返回列表 發帖
2019 - 2020 歐洲男排冠軍聯賽 小組賽 B 組 第三輪

12.19 02:30 BR Volleys 1 : 3 Kemerovo (17:25 23:25 25:19 19:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 9 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 4 : 8 | 12 : 16 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 16 : 12 | 25 : 19 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 12 : 16 | 19 : 25 | 1 : 3

首發
BR Volleys
大主 - 5. Reichert | 小主 - 12. Tuia
大副 - 14. Le Goff | 小副 - 4. Jendryk II
接應 - 3. Ensing
二傳 - 6. Grankin
自由人 - 10. Zenger

Kemerovo
大主 - 1. Podlesnykh | 小主 - 3. Karpukhov
大副 - 9. Pashitsky | 小副 - 12. Shcherbakov
接應 - 13. Glivenko
二傳 - 4. Kobzar
自由人 - 14. Kerminen

BR Volleys 3.40 : 1.30 Kemerovo
3:0 - 11.00 | 3:1 - 9.00 | 3:2 - 7.50
0:3 - 2.87 | 1:3 - 3.50 | 2:3 - 5.00

2019 - 2020 巴西女排超級聯賽 常規賽 第七輪

12.19 05:00 Praia Clube 0 : 3 SESC-RJ (21:25 14:25 24:26)
第 1 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 9 : 16 | 14 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 15 | 24 : 26 | 0 : 3

首發
Praia Clube
大主 - 5. Priscila | 小主 - 2. Martinez
大副 - 1. Walewska | 小副 - 15. Carol
接應 - 11. Fawcett
二傳 - 4. Claudia
自由人 - 17. Suelen

SESC-RJ
大主 - 17. Drussyla | 小主 - 13. Amanda
大副 - 6. Juciely | 小副 - 1. Milka
接應 - 16. Tandara
二傳 - 14. Fabiola
自由人 - 2. Natalia

Praia Clube 1.40 : 2.75 SESC-RJ
3:0 - 3.50 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 4.75
0:3 - 10.00 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.50

2019 - 2020 巴西男排超級聯賽 常規賽 第九輪

12.19 07:00 Sada Cruzeiro 3 : 1 Sesi (25:18 25:20 20:25 25:20)
第 1 局 - 6 : 8 | 16 : 13 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 25 : 20 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 13 : 16 | 20 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 20 | 3 : 1

首發
Sada Cruzeiro
大主 - 7. Conte | 小主 - 2. Perrin
大副 - 4. Otavio | 小副 - 12. Isac
接應 - 8. Guerra
二傳 - 14. Fernando
自由人 - 3. De Deus

Sesi
大主 - 20. Fabio | 小主 - 5. Lucas
大副 - 16. Eder | 小副 - 13. Lucas
接應 - 1. Alan
二傳 - 7. William
自由人 - 8. Murilo

Sada Cruzeiro 1.50 : 2.50 Sesi
3:0 - 4.00 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.75
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 6.00

稍後完曬成輪歐冠再講 , 反正 20 21 都無好睇嘅比賽
見到尋日銀行打火車頭第一局 32 比 34 輸左就 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-18 17:15

江蘇隊今年提速唯一好處係 寶寶同埋小宇宙可以將係國家隊訓練嘅成果拎出黎 並繼續練習保持穩定性
但寶寶對角、刁二傳嘅基本功未夠紮實以致提速唔太成功

美其名曰鍛鍊本土球員唔搵外援
但兩個副攻千年如一日 長期同二傳配唔到 替補換上黎發球就走
鍛鍊成果係點大家有目共睹
全華班唔係值得驕傲甚至作爲賣點而沾沾自喜
只會覺得教練固步自封 井底之蛙
雖然鐘意寶寶但樂於見到江蘇隊四強不入
教練學習下點樣換人先 後排換返吳晗落場真係笑死人
值得鍛鍊嘅吳夢潔唔入大名單 許璐瑤長期後備席

我唯一覺得全華班好嘅係山東隊
打法比較細膩 速度戰術攻各種都有 少少似小日本隊
打波嘅人多 每次出場名單都唔同 仲租借左好幾個球員出去

另外平安夜同埋倒數日夜晚仲有比賽 而且時間並無錯開
要人點睇你個宇宙聯賽?

2019 - 2020 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 第三輪 賽果

12.18 00:00 C Khimik Yuzhny [UKR] 1 : 3 Allianz MTV Stuttgart [GER]         (22:25 16:25 25:22 26:28)
12.18 01:00 B Lokomotiv Kaliningrad [RUS] 2 : 3 Vakifbank Istanbul [TUR]       (34:32 25:21 19:25 24:26 10:15)
12.18 01:00 C LKS Commercecon Lodz [POL] 2 : 3 Igor Gorgonzola Novara [ITA]    (25:22 15:25 9:25 25:19 10:15)
12.18 02:30 D Nantes VB [FRA] 0 : 3 A. Carraro Imoco Conegliano [ITA]        (22:25 18:25 22:25)
12.18 03:00 E RC Cannes [FRA] 3 : 0 Dinamo Moscow [RUS]              (25:22 28:26 25:22)
12.19 00:00 A Budowlani Lodz [POL] 0 : 3 Eczacibasi VitrA Istanbul [TUR]       (17:25 16:25 22:25)
12.19 01:00 A LP Salo [FIN] 0 : 3 Fenerbahce Opet Istanbul [TUR]           (10:25 16:25 14:25)
12.19 03:30 B Savino Del Bene Scandicci [ITA] 3 : 0 Nova KBM Branik Maribor [SLO]  (25:16 25:22 25:16)
12.19 22:00 E Uralochka NTMK Ekaterinburg [RUS] 3 : 2 Maritza Plovdiv [BUL]     (25:17 18:25 18:25 25:22 15:13)
12.20 02:00 D Vasas Obuda Budapest [HUN] 1 : 3 CSM Volei Alba Blaj [ROM]      (20:25 16:25 25:13 18:25)

2019 - 2020 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 第三輪 過後排名
A 組 - 1. Eczacibasi [TUR] - 3 勝 0 負 - 8 | 2. Fenerbahce [TUR] - 2 勝 1 負 - 7 | 3. Budowlani [POL] - 1 勝 2 負 - 3 | 4. Salo [FIN] - 0 勝 3 負 - 0
B 組 - 1. Scandicci [ITA] - 3 勝 0 負 - 8 | 1. Vakifbank [TUR] - 2 勝 1 負 - 6 | 3. Kaliningrad [RUS] - 1 勝 2 負 - 4 | 4. Maribor [SLO] - 0 勝 3 負 - 0
C 組 - 1. Stuttgart [GER] - 2 勝 1 負 - 7 | 2. Novara [ITA] - 2 勝 1 負 - 5 | 3. LKS Lodz [POL] - 2 勝 1 負 - 5 | 4. Yuzhny [UKR] - 0 勝 3 負 - 0
D 組 - 1. Conegliano [ITA] - 3 勝 0 負 - 8 | 2. Nantes [FRA] - 2 勝 1 負 - 6 | 3. Blaj [ROM] - 1 勝 2 負 - 3 | 4. Vasas [HUN] - 0 勝 3 負 - 1
E 組 - 1. Cannes [FRA] - 3 勝 0 負 - 8 | 2. Moscow [RUS] - 2 勝 1 負 - 6 | 3. Uralochka [RUS] - 1 勝 2 負 - 3 | 4. Plovdiv [BUL] - 0 勝 3 負 - 1

