返回列表 發帖
尋日漏左讚巴西嘅防守,球感非常出色
好多以為都好難球嘅球都救到 !

尋晚睇左一少陣美國日本,覺得 Drews  ...
chanchan0909 發表於 2019-5-23 09:37

個人覺得杜青青不會在國際賽上發光發熱,她比李靜更軟更內弱!!!

又一位只能打國內聯賽!!!

世界女排聯賽 2019 常規賽 第二周 賽程賽果

第四輪
05.28 15:30 南韓 3 : 0 比利時    (25:15 25:17  ...
chanchan0909 發表於 2019-5-30 07:05

chanchan美國和波蘭都是3:2赢,你搞錯了!!!

呢場嘅比賽 ... 好經典 , Jenny 又一次不停變陣之下取得勝利
我覺得技術發揮未算做得好好 , 有好 ...
chanchan0909 發表於 2019-6-6 23:12

今日李盈瑩接發球頂得主,最重要是Jenny竟然大膽由第三局開始在接應位置上不斷換上寶寶、花蕾和細劉,正是這點完全打亂了意粉前兩局的氣勢,Jenny真是一位超級戰術大師!!!

不過小宇真係遇強越弱

我覺得李盈瑩接大力跳發球好有信心及表現穩定,反而接飄球時好時壞。

日本 VS 泰國
明顯地喺技術上存在差距 , 日本隊嘅防守好硬淨 , 起嘅球好穩 , 泰國隊起嘅球就無日本隊咁好 , ...
chanchan0909 發表於 2019-6-13 20:31

中女打了一場非常低水平的比賽,林莉和小宇的表現完全是災難級數!!!!!

恭喜中女勇奪奧運資格,覺得今天這場波是今年中女最好表現的一場!!!

全隊每個主打球員都打得很好,特別是block和防守,土女基本上完全沒有機會!!!

世界杯 越来越水
据说塞尔维亚 几大主力均不出战
巴西的主攻真的没法看了
预测这次世界杯冠军 是中美之争 ...
youfuqi 發表於 2019-9-5 23:49

今屆世界杯開賽日期同歐女錦標賽完成比賽日期太近了,所以三支打世界杯的塞俄荷未必會full team比賽,就算係都未必可以恢復體力打世界杯。

個人認為冠軍只是中美之爭。

中國隊第七輪 14 人名單
主攻 - 2. 朱婷(C) , 9. 張常寧 , 10. 劉曉彤 , 12. 李盈瑩 , 19. 劉晏含
副攻 - 1 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-23 09:24

chanchan你真係好勁,竟然估中全部賽果,特別是中女竟然3局KO美女,賽前無人會想到,除了你,佩服!!!!!!

真係純粹斷估
不過中國喺發球實在太針對性 , 將美國嘅體系完全擊破 , 所以贏得好快
但美國絕對唔差 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-24 10:22

美女這幾年還未出現如Hooker這樣的超強攻擊手,所以當一傳唔得的時候,很大機會輸。美女現在的情況就好似九十年代的中女,無超強攻擊手。

不過我又有另外見解喎,中國看似贏得好輕鬆,我覺得係歸功於5主力表現太出色:1)朱婷喺全世界重點照顧下都 ...
skyhorse1111 發表於 2019-9-29 17:12

今次世界盃中女能夠十一連勝奪冠,七大主力的發揮非常重要,因為中女的替補除了LYY可以用來打強隊外,其他就係無乜信心可以放出來打,特別是副攻。
所以顏妮一定要keep住唔好有傷病,要堅持到明年東京奧運,否則中女死得!!!

獨家:詹國俊左腳韌帶撕裂能否打完比賽是未知數
Stanley 發表於 2020-1-8 09:48

無乜可能繼續打比賽。

据说 金哥伤重。不知道是不是诈伤
youfuqi 發表於 2020-1-12 10:42

現在韓國隊打法上不再只靠金哥一人拿分,攻手較平均,所以變得更強大。
估計餘下三張奧運門票會是 :

韓國、多米、土耳其

恭喜土耳其女排 !!! 兩次大難不死 !
最後完勝德國闖關 ! 獲得奧運資格 ! 同時又心痛德國
恭喜 Guidetti 再 ...
chanchan0909 發表於 2020-1-13 02:03

我覺得激烈情況只是同里約差多,當時里約中美意荷塞爭四個位,今次是中美意俄土爭!

