返回列表 發帖
中國隊一場比一場好
李盈瑩兩場嘅六輪一傳有進步
段放打波聰明左
小胡同刁終於夾到

想問下邊到有得睇重溫

男排主要兩個問題短板明顯,發球以及接發
而優勢就係攔網

前兩局打完我比較疑惑點解最高分居然係只係 1 分 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-31 22:35

頭兩局江川狀態好差

睇微博Sylla噚日攔網傷左肩膀
無咩大礙但出於保護隊員 今日無比佢上

今日中國女排交出左一份意想不到嘅成績
再度以整體支撐起整隊隊伍
首先係一傳比較穩定 到位率比預期高
兩邊拉開 二號位有背飛同小宇宙進攻
發球衝破對面一傳 開死Poerrini

今日日本隊上身 防守工作做得好
卡起左Egonu好多重扣 來回球導致Egonu連連失誤
隊長Chirichela繼續狀態欠佳 發球 進攻自身失誤多

大哥延續打土耳其個陣嘅手感 得分手法多左 扣打吊直線賞心悅目
後排防守比瑞士賽進步 防Egonu波效果唔錯

福梅一傳手感好 發球有諗清楚係大力定係輕力
王YY得分雖少但有效撐起Egonu嘅進攻
小清新唔揀波 香水化身意大利剋星 小宇宙地面保障好 雙自由人一傳穩陣

今日要特別讚下安指導
適當利用小胡發球/二換三/叫暫停/第四局後段換返大哥
同埋安排一傳任務重嘅小宇宙減少進攻

最後小宇宙將對意大利呢年嘅負面情緒爆發係賽場到
由世錦賽輸賽點到VNL被換下 面對流言蜚語
到今日真正代表團隊取得勝利
佢仲年輕 經受嘅考驗太多
渡過左呢個難關 希望佢之後嘅心態能夠有所調整

韓國隊太可惜
關鍵時刻Kim唔可以企到出黎

Egonu同Miha失誤一大堆 狀態一般
諗唔明點解Egonu失誤咁多 教練唔換人

今晚兩場波精彩度比預期差好多
塞爾維亞同意大利 邊隊失誤少就掌管勝利權

土耳其對Smarzek同Stysiak嘅攔防做左好多功課
再利用發球衝擊波蘭本來就唔穩定嘅一傳
廢埋隊長嘅快攻

第三局波蘭有比較穩定嘅一傳後開始多點開花 與此同時土耳其成隊啞火
雙方無咩精彩來回球

波土都有能力上嘅差距 , 所以都預計到佢嘅漏洞被捉住
但塞意嘅失誤就顯得好嚇人 , 好難想像到兩邊會連續踩 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-8 11:47

Wolosz傳球速度快到波蘭隊唔係好跟到
第三局尾有球Smarzek打落網帶 岩岩好彈返上Sylla手到造成打手出界
差少少就係一球落網球

Egonu今晚無太大壓力下打出自己應有水準
而波蘭嘅一傳同小球係差到無眼睇嘅
波蘭第三局尾比較可惜
教練換人效果唔湊效 結果恰好到對面Egonu發球

今晚估塞爾維亞 3:2 土耳其
主要睇下米哈有無狀態、土耳其所有邊攻有無狀態 同埋雙方發球可唔可以衝破對面唔太穩陣嘅一傳

估最佳陣容 米哈 Sylla / Eda 大眼 / Naz / Boskovic / Popovic
MVP 苦瓜

你估啱左 , 恭喜  

不過土耳其真係輸得特別可惜  決勝局 6 比 9 領先 , Gunes 嘅發球再 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-9 10:22

Gunes個球太可惜喇
土耳其本身大好局面領先緊 比Busa發球連追五分

Ozbay仲有待改善
有局中間Fatma上場連續拎左三分 Ozbay就開始死傳Fatma傳到佢失誤被攔落左場

竟然唔係苦瓜
佢果個單手傳後攻真係頂呱呱
MiRi 發表於 2019-9-9 14:50

個球米哈都無浪費到 靚Set靚打

Voronkova跑動打三號位半高球

Bongaerts同兩個副攻夾得唔算好
好幾球推推摸摸過對面 反而得分

Gabi今日狀態唔好

中國男排啲小球防守太差

韓國上替補咩玩法...

俄羅斯兩點換兩點又係睇唔明

韓國拎到Set Point下比俄羅斯反超
可以換李在英/金哥上場打下關鍵分

完全唔得閒睇
可能前三場體能消耗大 , 而且打贏日本可以話完成左 50% 任務
所以比佢地 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-18 12:42

第二局關鍵分可以上李在英/金哥出黎搶返局都好 可惜

Koolhaas二號位定點進攻

兩邊都打得好快
Bongaerts加油

荷蘭隊啲小球防守同埋二傳......