2019 - 2020 歐洲男排冠軍聯賽 小組賽 第三輪 賽果

12.17 22:00 B Fakel Novy Urengoy [RUS] 3 : 1 ACH Volley Ljubljana [SLO]     (24:26 25:20 25:19 25:16)
12.18 01:00 E Vojvodina NS Seme Novi Sad [SRB] 2 : 3 Knack Roseselare [BEL]  (21:25 20:25 25:22 25:22 12:15)
12.18 03:30 D ONICO Warszawa [POL] 1 : 3 Sir Colussi Sicoma Perugia [ITA]    (17:25 25:23 21:25 24:26)
12.18 22:30 C Halkbank Ankara [TUR] 1 : 3 Zenit Kazan [RUS]           (26:24 23:25 20:25 22:25)
12.19 02:30 B Berlin Recycling Volleys [GER] 1 : 3 Kuzbass Kemorovo [RUS]    (17:25 23:25 25:19 19:25)
12.19 03:00 E VfB Friedrichshafen [GER] 0 : 3 Zaksa Kedzierzyn-Kozle [POL]    (23:25 22:25 20:25)
12.19 23:30 A Fenerbahce SK Istanbul [TUR] 1 : 3 Cucine Lube Civitanova [ITA]   (15:25 19:25 25:20 17:25)
12.20 01:00 C Jastrzebski Wegiel [POL] 3 : 0 Greenyard Maaseik [BEL]       (25:17 25:20 25:21)
12.20 03:30 A Itas Diatec Trentino [ITA] 3 : 0 Jihostroj Ceske Budejovice [CZE]   (25:11 25:16 25:21)
12.20 04:00 D SL Benfica Lisboa [POR] 1 : 3 Tours [FRA]              (20:25 25:20 22:25 18:25)

2019 - 2020 歐洲男排冠軍聯賽 小組賽 第三輪 過後排名
A 組 - 1. Lube [ITA] - 2 勝 0 負 - 6 | 2. Trentino [ITA] - 2 勝 0 負 - 5 | 3. Budejovice [CZE] - 1 勝 2 負 - 2 | 4. Fenerbahce [TUR] - 0 勝 3 負 - 2
B 組 - 1. Kemorovo [RUS] - 2 勝 1 負 - 7 | 2. Urengoy [RUS] - 2 勝 1 負 - 6 | 3. BR Volleys [GER] - 1 勝 2 負 - 3 | 4. Ljubljana [SLO] - 1 勝 2 負 - 2
C 組 - 1. Jastrzebski [POL] - 2 勝 0 負 - 6 | 2. Maaseik [BEL] - 2 勝 1 負 - 4 | 3. Kazan [RUS] - 1 勝 1 負 - 4 | 4. Halkbank [TUR] - 0 勝 3 負 - 1
D 組 - 1. Perugia [ITA] - 3 勝 0 負 - 9 | 2. Warszawa [POL] - 1 勝 2 負 - 3 | 3. Lisboa [POR] - 1 勝 2 負 - 3 | 4. Tours [FRA] - 1 勝 2 負 - 3
E 組 - 1. Kedzierzyn-Kozle [POL] - 3 勝 0 負 - 9 | 2. Roseselare [BEL] - 2 勝 1 負 - 5 | 3. Friedrichshafen [GER] - 1 勝 2 負 - 3 | 4. Vojvodina [SRB] - 0 勝 3 負 - 1

江蘇隊今年提速唯一好處係 寶寶同埋小宇宙可以將係國家隊訓練嘅成果拎出黎 並繼續練習保持穩定性
但寶寶對 ...
patrick1029 發表於 2019-12-19 18:41
佢地嘅提速只有小宇同寶寶跟到 , 但其他人就 ...
其實江蘇明明已經係固定框架 , 即是配合左好幾年 , 要夾起上黎真係唔難 , 但能夠做到不進反退真係一件好唔容易嘅事
所以睇得出佢地平日訓練係咩一回事 , 有心去改正自己缺點就多練 , 想進步就睇多啲 video
上網大把片可以睇到歐冠意甲土超巴超 , 求其揀一兩場強強對戰都足以明白更多
呢啲隊伍真係一睇就知缺練 , 平時練唔夠 , 對自己無要求 , 比賽越後體能就應付唔到
所以理得你全華班唔全華班 , 自己唔進步注定失敗

記得有人話 , 唔止出面 , 呢到都有人提過 , 應該係 2017 江蘇拎到 聯賽 + 全運冠軍
然後話江蘇會創造新一個皇朝 , 因為佢地 有成績 + 有球星 + 有梯隊
有呢啲條件當然具備左皇朝嘅實力 , 但之後三季都係喺晉級四強呢條線走黎走去
1718 嗰季仲要係失去主動權下八一功虧一簣先入到四強 , 然後亞俱賽再度失利得第三 , 1819 一直都係第四
已經有一個好明顯嘅隱憂 , 亦都反映球隊退步嘅跡象 , 但一直無喺裡面搵問題
由技戰術到人才培養 , 真係好唔似一個聯賽球隊嘅模式
係咪真係因為唔係職業球隊 , 所以佢地就無成績壓力 ?
然後喺賽場上有觀眾睇住 , 先至同你努力 ?

山東隊嘅球員係有進步嘅 , 而隊伍感覺佢地嘅目的好明確
呢隊波係真係無太多收入 , 所以聯賽就真係好難好似財力好厚嘅幾間爭
所以佢地幾乎將打唔上球嘅借出去 , 留低嘅本土盡量爭好成績
佢地防守同串聯都有 , 但硬實力就真係弱左啲 , 需要靠質量先有攻
所以佢地如果培養到一個進攻核心出黎 , 我諗可以走得更遠
而佢地最大嘅希望 , 相信都係全運會 , 目前為止本土球員黎講
暫時贏得未來嘅 , 係山東隊

排超一向好似好唔想人地睇佢個聯賽咁 , 常規賽除左最後一輪唔使錯開
其實其他輪都可以分時間打 , 真係好想知排協平時做左啲咩野 ?
28 號嗰輪雖然係分開打 , 但都係因為寶安有演唱會 , 所以唔可以喺嗰到搞
而唔係排協專登安排 , 可見排協做野真係好用心呢

2019 - 2020 巴西女排超級聯賽 常規賽 第九輪

12.22 06:00 Osasco 1 : 3 Praia Clube (18:25 25:22 13:25 17:25)
第 1 局 - 8 : 6 | 11 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 22 | 1 : 1
第 3 局 - 4 : 8 | 10 : 16 | 13 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 17 : 25 | 1 : 3

首發
Osasco
大主 - 8. Jaque | 小主 - 7. Ellen
大副 - 20. Ana | 小副 - 1. Mara
接應 - 10. Bjelica
二傳 - 12. Roberta
自由人 - 18. Camila

Praia Clube
大主 - 5. Priscila | 小主 - 2. Martinez
大副 - 1. Walewska | 小副 - 15. Carol
接應 - 11. Fawcett
二傳 - 14. Ananda
自由人 - 12. Lais

Osasco 2.10 : 1.66 Praia Clube
3:0 - 7.00 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 5.00 | 1:3 - 4.33 | 2:3 - 4.75

2019 - 2020 巴西男排超級聯賽 常規賽 第十輪

12.22 08:30 Funvic 0 : 3 Sada Cruzeiro (18:25 23:25 30:32)
第 1 局 - 7 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 30 : 32 | 0 : 3

首發
Funvic
大主 - 14. Douglas | 小主 - 8. Lucarelli
大副 - 16. Lucas | 小副 - 13. Souza
接應 - 11. Hachdadi
二傳 - 7. Raphael
自由人 - 17. Thales

Sada Cruzeiro
大主 - 7. Conte | 小主 - 2. Perrin
大副 - 4. Otavio | 小副 - 12. Isac
接應 - 8. Guerra
二傳 - 14. Fernando
自由人 - 3. De Deus

Funvic 1.80 : 1.90 Sada Cruzeiro
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.00 | 1:3 - 5.00 | 2:3 - 5.00

2019 - 2020 俄羅斯女排超級聯賽 常規賽 第十輪

12.22 22:00 Kazan 3 : 1 Kaliningrad (18:25 25:20 25:21 25:22)
第 1 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 15 | 25 : 20 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 21 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 22 | 3 : 1

首發
Kazan
大主 - 18. De La Cruz | 小主 - 3. Biryukova
大副 - 4. Maryukhnich | 小副 - 6. Koroleva
接應 - 10. Fabris
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 2. Podkopaeva

Kaliningrad
大主 - 8. Voronkova | 小主 - 1. Iurinskaia
大副 - 18. Podskalnaya | 小副 - 5. Orlova
接應 - 10. Kleger
二傳 - 17. Zivkovic
自由人 - 9. Galkina

Kazan 2.20 : 1.61 Kaliningrad
3:0 - 7.00 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 4.75 | 1:3 - 4.33 | 2:3 - 4.75

2019 - 2020 意大利男排超級聯賽 常規賽 第十輪

12.23 01:00 Trentino 1 : 3 Lube (27:29 25:17 14:25 20:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 27 : 29 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 25 : 17 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 11 : 16 | 14 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 20 : 25 | 1 : 3

