返回列表 發帖

傳雪藏升級新劇減戲 胡鴻鈞八月個唱菊梓喬頂上

自從劇集《降魔的》飾演石敢當一角後,胡鴻鈞事業發展氣勢如虹,更擔正《救妻同學會》男一,去年又舉行迷你音樂會。
隨着穩坐「星夢一哥」之位,忽然就有傳胡鴻鈞態度囂張,自誇勁過林峯,胡鴻鈞身邊的朋友都紛紛表示莫名其妙,連林峯都出聲力撐後輩,似是樹大招風所致,網民則懷疑因快約滿而被抹黑;不過,本來八月於九展舉行的個唱,忽然改由同公司的菊梓喬頂上,而《降魔的2.0》更傳出被大減戲分,雪藏行動再次升級!《降魔的2.0》胡鴻鈞將以第二個身份出現,加上「石敢當」回憶的戲分,胡鴻鈞本來差不多每集都會出現,但這兩星期拍攝尾聲,卻突然傳出他被刪減戲份。

胡鴻鈞一○年參加無綫歌唱選秀節目《超級巨聲2》入行,近年歌唱事業穩步上揚,劇集亦一套接一套,先後主演《降魔的》及《救妻同學會》,人紅是非多,忽然有報道指胡鴻鈞人氣急升後,恃寵生驕開始變得目中無人,更自誇勁過林峯,結果遭唱片公司星夢娛樂放入「雪櫃」,報道更指胡鴻鈞連重返無綫的林峯亦不放在眼內,首當其衝是失去主唱《鐵探》主題曲的機會,最終由鄭俊弘成功執二攤,而鄭俊弘最近宣傳新歌《鐵石心腸》時,直言公司臨時將此歌抽起改由他主唱,鄭俊弘說:「我好急趕去錄音,今晚收到首歌,第二日就去錄,錄了一晚就完成,好快就播出街。」鄭俊弘的回應,令胡鴻鈞被「雪藏」的傳聞更顯得言之鑿鑿。
雖然胡鴻鈞仍然有工開,正為《降魔的2.0》拍攝後期,不過有傳此劇主題曲亦非由他主唱,由於「石敢當」在第一集已消失,在第二集胡鴻鈞將以第二個身份出現,加上「石敢當」回憶的戲分,胡鴻鈞本來差不多每集都會出現,但這兩星期拍攝尾聲,卻突然傳出他被刪減戲份,反而另一星夢歌手譚嘉儀就加重戲分。

據知,去年迷你音樂會口碑極好,原本一早已定下今年八月在九展舉行首次大型演唱會,但檔期突然落在去年奪得「最受歡迎女歌星」的菊梓喬手上,本刊致電胡鴻鈞,他直言一直有跟公司傾開騷事宜,他說:「一直都有傾開演唱會的事宜,但檔期都未定。(被Hana搶了檔期?)她開騷要恭喜呀,good show!其他真的不太清楚。」對於自誇勁過林峯的傳聞,胡鴻鈞表示自己都一頭霧水,但得到身邊朋友支持,他亦不作多回應;至於新劇是否被刪減戲分,他說:「總之兩個月前收到的劇本差不多拍完了。(是否跟公司快約滿?)合約還有一段時間。」
致電《降魔的2.0》監製方駿釗,對於胡鴻鈞被減戲,他就力撐對方:「關於林峯的新聞有睇過,但我眼見的胡鴻鈞是一位很謙厚的演員,我們經常見面,他拍劇時很配合導演,至於減戲就未有聽過,他在第二集跟馬國明仍然有兄弟情的線,戲分跟第一集差不多吧。」
向星夢CEO何哲圖查詢菊梓喬是否在八月開騷?他說︰「下星期二會公布,到時再講吧。(這個檔期本來是胡鴻鈞的?)我們有幾個期的……Hubert仲拍緊劇,其他嘢都安排緊。(是否繼續把他雪藏?)傳啫,佢都拍緊劇,有安排新歌嘅,不過未錄。」
https://www.mpweekly.com/entertainment/focus/local/20190517-157438/amp

傳聞如果係真 個演唱會仲要比hana 開
石敢當不如走人啦

菊姐直接開紅館啦
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

菊姐開SHOW搵鬼睇咩

胡鴻鈞八月個唱

容祖兒:????
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

胡鴻鈞八月個唱

容祖兒:????
風見志郎 發表於 2019-5-17 14:03

九展姐

約滿嘅話去環球其實幾適合
美軒走咗之後其他男歌手都好乏力
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

快D去Warner啦

菊姐直接開紅館啦
John 發表於 2019-5-17 13:25

支持

九展大定會展大?

