返回列表 發帖
你呢種諗法係出於公司會保護藝人 唔會只係當藝人係賺錢工具 就算負面宣傳都會有底線
但星夢根本就唔係一間 ...
nicholashin 發表於 2019-5-18 10:18

我同意
星夢個style真係似係咁

「世紀賤男」個 case,唔係星夢做佢,係記者做佢
Bluejays 發表於 2019-5-18 10:29

但星夢或者月巴亻老何好似無乜嘢幫Fred維護
仲雪佢一排

反而當年Alfred新人時在星煥
公園單野tvb東張立即俾機會Alfred去解釋同澄清

其實 Alfred 過檔華納之前,星夢都出左一批紅館期比左 Fred
Alfred 大想頭簽唔成華納,唔識飲水思源 嘅放 ...
Bluejays 發表於 2019-5-18 06:57

好似係俾Alfred唔係Fred喎! (Fred佢14年先出碟邊夠歌)
Alfred訪問個時話當時無信心開紅館
先至推左
之後決定轉埋華納
月巴人老何小氣心有不甘
覺得佢唔飲水思源先封殺佢
仲下令delete埋痛醒個劇塲版

同埋大想頭係指Alfred當初想自組工作室
簽華納做發行公司
華納唔肯佢先屈服簽埋經理人約
當時新聞都有講

我咪就係講緊呢批星夢放料,喺 Alfred 走之前抹黑 Alfred 嘅稿囉
而家係列舉抹黑例子,唔係解釋抹黑左啲 ...
Bluejays 發表於 2019-5-18 10:56

咁星夢D稿就好有問題了
除左唔飲水思源同大想頭呢d可以插到Alfred一野之外
(事實證明根本好多人都唔信)
推紅館個期Alfred自己訪問都澄清左唔關續唔續約事
咁樣抹黑根本就幫唔到阿Fred
不如學呢度D人咁老屈Alfred係hehe好過啦

其實Hubert好感激tvb, 一再強調非常多謝公司俾佢咁多劇集演出嘅機會
我相信而家狀態係,tvb management 仲 ...
神女有心 發表於 2019-5-18 11:18

佢千祈唔好唔唱歌呀
佢同Alfred、Mag出第一隻碟開始
我已經有買
除左Alfred同Mag
我都好睇好佢
巨聲幫係未來的樂壇中流砥柱黎架

其實不如索性執x左星夢,把劇歌歸入tvb音樂部,放生Hubert簽其他唱片公司啦。 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 12:28

其實不如殼王炒左月巴人老好過啦
咁星夢就有救
係菊姐大獲d姐

無可置疑,肥佬係有簽人眼光,佢簽返來嘅人,絕大部分都係可以紅,無論係實力派定偶像派
但係講到造星呢方 ...
神女有心 發表於 2019-5-18 13:51

最白痴嘅係
佢所謂抹黑的「饍稿」
月巴人老佢究竟可唔可以搵人作得好少少?
佢真係當而家d人弱智架咩?
最攪笑係方監製同林生都出來否認Hubert係咁嘅人
謠言不攻自破
先有Alfred ,後有Hubert
不停攪屎棍嘅後果
就係會令人更憎恨星夢、Fred同菊姐

完全認同你既講法但純粹針對某老闆既小家仆街性格

環球都無咁對軒仔,  阿KAY 啦 , MR啦
小人物小氣 ...
samsam 發表於 2019-5-18 13:32

仲有Paco
當年千嬅過A music之後
Paco 同千嬅仲可以keep住好關係
呢d就係真心好友

邊似得月巴人老份人
眼中只有利益
利字當頭
一d感情都無

其實講到星夢埋沒人才咁真係好諷刺
雖然我都好憎tvb同星夢
但佢地的而且確係捧到人
Alfred, Hubert, Jinny, ...
Crooks 發表於 2019-5-18 13:10

其實真正捧到人係「星煥國際」而不是「星夢娛樂」lor
計星夢出身,我覺得只有Fred、菊姐同譚嘉儀可以
但一個衰形象
一個就千年一式一樣劇歌
一個就只主力做主持
點紅?