首發
Trentino
大主 - 93. Kovacevic | 小主 - 2. Russell
大副 - 20. Lisinac | 小副 - 11. Candellaro
接應 - 7. Vettori
二傳 - 9. Giannelli
自由人 - 10. Grebennikov

Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Leal
大副 - 13. Simon | 小副 - 1. Anzani
接應 - 11. Rychlicki
二傳 - 14. Bruno
自由人 - 17. Balaso

Trentino 2.62 : 1.44 Lube
3:0 - 8.50 | 3:1 - 7.00 | 3:2 - 6.50
0:3 - 3.50 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.75

2019 - 2020 排球賽季 第 11 周 [12.16-12.22]

最近一周賽果

1. 歐冠男排小組賽完成第三輪對決 , 焦點戰賽果 - B 組 BR Volleys 1 比 3 Kemerovo ; D 組 Warszawa 1 比 3 Perugia ; E 組 Friedrichshafen 0 比 3 Kedzierzyn-Kozle
Perugia 以及 Kedzierzyn-Kozle 暫時以全勝滿分處於有利位置

2. 歐冠女排小組賽完成第三輪對決 , 焦點戰賽果 - B 組 Kaliningrad 2 比 3 Vakifbank
三輪過後沒有一隊獲得滿分 , Eczacibasi , Scandicci , Conegliano 以及 Cannes 以全勝 8 分於小組領跑

3. 歐洲女排盃 32 強焦點戰 - Galatasaray 兩回合計 1 比 5 Chemik Police [客 1 比 3 ; 主 2 比 3]
波超代表 Chemik Police 晉級 16 強

4. 意甲男排第十輪 , Trentino 1 比 3 Lube
意甲四大球隊已完成前半程互相對決 , 結果互有勝負 , Lube 3 戰全勝表現最好 , Trentino 3 戰全敗表現最差
意甲男排完成常規賽半程對決 , 四大球隊暫時排名 , Lube - 1 , Perugia - 2 , Modena - 3 , Trentino - 5

5. 巴超男排第九輪 , Sada Cruzeiro 3 比 1 Sesi ; 第十輪 , Funvic 0 比 3 Sada Cruzeiro
Sada 目前少賽一場 , 三大球隊暫時排名 , Funvic - 1 , Sada Cruzeiro - 2 , Sesi - 3

6. 巴超女排第七輪 , Praia Clube 0 比 3 SESC-RJ ; 第九輪 , Osasco 1 比 3 Praia Clube
Minas 以及 Praia Clube 暫時少賽三場 , Osasco 少賽一場 , 四大球隊暫時排名 , SESC-RJ - 1 , Minas - 2 , Praia Clube - 3 , Osasco - 4

7. 排超女排分組賽全部比賽完結 , 廣東恒大 取得最後一席 , 與 天津渤海銀行 , 上海光明優倍 以及 北京汽車 一同晉級四強
第十輪焦點戰賽果 , 天津渤海銀行 3 比 2 江蘇中天鋼鐵 ; 上海光明優倍 0 比 3 北京汽車 ; 遼寧華君 3 比 1 廣東恒大
E 組排名 - 1. 上海光明優倍 , 2. 北京汽車 ; F 組排名 - 1. 天津渤海銀行 2. 廣東恒大

8. 俄超女排第十輪 - Kazan 3 比 1 Kaliningrad ; Uralochka 1 比 3 Moscow
三大球隊暫時排名 , Kaliningrad - 1 , Kazan - 3 , Moscow - 5

9. 意甲女排只剩一輪便完成前半程爭奪 , 開局不利的 Novara 以及 Scandicci 取得連勝 , Busto Arsizio 以 30 分提前一輪穩守半程前兩名
三大球隊暫時排名 , Conegliano - 1 , Novara - 3 , Scandicci - 4

聯賽預告
- 排超女排準決賽第一回合 - 天津渤海銀行 VS 北京汽車 , 12.24 19:30
- 排超女排準決賽第一回合 - 上海光明優倍 VS 廣東恒大 , 12.24 19:30
- 俄超女排盃準決賽第一場 - Uralochka VS Moscow , 12.25 21:00
- 俄超男排盃準決賽第一場 - Kazan VS Kemerovo , 12.25 22:00
- 俄超女排盃準決賽第二場 - Kazan VS Kaliningrad , 12.26 00:00
- 俄超男排盃準決賽第二場 - Moscow VS Petersburg , 12.26 01:00
- 俄超女排盃決賽 , 12.27 00:00
- 意甲女排第十三輪 - Conegliano VS Busto Arsizio , 12.27 00:00
- 俄超男排盃決賽 , 12.27 01:00
- 排超女排準決賽第二回合 - 北京汽車 VS 天津渤海銀行 , 12.28 16:00
- 排超女排準決賽第二回合 - 廣東恒大 VS 上海光明優倍 , 12.28 19:30

之前提過國際排聯會開始改革 , 我仲講過每場比賽嘅結果計算出呢個排名係最有權威 , 估唔到新嘅 system 真係每場計算
來自 SuperVolley 嘅新聞

國際排聯對賽事計劃考慮緊改革 , 既然都咁有心 , 逐個逐個 point 分享看法

1.  ...
chanchan0909 發表於 2019-3-12 23:13
而根據佢地嘅介紹 , 感覺都有啲複雜 , 如果用 2019 世界盃好幾場黎介紹 , 會容易明白
但首先要知道 , 呢個系統 2 月 1 日先開始實行 , 即是話 2020 奧運會會沿用舊制分組

新統計模式頭先講過 , 每以每場計算 , 唔會以球隊喺比賽所得嘅排名去計
目的就係希望呢個 system 係最能夠反映當今排壇嘅實力 , 而排名亦會喺資格賽套用
避免小組間出現實力不均嘅情況 , 感覺國際排聯做到野 !

咁究竟點樣計呢 , 首先要知道佢有咩比賽會進行統計
1. 奧運會 [50]
2. 奧運資格賽 [25]
3. 世錦賽 [45]
4. 世錦賽資格賽 [22.5]
5. 世界排球聯賽 [40]
6. 世界排球挑戰盃 [20]
7. 世界盃 [35]
8. 洲際錦標賽 [35]
9. 洲際資格賽 [17.5]
10. 其他 FIVB 賽事 , 至少有 4 支球隊的比賽 [10]

可以見到基本上咩比賽都會計 , 以我所知 , 瑞士賽係 FIVB 賽事 , 應該係納入其他 FIVB 賽事 , 年齡組就唔知有無份
[ ] 上嘅係比重 , 亦可見世界盃地位已經不及排球聯賽 , 仲要同洲際錦標賽同級

另外一點係 , 今次呢個 system 係會喺每場比賽之後都會即時產生變化
例如兩隊比賽前 , 系統會對兩隊嘅世界排名以及對戰戰績作分析
會計算出 6 個比分結果 [3:0 3:1 3:2 0:3 1:3 2:3] 嘅可能性
而喺當場最終結果比較 , 如果係系統估算嘅可能性係最高嗰個 , 排名當然唔會有變動 , 最多都係一兩分嘅差別
但若果係另外五個可能性 , 好可能就會有好大嘅變動

最後一提係 , 比如 日本 3 比 0 中國 , 該場比賽本來中國 3 比 0 嘅概率最大
中國就會扣分 , 假設係扣 15 分 , 咁樣日本就會加 15 分

暫時咁睇 , 30+ 嘅比賽都唔惹少 , 特別係排球聯賽都有 40 , 貼近 奧運會 同 世錦賽
呢個比賽都顯得重要 , 睇下成效如何 , 非常希望係一個可以反映到當今實力嘅排名

喺比賽前特意睇返幾場有四強球隊之前嘅比賽 , 希望可以喺比賽前有進一步了解
老實講 , 因為今季賽制實在太核突嘅關係 , 兩隊對話前都無對戰過 , 真係好難透過實戰去認識對手
好在恒大同上海之前參加左熱身賽 , 起碼對對手有少少認知

