - 15. Carol
接應 - 2. Martínez
二傳 - 4. Claudia
自由人 - 17. Suelen

Minas
大主 - 5. Priscila | 小主 - 11. Easy
大副 - 1. Lara | 小副 - 6. Thaisa
接應 - 20. Cuttino
二傳 - 3. Macris
自由人 - 19. Leia

Praia Clube
主攻 - 7. Mariana [BRA] , 10. Michelle [BRA] , 11. Buijs [NED] , 16. Fe Garay [BRA]
副攻 - 1. Walewska [BRA] , 3. Martinez [DOM] , 9. Angelica [BRA] , 15. Carol [BRA]
接應 - 2. Martínez [DOM] , 6. Monique [BRA]
二傳 - 4. Claudia [BRA] , 18. Lyara [BRA]
自由人 - 12. Lais [BRA] , 17. Suelen [BRA]

Minas
主攻 - 5. Priscila [BRA] , 11. Easy [USA] , 14. Vicente [BRA] , 17. Clemente [BRA]
副攻 - 1. Lara [BRA] , 2. Caroline [BRA] , 6. Thaisa [BRA] , 8. Julia [BRA]
接應 - 12. Mosque [BRA] , 20. Cuttino [USA]
二傳 - 3. Macris [BRA] , 10. Priscila [BRA]
自由人 - 7. Luanna [BRA] , 19. Leia [BRA]

Praia Clube 1.61 : 2.20 Minas
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.50

叫努力左成個賽季,冇內外援齋靠原有陣容嘅提升,黎到決賽呢1.25場都成功壓住朱婷李盈瑩,防守卡位準到咁 ...
skyhorse1111 發表於 2020-12-18 23:37
江蘇有進步,喺到位基礎上有提速。不過有一個問題係原有節奏無左就咩都無曬,就連主動去衝擊對手弱點嘅能力都無,呢個睇下有無實質改善。本來預計江蘇 : 都係咁啦,雖賽前估中四強,而且基本上其他球隊排位都無預計錯,就係江蘇估得比我預期中低,更證明到我今次對佢地嘅表現係意料之外。雖最後無拎到冠軍,但實力同團結嘅提升,都幫到黎緊全運會同埋下屆聯賽建立信心。唔知全運會會唔會喺國家排球聯賽前搞,如果可以相信有能力得到衛冕冠軍。同時另一樣野,包括天津江蘇國手主攻喺六號位去一號位防直線進攻嘅防守都做得出色,無球意識有進步 !

係嘅,替補真係好重要,更證明到 Jenny 對組成陣容嘅重視。確實需要比機會,以及需要主替之間嘅實戰磨合 ! 如令到替補無上場機會而變得無心機,對整支球隊係難以上台階,絕對係不利嘅一件事。今屆賽程雖密集,但都逼到固執嘅蔡斌會用替補,雖只係得兩場會用。但再加埋今次件事,希望佢嘅執教思路有改變。以佢一位多年從事排球事業嘅人,說實話仍然難以認可佢嘅能力,傳統媒體唔好再叫佢小諸葛啦,佢唔配 !

講起賽程,同舊年唔可以同全部球隊對戰相比,今次顯然公平得多,值得一讚 ! 改善嘅地方當然希望多一日兩日休息,另喺賽程方面,唔係好鍾意 八進六、六進四,仲有第五六、七八名排名賽,呢啲比賽都逼住要晉級而上主力,但主要問題係嗰期比賽設計得太密集。而排名賽就更加無太大意義,因此我認為打多一個單循環會更好,即是雙循環,每隊都至少參加到 24 場,然後前八名打三場兩勝淘汰賽,淘汰球隊最終排名跟常規賽成績。覺得排超一直比好少球隊參加淘汰賽,而呢個形式更加可以令球隊喺無關痛癢嘅比賽中上場,仍然盼望排超可以做得更好 !

江蘇有進步,喺到位基礎上有提速。不過有一個問題係原有節奏無左就咩都無曬,就連主動去衝擊對手弱點嘅能力 ...
chanchan0909 發表於 2020-12-19 12:58

真係好頂唔順d“教練“以磨合陣容做藉口堅持上全主力,要磨合嘅,之前全錦賽已經磨合哂,或者用三四場都夠哂啦。話就話個聯賽制度迫使球隊要上主力,但其實都有好多空間可以上替補,首階段同排名賽都有唔少。喺呢方面,江蘇同遼寧真係做得好差。你話佢地肯用替補,其實好大原因係因為有需要 (主力有傷或者不在狀態)或者場比賽係無關痛癢 (例如6進4天津對江蘇變左全替補嘅低水平比賽),如果賽制差少少,我深信全主力打20場絕對有可能。

首先,首階段13隊有頗明顯強中弱之分,強隊對弱隊基本上毫無懸念,上替補鍛鍊就最適合不過,更好嘅就係以老帶新,好似天津上海山東咁安排主力輪休,既可以練替補,又可以keep住主力狀態,而呢方面唔單止係講強隊,弱隊都得,好似福建咁,明知打唔過但都場場用7主力,chur盡佢地又練唔到替補,都一樣係唔好,另外,5至8名嘅排名賽其實差別都唔大,呢2/3場都好啱練主力,不過最後都好似得浙江係咁做。

今次賽程咁緊湊,我懷疑同成本有關,始終係bubble比賽,包起成個sports complex同酒店舉行,拖得越耐成本就越高。當然,我都覺得賽程有改善空間,尤其係休息日嘅安排。但以時間黎講,8進6同6進4打單循環都算合理。

始終奧運先係最重要,每項運動都好重視集訓成果,甚至仲有奧運資格賽或內部選拔賽要搞,所以全運會係奧運後搞應該正路d。

2020 - 2021 巴西男排超級聯賽 常規賽 第十一輪

12.20 08:30 Sada 3 : 1 Funvic (22:25 25:20 28:26 25:22)
第 1 局 - 6 : 8 | 15 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 20 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 14 | 28 : 26 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 15 : 16 | 25 : 22 | 3 : 1

首發
Sada
大主 - 7. Conte | 小主 - 19. Lopez
大副 - 4. Otavio | 小副 - 12. Isac
接應 - 1. Alan
二傳 - 14. Fernando
自由人 - 3. Lukinh

Funvic
大主 - 5. Maurício | 小主 - 10. Ferreira
大副 - 16. Lucas | 小副 - 13. Souza
接應 - 18. Felipe
二傳 - 1. Bruno
自由人 - 17. Thales

Sada
主攻 - 7. Conte [ARG] , 11. Rodrigo [BRA] , 18. Filipe [BRA] , 19. Lopez [CUB]
副攻 - 4. Otavio [BRA] , 10. Cledenilson [BRA] , 12. Isac [BRA]
接應 - 1. Alan [BRA] , 8. Welinton [BRA]
二傳 - 14. Fernando [BRA] , 17. Rhendrick [BRA]
自由人 - 3. Lukinha [BRA] , 16. Bauer [BRA]

