返回列表 發帖
新帖留名
喺新賽季嘅開始
我嘅目標係睇返上個賽季未睇又精采嘅賽事

Mihajlovic去Fener 有啲期待

之前係ig見到有線個排球直播宣傳
咁就去問吓個sales
話會播三大賽事包括亞錦賽 (大賽事?)
但只會揀最精采嘅賽事嚟播
而且無直播的並不會有重播
聽完佢咁講就不想join了
希望fivb不要再賣版權比有線
所以可能又要用vpn睇volleyball tv了
考慮中xd

講吓睇咗少少嘅女排聯賽
琴晚嘅波蘭對巴西都幾好睇
兩邊攔網都十分強勁 移動攔網好快
值得一提嘅係波蘭9號主攻Stysiak
身高兩米 所以扣球同攔網高度都十分高!!
但可惜嘅係佢跳得不高
摸球點是有點低 呢個係需要再鍛練
但攔網同發球都十分強
前段一傳都十分穩 係去到中局開始散
係一個十分有潛質嘅球員
花蝴蝶繼續專注係進攻,琴晚發揮亦都好出色
而隊長Kakolewska依然係得個高字
扣球速度非常慢 好在攔網都叫在有貢獻
對住咁高嘅攔網
琴日Gabi都非常困難先可以得分 成攻率亦只有27.5%

所以今晚會繼續睇吓波蘭嘅表現

都 ok 呀
我喺官方 search 佢個 Volleyball TV , 然後個版面都變左紅色然後話 volleyball tv is not availa ...
chanchan0909 發表於 2019-6-4 10:03

因為版權賣了給有線線
所以用香港網絡會出現is not available
可以嘗試轉vpn買

第一局就無辦法 , 開局輸咁多分 , 然後意大利狀態又咁好
而意大利發球都真係幾難接 , 佢六輪發球每個人都有 ...
chanchan0909 發表於 2019-6-7 09:54

琴日有入場
反而覺得Egonu嘅發球真係勁到全場人都可以有反應
而我就認為唔係全部人都係hur佢嘅
有啲人包括自己都係真心覺得好勁而歡呼

但有啲人喺人哋意大利準備開波的時候就大嗌out
意大利第四局局尾被反超叫了暫停又有人hur
裁判判了朱婷過網擊球又被人hur
雖則其他嘅主場都一樣會有同樣問題
但並唔代表呢間事係啱
at least 我認為hur人呢件事真係好無禮貌
以及尊重裁判嘅判決係最基本嘅嘢
唔支持意大利唔代表可以唔尊重人
當然上面嘅嘢我唔係只係指香港人
如果全世界嘅球迷都可以做到就最好啦
喺現場聽到呢啲hur聲真係十分尷尬同反感

喺技術層面上
意大利真係十分全面
從發球開始,到攔網同防守
每個環節都沒有很大的漏洞
Egonu嘅發球亦十分穩定
以往等佢自己發失就可以渡過卡輪
而琴日中國只能靠自己打好一攻

中國唔識點樣接跳發
往往接得太大力
送咗過網或者直接送咗出去
所以琴晚係一個好好嘅鍛練

另外讚讚袁嘅攔網
有兩個攔死Pietrini 嘅球非常靚
而且我覺得係需要攔到嘅
希望佢keep到呢個狀態

見到FIVB公佈咗新嘅「世界排名系統」

Source: https://www.fivb.com/en/about/ne ... ing-system?id=90455

簡單嚟講就係每一場FIVB認證嘅賽事都會積累計算World Ranking Score,分數愈高,排名愈高。賽前系統會計算六個組合 (3:0/3:1/3:2/2:3/1:3/0:3)嘅機率以及兩隊嘅實力相差,再去計算每個結局嘅得分。而如果個結果愈係超出預算嘅 (即係機率較低的比分),咁勝方得方就會愈高,反之亦然。所以弱隊爆冷贏波其實係可以加好多分,相反,強隊贏波只會加少少分,對排名唔會有太大影響。

