返回列表 發帖
上次Alfred簽華納時,tvb同星夢都無咁大反應。會唔會Hubert簽左環球? 環球係好需要男歌手,似乎可能性最大 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 05:41

唔出奇做得咁絕應該似係同大台最唔友好嘅公司
四大入面係得宇宙2016又同大台鬧翻

睇到樓上有幾個留言笑左 我撥下冷水先
以胡生既料同佢既觀眾緣(唔係講緊劇中角色既觀眾緣)
佢留係星夢會係對佢最好既選擇啦 出去闖都要睇下自己既競爭力
如果佢轉去球記就算罷啦 球記已經好有衰落既跡象
另外 拎alfred同linda離巢比較係想點 一個係轉去一間同大台關係唔係十分良好既公司 另一個就係退出娛樂圈
利申:唔鍾意肥佬同星記

HANA菊梓喬出道短短兩年已經拎最受歡迎女歌星,仲快過陳慧琳同容祖兒
難怪胡鴻鈞心灰意冷 ...
Hanson 發表於 2019-5-18 16:03

諗返2013年Alfred都被傳同林峯爭最受歡迎男歌星
佢仲話自己好新
仲話好彩林峯拎到而不是自己
真儍
而家見到Hana仲短年資過Alfred都拎到大獎
早知當時俾Alfred男歌星好過
起碼當年青春頌真係超hit

以下單位有靠tvb捧紅嗎?
陳柏宇
Supper Moment
Dear Jane
GEM
Juno and Kay
周柏豪華納時期

同埋星夢所有 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 15:34

本身知名度都係tvb俾佢噶

佢仲話自己好新
真儍
而家 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 17:00

2013年真係最紅啦,tvb排第二,903有最男5強

其實一次過炒_ 佢兩公婆都不失為一件好事
kwanie 發表於 2019-5-18 12:56

為民除害

佢留係星夢會 ...
kayzzz 發表於 2019-5-18 16:59

Hubert絕對知道自己今時今日嘅人氣係TVB俾佢嘅
都話佢一再強調自己非常感激TVB俾咗咁多演出機會,亦有講過多謝肥老細用佢唱返自己劇集嘅片頭片尾曲
亦好開心肥老細用佢嘅創作歌曲嚟做佢劇集嘅片尾曲
至於你講嘅觀眾緣,tvb劇集Power真係仲好大,一套劇集已令佢賺到好高嘅觀眾緣,唔洗分開真人同角色嚟講,十個有九個係將角色=真人
佢係連續兩個角色都執到好籌,一個係龐杰,一個係石敢當,嚟緊仲有降魔2嘅豪仔,睇好呢個角色會令佢再爆出

而家針對嘅係,月巴做咩係咁出通稿抹黑Hubert,踩住Hubert嚟宣傳兩條友,Fred同Hana
月巴真係老喇,老到懵__咗,從來咁樣嘅宣傳,只會令唔紅嗰方更加唔紅,仲引嚟紅嗰邊嘅粉絲追打
月巴出通稿咁抹黑Hubert, 只會令佢更想走人,又幫Fred同Hana招黑,月巴真係醒到無朋友
其實佢識唔識用軟攻? 氹下Hubert 反而99% Hubert會心軟囉
不過或者响月巴心目中,隨時搵條友都可以取代Hubert 啦,Fred / 閔大人/ 伍富橋,反正响星夢,唱幾首劇歌都可以紅啦,可?

阿mark 發表於 2019-5-18 17:12

903仲有最歌5強、十大同男銅
最歌結果又係排第二,僅僅輸俾「任我行」(當年入塲我都係投青春頌一票
就算真係拎最受歡迎男歌星
真係一d都唔失禮
Alfred話自己新真係太謙虛了

呢班歌手本身都唔係TVB出身,點同Alfred比較呢?
同埋都係四大事件發生之前(除左SM)
我唔知道星夢的歌 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 16:44

唔明點解唔可以把Alfred同非tvb出身歌手比較? 佢地可以唔使靠tvb點解Alfred唔得? 其實佢又唔拍劇,離開tvb星夢不可惜。呢個moment要吸引樂迷其實口碑好緊要。

我係話近年星夢所有歌手的非劇歌包括Hana, 周柏豪hit rate 都唔高,唔信可上星夢YouTube睇下,係對事唔係對人。

本身知名度都係tvb俾佢噶
阿mark 發表於 2019-5-18 17:10

我無話唔係。

而家針對嘅係,月巴做咩係咁出通稿抹黑Hubert,踩住Hubert嚟宣傳兩條友,Fred同Hana
月巴真係老喇,老到懵_ ...
神女有心 發表於 2019-5-18 17:49

無左Alfred,Jinny唔爭氣
Hubert又想走
屬中無大將
所以受到刺激short上腦
恨Fred同Hana速紅恨到short左

佢仲話自己好新
真儍
而家 ...