Funvic
主攻 - 5. Maurício [BRA] , 10. Ferreira [BRA] , 11. Franck [BRA] , 14. Douglas [BRA]
副攻 - 4. Biella [BRA] , 13. Souza [BRA] , 15. Riad [BRA] , 16. Lucas [BRA]
接應 - 8. Gabriel [MAR] , 18. Felipe [BRA]
二傳 - 1. Bruno [BRA] , 2. Fabiano [BRA] , 7. Raphael [BRA]
自由人 - 17. Thales [BRA]

Sada 1.80 : 1.90 Funvic
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.00 | 2:3 - 5.00

真係好頂唔順d“教練“以磨合陣容做藉口堅持上全主力,要磨合嘅,之前全錦賽已經磨合哂,或者用三四場都 ...
skyhorse1111 發表於 2020-12-19 20:36
其實係,比賽唔淨止係得呢個,其他比賽都可以鍛鍊 ! 所以比賽數量係好足夠,關鍵係睇佢地平時比賽點樣用,呢個無得賴 !

應該真係 budget 有限,所以今次設計到咁樣都算係咁 ! 但如果正常我都會好希望好似其他地方嘅聯賽一樣,做到公平合理之餘仲鍛練到陣容,而季後賽可以令到運動員同團隊有足夠嘅體能同有足夠時間熟知對手,達致最佳狀態以及觀賞性嘅結合

見國家隊賽程都排得好密,奧運完左之後就係亞錦賽,亞錦賽除左有世界排名積分之外,都會係世錦賽資格賽,所以一定需要參加,咁搞法至少九月尾十月左右打全運,大冠軍盃可能唔再搞都叫少左個任務,然後就新一屆聯賽,不過因為咩都未公布所以只係估估下,暫時只知喺 9 月中揭幕,咁大概率都會喺嗰期搞

江蘇有進步,喺到位基礎上有提速。不過有一個問題係原有節奏無左就咩都無曬,就連主動去衝擊對手弱點嘅能力 ...
chanchan0909 發表於 2020-12-19 12:58

江蘇今年明顯攔防同進攻速度都有提升 以往係弱點既副攻今年攻攔都有表現而且成隊打得好流暢 兩邊拉開 4號位短球 梯次 2 3號位快攻 後2後3 都配合得好快
二傳同自由人進步好大 有衝擊奧運名單既實力

反觀天津其實係靠兩個國家隊主攻既個人實力去打 接應自由人小副都係漏洞
二傳姚迪既穩定性同節奏都唔太好 好多時傳出黎既平拉開同後攻 朱婷要處理過去
如果江蘇二傳無傷到 天津真係未必嬴到

另外想問下 版主有無關注日本聯賽?

其實係,比賽唔淨止係得呢個,其他比賽都可以鍛鍊 ! 所以比賽數量係好足夠,關鍵係睇佢地平時比賽點樣用, ...
chanchan0909 發表於 2020-12-20 09:11

可能所謂嘅其他比賽,通常都係全替補出賽,鍛鍊價值有限。經過今次經歷,再配合埋“行之有限“嘅大國家隊方向,呢種密集式賽制好似都ok,起碼都未出現好嚴重嘅受傷同疲態,仲迫到多d球隊用下替補。未來轉番做主客場制度,其實一週雙/三賽都可能可行,咁就唔洗縮短賽程黎配合集訓。
另外,培養球員方面,其實山東上海外借球員嘅思路好正確,將唔用嘅球員借哂出去,盡量俾多d球員上到聯賽嘅大舞台,發掘到嘅就拎番黎用,唔掂嘅就繼續外借,等球員自己選擇堅持定隱退。江蘇同天津絕對有potential咁做,好似天津兩年前同河北一換三嘅董銘宵,仲有江蘇青年女排咁多國青輸送,另外每支球隊點都有位置有多餘嘅人,與其留喺地方青年隊訓練,擺上聯賽實戰鍛鍊仲實際。

江蘇今年明顯攔防同進攻速度都有提升 以往係弱點既副攻今年攻攔都有表現而且成隊打得好流暢 兩邊拉開 4號 ...
tylerx 發表於 2020-12-20 11:12
整體進步明顯,不過覺得副攻嘅攻仍較一般,但少有地明知一般都照敢做配合,可能佢地深知呢點無突破靠邊攻進攻都係無太大活路
而刁雖然表現還好,但只係喺江蘇之中嘅配合節奏,個人實力唔算太明顯,覺得可能入圍國家隊但就未覺得好突出可以入奧運做到替補二傳
自由人今屆最出色係倪非凡相信無太大爭議,對每個進攻手嘅進攻線路嘅防守取位準確度好高,一傳偶有波動,而我覺得佢現時實力已超出左佢嘅球齡,有機會跑出甚至最後入圍奧運嘅可能

天津方面之前提過就無補充 LU
你講男排定女排 ? 日本聯賽我會較留意男排多啲,同埋諗住喺後半段先開始睇 因為唔同地方都有比賽實在係睇唔曬

可能所謂嘅其他比賽,通常都係全替補出賽,鍛鍊價值有限。經過今次經歷,再配合埋“行之有限“嘅大國家隊 ...
skyhorse1111 發表於 2020-12-20 16:14
好在第二階段八進六六進四好多場都三比零,如果呢段時間場場都五局,可能就無太多體力應付準決賽同決賽

嗯,無錯,其實我覺得有啲球隊實在太多人,喺佢地裡面拆多隊出黎都得,青年軍其實排超肯搞青年聯賽 [土超有青年組聯賽] 絕對唔係問題,或者喺甲組聯賽裡面有一支青年軍球隊,比如 意甲 有支球隊叫 Club Italia [不過今屆無左],巴超 有支球隊叫 Brasilia Volei,比佢地參加最高組別嘅球隊,由唔同地方嘅人組成,總之係青年同有潛質就可以,其實排超都可以搞一個,雖然省級之間分黨分派未必借得到,細節上會有好多掣肘,但為左令更多球員可以參與,值得搞 !