恒大女排成立剛好十周年 , 今季重返四強相信別具意義 , 得益於合理嘅引援 , 以及其他俱樂部嘅支持 , 加上方岩嘅指導成就出呢個結果。而陣容上估計會繼續沿用固定陣容。經過聯賽以及世俱賽後 , 陣容嘅優缺點亦都表露無遺。好處就係有攻有防,只比各個單項都係喺國內都排比較前嘅位置,因此關鍵分需要一攻 , 或者需要防反 等等,恒大都可以發揮到。但恒大喺戰術上面有一個好大嘅漏洞,引致佢地經常卡輪,就係鄭益昕替 Koshe 喺後排接一傳同防守嘅呢兩輪,呢兩輪非常危險,唔係因為鄭益昕唔好,而係因為對家完全唔會發比佢,而點解唔會發比佢,就係因為要限制 Koshe 唔喺上場後嘅第二得分點 RABA,所以變相呢兩輪最有壓力就係 RABA,而且呢兩輪栗垚都係後排,一傳唔好就只得 RABA 呢個點,記得客戰江蘇嗰場第五局後段,如果唔係 RABA 連下三城然後順利轉輪,結果可能會唔一樣。而呢兩輪可以點樣順利渡過呢,其實都幾有學問。另外嘅二傳問題就因為時間問題唔花時間講,希望可以傳好啲,另外曹婷婷呢點都要夠膽比,恒大如果做到多點,其他技術環節甚至係前面卡輪嘅問題難度都唔會太大,否則就會出現技術互相影響嘅問題。

上海女排以穩定嘅攻防以及多點進攻見稱,今季繼續有唔錯嘅表現,同樣地問題都係唔少。第一樣係一傳質量,Larson 嘅對角,無論楊婕、張軼嬋都一樣,很容易出現好大嘅波動。第二個同樣係二傳身上,卞雨倩應該係暫時僅次丁霞同梅笑寒發揮較好嘅二傳,雖然佢能夠喺攻防轉換嘅系統下傳出多點,但隱蔽性不足,所以唔難估。另外佢傳快攻嘅能力都好弱,高度節奏同力量三方面都容易出現問題,只要其中一樣做得唔好,都無法組織快攻。另外副攻位置今年用兩個高妹打,估計係希望可以提升攔網實力,估張鈺倩仍然係喺嗰個水準。八一轉過黎嘅王韾瑤敢於發揮較為搶眼,但都掩蓋唔到上海攔網唔強嘅問題。仲有一點係上海雖然防守好好,但防吊球就真係好弱,都係外援救得較為有水準,但本土嘅真係不太行。Lippmann 作為上海隊嘅一號攻手,作用巨大,但打到 28 號嗰場就要走,佢嘅離隊必定令上海嘅進攻火力下降左一個水平,亦都係影響住上海隊打決賽或者季軍賽時嘅信心。

北汽女排前面講過有一個相對固定嘅班底,但少左二次轉會後無可否認二傳同自由人都係全隊嘅薄弱環節,蔡雅倩經過多場比賽之後,傳球嘅質量無開始時咁好,但分配球都係比較合理。王琳呢位老自由人其實佢一傳防守都唔算穩定,就係嗰種好時好好,壞時會影響全隊嘅一個隱憂。副攻位置暫時都比較穩陣,Dixon 應該係暫時排超裡面發揮最穩定嘅副攻,有佢呢點嘅幫忙,北汽呢三輪壓力少左好多,加上佢打大副,再加埋北汽三點攻,總共有五輪都係北汽嘅強輪,困難時要度輪唔難。最後提下邊攻,同上年一樣,因為原班人馬留守,仍然係可用嘅人好多,可以祭出唔同嘅戰術組合,對於其他隊黎講除左羨慕之外,對每一個人仔細研究,都需要花時間研究,對方定必要有好多準備功夫需要做,所以今年北汽仍然係好強。嗻京滬嘅比賽之中,除左上海救吊球弱,北汽都有同樣嘅問題,作為一隊整體唔弱嘅球隊,小球環節更加唔可以輸。最後講埋佢個陣容,三位外援都好強,可惜係唔可以同時上場,同埋因為 Dixon 係鐵打,主打嘅邊攻組合只能用一個,用左 Bartsch 就要用曾曾,用左 Rachel 就要用任凱懿,或者曾曾去打佢唔擅長嘅主攻,亦即是全力做保障型主攻。所以佢個陣容需要可以換人,但用人方面都需要根據場上表現調配。

奪冠大熱天津今年有朱婷嘅加盟後令佢地陣容實力上升,但經過世俱盃以及朱婷舊傷復發,仲有天津本身嘅戰術安排等等,曾經令天津有少少缺乏信心,短暫重整後喺聯賽重回正軌。當然呢個正軌同佢本身比賽嘅水平同強度有關係,但士氣同信心方面係提升左。不過不難發現呢班天津球員好似已經師姐咁嘅水準,特別一傳防守都有短板,特別講下李盈瑩,雖然今季因為朱嘅加盟,同埋 Hooker 打接應,所以佢有六輪接一傳嘅實戰 [其實李盈瑩上季已經要練一傳,但陳友泉無諗過要咁做,另外 Hooker 雖然進攻真係唔算好,但要一個 32 歲打強力接應,而且佢舊年喺巴超表現唔算太出彩,本來戰術方針就有問題],但李盈瑩嘅防守預判真係好弱,亦係好多中國隊員嘅問題,但無球意識呢樣野真係需要從習慣做起,睇怕又係要靠 Jenny 先可以幫到佢。準決賽我個人覺得朱婷可能會上返場,朱婷作用非常大,雖然世俱盃變左一個保障型主攻,但一傳防守都做得非常出色,亦都好大膽講呢批天津無一個隊員一傳防守好過佢。

總結一下其實四個隊都有佢地嘅漏洞,但同時亦可以將自己嘅陣容威力增至最大,就睇場上表現,排兵佈陣,臨場指揮都好重要,今晚賽果一定難以預料,亦唔排除有爆冷嘅可能,都儘量參與下啦,估上海 2 比 3 恒大 ; 天津 3 比 2 北汽

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 準決賽 第一回合

12.24 19:30 天津渤海銀行 3 : 0 北京汽車 (25:15 25:19 25:23) [勝場大比分 - 1 : 0]
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 15 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 13 | 25 : 19 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 13 : 16 | 25 : 23 | 3 : 0

首發
天津渤海銀行
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 1. 李盈瑩
大副 - 19. 李雅楠 | 小副 - 15. 王媛媛
接應 - 9. Hooker
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 13. 孟子旋

北京汽車
大主 - 5. 劉曉彤 | 小主 - 14. Bartsch
大副 - 16. Dixon | 小副 - 6. 張宇
接應 - 9. 曾春蕾
二傳 - 18. 蔡雅倩
自由人 - 17. 王琳

天津渤海銀行 1.25 : 3.75 北京汽車
3:0 - 2.60 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 5.50
0:3 - 11.00 | 1:3 - 10.00 | 2:3 - 8.50

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 準決賽 第一回合

12.24 19:30 上海光明優倍 3 : 1 廣東恒大 (25:23 29:27 24:26 32:30) [勝場大比分 - 1 : 0]
第 1 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 16 : 14 | 29 : 27 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 24 : 26 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 32 : 30 | 3 : 1

首發
上海光明優倍
大主 - 10. Larson | 小主 - 9. 楊婕
大副 - 15. 王馨瑤 | 小副 - 2. 張鈺倩
接應 - 11. Lippmann
二傳 - 16. 卞雨倩
自由人 - 1. 王唯漪

廣東恒大
大主 - 5. Rabadzhieva | 小主 - 2. 栗垚
大副 - 14. 鄭益昕 | 小副 - 16. 曹婷婷
接應 - 1. 陳佩妍
二傳 - 6. 郁佳睿
自由人 - 4. 林莉

上海光明優倍 1.16 : 4.50 廣東恒大
3:0 - 2.20 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 6.00
0:3 - 15.00 | 1:3 - 12.00 | 2:3 - 10.00

睇完 天津 VS 北汽 嘅比賽 , 朱婷嘅復出係預料之中嘅 , 而發揮確實係超出預期嘅好 , 即使北汽車輪戰都無法阻擋佢嘅發揮 , 證明朱婷真係好強。而佢嘅強除左喺進攻之外 , 後排一傳同保障都做得非常好 , 因此連帶左李盈瑩嘅技術發揮 , 有佢地兩個嘅穩定 , 其他人少分都唔係問題。而北汽就反映左隊員個人能力上嘅不足 , 例如無好好控制好發球失誤 , 然後對起球質量嘅保障都做得唔夠細緻等等。但北汽心態上都做得好好 , 場上睇上無論比分打成點都全力以赴 , 希望返去主場除左打返水準之外 , 對天津隊都可以有更針對性嘅部署 !