你講嘅係星煥時代,你啱。轉左星夢之後間公司已經變左質,Alfred 3 年零個唱,不過果年就算爭到最男最歌都未係必好事,簽星夢後只會跌得更快。寧願再慢慢打好基礎再上。

唔明點解唔可以把Alfred同非tvb出身歌手比較? 佢地可以唔使靠tvb點解Alfred唔得? 其實佢又唔拍劇,離開tvb ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 17:55

因為Alfred出道個時(2011年,四大事件發生之後)
同你講呢班歌手嘅出道時間timing唔一樣
同埋係唔係tvb出身都好
電視宣傳個成效始終比電台、唱片公司或單單口碑為大
如果當年Alfred唔係參加超級巨聲
如果當年Alfred直接在唱片公司出道
如果當年Alfred一早離開星煥/星夢而不是17年才走
他未必有今時今日的知名度
即使距離「當紅」仲有d距離

903仲有最歌5強
結果又係排第二,僅僅輸俾「任我行」(當年入塲我都係投青春頌一票 )
就算真係 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 17:55

如果13年Alfred攞最歌最男,但基礎未穩,轉星夢後一定跌得重快,應該慶幸果年有林峯同Eason頂住。

講番Hubert, 佢係拍劇紅,如果佢離開tvb, 衝擊一定比從來未拍過劇的Alfred大。

你講嘅係星煥時代,你啱。轉左星夢之後間公司已經變左質,Alfred 3 年零個唱,不過果年就算爭到最男最歌都 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 18:03

其實成立星夢個下
唔係Alfred出於報恩心態
如果有大唱片公司對佢有興趣
我寧願佢早d出走好過浪費多3年
不過世事好矛盾嘅
留多3年星夢就當賺多3年螢幕上的知名度
過檔華納都唔會無人認得佢嘅

無左Alfred,Jinny唔爭氣
Hubert又想走
屬中無大將
所以受到刺激short上腦
恨Fred同Hana速紅恨到short左 ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 17:58

肥佬咪試下出盡力去谷返起Fred啦,記住每日三線劇都Fred唱主題曲,Hana唱片尾曲
咁樣做,我估除左Fred粉會話Fred好高人氣外,其他人係只會追打Fred, 一定話聽到佢把聲就想打爆部電視機
Fred哥本來就年年榮獲我最討厭電視藝人頭三甲,可能肥佬覺得未夠top, 要谷到Fred年年排第一
仲有Hana姐姐,演唱會都未公布,就搞到Hubert 嘅粉絲响出面輪緊佢,佢爭下氣喇,千奇咪去唔到飛
去唔到飛嘅下場,應該會慘過坤哥

佢留係星夢會 ...
kayzzz 發表於 2019-5-18 16:59

華納同TVB關係應該好過球記少少
今晚勁歌Janice都有上去宣傳,之前DJ都上過
係月巴人老玩封殺先唔俾Alfred上勁歌
希望唔好連累埋阿Mag

肥佬咪試下出盡力去谷返起Fred啦,記住每日三線劇都Fred唱主題曲,Hana唱片尾曲
咁樣做,我估除左Fred粉會 ...
神女有心 發表於 2019-5-18 18:14

哈哈
真係鄧菊姐擔心
不過月巴亻老可能包底或者用迫迫倡奴去散飛呢

哈哈
真係鄧菊姐擔心
不過月巴亻老可能包底或者用迫迫倡奴去散飛呢
森姆@結論 發表於 2019-5-18 18:26

我覺得肥佬要面,一定會加場,最女喎,得一場太少啦。下次開紅館。

其實真係點諗都諗唔到點谷返起牙FAT
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 3 (16/01/2021)