整體進步明顯,不過覺得副攻嘅攻仍較一般,但少有地明知一般都照敢做配合,可能佢地深知呢點無突破靠邊攻進 ...
chanchan0909 發表於 2020-12-20 16:23

同埋刁琳宇整體個穩定性仲要再加強,打順風定逆風球可以差好遠,後者嘅話一樣出現同副攻夾唔上或者傳球唔到位嘅情況。反觀梅笑寒經過一年嘅集訓,感覺更沉穩同成熟左,仲好有意識去用假動作去幫攻手引開攔網,亦都解釋到點解佢同蔡雅倩上場時間嘅分野越黎越大,只係可惜邊攻實力好有限山東先進唔到多一步。

江蘇副攻實際上未算突出,王辰玥快攻都係搶時間打落點,攔網都係睇狀態同感覺,當然定點攔網算係唔錯;周馨憶跑背飛係幾流暢,但同胡銘媛一樣攔網超級唔掂。不過咁嘅水平,加埋姜倩雯之後練番好d快攻嘅話,呢條線都應該夠用。

倪非凡確實好眼前一亮,甚至已經超越埋林莉。諗番郎平接手女排嘅時候,最擔心就係自由人位置,直到依家,睇到好多隊嘅自由人(包埋王思敏)水平都幾唔錯,未來幾年應該都唔洗擔心呢個位。

2020 - 2021 土耳其女排超級聯賽 常規賽 第二十四輪

12.20 17:00 Fenerbahce 3 : 0 THY (25:21 25:12 25:17)
第 1 局 - 6 : 8 | 16 : 13 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 2 | 16 : 9 | 25 : 12 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 12 | 25 : 17 | 3 : 0

首發
Fenerbahce
大主 - 12. Mihajlovic | 小主 - 10. Busa
大副 - 14. Eda | 小副 - 8. Babat
接應 - 9. Vargas
二傳 - 17. Naz
自由人 - 1. Melis

THY
大主 - 19. Kingdon | 小主 - 5. Ercan
大副 - 13. Sahin | 小副 - 8. Kalac
接應 - 18. Karakurt
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 3. Yildirim

Fenerbahce
主攻 - 7. Cetin [TUR] , 10. Busa [SRB] , 12. Mihajlovic [SRB] , 16. Kurt [TUR]
副攻 - 5. Baskir [TUR] , 8. Babat [TUR] , 11. Toksoy [TUR] , 14. Eda [TUR]
接應 - 9. Vargas [CUB] , 19. Kestirengoz [TUR]
二傳 - 6. Sengun [TUR] , 17. Naz [TUR] , 18. Kocakara [TUR]
自由人 - 1. Melis [TUR] , 2. Aylin [TUR] , 3. Guctekin [TUR]

THY
主攻 - 5. Ercan [TUR] , 7. Germen [TUR] , 11. Santana [PUR] , 19. Kingdon [USA]
副攻 - 8. Kalac [TUR] , 9. Kilicli [TUR] , 13. Sahin [TUR] , 16. Yurtdagulen [TUR]
接應 - 6. Polen [TUR] , 18. Karakurt [TUR]
二傳 - 1. Carlini [USA] , 15. Ozlem [TUR] , 17. Nursevil [TUR]
自由人 - 2. Dalbeler [TUR] , 3. Yildirim [TUR]

Fenerbahce 1.14 : 5.00 THY
3:0 - 2.25 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 19.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 10.00

好在第二階段八進六六進四好多場都三比零,如果呢段時間場場都五局,可能就無太多體力應付準決賽同決賽

嗯 ...
chanchan0909 發表於 2020-12-20 16:43

兩種可能性應該都好微,因為省隊嘅光環同體制實在係好大,同埋其他國內運動都冇做過?寄望全運會上海山東拎到好成績,俾大家知道培養替補梯隊嘅重要性。

另外,宜家嘅國家隊嘅1/1.5線球員喺歐洲應該會好搶手 (除左小宇,不過都可以當主攻用嘅),希望地方隊俾佢地出去闖下,抓住29+1嘅尾巴再進一步提升啦!

梯隊方面,其實好詑異有相當嘅球隊呢一兩年先開始尋球接班人選,但如果以全運會做目標,根本就係趕唔切。如果佢地識諗,早d栽培有潛質新生代,成件事相信又會再有改善!

同埋刁琳宇整體個穩定性仲要再加強,打順風定逆風球可以差好遠,後者嘅話一樣出現同副攻夾唔上或者傳球唔 ...
skyhorse1111 發表於 2020-12-20 16:48
全部同意 ! 梅笑寒洞悉能力強左,咩時候要平均分配,咩時候可以多傳一個位置,甚至可以由自己處理嘅波,佢都做得唔錯,見到進步 !

倪非凡了解到佢偶像係 Castillo,其實佢嘅優點真係同偶像好似,加上佢本身有天份,相信佢係可以變得更強 !
兩種可能性應該都好微,因為省隊嘅光環同體制實在係好大,同埋其他國內運動都冇做過?寄望全運會上海山東 ...
skyhorse1111 發表於 2020-12-20 17:59
其他國內運動都較為職業化了,有自家嘅青年梯隊。不過呢啲連 Jenny 都未必搞得掂嘅野 但呢樣野如果職業化,所有野都會好有系統,希望呢一日會出現啦 !

2020 - 2021 波蘭男排超級聯賽 常規賽 第十八輪

12.20 21:45 Warszawa 2 : 3 Jastrzebski (21:25 17:25 25:17 25:20 9:15)
第 1 局 - 7 : 8 | 15 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 12 : 16 | 17 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 25 : 17 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 16 : 13 | 25 : 20 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 6 : 10 | 9 : 15 | 2 : 3

首發
Warszawa
大主 - 2. Kwolek | 小主 - 21. Szalpuk
大副 - 8. Wrona | 小副 - 11. Nowakowski

Jastrzebski
大主 - 4. Louati | 小主 - 26. Szymura
大副 - 15. Szalacha | 小副 - 13. Gladyr
接應 - 11. Hachdadi
二傳 - 10. Kampa
自由人 - 3. Popiwczak

Warszawa
主攻 - 2. Kwolek [POL] , 13. Grobelny [BEL] , 21. Szalpuk [POL] , 23. Fornal [POL]
副攻 - 1. Kowalczyk [POL] , 8. Wrona [POL] , 11. Nowakowski [POL]
接應 - 9. Ziobrowski [POL] , 14. Superlak [POL]
二傳 - 7. Haro [ESP] , 85. Kozlowski [POL]

Jastrzebski
主攻 - 4. Louati [FRA] , 8. Gierzot [POL] , 12. Wawrzynczyk [POL] , 21. Fornal [POL] , 26. Szymura [POL]
副攻 - 9. Wisniewski [POL] , 13. Gladyr [UKR] , 15. Szalacha [POL] , 20. Cichosz-Dzyga [POL]
接應 - 5. Bucki [POL] , 11. Hachdadi [MAR]
二傳 - 10. Kampa [GER] , 14. Tervaportti [FIN]
自由人 - 3. Popiwczak [POL] , 24. Biniek [POL]

Warszawa 2.25 : 1.57 Jastrzebski
3:0 - 7.50 | 3:1 - 6.00 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.50 | 1:3 - 4.00 | 2:3 - 4.50

