返回列表 發帖

廢話 - 麥浚龍 / 謝安琪

單選投票, 共有 161 人參與投票
54.66% (88)
2.48% (4)
2.48% (4)
1.24% (2)
39.13% (63)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 15/05/2019

https://www.joox.com/hk/single/ERQE5J9az5eD84rMQJ6CFg==

作曲 : BERT
填詞 : 林夕
編曲 : BERT / PERRY LAU / JERALD
監製 : 麥浚龍 / JERALD

恨你 憎你 粗 野 蠻 橫 毒 潑 囂 狂
啼 鳴 吠 叫 嚎 嘯 嗌 只聽到聲浪
毒舌 黑心 酸 澀 辣 嗆
亂 嘈 雜 急 聲線撞
罵 咒 吼 轟 評 彈 只為了講

沒有 道理 怎麼講 但求唇槍鬥忙
沒廢話那像吵架 若無言沒語未免失望
粒粒字沒意思不相干 就如情詩有時
唯求情調怒放 爭鋒 頂嘴 撒野 求浩壯
最怕鬥唱出哭腔

時時你你好好嗎嗎 像哲學家 高深啊
嘴巴 吃夠了 唇部能對答不好嘛
口口聲聲真理誰又斗膽消化
喃嘸阿彌陀佛就沒意義嗎
唔唔喂喂喂喂 是為了大家
啊哈 你我愛漂亮廢話 只想聽到你好嗎

念你 想你 輕 軟 甜 咸 滑 痹 癡 狂
呢 喃 咏 嘆 吟 誦 哄 沒內容好講
喚你 呵你 嬌 俏 膩 騷
浪 浮 幻 虛 不愧是情話 舌尖很忙
吹噓討好處處聞啼鳥 最怕有意思想講

喃嘸阿彌陀佛就沒意義嗎
唔唔喂喂喂喂 便是廢話嗎
啊哈 廢也要你問你好嗎

閒來吃飯啊 閒時想我嗎 時時想我嗎 字越廢越昇華
你我協奏多風雅 喔 哦 噢 哼 吓 啊
似紅雨敲青瓦 像夜來聞落花

喁喁細語如夢幻沒意義嗎
唔唔喂喂喂喂 便是廢話嗎 啊哈 廢也要你問你好嗎

呢喃吠叫嘀咕啼 喧嘩勝過靜悄嗎 無言更害怕

太正,已經loop足兩日
好耐冇咁正既合唱歌
5 fun for sure

狂LOOP中 5分

簽名被屏蔽

Kay d ab lid 為首歌狂加分 唱法好突破 好正 5 分!
白河喜來登 發表於 2019-5-16 21:56

笑

狂Loop mode中

每次謝安琪飆高音都覺得好尷尬
想show唱功但係把聲又好緊 (同佢本人好大反差)
同麥當龍合唱我不如聽返羅生門
二重唱我不如聽瑕疵
要爭女金好心就唔好派合唱啦 都唔知想點 係咪驚得罪Sammi唔派偷情?
Jason's Playlist 2019 Week 46
二零一九 - LMF

首歌份詞好適合比某d bam左或者就bam既會員聽

喧嘩勝過靜悄嗎  無言更害怕

好好聽
1分
全壇狂賀白河喜來登被ban

Kay d ab lid 為首歌狂加分 唱法好突破 好正 5 分!
白河喜來登 發表於 2019-5-16 21:56

小學畢業未呀你

廣告歌都咁高質 好正!

隻歌唱K應該幾過癮
隨時有人唱得仲好過佢哋兩個唱live(如果會唱
Jayant Music Chart 2019 Week 45
1.謝安琪 - 我們的基因 (1 Week No.1)
2.LMF - 二零一九
3.馮允謙 - 尋找白金漢

真係會忍唔住狂loop
幾唔錯
派到黑盒仲擔心緊會爛尾
而家仲可以期待落去
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

我俾5個噴

個個mv都沖涼
想點
香港加油

覺得好唔夾
明明覺難聽都話好聽就係廢話
1分

原來無合唱歌超越到瑕疵
靜。
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 46 (16/11/2019)
1. 二零一九 - LMF  2. 重生 - 陳健安  3. 喘息空間 - 李幸倪  4. 你可能未必不喜歡我 - 許廷鏗  5. 熒光 - 陳蕾

除了換字換得快之外
我還好有印象謝安琪D ad lid.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

一直都幻想會唔會有呢D唱一粒字就換人既合唱,結果真係有
BTW沐春風之後我本身已經無聽佢兩位個PJ,終於有首係聽得入耳
一二三勇往直前,三二一委曲求全

份詞好勁

個project完得未?

