返回列表 發帖
見到 lihkg賣哂廣告
over左少少

CM人有得踩仲唔乘機踩到盡咩
平時又唔見咁多人撐立立
不如CM全體承認張敬軒呼吸都乞你憎好過啦 ...
littlek 發表於 2019-5-17 13:06

不嬲都係對事唔對人
出好歌咪撐睇唔過睇咪講

容祖兒出到Pretty Crazy咪一堆五分
係咪掛住張敬軒個名就做咩都得?
見到張敬軒個名一定要讚?

子非魚,焉知魚之樂?

你又知人唔係做緊自己?

做返自己,還是做返你地心目中要求果個佢咋? ...
littlek 發表於 2019-5-17 13:52

佢應該係做緊自己 都係世界仔 啱吖
立立唱得咁難聽 世界軒攞返黎鞭屍保育都好合理 幫埋Aga

嘩,咁多1分,反軒勢力好強勢....
tasue270 發表於 2019-5-17 11:43

張敬軒gets what it deserves

不嬲都係對事唔對人
出好歌咪撐睇唔過睇咪講

容祖兒出到Pretty Crazy咪一堆五分
係咪掛住張敬軒個名就 ...
Frankiekiekie 發表於 2019-5-17 15:38

其實我唔明點解咁陰謀論話張生阻人發達所以CM踩佢
反而CM好多時有種鋤強扶弱心態就真既
之前既萬年容 依家既3年金張敬軒 上年首金謝安琪 全部都算係高牆
攞得個奬就預左樂迷嚴厲d批評架啦
心姐都成日俾人踩無靈魂忘記初衷

其實我唔明點解咁陰謀論話張生阻人發達所以CM踩佢
反而CM好多時有種鋤強扶弱心態就真既
之前既萬 ...
kayzzz 發表於 2019-5-17 17:20

你啱
其實就算Eason
從12年重口味開始 近年好多歌都係喺CM唔算好多5分
而張敬軒都只係今年兩隻先係1分多過5分啫 咁都叫反軒勢力?

至於講到話 取代容祖兒地位 呢個point
就更加比唔上啦
何況pretty crazy都會有近70% 5 fun
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

公平D講,覺得本身首歌都好普通,洪卓立就無感情,張敬軒標準就差過Senses Inherited所有派台歌,普通級數+有D唱功=4分-1分翻唱=3分

你啱
其實就算Eason
從12年重口味開始 近年好多歌都係喺CM唔算好多5分
而張敬軒都只係今年兩隻先係1分多 ...
JayantL 發表於 2019-5-17 17:26

近三年,Joey除左Pretty Crazy同心之科學,認真無歌值5分

其實而家唔係唱得好唔好問題,係態度問題
全地球都知張敬軒唱功好過洪卓立啦,新歌感情唱功都係高一個層次
唔gur係張敬軒點解要翻唱同門後輩既歌,刻意將人比下去,
你話珠玉在前再cover就係贈慶啫,明知一定唔夠抽都要去演野,會唔會有D大蝦細?
可以話,cover一隻歌只係大家對同一隻歌有共鳴,
但係張敬軒紅咁多,以後哼呢幾個音D人會記得係張敬軒隻歌定洪卓立隻歌?
身為前輩,想幫後輩咪響文案到mention下囉,當係全新歌咁推係想點?
FIGHT for 陳柏宇

幫立立投咗1分

真心覺立立好聽啲,可能先入為主啦吓

利申:當年都有買 Timing

其實而家唔係唱得好唔好問題,係態度問題
全地球都知張敬軒唱功好過洪卓立啦,新歌感情唱功都係高一個層次
唔 ...
~蛋撻~ 發表於 2019-5-17 18:02

其實我真係唔覺得有咩問題
好嘅曲重新改詞翻唱真係好正常
當年「風起了」都係OT澳門歌手倪力嘅Marjoice
只不過可能倪力冇立咁多人識

eg 鍾舒漫成名作「給自己的信」都係OT日文歌
之後一樣有未聽過嘅人想去聽返原版
就算外國歌手好似Ariana Grande 7 rings都會改詞翻唱My Favorite Thing
hit咗之後都一樣大把未聽過嘅樂迷去聽返原版
提及與唔提及都係歌手自己嘅選擇
相信軒嘅態度其實都只係想將好歌演繹俾更多樂迷聽