今場除左 朱婷 同 李盈瑩 之外 , 姚迪 同 Rachel 都打得唔錯。北汽今場用外援嘅部署可能係主動用四號位做突破 , 但效果並唔好 , 除左曉彤打得唔好 , 仲有係因為 朱+李 打得太好 , 所以同天津鬥四號位對北汽無太大益處 , 而 Rachel 主力以一二號位進攻效果就更顯著 , 而且除左要佢進攻 , 佢嘅發球以及喺二號位嘅把邊攔網都好重要 , 畢竟都唔可以比天津隊喺四號位打得咁 high , 所以呢樣都應該係下一次北汽打天津嘅其中一個方案。但今場蔡雅倩意外受傷 , 雷海林要隨時 ready 下場主打 , 希望放膽傳啦

估唔到天津主場 DJ 居然會鼓勵蔡雅倩 , 好似都好少聽到 , 值得一讚 ! 而八一嗰邊 , 小袁手部突然敏感 , 拎左 1 分之後都無打 , 大哥直程無報名 , 唔知咩事 , 連埋顏妮嘅舊患復發 , 希望大家都能夠身體健康 !

至於 上海 VS 恒大 就未睇 , 但比賽似乎恒大都唔係完全處喺下風 , 而睇返方岩嘅訪問其實隊員經過世俱賽之後真係出現左少少傷病 , 畢竟打完世俱賽都無休息就要打三場硬仗 , 加加埋埋最近一個月已經打左 11 場 , 淨係咁計 , 豪門隊都未去到呢個量 , 所以係真係幾辛苦 , 而且打上海有迴避條款 , 所以郁佳睿身體唔舒服都無得落場 , RABA 明顯出現疲態 , 佢仲要幾乎每場都打滿。所以今場應該唔會係最好嘅狀態 , 下場可能 Koshe 會主打返 , 希望主場可以以最好嘅能量應付 ! 值得一讚 陳佩妍 同 栗垚 都打得唔錯 , 聽方岩口吻 , 佢地兩個有機會去其他地方打波呢 !

2019 俄羅斯男排盃 準決賽 第一場

12.25 22:00 Kemerovo 0 : 3 Kazan (20:25 15:25 18:25)
第 1 局 - 4 : 8 | 10 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 3 : 8 | 6 : 16 | 15 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 18 : 25 | 0 : 3

首發
Kemerovo
大主 - 1. Podlesnykh | 小主 - 3. Karpukhov
大副 - 9. Pashitsky | 小副 - 12. Shcherbakov
接應 - 17. Poletaev
二傳 - 4. Kobzar
自由人 - 14. Kerminen

Kazan
大主 - 9. Ngapeth | 小主 - 18. Mikhaylov
大副 - 13. Samoylenko | 小副 - 4. Volvich
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 17. Golubev

Kemerovo 2.62 : 1.44 Kazan
3:0 - 8.50 | 3:1 - 7.00 | 3:2 - 6.00
0:3 - 3.75 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.75

2019 俄羅斯女排盃 準決賽 第二場

12.26 00:00 Kaliningrad 1 : 3 Kazan (21:25 21:25 25:13 23:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 13 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 23 : 25 | 1 : 3

首發
Kaliningrad
大主 - 8. Voronkova | 小主 - 1. Iurinskaia
大副 - 18. Podskalnaya | 小副 - 5. Orlova
接應 - 10. Kleger
二傳 - 17. Zivkovic
自由人 - 9. Galkina

Kazan
大主 - 18. De La Cruz | 小主 - 3. Biryukova
大副 - 4. Maryukhnich | 小副 - 6. Koroleva

Kaliningrad 2.62 : 1.44 Kazan
3:0 - 9.00 | 3:1 - 7.00 | 3:2 - 6.00
0:3 - 3.75 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.50

Moscow 同 Kazan 終於有碰面嘅機會 , 期待 !
不過 Goncha 喺歐冠第三輪受左傷 , 然後尋日到 Sheshenina 受傷
而 Kazan 今季陣容喺我心目中都唔弱 , 希望今季踢走 Uralochka 打返入前三
男排 Kazan 終於贏 Kemerovo , 失落兩個冠軍後有望奪得今季首冠 !

見到其他地方都有超級盃同國家盃爭下 , 真心唔明點解排超一直都無
而家真係連好多二三線嘅國家聯賽都會搞呢啲比賽 , 可以話已經係一個趨勢

2020 東京奧運各大洲資格賽

焦點比賽
01.05 20:30 歐洲區男排小組賽 B 組 - 塞爾維亞 VS 法國
01.07 20:0 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-26 11:30

俄羅斯唔係因為禁藥事件要罸停賽四年咩?

俄羅斯唔係因為禁藥事件要罸停賽四年咩?
Stanley 發表於 2019-12-26 12:41
如果真係無涉及禁藥嘅運動員可以中立身份參賽
只係唔會以俄羅斯名義 , 之前冬奧就以 Olympic Athletes from Russia 名義比俄羅斯運動員參賽

上海 VS 恒大 嘅比賽睇完 , 兩邊表現都係好平均 , 但恒大就真係比較稚嫩 , 一到關鍵分就好多失誤。呢場比賽由陳佩妍主打 , 雖然拎到最高分 , 但佢打而得分嘅都係長線 , 打短嘅或者低少少嘅對佢黎講都係比較困難 , 所以佢仲有好多可以進步嘅空間。另外我以為 Kosheleva 唔喺場上 , 鄭益昕就唔會有後排任務 , 原來喺呢場比賽都有 , 換走嘅係栗垚 , 但我個人認為唔係一個好安排 , 因為之前提過 , 對方肯定會限制 RABA 嘅進攻 , 發球肯定搵佢 , 所以 RABA 真係喺呢三輪有一定嘅壓力。

費內官宣 , 因為 Vargas 受傷 , 雖然有時間休息 , 因此已經同剛讀完書嘅美國接應 Thompson 簽約
而土超應該一月尾至開始 , 預計歐冠第四輪會係聯賽下半季嘅第一場比賽 , Vargas 至少有一個月休息 , 希望早日康復 !!!

如果真係無涉及禁藥嘅運動員可以中立身份參賽
只係唔會以俄羅斯名義 , 之前冬奧就以 Olympic Athletes from ...
chanchan0909 發表於 2019-12-26 18:52

知唔知Vargas 咩事?點傷法?

2019 俄羅斯女排盃 決賽

12.27 00:00 Moscow 1 : 3 Kazan (19:25 25:23 16:25 19:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 19 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 23 | 1 : 1
第 3 局 - 7 : 8 | 8 : 16 | 16 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 12 : 16 | 19 : 25 | 1 : 3

首發
Moscow
大主 - 6. Shcherban | 小主 - 16. Havelkova
大副 - 3. Efimova | 小副 - 13. Fetisova
接應 - 9. Stolyarova
二傳 - 1. Carlini
自由人 - 2. Talysheva

Kazan

Moscow 2.20 : 1.61 Kazan
3:0 - 7.50 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.75 | 1:3 - 4.33 | 2:3 - 4.75

2019 俄羅斯男排盃 決賽

12.27 01:00 Kazan 3 : 0 Petersburg (25:14 25:21 25:20)
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 12 | 25 : 14 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 9 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 11| 25 : 20 | 3 : 0

首發
Kazan
大主 - 9. Ngapeth | 小主 - 18. Mikhaylov
大副 - 13. Samoylenko | 小副 - 4. Volvich
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 12. Butko
自由人 - 17. Golubev

Petersburg
大主 - 15. Oreol | 小主 - 2. Divis
大副 - 11. Philippov | 小副 - 1. Iakovlev
接應 - 9. Grozer
二傳 - 13. Poroshin
自由人 - 16. Andreev

Kazan 1.50 : 2.50 Petersburg
3:0 - 4.00 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.75
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 5.50