不過角色上中美無變,意變成塞,土變成荷,走下坡路及禁藥風波事件可能以奧運聯隊身份參賽的俄變成意。

今日三場final都好悶
Stanley 發表於 2020-1-13 02:38

完全無想過德國會完敗,以為會力戰五局。

韓國和多米確實水平是高於對手,所以三局取勝唔出奇。

無理由唔預計埋女排 B 組嘅  

中國
主攻 - 朱婷 (26) , 張常寧 (25) , 劉曉彤 (31) , 李盈瑩 (21 ...
chanchan0909 發表於 2020-5-16 17:39

我覺得中女有可能帶四個副攻上奥運,始終顏妮有傷加上年紀太大,有機會打到中途頂唔住,如果只帶三個副攻有點冒險。

如果帶四個副攻,估計大花蕾有機會落選,而第四個副攻有可能會是小清新,因為她能打接應及接一傳,可作大奇兵用途。

好緊張,中女如果再輸便玩完!

有預感中女最後爆大冷提早出局,完全走樣的表現!!!

中國俄羅斯呢場水準好低
ifeinano 發表於 2021-7-29 18:10

就算俄女出道線,估計八強無論對村姑或森巴都會輸!!!

中女提早出局都係好事,朱婷隻手應該傷得好重,扣球完全無力,這樣繼續堅持打下去一定長遠影響她的職業生涯,她需要立即做手術及休息!!!

中國出唔出線已經唔重要  大家已經有曬心理準備
不過後面嘅比賽都值得睇,比如阿根廷男排同美國男排 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-31 12:03

中國出唔到線真係賽前完全無人估到,對俄女第四局領先20:14時正是中女反輪位置,被人卡住追至平手,唔明點解Jenny無即時把小宇换走寶寶(當時寶寶是接應位置,要在五號位接發球),不過我估Jenny無想到朱婷傷到在四號位完全不下球!!

個輪戰術好奇怪,朱婷、張常寧、王媛媛三號位對住Fetisova強攔網連續被攔三球,甩個錯位後三/四號位強攻會 ...
patrick1029 發表於 2021-7-31 13:28

無記錯當時二傳手是丁霞,因此內地球迷狂插丁霞!!!

2020 東京奧運女子排球賽程 淘汰賽 賽程

半準決賽
08.04 08:00 南韓 0 : 0 土耳其      (: : : : : ...
chanchan0909 發表於 2021-8-2 23:26

女排下半區好慘烈,美意塞三大熱門只能有一隊能殺入決賽,真係益左上半區的唯一熱門巴西!!!

塞爾維亞 VS 意大利 呢個組合真係 ... 世界大戰嘅感覺
chanchan0909 發表於 2021-8-2 23:27

意塞同時拿不到小組笫一,預左被安排八強提早硬對硬

第一場女排八強賽已經爆冷,火雞提早出局

火雞將最好狀態放在小組賽上,今場有點走樣

韓國今場打得好好,確實估唔到,因為之前韓國在VNL打得好差,金哥真係將最好狀態放在今屆奧運!!!

原本我仲睇好巴西第3冠 點知到肥坦出事
Wonders 發表於 2021-8-6 11:32

肥坦出唔到,巴女對南韓真係會有變數!!!

Tandara 藥檢唔過關,今晚上唔到場
chanchan0909 發表於 2021-8-6 10:56

其實排球球員好少會刻意食禁藥來提高成績。

賽前就諗住會係中意塞三強 仲諗住會好好睇
點知三強穩定性都差啲咁 最大跌眼鏡係意大利….
諗番起咁多場 真 ...
wahwahyo 發表於 2021-8-8 18:37

其實自從古巴女排皇朝在2000年悉尼奧運拿完冠軍後,從04年雅典奥運開始,每屆女排都是賽前大熱最後拿不到冠軍!
2004年大熱巴西,最後四強止步。
2008年大熱俄羅斯,最後八強止步。
2012年大熱美國,最後亞軍。
2016年大熱美國,最後四強止步。
2021年大熱中國,最後分組賽出局。

估到美國一定贏
但真係無諗過咁一面倒
場波完全唔同level
Stanley 發表於 2021-8-8 14:07

今屆女排整體水平完全不及上屆,幾支强隊除美國外,其他感覺都是水平以下!!!

完全唔明白點解中國會帶劉曉彤
國內聯賽個陣已經場場發揮都差 成日被換下 國外既更加唔洗講
一傳不 ...
wahwahyo 發表於 2021-8-8 18:44

我都唔明點解會帶細劉