俄羅斯第二局關鍵分換返主力落場
韓國隊教練有無學到野

打美國光速平拉開一定要靠發球破壞美國一傳
但美國隊係Larson + Robinson + Courtney
發比前排主攻應該係最好嘅選擇
但巴西發球無開到出黎之餘仲送幾個失誤

連續三日主攻有好靚嘅二次球
李在英 + 朱婷 + Larson

呢幾日見到三球Freeball無人接
係好離譜嘅Mistake

美巴大戰未睇 , 但結果就令到我對巴西失望啦 , 本來以為美洲大戰無打得好激烈 , 點知完全係一面倒 ...

今 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-19 23:35

尋日睇左四場波

巴西發球發唔崩美國嘅一傳
對美國嘅平拉開完全無計可施
一傳唔穩下 Fabiana都無咩波打 Lorenne啞火
美國攔你四號位一點拍到齊 變相好輕鬆
巴西保護進攻人同埋小球差左好多
第三局前半局攔網唔錯但無人Follow/對面無發力打但互相誤會無人接波

中國對日本最印象深刻嘅係寶寶嘅七連發
發到寶寶都黑人問號
日本個邊話寶寶嘅發球係「魔球」

第一局佐藤比幾多波隊長打
但之後又開始死傳返四號位
四號位唔得就後三
思維比中國隊摸透晒
中國發球針對前排主攻黎開
一傳唔穩直接攔四號位/後三
取得幾好嘅成效

另外Fivb搞返好個二傳榜未

【轉載新浪新聞】2019女排歐錦賽最佳博斯攬兩大獎 埃格努遺憾落榜

近日歐排聯官方視頻網站發佈最佳陣容特輯,為每位入選陣容的球員做了簡單的集錦和簡介。入選最佳陣容的球員包括三名塞爾維亞選手、兩名土耳其隊員,季軍意大利和第四名波蘭女排各有一人入圍。
2019年女排歐錦賽最佳陣容:
主攻:米哈伊洛維奇(塞爾維亞)、塞拉(意大利)
副攻:艾達(土耳其)、卡科萊夫斯卡(波蘭)
接應:博斯科維奇(塞爾維亞)
二傳:奧傑年諾維奇(塞爾維亞)
自由人:阿克茲(土耳其)

睇緊
中國隊發球唔錯 持續追開Courtney到不斷失誤
今日一傳穩定創造到好多機會主攻打短波
雖然無兩邊拉開 但副攻掩護下主攻打短波 成功率好高

二換三Carlini唔敢傳副攻 中國隊應該注意到呢點

中國隊第七輪 14 人名單
主攻 - 2. 朱婷(C) , 9. 張常寧 , 10. 劉曉彤 , 12. 李盈瑩 , 19. 劉晏含
副攻 - 1 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-23 09:24

估得好大膽
亦估唔到3:0完場

韓國越打越好
對荷蘭俄羅斯上主力的話 有機會爭銅牌

換左教練
杜海翔從主力陣容直接飛出大名單

第四局段放嘅一傳直接令江蘇反超
教練唔換另外一個外援落黎頂段放?

本來見到第四局開局咁好 , 同埋見到江蘇靠邊攻打
副攻完全無任何牽扯作用 , 可以好安心咁等第五局
點知估唔 ...
chanchan0909 發表於 2019-11-6 17:32

同樣尋日睇左天津vs河南
姚迪傳三四號位穩定過以前
但係比Hooker嘅波唔夠高
反擊球依然習慣比四號位
下場點樣靈活調動所有進攻點係天津隊嘅問題
至於河南隊二傳同埋18號主攻表現唔錯

遼寧vs江蘇
各自有明顯嘅大漏洞
但遼寧嘅教練係漏洞放大時唔識換人係致命傷
另外遼寧唔比孫海平出去打波 絕對耽誤緊佢

第一場喺現場睇都覺得 18 號韓雯雅唔錯 , 主要有身高 , 較其他隊員容易突破 , 但力量真係需要訓練中加強
從 ...
chanchan0909 發表於 2019-11-7 17:53