知唔知Vargas 咩事?點傷法?
CRS 發表於 2019-12-27 01:22
喺之前歐冠打 Budowlani 嗰時右腳踝受傷
巴西嗰邊 SESC-RJ 嘅 Drussyla 右側脛骨骨裂 , 需要做手術

無為意 , 原來意甲男排上一輪已經完左半程 , 即是意大利盃對陣已經出爐
1. Lube - 12 勝 0 負 - 35
2. Perugia - 10 勝 2 負 - 28
3. Modena - 9 勝 3 負 - 28
4. Milano - 8 勝 4 負 - 25
5. Trentino - 8 勝 4 負 - 24
6. Ravenna - 5 勝 7 負 - 16
7. Padova - 5 勝 7 負 - 15
8. Verona - 5 勝 7 負 - 14

上半區
Lube [1] VS Verona [8]
Milano [4] VS Trentino [5]

下半區
Modena [3] VS Ravenna [6]
Perugia [2] VS Padova [7]

然後意甲女排尋晚都完成左半程 , 榜首大戰 Conegliano 毫無懸念橫掃 Busto Arsizio 穩守第一名
1. Conegliano - 12 勝 1 負 - 36
2. Busto Arsizio - 10 勝 3 負 - 30
3. Novara - 9 勝 4 負 - 26
4. Scandicci - 9 勝 4 負 - 25
5. Casalmaggiore - 8 勝 5 負 - 25
6. Monza - 8 勝 5 負 - 24
7. Firenze - 6 勝 7 負 - 18
8. Chieri '76 - 5 勝 8 負 - 17

上半區
Conegliano [1] VS Chieri '76 [8]
Scandicci [4] VS Casalmaggiore [5]

下半區
Novara [3] VS Monza [6]
Busto Arsizio [2] VS Firenze [7]

女排意大利盃 將於 1 月 30 - 2 月 2 日進行 ; 男排則在 2 月 21 - 23 日進行

2019 俄羅斯男排盃 賽程賽果

準決賽
12.25 22:00 Kemerovo 0 : 3 Kazan   (20:25 15:25 18:25)
12.26 01:00 Moscow 0 : 3 Petersburg  (23:25 22:25 21:25)

決賽
12.27 01:00 Kazan 3 : 0 Petersburg   (25:14 25:21 25:20)

個人獎項

MVP - Mikhaylov [Kazan , RUS]
最佳發球 - Surmacki [Kazan , RUS]
最佳攔網 - Oreol [Petersburg , CUB]
最佳二傳 - Butko [Kazan , RUS]
最佳扣球 - Grozer [Petersburg , GER]
最佳防守 - Golubev [Kazan , RUS]

2019 俄羅斯女排盃 賽程賽果

準決賽
12.25 21:00 Moscow 3 : 1 Uralochka   (25:22 15:25 25:20 25:20)
12.26 00:00 Kaliningrad 1 : 3 Kazan   (21:25 21:25 25:13 23:25)

決賽
12.27 00:00 Moscow 1 : 3 Kazan     (19:25 25:23 16:25 19:25)

個人獎項

MVP - Startseva [Kazan , RUS]
最佳發球 - De La Cruz [Kazan , DOM]
最佳攔網 - Koroleva [Kazan , RUS]
最佳二傳 - Sheshenina [Moscow , RUS]
最佳扣球 - Fabris [Kazan , CRO]
最佳防守 - Podkopayeva [Kazan , RUS]

睇過黎緊嘅賽程應該就只得排超喺奧運資格賽期間進行
基本上下個禮拜就只得 31 號嘅第三回合嘅比賽 , 同大家提前講聲新年快樂

今日兩場大戰應該都充滿期待 , 因為主場嘅球隊都要面對背水一戰 , 感覺北汽今場應該無咁好打 , 用人方面會比上一場更有針對性 , 天津上場有穩定嘅防守 , 另外單靠朱李姚三個嘅好狀態都足以獲得勝利 , 今場呢個狀態仲可唔可以得以延續就要等比賽就知 , 但大概率都會估天津嬴 , 我估北汽 1 比 3 天津

另一場因為上場上海同恒大可以打得平分秋色 , 加上 Koshe 只係短暫出場 , 經過休整之後今場應該會打滿全場 , 暫時黎講呢場恒大要將比分扳平嘅希望係有嘅 ! 不過其他位置嘅發揮都好重要 , 特別係無替補嘅郁佳睿 , 所以同時都存在住好大嘅不確定性 , 最終賽果嘅懸念十足 , 估恒大 3 比 1 上海

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 準決賽 第二回合

12.28 16:00 北京汽車 2 : 3 天津渤海銀行 (23:25 23:25 25:22 25:18 5:15) [勝場大比分 - 0 : 2]
第 1 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 23 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 25 : 22 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 9 | 25 : 18 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 4 : 10 | 5 : 15 | 2 : 3

首發
北京汽車
大主 - 9. 曾春蕾 | 小主 - 5. 劉曉彤
大副 - 16. Dixon | 小副 - 6. 張宇
接應 - 9. 曾春蕾
二傳 - 15. 雷海林
自由人 - 17. 王琳

天津渤海銀行
二傳 - 16. 姚迪

北京汽車 4.50 : 1.16 天津渤海銀行
3:0 - 17.00 | 3:1 - 13.00 | 3:2 - 11.00
0:3 - 2.10 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 6.00

前兩局雖然天津贏左,但北汽打得唔差
發球嘅威力嘅第二局出左黎,然後心態上都做得好好
但技術唔夠穩定,雷海林傳球經驗唔夠,導致質量無法保持
天津姚迪唔穩陣仲有陳馨彤,形成兩隊場上最大嘅差距
另外天津兩主攻嘅吊球質量非常高,但北汽都多次無意識救吊球
第二局尾段幾次救吊好返少少,但始終朱婷太厲害,一到關鍵分唔會失手

然後三四局我覺得北汽仍然保持佢前兩局嘅實力同同狀態
發球開始以孟子旋做追發,放棄左以發球限制朱李兩點
但孟一傳確實一直做得唔夠好
再加上 Rachel 同 曉彤 連續呢兩輪跳發實在太有水準
所以北汽可以話多點開花,打得好主動
天津未能有效性壓制其中一點,自己嘅失誤都除之增多

而雷海林其實喺呢場唔係話特別好,只係夠穩
攻手有實力,可以幫到手,喺第五局,天津喺首發做左調動
楊藝取代 Hooker 加強後排,然後朱婷先打前排三輪
見到仲要唔接一傳,應該係大招
而北汽好遺憾,Rachel 決勝局三次被攔
令球隊整體一傳都隨之受影響,一環扣一環,最後只係喺決勝局被淘汰

呢場比賽恭喜天津 !!! 亦比北汽掌聲,打出水準
亦無比背水一戰嘅壓力而影響 !

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 準決賽 第二回合

12.28 19:30 廣東恒大 3 : 1 上海光明優倍 (25:19 19:25 25:20 25:21) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 19 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 7 : 8 | 16 : 12 | 25 : 20 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
廣東恒大
大主 - 5. Rabadzhieva | 小主 - 15. Kosheleva
大副 - 14. 鄭益昕 | 小副 - 18. 張鳳媚
接應 - 2. 栗垚
二傳 - 6. 郁佳睿
自由人 - 4. 林莉

上海光明優倍
大主 - 10. Larson | 小主 - 9. 楊婕
大副 - 15. 王馨瑤 | 小副 - 2. 張鈺倩

廣東恒大 2.10 : 1.66 上海光明優倍
3:0 - 6.50 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.75 | 1:3 - 4.50 | 2:3 - 4.75

恭喜恒大 !!! 今日除左第二局質量唔高之外
其他三局正常水準 !!! 少左失誤,兩個弱輪都無受到太大壓力下度過
楊婕嘅一傳比恒大 mark 得好實,今場終於頂唔住
連帶卞雨倩都發揮失常,因此未能成功打出上海嘅攻防系統
係最大嘅敗因

下星期二又返去上海打,希望恒大加油 !!!