份詞真係得夕爺寫得出
而且又只得交比Juno
到時聽曬成張the album
應該會超級正
我祈求美雅拎女銅一定要發生

一個字廢
芝士奶蓋垃圾食物
容祖兒取700多獎項,為香港歌手之冠

仲好聽過之前堆獨唱歌
冇諗過今年都仲咁有貨

阿key有jerald幫佢監製咁多歌真係執到寶
大佬你俾人bam得咁密 我轉唔切簽名呀
你有冇account係超過半年?分身sss ready?

Kay 系基督教徒。。可以唱南無阿彌陀佛嗎?

Kay 系基督教徒。。可以唱南嗎?
xteve 發表於 2019-5-18 11:38

所以只係唱咗
Jason's Playlist 2019 Week 46
二零一九 - LMF

首歌好似響度嘈交咁。。但係個feel聽落幾特別

幾時有首正常情歌k歌?
太平公主

難得林夕寫詞幾十年,依然可以保持新意同水準,唔似一D老詞人越寫越hea

第一次聽時有啲唔慣,
聽落覺得幾吸引幾好聽

估計新碟會有多過一首佢哋嘅合唱歌

第一次聽時有啲唔慣,
聽落覺得幾吸引幾好聽

估計新碟會有多過一首佢哋嘅合唱歌 ...
Pure. 發表於 2019-5-18 15:49

講左十世既 伍樂城 christopher chak 馮穎琪 班底個幾首歌可以出土未

Kay 系基督教徒。。可以唱南無阿彌陀佛嗎?
xteve 發表於 2019-5-18 11:38

可能浦銘心唔係基督教徙呢

呢首歌係咪教壞小朋友?年青人是香港的未來, 希望歌手們不要荼毒年青的一群.
人好貪心,想有新鮮感,又不肯放開舊人

估計新碟會有多過一首佢哋嘅合唱歌 ...
Pure. 發表於 2019-5-18 15:49

劇透:

可能 偷情的禮儀 係有合唱版
key同咗古仔結婚之後同返juno偷情
睇一個男人歌詞可略知一二

之後林嘉欣同juno結婚
再同韋羅莎偷食

幾特別,唔算好聽

估唔到可以以呢種形式合唱又幾洗腦
幾多生 幾多發生
萬事萬物0與1
一些不測的靜電 與
一些不休的悼念

玩埋左右聲道應該仲正
不過會聽到頭暈

係幾特別嘅,but not my cup of tea
希望903 ban 依首歌,等kay快d出下一plug

其實 Jerald 連續兩首編曲都做得幾好
靜。
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 46 (16/11/2019)
1. 二零一九 - LMF  2. 重生 - 陳健安  3. 喘息空間 - 李幸倪  4. 你可能未必不喜歡我 - 許廷鏗  5. 熒光 - 陳蕾

其實 Jerald 連續兩首編曲都做得幾好
kwanie 發表於 2019-5-21 08:44

對比下17度cf編曲 同 浴室寂寞廢話jerald編曲 覺得轉會後編曲升左個層次

閒來吃飯啊 閒時想我嗎 時時想我嗎 字越廢越昇華
你我協奏多風雅 喔 哦 噢 哼 吓 啊
似紅雨敲青瓦 像夜來聞落花

Bridge最好聽

其實呢首當唔當派台歌, 冇乜DJ播嘅
任我行 失憶蝴蝶

remus 發表於 2019-5-22 02:50

希望上榜一周out 再派新歌

希望上榜一周out 再派新歌
kayzzz 發表於 2019-5-22 14:49
希望會有另ㄧ首合唱歌/Kay獨唱的派台歌啦
任我行 失憶蝴蝶

remus 發表於 2019-5-22 02:50

18年幻國d錢用得7788啦 透支左咁多獎
仲邊有水

Suppport ban左佢
我在乎~~~~我在乎~~~~~

零期望下反而覺得首歌幾唔錯
個編曲幫首歌加好多分
JIM’S MUSIC SELECTION 2019
WK46: 773312 (2 Weeks No.1) / 最後的信仰 / 預言家

Suppport ban左佢
henhenhen 發表於 2019-5-22 19:59

暫時903熱播中。。

劇透

hehehaha 發表於 2019-5-18 18:02

你做咩幫坤Gor 推歌
廢話算不算鬧交歌中的典範
祈求 民主與自由 萬世都不朽
我願 榮光 歸香港

廢到最盡
都可以變成熱話
幾正