我諗遼寧嘅外援係幾遲先買
見有咩人就買咩
塞爾維亞個位無咩必要買 遼寧副攻/接應線唔係太大漏洞

另外岩公佈左天津/恆大世俱杯內援名單
結果都幾震驚
天津:寶寶、小宇宙、袁兩米、王夢潔
恆大:杜清清、楊涵玉、梅笑寒

天津隊等於中國一隊、恆大隊等於中國二隊
年紀大嘅劉曾丁顏休息

遼寧隊一傳同發球都好恐怖

e家追發費內自由人收成效
而且幾個跳飄後場急墜開得好好

好想睇比賽 , 無奈屋企 network 今日特別弱
但比分費內兩局去到中局領先最後都搞唔掂 , 其實論陣 ...
chanchan0909 發表於 2019-11-19 23:33

費內一傳唔穩
Naz Eda配唔到
Miha Vargas輪流送分
辛苦Robinson擦地板仲有大量進攻任務

Miha咁嘅狀態唔換Fatma落黎接一傳解放Vargas
難服眾

遼寧一傳失誤發球失誤進攻被攔
李雅楠發球似韓國隊開法 穩定同埋有威力

石冰彤進攻ok 一傳唔到位但起碼唔係直接接飛
係遼寧隊已經好難得

第二局Ecz邊攻成功率好高
二換三直接破壞成隊節奏
打得順嘅時候無必要二換三
第三局終於換走Llyod

Wolosz太穩定 同Hill發揮出好高嘅水平

梅笑寒首發出場係我預料之內
佢比起恆大另外兩個Setter 傳球穩定性高好多
KoShe發揮好好

Minas 9:15 追到 16:15
恆大一傳突然崩潰
Koshe又唔係場 前排兩點攻卡輪

Wolosz >>> Lloyd + Alikaya
所以防反球一比起上黎科內打得更流暢 ! E 家就要靠住三邊攻嘅硬實力 , 第三局 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-3 11:35

科內跟吊球嘅能力好高 相反Ecz呢方面做得頗差
Egonu同Gennaro狀態比起歐冠或者VNL總決賽好左好多
Gennaro有球下手墊傳Hill平拉開(唔記得係咪)賞心悅目
同埋Ecz無副攻牽制 面對科內兩個攔網唔錯嘅副攻 邊攻手壓力好大

我無估到呀 , 因為梅笑寒從來無同 Raba 同 Koshe 配合過
第三局返到屋企無睇  希望第四局 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-3 18:54

印象中見過佢18年世錦賽墊傳快攻比Chirichella
我都係斷斷續續睇咋
杜清清作為替補隊員黎講 今日表現好好
第四局尾卡起對方直線強攻 球隊開始反擊
同埋6扣6中
同埋恆大隊服好靚

Hooker進攻受阻而分數大比分落後
可以儘快換楊藝或者王藝竹
而唔係被拋離左八九分先換人
不過我覺得兩點換三點係最好嘅做法
姚迪今局傳出倒三角或偏矮嘅波嘅多

前兩局唔得閒睇 , 由第三局開始睇
打到而家我就唔知點解天津可以贏到前兩局
Novara 至少有好幾輪跳 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-3 22:02

前兩局天津兩個主攻打得好順同埋整體攔網係唔錯
第三局Novara明顯提速 天津移動攔網頗慢
加上幾輪跳發發揮到威力 一傳飛打調整攻數量增加
Hooker唔下球 姚迪失誤增加
節奏牢牢比Novara掌握左

關鍵輸教練嘅反應遲鈍
被拋離先換楊藝接一傳解放朱婷/lyy

應變能力太差啦 ...
強隊較量至少第三局輸左 , 第四局就會有調動 , 但天津好似比 Novara 打到完成無曬辦法 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-3 22:31

換楊藝解放lyy進攻而唔係朱婷
已經睇得出教練組連邊個係得分關鍵人物都睇唔出
Novara兩個副攻今日建大攻 有效撐起數量好多

偷睇左一陣 Hancock發球輪好強勁

無睇live 第四局銀行驚天大逆轉

Fe Garay寶刀未老
會唔會被叫返去國家隊

換楊藝替王藝竹後排啦
見到Hooker接一傳了 陳教練終於肯轉下陣型

天津小球好差
發球無咩威力
對方一傳好穩兩個副攻打high左

睇左恆大同埋天津呢兩日嘅比賽
恆大係教練積極調兵遣將下輸得唔算難睇
一傳還好 有來回球
全力搏發球+攔網 加上Ecz慢入局
第一局前半段收到成效
之後Ecz正常發揮

天津呢兩場比賽睇出教練指導嘅問題
用唔接一傳嘅王藝竹打主力
即是返到天津以往嘅一點攻打法
但聯賽甚少上場嘅佢 進攻支撐唔到
早幾日朱婷做保姆 呢兩日到李雙贏做保姆?
王藝竹落後排個陣可以換人接三輪一傳保李雙贏進攻
發球無咩威脅 可以試下換李雅楠發球
既然Hooker可以接一傳 都可以試下二換三
整體一傳小球好亂 防守偏弱

王藝竹小球太差
另外姚笛呢排狀態好差

銀行呢邊失誤送24分 好誇張嘅數據
第二局苦瓜同Gunes夾打左球好靚嘅定點快攻(?)

