返回列表 發帖

第一輪焦點應該係南韓對土耳其,塞爾維亞對荷蘭

另外原來南韓請左外籍教練

南韓金哥唔參加,李在英有意外不能參加,南韓應該都危危地
荷蘭第一周都係主打新人 , 正選嘅主攻副攻接應都 ...
chanchan0909 發表於 2019-5-21 21:30

咁即係無焦點

搞咁多最後高潮眼都係打強力主攻

澳門站中國隊名單
世錦賽原班人馬
主攻(4人):朱婷、張常寧、劉曉彤、李盈瑩
副攻(4人):顏妮、袁心玥、胡銘媛、楊涵玉
接應(2人):龔翔宇、曾春蕾
二傳(2人):丁霞、姚迪

見到姚迪傳波就燥,
企位死,懶懶閒, 暴露傳球, 仲要傳到個波識飄 唔係貼網就開網,冇乜球係令攻手 ...
qwerzx 發表於 2019-5-25 12:48

無辦法!刁七唔爭氣而家變刁三

第一站江門站比賽,全隊18位集訓隊員只有2位隊員沒有跟隨隊伍一起前往江門,分別是詹國俊和馬曉騰。

據悉,詹國俊原本是要跟隨隊伍一起前往江門的,無奈因為胯部受傷,他無法參加第一站比賽,而是獨自回到上海。不過喜歡詹國俊的球迷們不用擔心,一切正常的話,他會參加北侖站比賽。
全隊從3月下旬開始集訓,這段時間里一直在精心備戰比賽,也從未和其他隊伍打過交流賽。世界男排聯賽第一站比賽,也是隊伍在本賽季的首秀,備受期待。江門站將在本週五開始,為期三天。
這站比賽看點很多,張哲嘉是否會成為主力,從日本歸來的劉力賓會有怎樣的表現

希望貓奴可以堅持到入到東奧
另外張哲嘉終於返出黎打主力
對上一次15年亞錦賽

朱婷第一局局尾二換三打替補接應
唔明泰國點解仲要俾奧努馬打
開波開到咁,又跳唔起
防守一傳又慢
係局尾先打返一兩球靚波

中國江門開站中國男排14人名單:
主攻:季道帥(隊長)、劉力賓、戴卿堯、杜海翔
副攻:饒書涵、彭世坤、張哲嘉、陳龍海
接應: 江川、王徑一
二傳:毛天一、于垚辰
自由人:童嘉驊、陳嘉杰

無左張景胤換戴卿堯
副攻亮點彭世坤
另外王徑一取替左唐川航

伊朗球迷好癲,我睇完以為去咗伊朗主場度打,嘈到

第五局好可惜

希望先過伊朗一關

完全係笑話
從發球到一傳到二傳再攻都有問題
發球就不用再說
點解可以有咁多踩線,先不論發球性能已經弱
其次係一傳,無乜威脅嘅發球都可以拈手飛
好啦一傳頂到位啦,二傳傳俾攻手嘅球又令到攻手扣得唔舒服,尤其江川強點發揮不出來,而四號位戴魚進攻唔知點解咁軟
單靠攔同快攻點打

中國男排首發都係嗰七個,陳龍海頂替饒書涵

不過主力陣容嘅磨合程度都係唔算太好 , 仍需要比賽去加強
雖則都想好似其他隊咁有鍛練替補嘅機會 , 但始終 ...
chanchan0909 發表於 2019-6-7 23:56

發球终於無踩線

終於係 0 失誤 , 之前連跳飄都踩線

Kubiak 被 FIVB 禁賽六場 , 然後仲要喺黎緊喺伊朗主場同波蘭嘅比賽之 ...
chanchan0909 發表於 2019-6-8 08:02

肯定江門站個場唔夠標準

尋晚終於上詹國俊同王徑一

睇返5場後數據統計
中國隊三位二傳都上左前十
攔網兩位前十,張哲嘉而且高據榜首
不過進攻主要得分能力非常薄弱,只有江川排二十內靠後位置
也與一傳和防守能力小球串聯差也不無關係,防守只有童嘉樺第八
另外發球十分弱前三十而沒有中國球員

#2019世界男排聯賽寧波站#
中國男排0比3負于法國男排,這是雙方實力的體現,儘管隊員們很拼,但還是技不如人。關於本場比賽大家關注的焦點
1.  詹叔上場首秀表現:他表示由於之前受傷沒有怎麼系統訓練,傷勢好了70,80%,但與隊友的配合還欠缺.
2. 王徑一的首秀感覺:上場感覺很興奮,完全 不緊張,能跟強手過招很爽,盡力發揮自己水平
3. 關於本場陣容:老頭解釋說在副攻位置上希望隊員都能夠打一打,找一找比賽感覺;在主攻位置上劉力賓有些 輕傷,出於保護目的,有所調整.

