返回列表 發帖
中國出唔到線真係賽前完全無人估到,對俄女第四局領先20:14時正是中女反輪位置,被人卡住追至平手,唔明 ...
universal 發表於 2021-7-31 13:01

個輪戰術好奇怪,朱婷、張常寧、王媛媛三號位對住Fetisova強攔網連續被攔三球,甩個錯位後三/四號位強攻會好啲

上半區
20:30 Brazil vs ROC
08:00 Korea vs Turkey

下半區
16:00 Serbia vs Italy
12:00 Dominican Rep ...
Wonders 發表於 2021-8-2 22:54

四場比賽誰勝誰負都好難講,我諗美國都未必想對多米尼加
私心想金哥帶領球隊入多次四強
另外恭喜塞爾維亞同意大利提早會面

恭喜阿根廷
落後緊嘅時候Lima連續開出三個高質量發球反超比分,最關鍵係兩個大槌關鍵時候後排嘅防守連續起波,6號係4號位下手Back Set後二個球 大約五米左右 Lima無手軟照打!

以為係一場唔需要睇嘅比賽,估唔到法國贏左波蘭
既然今年興爆冷,聽朝全力支持韓國女排殺入四強
又另外,阿根廷對法國好過對波蘭好多

見到關鍵分就即刻衝入廁所睇直播,就見到 Lima 五米線後攻 !

阿根廷邊攻一打出黎,真係好似一隊強隊 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-3 20:35

個球後攻係贏士氣嘅波 今日意大利三位快攻經常攔起Loser 同 Sole 嘅進攻,但Conte嘅進攻幫到球隊好多
其實Lima頭四局發揮唔算太好,但第五局佢個發球輪一口氣反超比分

恭喜韓國入圍四強 賽前無人諗到佢哋會行到呢道,甚至估佢哋會小組第五出局
今日終於唔係金哥 & 朋友隊啦 鵝關鍵分照打,繼續向天打
楊孝珍繼續抹抹吊吊得分,同埋整體發球衝到出黎,咁岩抽中一傳同強攻薄弱嘅土耳其,今場打得好好睇
第五局大膽用Tugba同埋關鍵分換Baladin,雖然土耳其輸左但不得不提老褶子今場換人起到作用

金哥個最佳主攻應該袋左一半 另外今晚全力支持多米尼加

法國對波蘭要睇呢,之前 VNL 打得超好睇,因為見到法國知道點樣從 Leon 開始限制成隊波蘭嘅高點進攻
但我以 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-3 23:34

Sole條八字線好靚,佢有時早跳左但係有騰空用全身力量扭去打一號位,好少見有球員做到
呢場佢順手嘅一號位被攔起果斷打五號位,同樣好出色
睇過幾場法國嘅攔網如同虛設,估唔到琴日打得幾好,要睇返了

我賽前估中意塞三強
全部出晒局
今屆女排覺得係近年黎最水既奧運會
有實力既球隊都無發揮出黎
男排 ...
MiRi 發表於 2021-8-6 14:40

男排實力比較相近,女排我都係Tip呢三隊,但幾隊有明顯弱點,塞爾維亞同意大利友誼賽問題已經出現左,例如塞爾維亞一點攻同埋意大利嘅一傳,估唔到佢地教練無帶Lazovic同埋A真納理,然後中國朱婷手腕傷都要上真係睇唔明,而大國家隊嘅巴西美國發現弱點有人頂上

同埋既然帶左Miha黎,落後都要上佢試下架啦,教練好似無諗過主攻要進攻咁,賽前仲有諗過教練唔藥Lazovic,係相信Miha進攻能力,或者有其他Plan如替補接應打主攻,Busa同Popovic 二人一傳,但結果咩都無

咁睇韓國打塞爾維亞都唔係無機會,只要發球發到出黎廢快攻,再諗下點樣攔防Boskovic,希望聽日場比賽會精彩
Tandara藥檢唔過對俄羅斯唔太公平喎

阿根廷可唔可以減少啲發球失誤

好開心,阿根廷男排有一塊銅牌

恭喜 Sole,賽前瘋狂力捧你  今場銅牌 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-7 15:16

今場Sole進攻線路唔剩只得八字線,仲有條長線,變相巴西好難攔防佢嘅進攻,跟住Loser攔網預判得好好,第四局連續攔死四球幾關鍵,攔到頭三局表現極好嘅Lucas被換走
今日Lima幫唔到好多,但係快攻彌補到
另外第五局Alan同Lucarelli嘅發球輪無手軟,目測Lucarelli個球球速好快,反而Conte保守左

Sole 嘅攔網。扮攔 Lucas 其實係 Leal !!!
chanchan0909 發表於 2021-8-7 12:38

呢球攔網好精彩,之後Lucas後排進攻同樣精彩

我覺得今屆無論係陣容上、發揮上同臨場指揮上都有令人o嘴嘅地方。

陣容上,日本無左長崗竟然夠膽死只帶5個 ...
skyhorse1111 發表於 2021-8-8 15:02

最離譜係日本夠膽剩係帶五個邊攻,第四快攻嘅作用近乎係零
塞爾維亞、意大利同土耳其都好固執用返本身嘅陣容,用佢哋熱身賽/VNL新星衝一衝仲好,尤其係意塞明知Sylla同Miha狀態唔好就要諗下法子
巴西我維持原判,Lorenne唔會差得過Rosamaria,同埋個十七歲新星帶過去剩係負責發球?