2020 俄羅斯女排盃 決賽

12.20 23:00 Kazan 3 : 1 Moscow (22:25 25:21 25:15 25:22)
第 1 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 21 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 10 | 25 : 15 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 25 : 22 | 3 : 1

首發
Kazan
大主 - 12. Bricio | 小主 - 15. Fedorovtseva
大副 - 22. Konovalova | 小副 - 6. Zaryazhko
接應 - 10. Fabris
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 2. Malova

Moscow
大主 - 18. Natalia | 小主 - 6. Shcherban
大副 - 9. Enina | 小副 - 13. Fetisova
接應 - 8. Goncharova
二傳 - 7. Romanova
自由人 - 10. Bibina

Kazan
主攻 - 3. Biryukova [RUS] , 12. Bricio [MEX] , 17. Kadochkina [RUS]
副攻 - 4. Maryukhnich [RUS] , 6. Zaryazhko [RUS] , 17. Konovalova [RUS] , 22. Konovalova [RUS]
接應 - 7. Kotikova [RUS] , 10. Fabris [CRO] , 15. Fedorovtseva [RUS] , 19. Akimova [RUS]
二傳 -  9. Popova [RUS] , 13. Startseva [RUS]
自由人 - 1. Rakhmatullina [RUS] , 2. Malova [RUS]

Moscow
主攻 - 1. Kuznetsova [RUS] , 6. Shcherban [RUS] , 15. Krotkova [RUS] , 18. Natalia [BRA]
副攻 - 3. Efimova [RUS] , 5. Orlova [RUS] , 9. Enina [RUS] , 13. Fetisova [RUS]
接應 - 8. Goncharova [RUS] , 11. Klimets [BLR]
二傳 - 7. Romanova [RUS] , 12. Sheshenina [RUS]
自由人 - 2. Talysheva [RUS] , 10. Bibina [RUS]

Kazan 1.83 : 1.83 Moscow
3:0 - 6.00 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 5.00
0:3 - 6.00 | 1:3 - 4.75 | 2:3 - 5.00

2020 - 2021 排球賽季 第 18 周 [12.14-12.20]

1. 中國女排超級聯賽總決賽 , 天津渤海銀行 以最終場數 2 比 1 江蘇中天鋼鐵 , 成功衛冕並第十三度獲得該賽事冠軍
三場比分為 : 第一場 - 天津渤海銀行 1 比 3 江蘇中天鋼鐵 ; 第二場 - 天津渤海銀行 3 比 1 江蘇中天鋼鐵 ; 第三場 - 天津渤海銀行 3 比 1 江蘇中天鋼鐵

2. 歐洲男排冠軍聯賽小組賽 D 組 , 第一輪 , Kemerovo 1 比 3 Modena ; 第二輪 , Warszawa 0 比 3 Modena ; 第三輪 , Warszawa 3 比 0 Kemerovo
B 組三輪過後排名 - Modena [ITA] - 1 , Warszawa [POL] - 2 , Kemerovo [RUS] - 3 , Roeselare [BEL] - 4

3. 俄羅斯女排盃決賽 , Kazan 3 比 1 Moscow , Kazan 成功衛冕並第五度獲得該賽事冠軍

4. 意大利男排甲組聯賽常規賽第十四輪 , Trentino 3 比 0 Lube
截至第十五輪 , 四大球隊目前排名 - Perugia - 1 , Lube - 2 , Trentino - 5 , Modena - 7

5. 巴西男排超級聯賽常規賽第十一輪 , Sada 3 比 1 Funvic
截至第十一輪 , 兩大球隊目前排名 - Sada - 1 , Funvic - 2

6. 巴西女排超級聯賽常規賽 , 第七輪 , Sesi Bauru 1 比 3 Minas ; 第八輪 , Praia Clube 2 比 3 Osasco ; 第十輪 , Praia Clube 0 比 3 Minas
截至第十輪 , 五大球隊目前排名 - Osasco - 1 , Minas - 2 , Praia Clube - 3 , Sesi Bauru - 4 , SESC-FLAMENGO - 6

7. 波蘭男排超級聯賽常規賽第十八輪 , Warszawa 2 比 3 Jastrzebski
截至第十八輪 , 四大球隊目前排名 - Kedzierzyn-Kozle - 1 , Jastrzebski - 3 , Warszawa - 5 , Belchatow - 10

8. 土耳其女排超級聯賽常規賽第二十四輪 , Fenerbahce 3 比 0 THY
截至第二十四輪 , 五大球隊目前排名 - VakifBank - 1 , Fenerbahce - 2 , THY - 3 , Galatasaray - 5 , Eczacibasi - 6

聯賽預告
- 巴西女排超級聯賽常規賽第十一輪 , SESC-FLAMENGO VS Praia Clube , 12.23 06:00
- 波蘭男排超級聯賽常規賽第十九輪 , Jastrzebski VS Belchatow , 12.24 00:30
- 意大利男排甲組聯賽常規賽第十輪 , Perugia VS Lube , 12.24 01:00
- 俄羅斯男排盃決賽 , Moscow VS Petersburg , 12.27 00:00
- 意大利男排甲組聯賽常規賽第十六輪 , Modena VS Trentino , 12.28 02:15

聯賽賽程過半,有啲球隊實力強差人意,因此本來諗住關注嘅球隊可能去到季後賽至關注 , 暫時主要留意

男排
意甲 - Perugia , Lube , Trentino , Modena [不變]
俄超 - Novosibirsk , Kazan , Kemerovo [不變]
波超 - Kedzierzyn-Kozle , Jastrzebski , Warszawa , Belchatow [Belchatow 強差人意,但仍係有實力球隊,希望下半個賽季成績上返去]
巴超 - Sada , Funvic [不變]

女排
意甲 - Conegliano , Novara , Scandicci [放棄 Busto Arsizio]
土超 - VakifBank , Fenerbahce , Eczacibasi [放棄 THY , 季後賽才重新關注]
巴超 - Osasco , Minas , Praia Clube , Sesi Bauru , SESC-FLAMENGO [不變 , 目前五隊都有機會爭冠]
俄超 - Kazan , Moscow , Kaliningrad [放棄 Uralochka,退出歐冠,另加上核心 Ilchenko 要去做手術,球隊難爭取好排名]

Waa ! 快到,咁快有新聞話 Robinson 續約恒大
https://webvolei.com.br/2020/12/ ... etornando-ao-fener/

另今季 Robinson 仲會去 Fenerbahce
其他隊員有傳 RABA 會去 SESC-FLAMENGO
Lippmann 會去 Kaliningrad
Larson 之前佢自己講左會打美國聯賽,Dixon 可能都會參加呢個比賽

2020 - 2021 巴西女排超級聯賽 常規賽 第十一輪

12.23 06:00 SESC-FLAMENGO 3 : 1 Praia Clube (25:21 19:25 25:21 26:24)
第 1 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 10 : 16 | 19 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 7 : 8 | 16 : 14 | 25 : 21 | 2 : 1
第 4 局 - 6 : 8 | 15 : 16 | 26 : 24 | 3 : 1

