返回列表 發帖
鈞b幾時約滿?早走早著啦
kio0909 發表於 2019-5-17 18:08
走去邊?

1) 上次東方,今次明周,都係 TVB 放料嘅官方渠道
2) 「(是否繼續把他雪藏?)傳啫」...
    呢個係 唔否 ...
Bluejays 發表於 2019-5-17 19:25

以前Alfred都成日講錯嘢又唔雪? 應該係約滿唔續。

個選擇係:
Hubert 其實冇事,作個故事幫 Fred/Hana 宣傳 or
Hubert 其實有事,趁機幫 Fred/Hana 宣傳

...
Bluejays 發表於 2019-5-18 03:30

上次Alfred簽華納時,tvb同星夢都無咁大反應。會唔會Hubert簽左環球? 環球係好需要男歌手,似乎可能性最大。

其實 Alfred 過檔華納之前,星夢都出左一批紅館期比左 Fred
Alfred 大想頭簽唔成華納,唔識飲水思源 嘅放 ...
Bluejays 發表於 2019-5-18 06:57

咁一定同唔續約tvb同星夢有關啦,我覺得講錯嘢其次。反而好關心Hubert會轉去邊間,即係邊間唱片公司有位比佢轉? 我想到最大可能係環球。華納有Alfred, Sony有柏宇同Phil,環亞簽左Jay Fung同兩個前C All Star 成員,只有環球。可能環球想簽定Hubert,遲的一次過攞哂男金女金。
另外英皇其實都有可能,簽定Hubert, 可隊佢上大陸搵錢,或者將來Hins唔攞獎可繼續搶男金。

咁只要TVB要人,Herman做幾多小動作都冇用嘅
而且 降魔的 係 杜生 條line,通過 Sandy 應該有偈傾嘅 ...
Bluejays 發表於 2019-5-18 11:31

其實Hubert不如等同星夢約滿,只簽tvb但千期唔好續星夢。約滿星夢過完半年冷河,再簽星娛或者英皇,經理人繼續tvb. 過下冷河就唔算跳槽其他唱片公司啦。

希望Hubert响TVB management 嗰邊大爆特爆死肥佬, 等杜生同620幫幫Hubert脫離肥佬魔掌
Hubert一日唔脫離肥 ...
神女有心 發表於 2019-5-18 12:10

其實不如索性執x左星夢,把劇歌歸入tvb音樂部,放生Hubert簽其他唱片公司啦。

其實一次過炒_ 佢兩公婆都不失為一件好事
kwanie 發表於 2019-5-18 12:56

呢個 good idea。tvb去年蝕兩億,正常應該摺左星夢省回營運開支,我覺得唔抄肥佬係因為佢老婆頂住,肥佬無咩做,其實等於余婆一個人攞兩份人工,呢份工又幾好做,佢地係唔係應該向investors負責?

無可置疑,肥佬係有簽人眼光,佢簽返來嘅人,絕大部分都係可以紅,無論係實力派定偶像派
但係講到造星呢方 ...
神女有心 發表於 2019-5-18 13:51

即係你覺得兩份搽黑Hubert嘅稿都係肥佬寫的,唔關tvb事。咁17年5月果份踩Alfred話佢唔飲水思源,又大想頭想自組嘅稿都似係肥佬作啦。因為手法好似。

傳統電視TVB Power
暫時仲有一定的市場佔有率同影響力
以Alfred為例子
入左華納之後
無左大台幫忙曝 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 14:43

以下單位有靠tvb捧紅嗎?
陳柏宇
Supper Moment
Dear Jane
GEM
Juno and Kay
周柏豪華納時期

同埋星夢所有非劇歌hit rate一樣唔高。唔信你搵下點擊女王Hana所有非劇歌。

Alfred係需要一段時間將以前電視粉轉化成純樂迷/歌迷。佢本身有知名度其實已經比較著數。

條月巴亻老何有冇 FB IG?
好想去屌爆佢
Our_Souvenir 發表於 2019-5-18 15:33

可上星夢FB IG, 但預佢地實block你

呢班歌手本身都唔係TVB出身,點同Alfred比較呢?
同埋都係四大事件發生之前(除左SM)
我唔知道星夢的歌 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 16:44

唔明點解唔可以把Alfred同非tvb出身歌手比較? 佢地可以唔使靠tvb點解Alfred唔得? 其實佢又唔拍劇,離開tvb星夢不可惜。呢個moment要吸引樂迷其實口碑好緊要。

我係話近年星夢所有歌手的非劇歌包括Hana, 周柏豪hit rate 都唔高,唔信可上星夢YouTube睇下,係對事唔係對人。

本身知名度都係tvb俾佢噶
阿mark 發表於 2019-5-18 17:10

我無話唔係。

諗返2013年Alfred都被傳同林峯爭最受歡迎男歌星
佢仲話自己好新
仲話好彩林峯拎到而不是自己
真儍
而家 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 17:00

你講嘅係星煥時代,你啱。轉左星夢之後間公司已經變左質,Alfred 3 年零個唱,不過果年就算爭到最男最歌都未係必好事,簽星夢後只會跌得更快。寧願再慢慢打好基礎再上。

903仲有最歌5強
結果又係排第二,僅僅輸俾「任我行」(當年入塲我都係投青春頌一票 )
就算真係 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 17:55

如果13年Alfred攞最歌最男,但基礎未穩,轉星夢後一定跌得重快,應該慶幸果年有林峯同Eason頂住。

講番Hubert, 佢係拍劇紅,如果佢離開tvb, 衝擊一定比從來未拍過劇的Alfred大。

哈哈
真係鄧菊姐擔心
不過月巴亻老可能包底或者用迫迫倡奴去散飛呢
森姆@結論 發表於 2019-5-18 18:26

我覺得肥佬要面,一定會加場,最女喎,得一場太少啦。下次開紅館。

華納同TVB關係應該好過球記少少
今晚勁歌Janice都有上去宣傳,之前DJ都上過
係月巴人老玩封殺先唔俾Alfr ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 18:25

Dear Jane有做Hubert演唱會嘉賓,華納歌手上tvb係無問題。Alfred解封後都有機會上。

2013年真係最紅啦,tvb排第二,903有最男5強
阿mark 發表於 2019-5-18 17:12

其實星夢時勁歌Alfred年年都排第二㗎啦。我覺得佢今年有機會入番最男5強。

但戴祖儀好高自由度
John 發表於 2019-5-18 23:22

佢似係自己比錢做歌