Blagojevic 打返替補自由人,Caric 替補主攻上場,某幾個輪次參與一傳

睇左少少日男排
奧運吉祥寶大塚達宣比VNL進步左
新人後二宮浦健人無咩壓力之下打得幾好,日本又出到個左手後二都幾犀利
第二局尾五號位接近底線 石川背傳二號位個球,好靚嘅修正,諗起魏秋月背傳張磊個球出其不意攻手又打得舒服

小彩娃再練好啲一傳就好全面同埋俄羅斯後備球員都好多有潛質,今個周期好有機會有獎牌
另外想睇下巴西天才少女Cristina
銀行個自由人好大個漏洞

中國隊個超級宇宙聯賽咁短,打完不如放啲人出去打啦

有機會梗係出去啦,薪金同水準都高,我相信中國好多球員好想出去,其實之前 1920 嗰季可以出到二十個,而家 ...
chanchan0909 發表於 2021-10-13 10:52

幾睇好銀行17號

老虎想打五局?

Bartsch扮工草左成年嘅力今日用

你呢個比喻打得幾好  今日都要扮下野好球都要打出界,不過側面反映佢進攻能力開始減弱,始終來回球 ...
chanchan0909 發表於 2022-4-1 02:07

Gabi今年進攻嘅能力直接可以當正常兩點主攻黎用 睇佢打Touch Out好賞心悅目
佢今日係打得幾好嘅 一部分都包括對面防守吊球嘅能力幾差

今日驚訝嘅係Christina一傳算唔錯 好過之前一換上去就飛幾個
單憑今日表現好用過Fadarovtseva 應該留佢係到換走Fadarovtseva

費內Naz傳Eda啲背飛 唔識形容了

睇到最後,恭喜銀行贏到金局!
巴奇真係老了,第三局關鍵分一吊送防反、再加上一球墊球失誤,今日輸左會變千古罪人,不過金局Ozbay救球個球佢打得好好,佢真係剩係識打關鍵球
第二局銀行終於開始守得起Vargas嘅波,但係替補二傳Gulu組織一傳唔好嘅波比較吃力,另外第三局換佢加強攔網結果論係輸左,不過面對今日傳得麻麻嘅Ozbay都算係唔錯嘅調動
今日銀行接個幾輪大力跳發到位率算高,反而接跳飄出出地事
另外Naz終於同到Eda夾到,但去到關鍵金局又夾唔到其實好傷,同埋又重複上一場其中一樣致命嘅失誤關鍵分傳比Meliha

Bartsch 雖然今日都幫到手,但關鍵分真係唔得,Naz 幾次成功企喺攔網後面就捕佢嘅搓波,佢諗都無諗繼續咁做 ...
chanchan0909 發表於 2022-4-7 02:05

Bartsch金局有球叉燒可以直接硬食身高打落去 結果送防反
期待你嘅comment!

琴晚場波都真係幾好睇
發覺低估左Fedorovtseva嘅一傳能力 琴日接得算幾好 反而Orge我覺得不在最好狀態 尤其係防守Haak好多次直線得分
Meliha同埋假Hill總係球隊需要佢地嘅時候幫到手
Meliha琴日啲進攻唔只得條大斜線 甚至我覺得唔需要用Christina還走佢
同埋假Hill關鍵分嘅進攻防守 幾年前點會估到假Hill可以變到保姆

Fedorovtseva 雖然唔係話一傳真係好厲害,但至少到目前為止都未去到因為接得超差而要落場,有時換 Cetin 都 ...
chanchan0909 發表於 2022-4-19 17:56

Fedorovtseva早幾場對銀行有一局嘅一傳好差,比銀行直接幾個Ace,今次接得算唔錯,不過佢仲係費內嘅話個教練未必會幫到佢一傳好多
結果重新換返Meliha入場個一傳接得唔好
睇完奧運對Voronkova完全改觀,一傳幫到Fedorovtseva好多,同埋有幾個好精彩嘅撲救
E 家終於肯係主攻線到出啲錢,呢兩年個陣容白白浪費左Boskovic,另一個角Sahin同埋Baladin輪流打
聽講下季Gabi會返巴西聯賽?

應該係土超費內主場,Galabay 主打嗰場吧,記得開始幾場佢都係大腿,其他隊友就打得麻麻

下年土超 ...
chanchan0909 發表於 2022-4-19 22:37

以為Boz會打養生波到退役,咁銀行會唔會升Carutasu上黎做替補?
咁Lazareva又係得半段波打
除左發球係幾唔錯之外,暫時未睇得出Christina有咩咁吸引到費內要佢,Marcis係巴西個個Setter?
期待Thompson會簽邊到;無左Daalderop,Herbots應該會留係Novera吧
THY 下季Orthmann有無得打主力?

如果今日銀行咁都贏到,Tugba係最大功臣