首發
SESC-FLAMENGO
大主 - 16. Cristina | 小主 - 13. Amanda
大副 - 6. Jucyele | 小副 - 10. Valquíria
接應 - 11. Lorenne
二傳 - 14. Fabiola
自由人 - 20. Camila

Praia Clube
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 7. Mariana
大副 - 3. Martinez | 小副 - 15. Carol
接應 - 2. Martinez

主攻 - 8. Ariele [BRA] , 10. Gabi [BRA] , 13. Amanda [BRA] , 16. Cristina [BRA] , 17. Drussyla [BRA]
副攻 - 1. Milka [BRA] , 6. Jucyele [BRA] , 7. Roberta [BRA] , 10. Valquíria [BRA] , 15. Livia [BRA]
接應 - 9. Sabrina [BRA] , 11. Lorenne [BRA]
二傳 - 3. Juma [BRA] , 14. Fabiola [BRA]
自由人 - 2. Natinha [BRA] , 20. Camila [BRA]

Praia Clube
主攻 - 7. Mariana [BRA] , 10. Michelle [BRA] , 11. Buijs [NED] , 16. Fe Garay [BRA]
副攻 - 1. Walewska [BRA] , 3. Martinez [DOM] , 9. Angelica [BRA] , 15. Carol [BRA]
接應 - 2. Martinez [DOM] , 6. Monique [BRA]
二傳 - 4. Claudia [BRA] , 18. Lyara [BRA]
自由人 - 12. Lais [BRA] , 17. Suelen [BRA]

SESC-FLAMENGO 3.75 : 1.25 Praia Clube
3:0 - 13.00 | 3:1 - 9.50 | 3:2 - 8.00
0:3 - 2.87 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 5.00

2020 - 2021 波蘭男排超級聯賽 常規賽 第十九輪

12.24 00:30 Jastrzebski 3 : 2 Belchatow (22:25 25:21 25:22 21:25 15:8)
第 1 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 25 : 21 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 25 : 22 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 16 : 12 | 21 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 4 : 5 | 10 : 6 | 15 : 8 | 3 : 2

首發
Jastrzebski
大主 - 4. Louati | 小主 - 21. Fornal
大副 - 15. Szalacha | 小副 - 13. Gladyr
接應 - 11. Hachdadi
二傳 - 10. Kampa
自由人 - 3. Popiwczak

Belchatow
大主 - 3. Sander | 小主 - 11. Ebadipour
大副 - 6. Klos | 小副 - 20. Bieniek
接應 - 12. Petkovic
二傳 - 15. Lomacz
自由人 - 16. Piechocki

Jastrzebski
主攻 - 1. Jarosinski [POL] , 4. Louati [FRA] , 8. Gierzot [POL] , 12. Wawrzynczyk [POL] , 21. Fornal [POL] , 26. Szymura [POL]
副攻 - 7. Polynski [POL] , 9. Wisniewski [POL] , 13. Gladyr [UKR] , 15. Szalacha [POL] , 20. Cichosz-Dzyga [POL]
接應 - 2. Komorowdki [POL] , 5. Bucki [POL] , 11. Hachdadi [MAR]
二傳 - 10. Kampa [GER] , 14. Tervaportti [FIN] , Kundera [POL]
自由人 - 3. Popiwczak [POL] , 18. Graniecany [POL] , 24. Biniek [POL]

Belchatow
主攻 - 3. Sander [USA] , 8. Katic [SRB] , 11. Ebadipour [IRI] , 55. Sawicki [POL]
副攻 - 6. Klos [POL] , 7. Adamczyk [POL] , 20. Bieniek [POL] , 99. Huber [POL]
接應 - 1. Filipiak [POL] , 12. Petkovic [SRB]
二傳 - 15. Lomacz [POL] , 26. Mltic [SRB]
自由人 - 16. Piechocki [POL] , 18. Milczarek [POL]

Jastrzebski 1.57 : 2.25 Belchatow
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

2020 - 2021 意大利男排超級聯賽 常規賽 第十輪

12.24 01:00 Perugia 2 : 3 Lube (25:22 28:30 18:25 25:18 12:15)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 14 | 28 : 30 | 1 : 1
第 3 局 - 2 : 8 | 9 : 16 | 18 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 25 : 18 | 2 : 2
第 5 局 - 4 : 5 | 8 : 10 | 12 : 15 | 2 : 3

首發
Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 13. Simon | 小副 - 17. Anzani
接應 - 11. Rychlicki
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 7. Balaso

Perugia
大主 - 17. Plotnytskyi | 小主 - 9. Leon
大副 - 11. Sole | 小副 - 2. Ricci
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 4. Travica
自由人 - 13. Colaci

Lube
主攻 - 2. Kovar [ITA] , 5. Juantorena [ITA] , 9. Leal [BRA] , 23. Yant [CUB]
副攻 - 10. Larizza [ITA] , 12. Diamantini [ITA] , 13. Simon [CUB] , 17. Anzani [ITA]
接應 - 11. Rychlicki [LUX] , 22. Hadrava [CZE]
二傳 - 15. De Cecco [ARG] , 18. Falaschi [ITA]
自由人 - 4. Marchisio [ITA] , 7. Balaso [ITA]

Perugia
主攻 - 5. Ter Horst [NED] , 7. Sossenheimer [GER] , 9. Leon [POL] , 17. Plotnytskyi [UKR]
副攻 - 2. Ricci [ITA] , 8. Biglin [ITA] , 11. Sole [ARG] , 12. Russo [ITA]
接應 - 3. Vernon-Evans [CAN] , 14. Atanasijevic [SRB]
二傳 - 4. Travica [ITA] , 10. Zimmermann [GER]
自由人 - 1. Piccinelli [ITA] , 13. Colaci [ITA]

Perugia 1.72 : 2.00 Lube
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.00 | 2:3 - 5.00

2020 - 2021 俄羅斯男排盃 決賽

12.27 00:00 Moscow 3 : 0 Petersburg (25:20 25:21 25:19)
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 14 | 25 : 19 | 3 : 0

首發
Moscow
大主 - 18. Semyshev | 小主 - 1. Podlesnykh
大副 - 2. Vlasov | 小副 - 24. Likhosherstov
接應 - 19. Sokolov
二傳 - 11. Pankov
自由人 - 7. Baranov

Petersburg
大主 - 18. Kliuka | 小主 - 10. Ursov
大副 - 9. Iakovlev | 小副 - 11. Filippov
接應 - 17. Poletaev
二傳 - 6. Brizard
自由人 - 1. Melkozerov