方法介紹可以睇: https://youtu.be/b0Hc9kHGh1A

最新世界排名:

呢個可以話係FIVB近年做得最好嘅事,好處有:
1. 將過往愈縮愈少嘅計分賽事(淨返三大賽同VNL),擴展到洲際賽、資格賽以及有至少四場嘅小型地區嘅賽事,可以吸引返各國積極參加賽事。
2. 分數係以每場計算,並非以成個賽事排名計算,可以防止走線。
3. 除咗第一點可以鼓勵弱隊參加,仲有就係可以加強到佢哋嘅team spirit。例如爆冷贏到強隊(例如上年嘅德國女排贏巴西女排),但不幸地輸比實力相近嘅對手,將會係成個分數都會有所提升,而過往係做唔到嘅。

但都有以下疑點:
1. 世界杯分數仲比VNL低,大大減低各國對世界杯呢個傳統大賽嘅重視 (以前同奧運同世錦賽睇齊)
2. 主席 Dr Ary S. Graça Fᵒ 話呢個係一個transparent way去計算排名,但唔知佢會唔會將每場嘅World Ranking Score調整公怖出嚟,如果唔公怖,咁又係唔係transparent呢...

總括而言,呢個都一定係比以往嘅計算分數更加公平公正,應該係可以準確反映各國嘅實力。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

無諗到 Minas 居然可以喺南美洲三連冠,亦都係球隊第五座冠軍,比起海灘佢地真係同冠軍有緣份,海灘已經三 ...
chanchan0909 發表於 2020-2-22 22:23

Thaisa slays! So does Macris!

2019 - 2020 歐洲女排冠軍聯賽 半準決賽 首回合

03.04 00:00 Moscow 0 : 0 Vakifbank (: : : : :) [積 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-3 14:55

你睇歐冠用咩睇啊
我喺官網睇live次次都聲畫唔同步
但playback就無事

2019 - 2020 巴西女排超級聯賽 常規賽 第二十二輪

03.11 08:30 Minas 3 : 1 Praia Clube (23:25 25:16 2 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-11 08:32

今日WFH有得睇
Thaisa slays again! 但macris發揮唔係特別好

18 分鐘就打完第一局
好似越打越輕鬆咁
chanchan0909 發表於 2020-3-13 00:50

呢兩場QF可以用一個字形容:悶
實力當然有一段距離,但Moscow都好似係hea打咁
浪費我時間

土超所有體育項目嘅聯賽宣佈無限期暫停  
呀 ~ 仲諗住月尾睇土耳其盃同土耳其季後賽  
...
chanchan0909 發表於 2020-3-20 10:18

好慘,唯有翻睇舊賽事

之前滿心期待三月至五月嘅季後賽
呢幾年呢個時候一場又一場嘅淘汰賽,諗起都覺得精彩   ...
chanchan0909 發表於 2020-3-20 10:46

可能要等到下個賽季
奧運同VNL隨時GG

最近轉會消息鬧得熱哄哄,除左上面一大埋已 confirm 嘅轉會同續會嘅球員之外,都出現有唔少嘅傳聞,主要講 ...
chanchan0909 發表於 2020-4-7 22:55

i miss Castillo so much!

苦瓜肯定唔會同 E 家合作,最搞笑有人傳佢去 Moscow 呢個真係流到爆  
chanchan0909 發表於 2020-4-8 17:08

笑死

費內消息證實 Naz 同 Mihajlovic 無事,佢地並非隔離,而係打 E 家嗰場之後都有傷病,因此要做小休
銀行嘅 ...
chanchan0909 發表於 2020-9-27 09:59

確診咁大獲...

Minas!! Thaisa!! 第二局睇到頹咗! 第四局一度畀人追返睇到我一額汗

兩個MVP LOL

又亂黎,上屆頒三主攻同埋主場內定 MVP 都好痴線 ...
今次係 Kurek 唔值,仲有自由人唔比 Grebennikov {:1_ ...
chanchan0909 發表於 2021-6-27 23:39

wallace打得好過kurek好多
後面嗰2個block靚到....
Nowakowski 今日直程隱咗形....有啲失望

大家可以率先 download mytvsuper,因為有所有場次嘅排球比賽以及其他項目嘅所有場次比賽
希望今 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-23 08:19

係咪得呢個有得睇晒..