作為一個參考還是可以的
不過我就唔鍾意佢傳完球成日訓左落地
攔落黎嘅球做唔到防守
另外體能都係佢弱項

4:00 對葡萄牙!榜尾爭奪戰

好慘
就連 14 人名單都搵唔到 , 淨係知張哲嘉唔打 , 彭世坤同繆阮彤去左葡萄牙 , 同埋季道帥出席葡 ...
chanchan0909 發表於 2019-6-14 22:18

繆阮彤馬曉騰入
張哲嘉陳嘉杰出

其實奧預賽不止一區發表左賽程
暫時未有時間整賽程,有興趣大家先去搵搵

而中國男排二傳李潤銘由 山東體彩 ...
chanchan0909 發表於 2019-6-22 20:17

李潤銘呢兩年都係打北京

Kliuka係接應?

起初我都懷疑 , 因為佢真係唔係接應 , 係名副其實嘅主攻

但最新嘅官方新聞更噴 ... 話主攻有三個拎獎 , An ...
chanchan0909 發表於 2019-7-15 11:29

我覺得官網呢個合理呀

唉 南韓贏咪好囉 咁泰妹咪穩陣 宜家危危乎
PY79 發表於 2019-8-5 12:21

唉,尋晚捱眼訓都睇住,頭三局睇住以為可以拿拿聲打完,去訓
點知金哥三球被攔後已經有種不詳預兆,但係我頂唔住訓左,點知今朝起身,知道真係輸左超唔開心
金熙珍做咩越打越差
最慘係泰妹
其實如果韓國真係好似12年奧運半準決賽咁贏左俄女
真係可能有機會可以爭下牌,我都想金哥拎到塊奧運獎牌

金熙珍倫敦周期覺得佢唔錯

加拿大噚日輸完無心戀戰?

真係嚇鬼死

好可惜呀

chanchan覺得中國拎唔拎到3分?

阿根廷一傳太穩

消息:多米尼加自由人Castillo 與家人渡假中遭遇車禍左臂骨折將缺席世界杯!
祝佢早日康復

塞意幾時打?

女排世界杯香港電視台好似無免費直播?

有線已經將今次比賽轉搞收費 , 都幾肯定奇妙唔會播
chanchan0909 發表於 2019-9-13 10:35

唯有睇企鵝

比賽暫時兩局 , 開局俄羅斯發扣攔各樣齊 , 不過就見到一傳一般 , 大比分優勢贏得第一局
第二局日本無連續失 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-15 21:15

日俄呢場好好睇
俄妹就一定睇進攻同攔網
日本就睇防守反擊
呢場真係好精彩

2019 亞洲男排錦標賽 複賽 第二輪

09.18 22:30 澳洲 1 : 1 中國 (24:26 25:19 : : :)
第 1 局 - 8 : 7 | ...
chanchan0909 發表於 2019-9-18 22:28

有無直播

希望俄羅斯會贏美國攞到個第二啦
另外俄仔點解會輸咗俾斯洛維利亞

支持俄妹再次擊敗美國拎第二

歐錦賽金牌戰幾時打

希望韓國再次爆冷戰勝美國

Sander唔打?

南韓第三局嘅發球性能太好 , 發出黎真係好可怕 , 應該佢地發球最好嘅一場
美國第四局頂住壓力 , 最終獲得第 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-29 11:37

其實美國第四局局尾不斷俾機會韓國,不過韓國抓唔住
韓國今日發球帶攔防其實打得幾成功
只不過金哥今日好多被撐起,成功率一般
呢支韓國整體進步明顯

岡察

發球帶攔防就只有第三局有好大嘅效果 , 因為比分領先 , 所以發得好放
但比分落後打下把位嘅時候 , 南韓發球 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-29 13:06

其實南韓第四局局尾都接連破左美國一傳同進攻,不過自己攔放做得唔夠好,所以有機會都把握唔到

2019 歐洲男排錦標賽 金牌戰

09.29 23:30 塞爾維亞 3 : 1 斯洛文尼亞 (19:25 25:16 25:18 25:15)
第 1  ...
chanchan0909 發表於 2019-9-29 23:31

第四局25:20

Chanchan今日估錯哂

好多隊陣容都唔知  澳洲原來 Edgar 無參加
但美國翻船真係無估到  希望後面嘅比賽可以挽 ...
chanchan0909 發表於 2019-10-1 14:05

sander無打,串聯真係未配合到,同埋第一日各個隊都喺度搵狀態

男排世界盃 , 聽聞波蘭帶左 23 人 , 仲係好多隊名單都未知 , 所以好難估
暫時估住三甲先 - 1. 波 ...
chanchan0909 發表於 2019-10-1 09:44

其實我有fancy過日本帶哂24個每場都可以根據情況作調整
不過首先要24個都唔係為左填夠數
不過估唔到波男真係咁癲
始終成本會大好多
下屆世界杯塞爾維亞係咪應該會擠掉意大利有份?

睇黎要再睇返全場 , 不知道打成點樣 , 唔知係美國太差定阿根廷太好
要帶咁多個都要當地排協支持先得 , 花費 ...
chanchan0909 發表於 2019-10-1 15:36

由上年塞爾維亞世錦第四就覺得佢地呢幾年個勢會上,希望佢哋可以殺出重圍入到奧運