Moscow
主攻 - 1. Podlesnykh [RUS] , 9. Berezhko [RUS] , 15. Dmitriev [RUS] , 18. Semyshev [RUS]
副攻 - 2. Vlasov [RUS] , 13. Belogortsev [RUS] , 24. Likhosherstov [RUS]
接應 - 5. Shkulyavichus [RUS] , 19. Sokolov [BUL]
二傳 - 10. Sventitskis [RUS] , 11. Pankov [RUS]
自由人 - 7. Baranov [RUS] , 14. Kabeshov [RUS] , 23. Kerminen [FIN]

Petersburg
主攻 - 7. Kurbanov [RUS] , 10. Ursov [RUS] , 18. Kliuka [RUS]
副攻 - 9. Iakovlev [RUS] , 11. Filippov [RUS] , 13. Kosmin [RUS] , 19. Pashitskii [RUS]
接應 - 2. Dyachkov [RUS] , 14. Podrebinkin [RUS] , 17. Poletaev [RUS]
二傳 - 3. Kovalev [RUS] , 6. Brizard [FRA]
自由人 - 1. Melkozerov [RUS] , 12. Andreev [RUS]

Moscow 2.00 : 1.72 Petersburg
3:0 - 6.50 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 5.00 | 1:3 - 4.50 | 2:3 - 4.75

2020 - 2021 意大利男排超級聯賽 常規賽 第十六輪

12.28 02:15 Modena 1 : 3 Trentino (18:25 27:29 25:23 22:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 27 : 29 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 23 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 22 : 25 | 1 : 3

首發
Modena
大主 - 19. Lavia | 小主 - 4. Petric
大副 - 7. Stankovic | 小副 - 18. Mazzone
接應 - 14. Vettori
二傳 - 11. Christenson
自由人 - 10. Grebennikov

Trentino
大主 - 8. Lucarelli | 小主 - 5. Michieletto
大副 - 18. Podrascanin | 小副 - 20. Lisinac
接應 - 14. Abdel-Aziz
二傳 - 9. Giannelli
自由人 - 7. Rossini

Modena
主攻 - 1. Rinaldi [ITA] , 2. Mazorra [CUB] , 4. Petric [SRB] , 13. Karlitzek [GER] , 19. Lavia [ITA]
副攻 - 6. Sanguinetti [ITA] , 7. Stankovic [SRB] , 15. Bossi [ITA] , 18. Mazzone [ITA]
接應 - 14. Vettori [ITA]
二傳 - 5. Porro [ITA] , 11. Christenson [USA]
自由人 - 3. Iannelli [ITA] , 10. Grebennikov [FRA]

Trentino
主攻 - 5. Michieletto [ITA] , 8. Lucarelli [BRA] , 11. Kooy [NED] , 16. Sierra [CUB]
副攻 - 2. Courtesy [ITA] , 18. Podrascanin [SRB] , 20. Lisinac [SRB]
接應 - 3. Argenta [ITA] , 14. Abdel-Aziz [NED]
二傳 - 6. Sperotto [ITA] , 9. Giannelli [ITA]
自由人 - 7. Rossini [ITA] , 24. De Angelis [ITA]

Modena 3.75 : 1.25 Trentino
3:0 - 13.00 | 3:1 - 9.50 | 3:2 - 7.50
0:3 - 2.87 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 4.75

2020 - 2021 排球賽季 第 19 周 [12.21-12.27]

1. 2020 - 2021 中國女排超級聯賽 公布最佳陣容 , 朱婷蟬聯 MVP 獎項

2. 俄羅斯男排盃決賽 , Moscow 3 比 0 Petersburg , Moscow 首度奪冠

3. 意大利男排甲組聯賽常規賽 , 第十輪 - Perugia 2 比 3 Lube ; 第十六輪 - Modena 1 比 3 Trentino
截至第十六輪 , 四大球隊目前排名 - Perugia - 1 , Lube - 2 , Trentino - 4 , Modena - 6

4. 波蘭男排超級聯賽常規賽第十九輪 , Jastrzebski 3 比 2 Belchatow
截至第十八輪 , 四大球隊目前排名 - Kedzierzyn-Kozle - 1 , Jastrzebski - 3 , Warszawa - 7 , Belchatow - 9

5. 巴西女排超級聯賽常規賽第十一輪 , SESC-FLAMENGO 3 比 1 Praia Clube
截至第十輪 , 五大球隊目前排名 - Osasco - 1 , Minas - 2 , Praia Clube - 3 , Sesi Bauru - 4 , SESC-FLAMENGO - 5

6. 日本男排天皇盃決賽 , 捷太格特 3 比 1 松下黑豹 , 捷太格特 首度奪冠

聯賽預告
- 巴西女排超級聯賽常規賽第九輪 , Sesi Bauru VS Praia Clube , 12.30 06:00
- 波蘭男排超級聯賽常規賽第十三輪 , Warszawa VS Kedzierzyn-Kozle , 12.31 00:30
- 意大利男排甲組聯賽常規賽第十輪 , Perugia VS Trentino , 1.4 01:00

2020 - 2021 巴西女排超級聯賽 常規賽 第九輪

12.30 06:00 Sesi Bauru 0 : 3 Praia Clube (17:25 18:25 19:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 10 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 8 : 16 | 18 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 15 : 16 | 19 : 25 | 0 : 3

首發
Sesi Bauru
大主 - 10. Tifanny | 小主 - 18. Suelle
大副 - 5. Adenizia | 小副 - 1. Mara
接應 - 17. Rahimova
二傳 - 3. Dani Lins
自由人 - 15. Castillo

Praia Clube
大主 - 16. Fe Garay | 小主 - 11. Buijs
接應 - 2. Martínez

Sesi Bauru
主攻 - 2. Maria [BRA] , 7. Pamela [BRA] , 11. Zanandrya [BRA] , 12. Gabriela [BRA] , 13. Laissa [BRA] , 16. Vanessa [BRA] , 18. Suelle [BRA] , 20. Cassemiro [BRA]
副攻 - 1. Mara [BRA] , 5. Adenizia [BRA] , 6. Katia [BRA] , 9. Mayhara [BRA] , 14. Laura [BRA] , 19. Isis [BRA]
接應 - 10. Tifanny [BRA] , 17. Rahimova [AZE]
二傳 - 3. Dani Lins [BRA] , 4. Carol [BRA]
自由人 - 8. Julia [BRA] , 15. Castillo [DOM] , 19. Anna [BRA]

Praia Clube
接應 - 2. Martínez [DOM] , 6. Monique [BRA]

Sesi Bauru 2.62 : 1.44 Praia Clube
3:0 - 9.00 | 3:1 - 7.00 | 3:2 - 6.00
0:3 - 3.75 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.50

2020 - 2021 波蘭男排超級聯賽 常規賽 第十三輪

12.31 00:30 Warszawa 1 : 3 Kedzierzyn-Kozle (17:25 22:25 25:23 16:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 22 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 14 | 25 : 23 | 1 : 2
第 4 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 16 : 25 | 1 : 3