2019 - 2020 排球賽季 第 12 周 [12.23-12.29]

最近一周賽果

1. 俄超男排盃決賽 , Kazan 3 比 0 Petersburg
準決賽賽果 , Kazan 3 比 0 Kemerovo ; Moscow 0 比 3 Petersburg
Kazan 衛冕成功 , 連續第五度獲得該賽事冠軍 , Mikhaylov [Kazan , 主攻 , RUS] 奪得 MVP

2. 俄超女排盃決賽 , Moscow 1 比 3 Kazan
準決賽賽果 , Moscow 3 比 1 Uralochka ; Kaliningrad 1 比 3 Kazan
Kazan 時隔兩年重奪該賽事冠軍 , Startseva [Kazan , 二傳 , RUS] 奪得 MVP

3. 意甲女排第十三輪 - Conegliano 3 比 0 Busto Arsizio
意甲女排完成常規賽半程對決 , 三大球隊暫時排名 , Conegliano - 1 , Novara - 3 , Scandicci - 4

4. 排超女排準決賽完成首兩回合爭奪
第一回合 - 天津渤海銀行 3 比 0 北京汽車 ; 上海光明優倍 3 比 1 廣東恒大
第二回合 - 北京汽車 2 比 3 天津渤海銀行 ; 廣東恒大 3 比 1 上海光明優倍
目前勝場 - 天津渤海銀行 2 - 0 北京汽車 ; 上海光明優倍 1 - 1 廣東恒大
天津渤海銀行 提前一輪晉級本屆排超總決賽

聯賽預告
- 排超女排準決賽第三回合 - 上海光明優倍 VS 廣東恒大 , 12.31 19:30

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 準決賽 第三回合

12.31 19:30 上海光明優倍 3 : 1 廣東恒大 (25:15 20:25 29:27 25:21) [勝場大比分 - 2 : 1]
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 9 | 25 : 15 | 1 : 0
第 2 局 - 3 : 8 | 10 : 16 | 20 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 5 : 8 | 13 : 16 | 29 : 27 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 14 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
上海光明優倍
大主 - 10. Larson | 小主 - 5. 張軼嬋
大副 - 7. 秦思宇 | 小副 - 2. 張鈺倩
接應 - 8. 張磊

廣東恒大
大主 - 5. Rabadzhieva | 小主 - 15. Kosheleva
大副 - 14. 鄭益昕 | 小副 - 16. 曹婷婷
接應 - 2. 栗垚
二傳 - 6. 郁佳睿
自由人 - 4. 林莉

上海光明優倍 3.50 : 1.28 廣東恒大
3:0 - 9.50 | 3:1 - 8.50 | 3:2 - 7.50
0:3 - 3.00 | 1:3 - 3.60 | 2:3 - 5.00

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 準決賽 賽果

第一場
12.24 19:30 天津渤海銀行 3 : 0 北京汽車  (25:15 25:19 25:23)
12.24 19:30 上海光明優倍 3 : 1 廣東恒大  (25:23 29:27 24:26 32:30)

第二場
12.28 16:00 北京汽車 2 : 3 天津渤海銀行  (23:25 23:25 25:22 25:18 5:15)
12.28 19:30 廣東恒大 3 : 1 上海光明優倍  (25:19 19:25 25:20 25:21)

第三場
12.31 19:30 上海光明優倍 3 : 1 廣東恒大  (25:15 20:25 29:27 25:21)

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 準決賽 對陣賽果

天津渤海銀行 2 - 0 北京汽車 - 天津渤海銀行
上海光明優倍 2 - 1 廣東恒大 - 上海光明優倍

比賽睇初段好 lag 只能睇比分 live
第三局真係好可惜 , 一路帶住領先去局尾最後輸左
唯有盡快睇返 replay ! 恭喜上海 !!!

仲以為最後天津同恒大可以再可以再對
我諗恒大可能喺季軍戰會再會比多啲新人上場機會了
可能第三定四名喺方岩心目中都無咁重要
希望下季恒大可以更好啦 !

好 , 一連八日嘅東京奧運資格賽就會開始 ! 但老實講 , 興趣唔大
雖然競爭係激烈 , 但水平應該唔算太高 , 所以對黎緊聯賽嘅比賽期待大啲

北美 , 南美 同埋 非洲區 都比較 ... 都係得 1 - 2 隊有競爭力
所以只報邊隊入左就算 , 因為都係打循環賽 , 可以有機會提前獲得賽果都未定

亞洲方面 , 女排韓泰之爭 , 雖係泰主場但稍睇好韓
男排見到中國最近非常努力 , 效果可能要喺第一場先睇到 , 但伊澳韓都好有競爭力
稍睇好伊朗 , 但主力接應 Ghafour 背部受傷 , 自從世俱賽後都無打 , 估計趕唔切預選賽 , Yali 相信會變打主力

歐洲就最激烈啦 , 男排本來法國係可以抗衡塞爾維亞嘅球隊 , 但法國宣佈左 Boyer 唔參加 , 原因係 Ngapath 同佢不和 , 都幾傷士氣嘅一個消息 , 另外 Tillie 有傷未知可唔可以出戰 ... 所以好難再睇好法國 , 再落去比較強嘅係斯洛文尼亞 , 但始終最近塞爾維亞隊員喺聯賽狀態最好 , 所以睇好塞爾維亞 !

女排應該係十區裡面最有懸念 , 即便四強大熱嘅 德國 , 尼德蘭 , 波蘭 以及 土耳其 , 四隊都有佢地嘅缺點 , 但論整體隊員狀態最好嘅隊 ... 我揀土耳其會入圍

2020 東京奧運歐洲區男排資格賽 小組賽 B 組 第一場

01.05 20:30 塞爾維亞 0 : 3 法國 (21:25 21:25 22:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 3 | 15 : 16 | 21 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 22 : 25 | 0 : 3

首發
塞爾維亞
大主 - 2. Kovacevic | 小主 - 4. Petric
大副 - 18. Podrascanin | 小副 - 20. Lisinac
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 9. Jovovic
自由人 - 17. Majstorovic

法國
大主 - 9. Ngapeth | 小主 - 7. Tillie
大副 - 21. Chinenyeze | 小副 - 14. Le Goff
接應 - 4. Patry
二傳 - 6. Toniutti
自由人 - 2. Grebennikov

塞爾維亞 1.53 : 2.37 法國
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 5.50

2019 - 2020 排球賽季 第 13 周 [12.30-1.5]

最近一周賽果

1. 排超女排準決賽完成準決賽爭奪
第三回合 - 上海光明優倍 3 比 1 廣東恒大
最終勝場 - 上海光明優倍 2 - 1 廣東恒大
上海光明優倍 晉級本屆排超總決賽,將與 天津渤海銀行 會師

2. 日本女排 V 聯賽結束 21 場常規賽爭奪 , 以下為晉級八強球隊
A 組 - 1. 電裝蜜蜂 2. 岡山 3. NEC 紅火箭 4. 久光製藥
B 組 - 1. JT 吃驚仰天 2. 東麗箭 3. 上尾 4. 豐田車體

聯賽預告
- 排超女排總決賽第一回合 - 天津渤海銀行 VS 上海光明優倍 , 1.7 19:30
- 巴超男排第十一輪 - Sesi VS Funvic , 1.9 08:30
- 巴超女排第十輪 - Minas VS Osasco , 1.11 08:30
- 排超女排總決賽第二回合 - 上海光明優倍 VS 天津渤海銀行 , 1.11 16:00

今晚电视看 津沪之战
IPAD看  土鸡对战车

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 季後賽 總決賽 第一場

01.07 19:30 天津渤海銀行 0 : 0 上海光明優倍 (:  ...
chanchan0909 發表於 2020-1-7 11:06

9倍@@不過人地楊藝都係跑動接應,4號位攔網高度好,加埋講到明有集中研究張磊,佢呢點要打開真係有難度

9倍@@不過人地楊藝都係跑動接應,4號位攔網高度好,加埋講到明有集中研究張磊,佢呢點要打開真係有難度 ...
skyhorse1111 發表於 2020-1-7 12:37
開賽前可能 10 倍都唔定
對上海黎講係真係好難 , 除左呢樣之外 , 米楊可能有迴避規則而無一個可以代替到卞雨倩嘅替補
所以真係有機會天津三場 3 比 0 , 我諗亦都唔會刻意為左主場奪冠 , 要專登整場第四或者第五場出黎
因為上海少左進攻核心 Lippmman , 令兩隊實力太懸殊 , 所以唔會預計會打得精彩 , 所以打出自身水平會係比賽最重要嘅部分
今晚电视看 津沪之战
IPAD看  土鸡对战车
youfuqi 發表於 2020-1-7 11:12
仲有 8 點男排亞洲區 中 VS 哈 , 呢區激烈程度僅次於歐洲區