即係你覺得兩份搽黑Hubert嘅稿都係肥佬寫的,唔關tvb事。咁17年5月果份踩Alfred話佢唔飲水思源,又大想頭 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 14:10

佢邊駛親自出手咁低莊
身為高層
佢搵d下屬寫都得啦

星乜都好咪又係何生

嚴格黎講,捧到人嘅唔係星乜星物,而係tvb
靠壟斷靠日夜洗腦
啲歌罐頭又點,仍然大把 ...
Crooks 發表於 2019-5-18 14:24

傳統電視TVB Power
暫時仲有一定的市場佔有率同影響力
以Alfred為例子
入左華納之後
無左大台幫忙曝光
就算佢幾努力日日ig fb 微博宣傳
再加拍片、影相會、街頭busking
同巴士電車巡遊等等不停密集式活動宣傳
都係冇用
903最男最歌始終都係入唔到5強
就係因為人氣比在大台跌左唔少
相比Hubert
一個石敢當已經令佢晉身KK box風雲歌手
朋友身份又入到最歌5強
這就是說明了電視入屋,人氣隨之而上升的重要性

當然呢個情況只是現在的情況
但過多10年、20年之後,who knows?
不過到時候以上d歌手全部都已經上哂岸了

以下單位有靠tvb捧紅嗎?
陳柏宇
Supper Moment
Dear Jane
GEM
Juno and Kay
周柏豪華納時期

同埋星夢所有 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 15:34

呢班歌手本身都唔係TVB出身,點同Alfred比較呢?
同埋都係四大事件發生之前(除左SM)
我唔知道星夢的歌點擊率唔高
Hana點擊率唔係好高架咩?
Alfred首螞蟻同青春頌MV點擊率都好高下架喎
佢在星煥同星夢的最大得益
除左可以做歌手出唱片
就係儲落一批好聽的歌同賺左知名度
但出走左大台
所有野化整為零
要再向前行係唔容易的
我都講左
傳統電視的影響力仲係好大,即使已經跌緊
Alfred最需要的
係除左tvb之外
另外令佢入到屋的電視宣傳(例如電視廣告)
佢一日唔咁做
人氣始終上唔到(同軒仔個d比較)
就算做多十隻「單數」既歌
都只係有口碑
對佢人氣提升
係沒有實質既幫助

HANA菊梓喬出道短短兩年已經拎最受歡迎女歌星,仲快過陳慧琳同容祖兒
難怪胡鴻鈞心灰意冷 ...
Hanson 發表於 2019-5-18 16:03

諗返2013年Alfred都被傳同林峯爭最受歡迎男歌星
佢仲話自己好新
仲話好彩林峯拎到而不是自己
真儍
而家見到Hana仲短年資過Alfred都拎到大獎
早知當時俾Alfred男歌星好過
起碼當年青春頌真係超hit

2013年真係最紅啦,tvb排第二,903有最男5強
阿mark 發表於 2019-5-18 17:12

903仲有最歌5強、十大同男銅
最歌結果又係排第二,僅僅輸俾「任我行」(當年入塲我都係投青春頌一票
就算真係拎最受歡迎男歌星
真係一d都唔失禮
Alfred話自己新真係太謙虛了

而家針對嘅係,月巴做咩係咁出通稿抹黑Hubert,踩住Hubert嚟宣傳兩條友,Fred同Hana
月巴真係老喇,老到懵_ ...
神女有心 發表於 2019-5-18 17:49

無左Alfred,Jinny唔爭氣
Hubert又想走
屬中無大將
所以受到刺激short上腦
恨Fred同Hana速紅恨到short左

唔明點解唔可以把Alfred同非tvb出身歌手比較? 佢地可以唔使靠tvb點解Alfred唔得? 其實佢又唔拍劇,離開tvb ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 17:55