首發
Warszawa
大副 - 11. Nowakowski | 小副 - 8. Wrona

Kedzierzyn-Kozle
大主 - 11. Sliwka | 小主 - 13. Semeniuk
大副 - 15. Smith | 小副 - 3. Kochanowski
接應 - 2. Kaczmarek
二傳 - 6. Toniutti
自由人 - 1. Zatorski

Warszawa

Kedzierzyn-Kozle
主攻 - 7. Lukasik [POL] , 8. Staszewski [POL] , 11. Sliwka [POL] , 13. Semeniuk [POL]
副攻 - 3. Kochanowski [POL] , 4. Rejno [POL] , 15. Smith [USA] , 66. Zawalski [POL]
接應 - 2. Kaczmarek [POL] , 9. Kluth [POL]
二傳 - 6. Toniutti [FRA] , 17. Prokopczuk [POL]
自由人 - 1. Zatorski [POL] , 71. Banach [POL]

Warszawa 3.75 : 1.25 Kedzierzyn-Kozle
3:0 - 15.00 | 3:1 - 10.00 | 3:2 - 8.00
0:3 - 2.75 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 5.00

2020 - 2021 中國女排超級聯賽 最佳陣容

MVP - 朱婷 [天津渤海銀行]
最佳教練 - 王寶泉 [天津渤海銀行]
主攻 1 - 李盈瑩 [天津渤海銀行]
主攻 2 - 張常寧 [江蘇中天鋼鐵]
副攻 1 - 胡銘媛 [遼寧華君]
副攻 2 - 王媛媛 [江蘇中天鋼鐵]
接應 - 龔翔宇 [江蘇中天鋼鐵]
二傳 - 刁琳宇 [江蘇中天鋼鐵]
自由人 - 王夢潔 [山東日照鋼鐵]

國際排聯公布 2021 - 2024 巴黎周期年曆
https://www.fivb.com/en/about/ne ... 4-revealed?id=92033

正式確定,大冠軍盃 以及 世界盃 將取消

2021 國際性比賽
05.11 - 06.27 國家排球聯賽
07.23 - 08.08 東京奧運會
08.19 - 09.19 各大洲錦標賽 暨 2022 世錦賽資格賽
12.06 - 12.19 世界俱樂部錦標賽

2022 國際性比賽
05.31 - 07.24 國家排球聯賽
08.26 - 10.15 世錦賽
12.05 - 12.18 世界俱樂部錦標賽

2023 國際性比賽
05.30 - 07.23 國家排球聯賽
08.10 - 09.10 各大洲錦標賽
09.16 - 10.08 巴黎奧運會資格賽
12.04 - 12.17 世界俱樂部錦標賽

2024 國際性比賽
05.14 - 06.30 國家排球聯賽
07.26 - 08.11 巴黎奧運會
12.09 - 12.22 世界俱樂部錦標賽

2020 - 2021 意大利男排甲組聯賽 常規賽 第十輪

01.04 01:00 Perugia 1 : 3 Trentino (20:25 25:23 19:25 21:25)
第 1 局 - 3 : 8 | 10 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 23 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 3 | 15 : 16 | 19 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 21 : 25 | 1 : 3

首發
Perugia
大主 - 9. Leon | 小主 - 17. Plotnytskyi
大副 - 11. Sole | 小副 - 2. Ricci
接應 - 3. Vernon-Evans
二傳 - 4. Travica
自由人 - 13. Colaci

Trentino
大主 - 8. Lucarelli | 小主 - 5. Michieletto
大副 - 18. Podrascanin | 小副 - 20. Lisinac
接應 - 14. Abdel-Aziz
二傳 - 9. Giannelli
自由人 - 7. Rossini

Perugia
主攻 - 5. Ter Horst [NED] , 7. Sossenheimer [GER] , 9. Leon [POL] , 17. Plotnytskyi [UKR]
副攻 - 2. Ricci [ITA] , 8. Biglin [ITA] , 11. Sole [ARG] , 12. Russo [ITA]
接應 - 3. Vernon-Evans [CAN] , 14. Atanasijevic [SRB]
二傳 - 4. Travica [ITA] , 10. Zimmermann [GER]
自由人 - 1. Piccinelli [ITA] , 13. Colaci [ITA]

Trentino
主攻 - 5. Michieletto [ITA] , 8. Lucarelli [BRA] , 11. Kooy [NED] , 16. Sierra [CUB]
副攻 - 2. Courtesy [ITA] , 18. Podrascanin [SRB] , 20. Lisinac [SRB]
接應 - 3. Argenta [ITA] , 14. Abdel-Aziz [NED]
二傳 - 6. Sperotto [ITA] , 9. Giannelli [ITA]
自由人 - 7. Rossini [ITA] , 24. De Angelis [ITA]

Perugia 1.57 : 2.25 Trentino
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

2020 - 2021 排球賽季 第 20 周 [12.28-1.3]

1. 意大利男排甲組聯賽常規賽第十輪 , Perugia 1 比 3 Trentino
截至第十七輪 , 四大球隊目前排名 - Perugia - 1 , Lube - 2 , Trentino - 4 , Modena - 7

2. 波蘭男排超級聯賽常規賽第十三輪 , Warszawa 1 比 3 Kedzierzyn-Kozle
截至第十八輪 , 四大球隊目前排名 - Kedzierzyn-Kozle - 1 , Jastrzebski - 2 , Belchatow - 7 , Warszawa - 8

3. 巴西女排超級聯賽常規賽第九輪 , Sesi Bauru 0 比 3 Praia Clube
截至第十一輪 , 五大球隊目前排名 - Osasco - 1 , Minas - 2 , Praia Clube - 3 , SESC-FLAMENGO - 4 , Sesi Bauru - 5

聯賽預告
- 巴西女排超級聯賽常規賽第八輪 , SESC-FLAMENGO VS Sesi Bauru , 1.5 06:00
- 俄羅斯女排超級聯賽常規賽第十七輪 , Moscow VS Kazan , 1.5 23:00 [延後]
- 俄羅斯男排超級聯賽常規賽第十六輪 , Novosibirsk VS Kemerovo , 1.6 20:00
- 俄羅斯女排超級聯賽常規賽第十八輪 , Kaliningrad VS Moscow , 1.9 19:00 [延後]
- 俄羅斯男排超級聯賽常規賽第十七輪 , Kemerovo VS Kazan , 1.10 18:00

2020 - 2021 巴西女排超級聯賽 常規賽 第八輪

01.05 06:00 SESC-FLAMENGO 2 : 3 Sesi Bauru (25:17 22:25 31:33 26:24 13:15)
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 6 | 25 : 17 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 22 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 31 : 33 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 26 : 24 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 2 | 10 : 7 | 13 : 15 | 2 : 3