如果真係走,應該都係華納啦

其實佢演戲嗰邊發展得唔錯,如果為唱歌而全部放棄,真係好大勇氣同決心

菊姐開銷量應該仲差過鄭俊弘
【This is MC】澳門見

咁睇少菊姐?佢好多好肯洗錢既中佬fans 架wor
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

如果真係走,應該都係華納啦

其實佢演戲嗰邊發展得唔錯,如果為唱歌而全部放棄,真係好大勇氣同決心 ...
Crooks 發表於 2019-5-17 15:42

又華納??

有安排新歌嘅,不過未錄。
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

都係曲線幫哈拿做新聞 宣傳姐
利申:唔係鏡粉

星夢逼走曬D有唱功既,留返D爛茶渣同唔成氣候既喺度虐待聽眾耳仔
FIGHT for 陳柏宇

曲線幫菊姐宣傳個唱:0)

鈞b幾時約滿?早走早著啦

1) 上次東方,今次明周,都係 TVB 放料嘅官方渠道
2) 「(是否繼續把他雪藏?)傳啫」...
    呢個係 唔否認式 答法,如果想闢謠,會答「冇咁嘅事」
3) 降魔的2.0 嗰邊,有機會只係未收到通知有人想佢地減戲 ...
    放得料比官方渠道,消息新過劇組唔出奇
4) TVB 好少會因為「態度囂張」攪到件事咁大
5) 我唔信星夢會借用同一個故事,先幫 Fred 宣傳 再幫 Hana 宣傳

上次我真係信係借 Hubert 宣傳 Fred
但今次用同一個故事,喺 明周 放續篇
我都傾向相信 Hubert 係真係出左事
一係講錯說話得罪 Herman,一係未肯續約
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

鈞b幾時約滿?早走早著啦
kio0909 發表於 2019-5-17 18:08
走去邊?

呢個係 唔否 ...
Bluejays 發表於 2019-5-17 19:25

以前Alfred都成日講錯嘢又唔雪? 應該係約滿唔續。

呢個係 唔否 ...
Bluejays 發表於 2019-5-17 19:25

「態度囂張」係一個會整臭藝人個朵嘅詞
所以我諗一定係佢唔肯續約先會用呢個詞
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

有安排新歌嘅,不過未錄。
星勤 發表於 2019-5-17 16:49

好過有安排新歌嘅,不過未作

簽星娛樂囉 好似吳咁
又有劇拍 又有小句號
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

「態度囂張」係一個會整臭藝人個朵嘅詞
所以我諗一定係佢唔肯續約先會用呢個詞 ...
JayantL 發表於 2019-5-17 21:27

我都係用呢個邏輯去諗
態度囂張,係一個好決絕嘅用詞
如果唔係打算放棄,唔會用到呢啲字眼

為左托 Fred,借 Hubert 用一次還說得過去
因為 Fred 真係好需要幫忙,而以 Hubert 嘅人氣,食一野唔會有事
但再嚟一次 ... 仲要係 Hana,唔需要用到咁盡嘅方法去幫
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好過有安排新歌嘅,不過未作
KITSTON 發表於 2019-5-17 22:08

有安排新歌嘅,不過未輪到佢

星夢洪卓立
47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

星夢洪卓立
b01091018 發表於 18/5/2019 00:42
咁HUBERT 好似星途無咁慘

星夢洪卓立
b01091018 發表於 2019-5-18 00:42

石取當都叫紅過呀
阿立就......