張敬軒近日推出新歌《空手而來》,將洪卓立2014年作品《相識以後》重新改編並邀請林若寧譜上新詞,將滄海遺珠級數的作品「活化」。早前有心水清的網民在軒仔instagram留言,發現《空手而來》與《相識以後》很相似,已軒仔亦真身回應:「It’s the same song.(是同一首歌)」《空手而來》與《相識以後》同為AGA作曲,但編曲與填詞卻由不同人負責,前者由伍卓賢編曲、林若寧填詞;後者則由Johnny Yim編曲、陳詠謙填詞,帶出截然不同的感覺。

【空手而來】擺明翻唱洪卓立舊作? 張敬軒:係同一首歌嚟!

熟悉軒仔的樂迷都知道,他一直希望保育及傳承樂壇重要的事物,除了接手Avon錄音室,他不只一次將舊歌「活化」,將大家錯過了卻又值得細聽的作品再次向大眾呈現。

https://www.hk01.com/%E6%A8%82%E ... 5%E5%96%AE%E6%9B%B2
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

只 ...
ladygaga 發表於 2019-5-18 00:09

但係《風起了》係有寫OT(可以睇返Youtube)
《空手而來》係提都冇提過《相識以後》

這次選擇AGA江海迦的作品可說是一個奇妙的合作。在她獨特風格的旋律裡,張敬軒發現兩人在音樂鑑賞和所要表達的內容上都是如此雷同。在演繹之後,更發現彼此在音樂上有著莫名的默契和共同點。這更為明確的表達了歌曲的信息,以及情感上更具有感染力。

尤其呢段先係最令人反感同唔尊重 講到呢隻歌好似係今次專登合作咁

會唔會形成比較都係其次
但最基本都應該首先要喺介紹度俾人知道《相識以後》嘅存在啩?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

只 ...

風起了 Youtube MV 係有寫 OT:Marjoice
    給自己的信喺專輯文案有寫改編自 Angela Aki
    Ariana Grande 亦都聲稱俾咗90% 7 rings 嘅版權收入俾原唱

係呀提唔提首歌的確係歌手嘅選擇
   不過歌手嘅選擇反映到自己嘅品格

究竟係乜嘢令你覺得張敬軒係想等多啲人聽到呢首好歌先翻唱?
   佢自己講嘅?
   立立個ig post?(笑)
   定係你自己估?

就算佢真係想多啲人聽到呢首好歌
   咁「好歌」佢又指緊咩?AGA嘅旋律?定抑或係立立嘅《相識以後》?
   無論在情在理,佢唔正式俾個 credit《相識以後》,都唔使隻字不提

首歌由 AGA 手中,去到英皇 AR 同事、詞人、歌手、監製 (兩首都係舒老闆呀大佬)、出版、宣傳,真係一個人都唔發覺?
   佢係咪有心搶歌真係得佢先知
   係咪真係冇人發覺撞歌都係得英皇嘅人先知
   佢係咪真心想大家留意立立首歌 (或者 AGA 嘅旋律) 都係得佢先知

後記:啱啱先睇到01篇報導,幾型吖 "It's the same song."

張敬軒近日推出新歌《空手而來》,將洪卓立2014年作品《相識以後》重新改編並邀請林若寧譜上新詞,將滄海遺 ...
Hoyin 發表於 2019-5-18 00:16

除了《空手而來》及《風起了》令舊作品再次活過來之外,軒仔的《Pink Dahlia》及《Dahlia II》兩張翻唱專輯也是為了傳承。他再過往訪問中說過:「在時代巨輪中,每個年代聽眾的審美眼光亦有所不同,某虐作品可能因此由主打歌,變成待在角落,留待有心人尋寶。」他更認為自己肩負着一個責任:「我覺得自己在這個行業,應該扮演橋樑的角色,透過我翻唱令更年青的朋友認識這些作品。」

01真係死都可以拗返生

笑出聲,到底洪卓立有幾慘?抱不平倒不如買碟支持佢好過啦
張敬軒清楚話俾你哋知有啲歌手根本就係浪費資源

下?搖滾老母同馬龍白蘭度都係同一個case啦
點解嗰陣冇人嘈?