一定要係意塞呀!!!!

Fenerbahce VS VakifBank,估球隊出線前比分為 1 : 2,銀行嘅進攻防反打得非常出色,不過可能有啲隊員如 Ba ...
chanchan0909 發表於 2022-4-6 14:18

好耐無見~

同意意甲男排八強都好好睇,好有戲劇性~
Cisterna 第一場對 Perugia 都打得好好,係第四局把握唔到。
第二場 Modena 對 Mileno 同 Trentino 對 Piacenza 好好睇。
第一場我印象中 Porro 嘅發球同升球都好好,另外 Mosca 攔網好好。
另外係石川打返起,係佢呢排打得最好嘅一場 i think

另一場 Trentino 對 Piacenza  ,
一開局  Piacenza 打得好好,點知頭兩局都畀人反cup,
估唔到沉得住氣追返平手~
最神奇地方係第五局局尾其實好多防反波,睇到好刺激。
Recine 輸身高都好敢打,最後嚟個神之攔網。
下一場應該會幾好睇~

第三局完全唔知 Perugia 打緊咩
好彩第四局正常返
Anderson暫時係三個邊攻打得最好嗰個

Colaci連防兩球重扣

嘩,SESC-RJ 又爆冷贏波
chanchan0909 發表於 2022-4-9 07:46

估唔到,希望佢贏埋下一場

我睇咗minas,thaisa打得好好
Gattaz雖然無攔網得分,但進攻打得好好
macris 分波好平均,兩個副攻都有一定數量嘅進攻~
但始終都係thaisa打得好啲~ 攔咗九球~

第一局其實輸得有啲慘,關鍵球macris唔set畀穩陣嘅thaisa,搞到sesi打咗個靚防返。
第二局開始捉到對面邊攻嘅線路,仲逼到sesi換走thias~但換入Drussyla但無乜作為。
好順利咁連拎三局~
下一場應該都可以輕鬆贏....掛

睇左兩場 Highlight,海灘嗰場啲防守不斷沾手飛 ... 喺我心目中 SESC-RJ 今年個陣真係幾弱下,真心意外,但 ...
chanchan0909 發表於 2022-4-9 20:55

Minas 邊攻都真係幾弱,所以整體都係兩個副攻做主打
我無記錯第一場半準決賽Thaisa都拎咗二十幾分
兩個接應都好唔穩定,要互相back up
我見今日錯對互人係用 Júlia 而非 Danielle,
即係前排有兩個副攻。我覺得咁樣幾好,
如果一傳靚兩個副攻可以打戰術, 一個走前一個走後,
如果一傳唔好就靠兩個主攻過渡,而最緊要可以加強擱網。

我好想Thaisa 蟬聯 MVP 不過似頒畀 Macris

對,兩個強副攻幫到好多,佢地兩個比海灘嗰三個副攻作用要大同更強,所以覺得如果 Minas 奪冠,取態會向住 ...
chanchan0909 發表於 2022-4-10 03:48

你無睇錯,Firenze係打得有版有眼
Enweonwu 同 Nwakalor 對住三人攔網都無怯場,值得一讚

費內一上嚟就好有火,第一局同上次歐冠一樣lead住銀行嚟打,攔防做咗好多功課。
第二局見到 ozbay 啲火開始嚟
第五局落後緊嘅時候都係,好驚佢亂嚟
第五局都係兩大接應大戰,最後一球 Vargas 打困難波過唔到銀行防守
好可惜,不過恭喜銀行

感覺呢場比賽仲有好多感受,同埋一陣有另一場火星撞地球嘅比賽,希望聽日再講,但而家呢一刻都唔知有無氣力 ...
chanchan0909 發表於 2022-4-17 23:18

咁我支持 Bruno