我都係用呢個邏輯去諗

為左托 Fred ...
Bluejays 發表於 2019-5-17 22:18

但係呢個新聞出既時間好配合喎,hana 下星期二公佈演唱會,無啦啦今日出呢單野,之前已經話胡囂,唔洗咁密出第2次,唔多唔少都有利用做宣傳

呢條月巴亻老何真係仆街到冇朋友
本週冠軍歌: 我的世界地圖 - 魏浚笙

Our_Souvenir 發表於 2019-5-18 02:00

條友仆街都唔係第一日既事架啦
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

Our_Souvenir 發表於 2019-5-18 02:00

唔一定關佢事
可能TVB嗰邊啲高層話要雪佢都唔奇
紅軍有拍劇 唔似金堅咁齋唱歌完全under肥佬
雖然肥佬有前科 未紅之前hea紅軍都hea得唔少

但係呢個新聞出既時間好配合喎,hana 下星期二公佈演唱會,無啦啦今日出呢單野,之前已經話胡囂,唔洗咁 ...
kimjj 發表於 2019-5-18 01:03

個選擇係:
Hubert 其實冇事,作個故事幫 Fred/Hana 宣傳 or
Hubert 其實有事,趁機幫 Fred/Hana 宣傳

今次 Hana 令我相信,Hubert 係真係有事

個選擇係:
Hubert 其實冇事,作個故事幫 Fred/Hana 宣傳 or
Hubert 其實有事,趁機幫 Fred/Hana 宣傳

...
Bluejays 發表於 2019-5-18 03:30

上次Alfred簽華納時,tvb同星夢都無咁大反應。會唔會Hubert簽左環球? 環球係好需要男歌手,似乎可能性最大。

上次Alfred簽華納時,tvb同星夢都無咁大反應。會唔會Hubert簽左環球? 環球係好需要男歌手,似乎可能性最大 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 05:41

其實 Alfred 過檔華納之前,星夢都出左一批紅館期比左 Fred
Alfred 大想頭簽唔成華納,唔識飲水思源 嘅放料稿

不過上次好直接,每份稿都係針對跳槽
冇用其他籍口例如 態度囂張
所以我懷疑 今次有一半機會 真係 Hubert 私下講錯野得罪 Herman

Hubert 喺星煥都係因為講錯野,令 Herman 唔 like 佢
(係 Hubert 喺訪問自己 直接舉例子 講翻出嚟的)
所以 Herman 喺呢方面對 Hubert 嘅容忍度較低亦唔出奇,因為有前科

不過 ... Alfred 嗰時啲稿,全部係出 東方,冇出動到 明周
通常 明周 係高層啲嘅放料先用,同埋 星夢 少用 明周,係 TVB 用多
所以覺得係關 TVB事 多過關 星夢事,都係成立的

另外,話 Fred 態度唔好,所以錯失演出劇集機會嗰次
係 HK01,性質係爆料唔係放料

其實 Alfred 過檔華納之前,星夢都出左一批紅館期比左 Fred
Alfred 大想頭簽唔成華納,唔識飲水思源 嘅放 ...
Bluejays 發表於 2019-5-18 06:57

咁一定同唔續約tvb同星夢有關啦,我覺得講錯嘢其次。反而好關心Hubert會轉去邊間,即係邊間唱片公司有位比佢轉? 我想到最大可能係環球。華納有Alfred, Sony有柏宇同Phil,環亞簽左Jay Fung同兩個前C All Star 成員,只有環球。可能環球想簽定Hubert,遲的一次過攞哂男金女金。
另外英皇其實都有可能,簽定Hubert, 可隊佢上大陸搵錢,或者將來Hins唔攞獎可繼續搶男金。

咁一定同唔續約tvb同星夢有關啦,我覺得講錯嘢其次。反而好關心Hubert會轉去邊間,即係邊間唱片公司有位比 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 08:13

講到咁長遠做乜 ... 連 Hubert 係咪就嚟約滿 條數都唔啱

Mag 係 2015年10月約滿 TVB
即係 巨聲2 嘅 頭一份約 係由 2010年10月 - 2015年10月,五年

劉威煌 係 2014年6月約滿 TVB
即係 巨聲1 嘅 頭一份約 係 由 2009年6月 - 2014年6月,五年
Alfred 2014年1月 改簽星夢,需要同時加長 TVB合約 至2017年6月

如此類推,Hubert 約滿月份係10月
約滿年份 視乎 改簽星夢時,加簽了幾多年,又或者係加簽左唔止一次
如果 Hubert 同 Alfred 一樣加簽3年,係2018年10月到期
如果加簽5年係2020年10月到期

我好少聽過 TVB 有4年約呢回事
就算係加簽過兩次,除非係2年+2年,否則計唔到2019年出嚟
而且如果改簽星夢時, Alfred 係加簽3年,Hubert 唔會加簽2年吧