首發
大主 - 16. Cristina | 小主 - 13. Amanda
大副 - 6. Jucyele | 小副 - 10. Valquíria
接應 - 11. Lorenne
二傳 - 14. Fabiola
自由人 - 20. Camila

Sesi Bauru
大主 - 10. Tifanny | 小主 - 18. Suelle
大副 - 5. Adenizia | 小副 - 1. Mara
接應 - 17. Rahimova
二傳 - 3. Dani Lins
自由人 - 15. Castillo

主攻 - 8. Ariele [BRA] , 10. Gabi [BRA] , 13. Amanda [BRA] , 16. Cristina [BRA] , 17. Drussyla [BRA]
副攻 - 1. Milka [BRA] , 6. Jucyele [BRA] , 7. Roberta [BRA] , 10. Valquíria [BRA] , 15. Livia [BRA]
接應 - 9. Sabrina [BRA] , 11. Lorenne [BRA]
二傳 - 3. Juma [BRA] , 14. Fabiola [BRA]
自由人 - 2. Natinha [BRA] , 20. Camila [BRA]

Sesi Bauru
主攻 - 2. Maria [BRA] , 7. Pamela [BRA] , 11. Zanandrya [BRA] , 12. Gabriela [BRA] , 13. Laissa [BRA] , 16. Vanessa [BRA] , 18. Suelle [BRA] , 20. Cassemiro [BRA]
副攻 - 1. Mara [BRA] , 5. Adenizia [BRA] , 6. Katia [BRA] , 9. Mayhara [BRA] , 14. Laura [BRA] , 19. Isis [BRA]
接應 - 10. Tifanny [BRA] , 17. Rahimova [AZE]
二傳 - 3. Dani Lins [BRA] , 4. Carol [BRA]
自由人 - 8. Julia [BRA] , 15. Castillo [DOM] , 19. Anna [BRA]

SESC-FLAMENGO 1.28 : 3.50 Sesi Bauru
3:0 - 2.87 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 13.00 | 1:3 - 9.50 | 2:3 - 7.50

2020 - 2021 俄羅斯男排超級聯賽 常規賽 第十六輪

01.06 20:00 Novosibirsk 1 : 3 Kemerovo (18:25 25:20 13:25 23:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 25 : 20 | 1 : 1
第 3 局 - 4 : 8 | 7 : 16 | 13 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 23 : 25 | 1 : 3

首發
Novosibirsk
大主 - 14. Ivovic | 小主 - 8. Savin
大副 - 20. Kurkaev | 小副 - 16. Lyzik
接應 - 9. Luburic
二傳 - 7. Abaev
自由人 - 5. Shishkin

Kemerovo
大主 - 22. Markin | 小主 - 3. Karpukhov
大副 - 7. Krsmanovic | 小副 - 12. Shcherbakov

Novosibirsk
主攻 - 8. Savin [RUS] , 14. Ivovic [SRB] , 18. Kurkaev [RUS] , 19. Kazachenkov [RUS]
副攻 - 10. Shcherbinin [RUS] , 13. Tkachev [RUS] , 16. Lyzik [RUS] , 20. Kurkaev [RUS]
接應 - 9. Luburic [SRB] , 15. Kruglov [RUS]
二傳 - 7. Abaev [RUS] , 11. Voropaev [RUS]
自由人 - 1. Martynyuk [RUS] , 15. Golubev [RUS]

Kemerovo
主攻 - 3. Karpukhov [RUS] , 6. Sivozhelez [RUS] , 8. Pakshin [RUS] , 22. Markin [RUS]
副攻 - 2. Demakov [RUS] , 7. Krsmanovic [SRB] , 12. Shcherbakov [RUS] , 15. Tavasiev [RUS] , 22. Alexander [RUS]
接應 - 9. Zaytsev [ITA] , 13. Glivenko [RUS]
二傳 - 4. Kobzar [RUS] , 11. Krechetov [RUS]
自由人 - 1. Obmochaev [RUS] , 5. Shishkin [RUS]

Novosibirsk 1.57 : 2.25 Kemerovo
3:0 - 4.33 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.75
0:3 - 7.50 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

2020 - 2021 俄羅斯男排超級聯賽 常規賽 第十七輪

01.10 18:00 Kemerovo 3 : 0 Kazan (29:27 25:23 25:19)
第 1 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 29 : 27 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 14 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 14 | 25 : 19 | 3 : 0

首發
Kemerovo
大主 - 22. Markin | 小主 - 3. Karpukhov

Kazan
大主 - 9. Ngapeth | 小主 - 2. Voronkov
大副 - 7. Volkov | 小副 - 13. Kononov
接應 - 18. Mikhaylov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 17. Golubev

Kemerovo

Kazan
主攻 - 2. Voronkov [RUS] , 3. Surmachevskiy [RUS] , 9. Ngapeth [FRA] , 10. Bednorz [POL]
副攻 - 4. Volvich [RUS] , 7. Volkov [RUS] , 13. Kononov [RUS] , 16. Smoliar [RUS]
接應 - 15. Zemchenok [RUS] , 18. Mikhaylov [RUS]
二傳 - 5. Alekno [RUS] , 12. Butko [RUS]
自由人 - 11. Krotkov [RUS] , 17. Golubev [RUS]

Kemerovo 2.20 : 1.61 Kazan
3:0 - 7.00 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.75 | 1:3 - 4.33 | 2:3 - 4.75

2020 - 2021 排球賽季 第 21 周 [1.4-1.10]

1. 俄羅斯男排超級聯賽常規賽 , 第十六輪 , Novosibirsk 1 比 3 Kemerovo ; 第十七輪 , Kemerovo 3 比 0 Kazan
截至第十七輪 , 三大球隊目前排名 - Kazan - 1 , Kemerovo - 2 , Novosibirsk - 6

2. 巴西女排超級聯賽常規賽第八輪 , SESC-FLAMENGO 2 比 3 Sesi Bauru
截至第十一輪 , 五大球隊目前排名 - Minas - 1 , Osasco - 2 , Sesi Bauru - 3 , Praia Clube - 4 , SESC-FLAMENGO - 5

聯賽預告
- 波蘭男排超級聯賽常規賽第五輪 , Jastrzebski VS Warszawa , 1.13 03:30
- 意大利女排甲組聯賽常規賽第十六輪 , Scandicci VS Conegliano , 1.14 00:30
- 波蘭男排超級聯賽常規賽第六輪 , Belchatow VS Jastrzebski , 1.16 21:45
- 意大利男排甲組聯賽常規賽第十九輪 , Lube VS Modena , 1.17 01:00
- 土耳其女排超級聯賽常規賽第十八輪 , Fenerbahce VS Eczacibasi , 1.17 22:00