因為Alfred出道個時(2011年,四大事件發生之後)
同你講呢班歌手嘅出道時間timing唔一樣
同埋係唔係tvb出身都好
電視宣傳個成效始終比電台、唱片公司或單單口碑為大
如果當年Alfred唔係參加超級巨聲
如果當年Alfred直接在唱片公司出道
如果當年Alfred一早離開星煥/星夢而不是17年才走
他未必有今時今日的知名度
即使距離「當紅」仲有d距離

你講嘅係星煥時代,你啱。轉左星夢之後間公司已經變左質,Alfred 3 年零個唱,不過果年就算爭到最男最歌都 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 18:03

其實成立星夢個下
唔係Alfred出於報恩心態
如果有大唱片公司對佢有興趣
我寧願佢早d出走好過浪費多3年
不過世事好矛盾嘅
留多3年星夢就當賺多3年螢幕上的知名度
過檔華納都唔會無人認得佢嘅

睇到樓上有幾個留言笑左 我撥下冷水先
以胡生既料同佢既觀眾緣(唔係講緊劇中角色既觀眾緣)
佢留係星夢會 ...
kayzzz 發表於 2019-5-18 16:59

華納同TVB關係應該好過球記少少
今晚勁歌Janice都有上去宣傳,之前DJ都上過
係月巴人老玩封殺先唔俾Alfred上勁歌
希望唔好連累埋阿Mag

肥佬咪試下出盡力去谷返起Fred啦,記住每日三線劇都Fred唱主題曲,Hana唱片尾曲
咁樣做,我估除左Fred粉會 ...
神女有心 發表於 2019-5-18 18:14

哈哈
真係鄧菊姐擔心
不過月巴亻老可能包底或者用迫迫倡奴去散飛呢

講開青春頌,真係肥佬心頭嘅一根刺。非劇歌hit爆令Alfred滋生出走念頭,一朝被蛇咬十年怕草繩,相信 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 21:49

唔係呀嘛?
你好想星夢D歌手唱劇歌唱到收山?
你唔悶我都厭啦

其實係Alfred 唔想一直做劇歌
想做自己喜歡的音樂先出走

講得好中肯。肥佬係衰但其實都係做番佢該做嘅嘢,唱得嘅男歌手已經買少見少,真心覺得Hubert留喺星夢 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 21:27

咩叫做應該做嘅嘢?
言下之意即係作野抹黑自己旗下歌手係好應該?
你無病下嘛?

其實星夢時勁歌Alfred年年都排第二㗎啦。我覺得佢今年有機會入番最男5強。 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 21:00

單數903已經被ban
佢之後嘅歌成績要好突出先有機會
反而港台成績就好穩,2冠在手
單數也上緊
除左新人個年,12到18年
年年都有首十大中文金曲
從未間斷

唔續約遭雪唔係第一個,亦肯定唔會喺最後一個。換位思考肥佬呢種處理手法好正常,希望石敢當早日捱過 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 21:07

處理手法正常?
睇怕成個CM得你一個有咁獨特嘅睇法

但戴祖儀好高自由度
John 發表於 2019-5-18 23:22

新人先係咁姐

噴,簽嚟做乜。
matthewyky 發表於 2019-5-22 11:24

可以發展內地市塲
也可同千嬅合唱/拍戲進一步拉高熊軍既人氣

好似只派903 先 之後兩週冠播爆就開始派埋其他台

最後首歌成績三台冠係因為竟然係TVB 無俾冠軍alfred。
...
samsam 發表於 2019-5-21 12:43

其實月巴亻老真係好錫Alfred
唔止差不多首首歌都冠軍
頒獎禮後的慶祝活動同生日會佢都抽時間去現身支持佢
始終有俾佢一哥既待遇
呢點係要多謝佢
但係一見Alfred想走就馬上抹黑
一d感情也不顧
真係令我好失望

本來 plan 左 3 plug 係 重新長大  蝸居  歲月
Bluejays 發表於 2019-5-24 22:57

慶幸改左派返青春頌
即使拎唔到冠軍