返回列表 發帖
新賽季繼續關注排球賽事

雙方都幾多失誤
第三局差少少嬴

第3局以為局尾19:23 點知LYY一傳問題被逆轉
當中都有試用另外個位自由人 換攻手形式接
但發現前排又唔下球 後尾又換返LYY
好在最後3:2
不過成場比賽 無鷹眼確實多左唔少誤判

3:1波蘭
唔知出唔出到線

見到姚迪傳波就燥,
企位死,懶懶閒, 暴露傳球, 仲要傳到個波識飄 唔係貼網就開網,冇乜球係令攻手 ...
qwerzx 發表於 2019-5-25 12:48

佢既問題 就係傳球唔算穩定,跳傳較少 防守,欄網都唔強
同埋係一傳唔穩既情況下 佢腳下速度無丁霞咁快
仲記得佢上年世錦賽 對保加利亞 本身想比丁霞休息 但都要丁霞上返場
同埋間接令到2換3戰術廢左

另外 記得佢有一年都傳唔好Mihajlovic
而且年紀只係細丁霞2年 同埋佢都有傷
能否堅持下屆2024奧運都未知之數
所以jenny揀佢 可能後備真係無人可用
替補二傳一直令人頭痛
當然可以睇下佢今年vnl有無進步既

原來無人知 ??? 好啦 , 咁開估
2013 年第一次大名單嘅二傳有 李慧 , 沈靜思 同埋 姚迪 , 姚迪係首度入圍國 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-28 11:31

係2013年個時 我好似到當年香港大獎賽先知Jenny教 同關注返女排
之前集訓個D都無點留意 淨係知大獎賽個時主2係沈靜思
不過都知次次集訓都有佢 但次次都無主力既機會
都證明jenny真係比左好多機會佢

原來如此 , 難怪 , 咁我分享多啲啦

一開始呢份名單都幾人嘩然,因為大家都好期待 Jenny 會揀咩 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-28 16:59

原來係咁 姚迪我查左少少資料 世青賽最佳二傳 U23 MVP+最二
一般都係年青時最佳 先能夠較入選國家隊/被睇好
睇返姚迪真係幾多傷 膝傷 腰傷
不過二傳確實係愈老愈吃香
唔知佢今年有無進步

沈靜思 2015個時 我覺得OK 一傳穩陣佢傳得都唔錯
至少傳二四號位都算穩陣 個陣都好多立體進攻 雖然快攻係偶然有失配
不過主2傳確實容易比人抨擊亦都唔容易

王娜都好慘,好快 Jenny 就唔要佢
仲記得世錦賽之後 , 2015 年第一次集訓嘅名單已經無左王娜
後 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-28 20:58

王娜其實都穩定型 特別傳2號位唔錯 但就4號位唔算好
防守比沈靜思好 係矮少少攔網唔得 同心理質素唔好
個時2014年既大獎賽總決賽 就係發揮得唔夠好
14世錦 之後既集訓好似有調入返 但都係陪練 加上有傷就退出左
依家有得去泰國打波都算好

今場比賽都知道比賽唔會太激烈,而且係好多隊員嘅第一場
所以佢地嘅實力暫時唔評價,可能要睇多幾場至講到
...
chanchan0909 發表於 2019-5-28 21:16

BTW, 第一場暫時唔評論 同埋呢站相對比較弱
都係睇多幾場先

睇左中日呢場 原本以為會打得較為輕鬆
但 第一局 第三局 打得意外地激烈
日本隊就始終keep住佢地防守好既特點 好多球都硬起 尤其係自由人
兩面都有一傳既問題 當然雙方都搏發球
LYY第三局上場後 確實緊張
王自由人 第一局一傳 確實發揮唔算太好 所以換返林莉
中女確實仲有改善既地方
聽日對荷蘭會比較輕鬆
後日對意大利就一場硬仗

3:2 egonu最尾打失

呢場嘅比賽 ... 好經典 , Jenny 又一次不停變陣之下取得勝利
我覺得技術發揮未算做得好好 , 有好 ...
chanchan0909 發表於 2019-6-6 23:12

呢場真係精彩   睇得好過癮   
0:2個時 落後一路追分 無論輸嬴 諗住拎返局都開心
1:2個時 又係 想睇多局
2:2個時 想嬴
尤其第5局10:12 個時都有d擔心
12:12 關鍵分 朱婷開左個ace

頭兩局落後 因為egonu拼命發球 沖擊一傳而拉開比分
後面大家都開始習慣 接到佢既強發球
首兩局龔翔宇進攻唔順利 好快就被換落  
JENNY就變陣 不斷輪換人 黎試2-4號位
2點換3點 今次真係算成功  
某位二傳今次有拼命救球 係丁霞唔穩既時候頂得住!! 希望佢繼續進步
同埋袁心玥進攻成功率高, 欄網又幫到手 分擔左唔少朱婷既壓力 希望佢keep住
LYY一開始上黎都係緊張 後面好少少 而且佢難得頂到Egonu既發球
今場確實收獲左幾好既經驗 係逆境波既情況下 反勝

依排掛住睇新聞 無咩點睇排球
睇左呢場中美 中女主要係一傳問題比較大、一攻唔順利 2號位又係老問題
第2 第3局都有領先過 但好快比人追返
林莉, 張常寧 都接唔好一傳 而且林莉防守更差 表現慘淡
龔翔宇 今日表現都唔算好 一傳接到但 半/唔到位既較多  
防守反擊/進攻打唔死 睇數據只有2分
劉曉彤上黎都接好少少左一傳同打左唔少困難球
美國隊就3位邊攻手都打得好 左右開弓 所以欄網更加難捉
呢位二傳確實有特點 2邊拉開都好快 睇黎更適合美國隊

中女一傳差 就算起到波都做唔到一攻
進攻失太多分 加上好多無謂失誤
d球迷吹得太大 掩蓋左好多問題