1. 冰原 - 應智越    2. 所有遺失的東西 - 泳兒   3. 旁觀有罪 - 陳蕾   4. Lay On My Shoulder - 勞嘉怡 / The Hertz   5. 我不如 - 曾比特

華納同TVB關係應該好過球記少少
今晚勁歌Janice都有上去宣傳,之前DJ都上過
係月巴人老玩封殺先唔俾Alfr ...
森姆@結論 發表於 2019-5-18 18:25

Dear Jane有做Hubert演唱會嘉賓,華納歌手上tvb係無問題。Alfred解封後都有機會上。

丁生係時候考慮下,正向要唔要紅軍

我覺得入正向都幾好,不過得經紀人合約,tvb就簽部頭約咯
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

阿mark 發表於 2019-5-18 17:12

其實星夢時勁歌Alfred年年都排第二㗎啦。我覺得佢今年有機會入番最男5強。

呢條月巴亻老何真係仆街到冇朋友
Our_Souvenir 發表於 2019-5-18 02:00

唔續約遭雪唔係第一個,亦肯定唔會喺最後一個。換位思考肥佬呢種處理手法好正常,希望石敢當早日捱過呢關啦,其實既然肯拍劇事業又處於上升期,留喺星夢應該係最好嘅選擇,出去闖真係前途未卜

唔續約遭雪唔係第一個,亦肯定唔會喺最後一個。換位思考肥佬呢種處理手法好正常,希望石敢當早日捱過 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 21:07

而家條月巴亻老何搞到咁
我已經覺得冇彎轉
本週冠軍歌: 時光邊緣的人 - 陳健安

2020 第四季冠軍歌
一千零一頁 格林童話 All We Have Is Now 地球來的人 同檯 乾爹
天空之門 妳幸福嗎? 次元壁 我們都想旅行 溝渠暢泳 萬惡不赦 小夜燈

其實講到星夢埋沒人才咁真係好諷刺
雖然我都好憎tvb同星夢
但佢地的而且確係捧到人
Alfred, Hubert, Jinny, ...
Crooks 發表於 2019-5-18 13:10

講得好中肯。肥佬係衰但其實都係做番佢該做嘅嘢,唱得嘅男歌手已經買少見少,真心覺得Hubert留喺星夢係最好嘅選擇

佢仲話自己好新
真儍
而家 ...

講開青春頌,真係肥佬心頭嘅一根刺。非劇歌hit爆令Alfred滋生出走念頭,一朝被蛇咬十年怕草繩,相信肥佬會杜絕或更加審慎地俾旗下歌手去唱非星夢創作班底。

講開青春頌,真係肥佬心頭嘅一根刺。非劇歌hit爆令Alfred滋生出走念頭,一朝被蛇咬十年怕草繩,相信 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 21:49

唔係呀嘛?
你好想星夢D歌手唱劇歌唱到收山?
你唔悶我都厭啦

其實係Alfred 唔想一直做劇歌
想做自己喜歡的音樂先出走

講得好中肯。肥佬係衰但其實都係做番佢該做嘅嘢,唱得嘅男歌手已經買少見少,真心覺得Hubert留喺星夢 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 21:27

咩叫做應該做嘅嘢?
言下之意即係作野抹黑自己旗下歌手係好應該?
你無病下嘛?

其實星夢時勁歌Alfred年年都排第二㗎啦。我覺得佢今年有機會入番最男5強。 ...
Ching2015 發表於 2019-5-18 21:00

單數903已經被ban
佢之後嘅歌成績要好突出先有機會
反而港台成績就好穩,2冠在手
單數也上緊
除左新人個年,12到18年
年年都有首十大中文金曲
從未間斷

講開青春頌,真係肥佬心頭嘅一根刺。非劇歌hit爆令Alfred滋生出走念頭,一朝被蛇咬十年怕草繩,相信 ...