亞洲男排第一輪賽果
A 組 - 伊朗 3 : 0 中華台北 ; 中國 3 : 0 哈薩克
B 組 - 卡塔爾 3 : 0 印度 ; 澳洲 3 : 2 南韓

中國男排 14 人名單
主攻 - 1. 戴卿堯 , 10. 季道帥 , 17. 劉力賓 , 20. 崔建軍
副攻 - 11. 耿鑫 , 12. 張哲嘉 , 13. 陳龍海 , 14. 繆阮彤
接應 - 2. 江川 (C)
二傳 - 9. 于垚辰 , 3. 毛天一 , 19. 詹國俊
自由人 - 8. 童嘉驊 , 18. 馬曉騰

我諗聽日開始就會陸續有球隊淘汰 , 因比賽強度唔算太大 , 所以只報賽果算
另外土超公布左常規賽下半程開賽日期 , 喺 1 月 17-21 號 , 第四輪歐冠前就會開始新一輪爭奪 , 至於土耳其盃可能 3 月先打

2019 - 2020 中國女排超級聯賽 季後賽 總決賽 第一場

01.07 19:30 天津渤海銀行 3 : 0 上海光明優倍 (25:11 25:17 25:14) [勝場大比分 - 1 : 0]
第 1 局 - 8 : 2 | 16 : 2 | 25 : 11 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 10 | 25 : 17 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 14 | 3 : 0

首發
天津渤海銀行
二傳 - 16. 姚迪

上海光明優倍
大主 - 10. Larson | 小主 - 5. 張軼嬋
大副 - 7. 秦思宇 | 小副 - 2. 張鈺倩
接應 - 8. 張磊

天津渤海銀行 1.03 : 10.00 上海光明優倍
3:0 - 1.44 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 9.50
0:3 - 41.00 | 1:3 - 29.00 | 2:3 - 23.00

2020 東京奧運歐洲區女排資格賽 小組賽 B 組 第一場

01.07 20:00 土耳其 1 : 3 德國 (15:25 25:21 21:25 21:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 9 : 16 | 15 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 2 | 16 : 11 | 25 : 21 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 21 : 25 | 1 : 3

首發
土耳其
大主 - 9. Meliha | 小主 - 99. Karakurt
大副 - 14. Eda | 小副 - 18. Gunes
接應 - 7. Baladin
二傳 - 11. Naz
自由人 - 2. Simge

德國
大主 - 6. Geerties | 小主 - 12. Orthmann
大副 - 14. Schoelzel | 小副 - 21. Weitzel
二傳 - 3. Hanke
自由人 - 17. Pogany

土耳其 1.16 : 4.50 德國
3:0 - 2.20 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 5.50
0:3 - 17.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 10.00

冠軍賽都可以卡輪10+分@@
其實一傳唔好冇哂後攻快攻,4號位又上唔切黎快打,齋換二傳同副攻都幫助不大,反而應該博下二換三上仲慧,起碼二點拉開打儘快打走個一攻至正路d吧

先睇左中國男排
發球穩定 攻擊性提高左
失誤算偏少
小球唔錯 串連都做得比之前好好多

2020 東京奧運歐洲區男排資格賽 小組賽 A 組 第五場

01.08 03:30 德國 2 : 3 斯洛文尼亞 (34:32 20:25 25:19 21:25 12:15)
第 1 局 - 8 : 2 | 16 : 10 | 34 : 32 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 20 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 11 | 25 : 19 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 21 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 4 : 5 | 7 : 10 | 12 : 15 | 2 : 3

首發
德國
大主 - 3. Schott | 小主 - 1. Fromm
大副 - 2. Krick | 小副 - 12. Brehme
接應 - 13. Hirsch
二傳 - 11. Kampa
自由人 - 18. Steuerwald

斯洛文尼亞
大主 - 17. Urnaut | 小主 - 18. Cebulj
大副 - 4. Kozamernik | 小副 - 2. Pajenk
接應 - 1. Stern
二傳 - 9. Vincic
自由人 - 13. Kovacic

德國 2.75 : 1.40 斯洛文尼亞
3:0 - 9.50 | 3:1 - 7.50 | 3:2 - 6.50
0:3 - 3.40 | 1:3 - 3.60 | 2:3 - 4.75

先睇左中國男排
發球穩定 攻擊性提高左
失誤算偏少
小球唔錯 串連都做得比之前好好多 ...
patrick1029 發表於 2020-1-8 00:06

獨家:詹國俊左腳韌帶撕裂能否打完比賽是未知數

獨家:詹國俊左腳韌帶撕裂能否打完比賽是未知數
Stanley 發表於 2020-1-8 09:48

無乜可能繼續打比賽。

話說 youtube ''Volleyball World'' 官方會全程直播男排亞洲區 , 唔錯唔錯

亞洲男排第二輪賽果
A 組 - 伊朗 3 : 0 哈薩克 ; 中國 3 : 2 中華台北
B 組 - 澳洲 0 : 3 卡塔爾 ; 南韓 3 : 0 印度

睇左一陣男排 , 之後又睇左一陣排超 同埋 歐洲區

先講 土耳其 VS 德國 , 我感覺土耳其進攻方面真係好吃力 , 若然唔係一攻有成功率或者防反可以打出節奏 , 都會好難贏
土耳其尋日呢兩方面都輸比德國 , 德國尋日打得唔差 , 可以話土耳其要喺場上執行嘅野 , 反而係德國執行到出黎

排超決賽第一回合 , 場上表現預料之中 , 喺之前嘅國內比賽 , 可以見到朱婷嘅作用真係一啲都唔小 , 仲要係超乎想像嘅大
所以點樣去打天津 , 對於上海黎講係難嘅 , 尋日見到米楊上到場 , 咁上海喺二傳位置都多左選擇
但都係嗰句 , 上海真係好難 , 北汽可以同天津打到五局 , 擁有高性能嘅跳發係關鍵
雖然上海尋日嘅發球不停地改變都係唔錯嘅思路 , 但都係無一個發球特別厲害嘅人喺到
所以天津一攻都好輕鬆 , 防反更加唔係難度

雖然天津再連下兩城應該唔係問題 , 但自身水平都要有水準
尋日對於姚迪嘅傳球都未算係特別滿意 , 而且好多起球喺高質量之下
同埋以過往紀錄 , 天津喺客場表現比主場表現較為下降 , 如主場表現係 90 分的話 , 客場應該 65-70 分左右
所以對天津都要有一個會被衝擊嘅心態去應付

男排方面 , 好可惜最後穩贏之下 , 詹國俊就受左傷 , 希望可以上到場 , 畢竟係實現夢想嘅一項重要比賽
呢個陣容雖然非常多上海隊隊員 , 但成個架構睇落去係合理嘅
我比較睇重係發球呢項 , 因為中國男排發球一直好弱
之前嘅陣容實在太少人跳發 , 僅得一至兩輪 , 而且最重要係嗰一兩輪都未必可以幫到手
因為發球弱 , 連帶其他環節都影響到 , 如點樣攔點樣防 , 都好難做到有效 , 所以發球對男排黎講真係好重要
而呢個陣容而家至少三至四輪左右跳發 , 另外張哲嘉嘅跳飄都好有水準
加強左發球 , 多左強輪 , 分擔左要喺自己發球嗰輪需要漲分嘅壓力 , 另外都容易打攔防
所以呢一項嘅強係幫到好多

但呢個實力可唔可以爭到第一名呢 , 都係唔一定 , 因為一傳同防反呢兩個喺男排同樣不可或缺嘅環節都好睇重
需要繼續以今晚同聽晚嘅比賽做檢驗 , 今晚打中華台北非常緊要 , 因為舊年亞錦賽打輸左 , 亦係 Lozano 下課其中一條導火線

另外今早 卡塔爾 3 比 0 亞洲第二澳洲 , 令人意外 , 卡塔爾 2 勝 0 負 6 分並且一局不失 , 喺 南韓 VS 印度 比賽完結後已經確保出線四強 , 恭喜