我都係用呢個邏輯去諗
你呢種諗法係出於公司會保護藝人 唔會只係當藝人係賺錢工具 就算負面宣傳都會有底線
但星夢根本就唔係一間咁既公司 連「世紀賤男」呢種新聞都會煲大黎做宣傳 甚至可以話係愈衰愈鍾意
根本只係睇當時有咩人要宣傳就炒作下 所以HANA紅過Hubert都唔代表Hubert真係有事

然後好神奇地每次有呢類新聞就即刻有人係到開post 大家又會非常認真討論

你呢種諗法係出於公司會保護藝人 唔會只係當藝人係賺錢工具 就算負面宣傳都會有底線
但星夢根本就唔係一間 ...
nicholashin 發表於 2019-5-18 10:18

「世紀賤男」個 case,唔係星夢做佢,係記者做佢

但星夢根本就唔係一間 ...
nicholashin 發表於 2019-5-18 10:18

我同意
星夢個style真係似係咁

「世紀賤男」個 case,唔係星夢做佢,係記者做佢
Bluejays 發表於 2019-5-18 10:29

但星夢或者月巴亻老何好似無乜嘢幫Fred維護
仲雪佢一排

反而當年Alfred新人時在星煥
公園單野tvb東張立即俾機會Alfred去解釋同澄清

Alfred 大想頭簽唔成華納,唔識飲水思源 嘅放 ...
Bluejays 發表於 2019-5-18 06:57

好似係俾Alfred唔係Fred喎! (Fred佢14年先出碟邊夠歌)
Alfred訪問個時話當時無信心開紅館
先至推左
之後決定轉埋華納
月巴人老何小氣心有不甘
覺得佢唔飲水思源先封殺佢
仲下令delete埋痛醒個劇塲版

同埋大想頭係指Alfred當初想自組工作室
簽華納做發行公司
華納唔肯佢先屈服簽埋經理人約
當時新聞都有講

但星夢或者月巴亻老何好似無乜嘢幫Fred維護
仲雪佢一排
森姆@結論 發表於 2019-5-18 10:34

唔係雪,係幫佢避風頭
不停搵位比佢復出 e.g. 台慶企當眼位
安排多個美加show佢做
久不久幫佢出隻歌試水溫

只可惜記者真係憎佢
每次出嚟試水溫,都即刻比記者搵到新料嚟打

上次Alfred簽華納時,tvb同星夢都無咁大反應。會唔會Hubert簽左環球? 環球係好需要男歌手,似乎可能性最大 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 05:41

點會簽環球啊,一間同tvb反曬面噶公司,不過佢如果唔簽星夢,下場都係封殺

其實胡鴻鈞想繼續紅,咪keep住拍劇同唱劇歌咯,間中有幾首非劇歌,但如果想學許廷鏗咁,咪ban tvb咯

講到咁長遠做乜 ... 連 Hubert 係咪就嚟約滿 條數都唔啱

Mag 係 2015年10月約滿 TVB
即係 巨聲2 嘅 頭一 ...
Bluejays 發表於 2019-5-18 10:03

星夢係14年1月開,Alfred同Hubert 係同時簽咗3年俾肥佬到2017年,Hubert加簽咗tvb 5年都有可能
而17年Alfred走,Hubert留,簽多肥佬3年,到2020年
而家其實係似肥佬想同Hubert 開20年紅館而同佢傾定合約,而Hubert有可能講咗未必續約之類嘅嘢
其實私下講錯嘢,只會閂埋門狂丙,但唔會出通稿,出得通稿一定係關於續約問題
而且今次係宣傳Hana演唱會,又下星期二公布,星期五就出定份通稿宣傳定都唔出奇
反正Hubert都有機唔續約,肥佬又一直麻麻地佢,拎佢嚟宣傳下Hana, 可能肥佬覺得自己好好數口添

好似係俾Alfred唔係Fred喎! (Fred佢14年先出碟邊夠歌)
Alfred訪問個時話當時無信心開紅館
先至推左 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 10:41

我咪就係講緊呢批星夢放料,喺 Alfred 走之前抹黑 Alfred 嘅稿囉
而家係列舉抹黑例子,唔係解釋抹黑左啲乜

我都係用呢個邏輯去諗

為左托 Fred ...

因為某老闆就係一個咁仆街既人渣

巨聲2份tvb約唔係10月簽,係入6強前已簽,Hubert之前講過
所以應該係7月 / 8月