但戴祖儀好高自由度
SSN Chart (15 Jan)  ||  鏡榜冠軍: 手望 - 柳應廷 / Serrini
1. 惡 夢 經 (1 Week No.1) - 陳 健 安
2. 明 年 見 - One Promise
3. 無 名 指 的 勇 氣 - 林 欣 彤

唔續約遭雪唔係第一個,亦肯定唔會喺最後一個。換位思考肥佬呢種處理手法好正常,希望石敢當早日捱過 ...
kop1874 發表於 2019-5-18 21:07

處理手法正常?
睇怕成個CM得你一個有咁獨特嘅睇法

但戴祖儀好高自由度
John 發表於 2019-5-18 23:22

新人先係咁姐

但戴祖儀好高自由度
John 發表於 2019-5-18 23:22

佢似係自己比錢做歌

處理手法正常?
睇怕成個CM得你一個有咁獨特嘅睇法
森姆@結論 發表於 2019-5-18 23:24

佢同肥佬係同一類人,做仆街野都覺得無問題

其實真係點諗都諗唔到點谷返起牙FAT
kwanie 發表於 2019-5-18 19:20

連啲C9都覺得佢賤重有咩市場

當年好似係派歲月定蝸居定唔知咩

當年好似係派歲月定蝸居定唔知咩
艾石仔 發表於 2019-5-20 16:59

重新長大->蝸居>ching春頌->愛到透明
SSN Chart (15 Jan)  ||  鏡榜冠軍: 手望 - 柳應廷 / Serrini
1. 惡 夢 經 (1 Week No.1) - 陳 健 安
2. 明 年 見 - One Promise
3. 無 名 指 的 勇 氣 - 林 欣 彤

John 發表於 20/5/2019 18:54
青春頌係903 播先定係點
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 3 (16/01/2021)

1. 冰原 - 應智越    2. 所有遺失的東西 - 泳兒   3. 旁觀有罪 - 陳蕾   4. Lay On My Shoulder - 勞嘉怡 / The Hertz   5. 我不如 - 曾比特

連啲C9都覺得佢賤重有咩市場
Frankiekiekie 發表於 2019-5-20 16:13

唔係喎
TVB 同星夢個 FB 仲有好多太空號師奶支持世紀賤男嘎

2020 第四季冠軍歌
一千零一頁 格林童話 All We Have Is Now 地球來的人 同檯 乾爹
天空之門 妳幸福嗎? 次元壁 我們都想旅行 溝渠暢泳 萬惡不赦 小夜燈

HANA菊梓喬出道短短兩年已經拎最受歡迎女歌星,仲快過陳慧琳同容祖兒
難怪胡鴻鈞心灰意冷 ...
Hanson 發表於 2019-5-18 16:03

兩年咁少咩?

睇黎星夢想幫菊姐做新聞
一石二鳥

青春頌係903 播先定係點
kwanie 發表於 2019-5-20 20:01

好似只派903 先 之後兩週冠播爆就開始派埋其他台

最後首歌成績三台冠係因為竟然係TVB 無俾冠軍alfred。
因為仲未係何生時期。

但無左呢個冠軍之後就差不多首首冠軍咁囉

丁生係時候考慮下,正向要唔要紅軍

我覺得入正向都幾好,不過得經紀人合約,tvb就簽部頭約咯 ...
kenny211 發表於 2019-5-18 19:54

噴,簽嚟做乜。

噴,簽嚟做乜。
matthewyky 發表於 2019-5-22 11:24

可以發展內地市塲
也可同千嬅合唱/拍戲進一步拉高熊軍既人氣

好似只派903 先 之後兩週冠播爆就開始派埋其他台

最後首歌成績三台冠係因為竟然係TVB 無俾冠軍alfred。
...
samsam 發表於 2019-5-21 12:43

其實月巴亻老真係好錫Alfred
唔止差不多首首歌都冠軍
頒獎禮後的慶祝活動同生日會佢都抽時間去現身支持佢
始終有俾佢一哥既待遇
呢點係要多謝佢
但係一見Alfred想走就馬上抹黑
一d感情也不顧
真係令我好失望

6月個演唱會係咪本來係石敢當開呢?

6月個演唱會係咪本來係石敢當開呢?
kaman921 發表於 2019-5-22 23:19

2020 第四季冠軍歌

因為仲未係何生時期
samsam 發表於 2019-5-21 12:43

何太喺以前啲訪問話,2012-2013年間
TVB音樂組同佢講,會特登做啲野,等何太同TVB好交代啲
佢意思係星煥因為何太嘅關係,反而食過啲唔公平嘅野
何太係2012年入TVB,何生係2014年入TVB
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

John 發表於 2019-5-20 18:54

本來 plan 左 3 plug 係 重新長大  蝸居  歲月
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