都唔係第一個留言叫人慳返啖氣買碟,
我買得唔多, 14隻買左8隻啫.
喺呢個壇瘀人唔買碟真係一個最7既講法
FIGHT for 陳柏宇

點解嗰陣冇人嘈?
jimmy 發表於 2019-5-18 01:18

今次多人嘈或多或少係因為大家見到立立咁多年嚟俾英皇投閒置散半紅不黑
    加上張生曾經都實牙實齒話自己作為前輩係對樂壇有責任

其實爭論嘅位係究竟張生知唔知立立唱過
   同埋如果佢知 佢又係咩心態去做呢首歌

而且搖滾老母嗰陣係有嘈過
   雖然歌手同唱片公司都冇解釋,件事亦不了了之
   但係咪代表咁樣嘅做法係冇問題?

張敬軒近日推出新歌《空手而來》,將洪卓立2014年作品《相識以後》重新改編並邀請林若寧譜上新詞,將滄海遺 ...
Hoyin 發表於 2019-5-18 00:16

估唔到佢會係一個擘大眼講大話啲人
任我行 失憶蝴蝶

今次多人嘈或多或少係因為大家見到立立咁多年嚟俾英皇投閒置散半紅不黑
    加上張生曾經都實牙實齒 ...
kingsfacheung 發表於 2019-5-18 01:35

就算佢當時錄唔知
推出之前佢都已經知It's the same song啦

但推出之後
無論係佢自己IG出post 定 歌曲宣傳文案 定 Youtube
提都冇提過相識以後
根本無論 佢 定 蛋記 都係專登想包裝到首歌係一隻全新歌曲
有人喺ig留comment話好似《相識以後》 佢先復返句It's the same song咋

就算喺story po返張《相識以後》MV cap圖 或者 同洪卓立嘅合照
成件事都好睇返啲啦

本身識《相識以後》嘅人就已經唔多
如果連CM呢個咁follow香港樂壇嘅forum都認為 唔加credit 呢件事冇問題 我會覺得好可悲

不過算啦 張敬軒而家有個光環喺個頭度
social media每條post基本全部都係好評
佢根本唔會care呢件事

估唔到佢會係一個擘大眼講大話啲人
remus 發表於 2019-5-18 01:41

咁呢篇嘢又唔關佢事嘅
基本都係quote返美軒以前講嘅嘢作篇文啫

回復 62# Hoyin

其實呢條友好似都唔係第一次,失戀有獎 vs 不要講很愛我 個次,有冇人有多少少內幕料?淨係知道兩隻歌係唔同年份出,但係係咪同今次事件類近就唔清楚啦

回復  Hoyin

其實呢條友好似都唔係第一次,失戀有獎 vs 不要講很愛我 個次,有冇人有多少少內幕料? ...
FY5856 發表於 2019-5-18 02:35

同年出嘅 美軒隻早幾個月
年代太久遠詳情就唔知啦
我估呢個case似上年 寶貝兒 vs 不怕 多啲

同埋舒老闆同蛋記關係唔淺
只係計幫容祖兒都唔知造咗幾多首歌
阿迦又係舒老闆嘅人
講到自己同阿迦啲曲有幾夾
請阿迦為佢作一首真係咁難?
而家阿迦又未死

笑出聲,到底洪卓立有幾慘?抱不平倒不如買碟支持佢好過啦
張敬軒清楚話俾你哋知有啲歌手根本就係浪費資源 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 01:05

使唔使所有歌比晒張敬軒唱先叫唔浪費

首歌幾悶下,副歌唔突出

其實覺得好聽
好聽過立版

點解嗰陣冇人嘈?
jimmy 發表於 2019-5-18 01:18

下?楊千嬅親自起訪問解釋過件事點解要嘈
而且當時係阿paul自己唔記得首歌出過畀咗楊千嬅
但宜家嘈緊張軒當新歌完全唔提立立

回復 73# FY5856
有咩內幕?

呢件事令我諗起基仔之前都想出隻翻唱女歌手歌既碟 錄左音但因為同人撞左concept (應該係軒)所以冇出 邊個抄邊個橋就吾知了

呢件事令我諗起基仔之前都想出隻翻唱女歌手歌既碟 錄左音但因為同人撞左concept (應該係軒)所以冇出 邊個 ...
筠筠 發表於 2019-5-18 15:25

唔駛問阿貴都知係邊個, 個概念係古先生做先啦
任我行 失憶蝴蝶

回復 83# remus
抄橋既人衰 但eeg更衰 吾比基仔出呢隻碟

只 ...