方岩作為曾經嘅歐冠冠軍教練 , 對排球嘅視野係真係唔同啲
起碼佢真係知道成個排球嘅格局 , 然後對於球員能 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-7 09:58

陳友泉話過歐冠同中國排超差唔多水平
從呢句說話大概聽得出佢係咩水平

恆大隊實力比其他隊輸好多
但教練嘅用人 係場上嘅觀察
隊員打得唔算差
而且明顯睇得出個場波嘅目標
例如打科內比左13個球員上場係鍛鍊球員
今場係鍛鍊恆大聯賽陣容
一傳接得好 有戰術跑動 防守還好
最起碼係一場值得睇嘅比賽

天津隊搞清楚個球隊核心係咩先
例如 Hooker進攻受阻 係換個進攻定係保姆解放朱婷
可以有好多Plan
但感覺陳友泉無點諗過
打海灘 換楊藝都係個助教提出
同埋姚笛比起VNL退步左好多

睇過都可以講得出呢種說話真係幾可笑
先唔講水平 , 佢就連板凳深度嘅上場機會 , 制定戰略 , 對每一場對手嘅 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-7 11:45

恆大今日嘅一傳同防守差左啲
Rabadzhieva一傳唔係狀態
靚set進攻被攔多 但大調整攻好下球
小清新二號位跑動被限制 打左幾個少打嘅身前球打得幾好

天津今日個陣容就好清晰
類似歐洲強隊用保姆打三點攻主攻
於一傳還好 攔網發球都ok 進攻偷到幾個
但二號位Hooker始終唔下球
想睇下二換三用王藝竹打接應

第二局姚同Hooker終於配得上
但傳比兩米啲波好矮
打得唔錯 繼續睇第三局有無機會

兩邊都打得好好 好高質量嘅比賽

呢場真係好睇到 !
除左銀行有少少無謂失誤 , 其他部分都發揮到極致
科內除左 Egonu 之外都有階段性受阻 ,  ...
chanchan0909 發表於 2019-12-7 18:03

兩個我覺得係現役最好嘅Setter對決
銀行第二局搵返攔防節奏 Gunes直接攔死Egonu兩球!
Karakurt進步好大 一傳穩定左而進攻有用腦
小Gabi火力全開
暫時銀行今年打得最好嘅一場

Gennaro坐係到傳到位!!

兩個都傳得好穩 !!!
兩邊都將所有能量打出黎 , 好好睇 !
第三局銀行可惜 , 再做好一啲真係有機打 deuce ! ...
chanchan0909 發表於 2019-12-7 18:40

可惜Gunes墊傳唔夠高
第二個防反機會Haak無打到落去
銀行加油

14:10三球到位做咩唔比Gunes
Egonu同Karakurt脾氣收斂左好多
關鍵分打到而唔再係打失
輸少少咋

真係好可惜,呢四分一傳都到位,前排三點攻
而且最難得係 Rasic 前排三輪過左
可能就真係比狀態最好嘅 Gune ...
chanchan0909 發表於 2019-12-7 20:36

銀行全部進攻點火力全開兼在線但輸比Egonu一點攻
除左慨嘆Egonu係關鍵分無手軟之外亦為銀行覺得可惜
始終覺得比球狀態超好嘅Gunes可能就會贏左
不過呢場波係好好睇

今日睇左三場比賽
夜晚呢場未睇 估唔到又係一場五局大戰
另外早一日未睇 大眼傷左?

睇番數據 天津今日得分最高嘅竟然係于鋆煒
進攻偏慢 但得分手段算多

于鋆煒相信今日都會首發
天津少左朱婷唔知打恒大會打成點
難得可以有第三次對決,都幾期待
希望恒大可以贏 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-8 09:48

朱婷彌補到一傳同防守嘅漏洞
朱婷唔係到除左得分困難 防守質量差左一大截
恭喜恆大替補完勝天津

今日應該無時間睇波
睇左今朝精華
梅笑寒推五號位死角同埋跪傳四號位兩球幾驚艷
有少少苦瓜姐嘅影子
據聞噚日佢係現場睇左半決賽
活學活用到

天津隊陳有泉out 王寶泉in