我原則上唔反對《空手而來》呢個 case,同《搖滾之母》一樣,但同鍾舒漫同 ariana grande 都有啲唔同
首先鍾舒漫嗰種係好傳統/八九十年代嘅廣東歌改編,之所以冇問題唔單止因為有落 credit,更加係因為鍾舒漫同原唱者唔喺同一個市場上競爭,冇衝突
ariana grande 嗰種係 sampling,外國樂壇非常常見,即係將人哋首歌抽絲剝繭再加入自己首歌入面,唔係成隻歌重唱,所以就算唔強調都唔成問題(不過會照落 credit)
依家問題係張敬軒同洪卓立喺同一個市場上競爭,張敬軒至少資源同歌曲宣傳方面已經屠宰洪卓立,呢首歌啱啱出知名度已經拋離《相識以後》,明顯有大蝦細嘅感覺
其實宣傳上提一下已經 ok,依家好明顯係特登避忌,好肉酸,佢公司唔係真係以為冇人會留意/可以扮冇事得過且過啊?隻歌幾好聽都係咁話(張敬軒唱功真係完勝洪卓立,冇得比)

係咪AGA交唔切DEMO,軒仔等唔到,所以索性改編立立舊作

悶到瞓著左

無啦啦摷翻AGA作嘅歌出黎改編EEG係咪好想簽AGA
不過問題係AGA嘅大部分慢歌其實都好悶,同張軒近年嘅歌又真係不謀而合

還以為AGA寫咗全新的曲給他唱呢⋯⋯

幾好聽 鍾意聽張敬軒唱多d

呢件事令我諗起基仔之前都想出隻翻唱女歌手歌既碟 錄左音但因為同人撞左concept (應該係軒)所以冇出 邊個 ...

唔係掛.. 乜軒叔依家原來咁惡架
但咁大間公司, 連兩個歌手撞橋錄埋音都唔知?!?!?!

感覺大家對張生要求比較高
外型方面算幾young架啦,但總有人彈佢
而呢首歌普遍評價都係唱得好聽,但樂迷往往想聽張生唱爆d既歌
認同英皇市場策略上係做得麻麻既 (呢方面環球叻好多),希望張生繼續有突破啦

六日唔夠,400k
Adore

唔係掛.. 乜軒叔依家原來咁惡架
但咁大間公司, 連兩個歌手撞橋錄埋音都唔知?!?!?! ...
Lewis 發表於 2019-5-20 12:30

應該講緊Dahlia I嗰時兩個唔同公司 唔知好正常

六日唔夠,400k
Adore
mychart- 發表於 2019-5-22 00:41

嗰mv喺youtube有賣廣告 緊係多views

timc524 發表於 2019-5-22 15:51

仲在連登賣埋添 曝光多到煩厭
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

學祖祖唱倉底貨?

timc524 發表於 2019-5-22 15:51

Cm愛將女歌手近日都狂賣youtube廣告喎,又唔見咁多views

Cm愛將女歌手近日都狂賣youtube廣告喎,又唔見咁多views
littlek 發表於 2019-5-23 03:43

張敬軒個隻廣告要逼人起碼睇5秒

呢樣野入張軒數就有d過份啦,古生張碟係2011年就對外宣稱要出,仲號稱2011年年度大碟,連第一plug都揀埋,封面都影埋。2011年係張軒低潮期,當時古sir隻《Queen》如果真係做好,要推出係完全無問題lor。我唸佢hold住無外乎兩個原因。
    第一係根本未做好(你知啦古sir都成日走數),等到佢做到七七八八已經到2013年,出左粉紅大麗花,咁佢份人其實有d完美主義,撞concept佢可能就唔想出。當時環球梗係無可能同英皇講喂呀我唔比古sir出個張Queen呀。
    第二個原因呢,都係未做好,佢2011年張EP比人插爆,我唸佢應該覺得嗰陣做張翻唱可能又比人鬧,不如做翻全新碟啦,所以有左2012年張經典,張Queen就不了了之。

利申,鍾意古sir多過張軒lor。