返回列表 發帖
不其然令人感動到有啲打冷震
北風 發表於 2019-5-23 23:00

我睇完你咁講真係打冷震。。。

哇 今年佢兩首都咁高質

係咁塞山旮旯三隻字入去就當點左題
Kfmusic 發表於 2019-5-23 22:58

鬼仔唱"山旮旯"幾得意我覺係可以
問題係地點係咪可以再選擇得fine啲
第二句"的不丹"個"的"字聽到好un耳
東京灣直頭係港豬鄉下又點山旮旯法

吹太大喇
曲幾好
詞有佢既意思但好累贅同突兀
唱有感情 但感覺到佢唔係完全明白份詞
4分 ...
kayzzz 發表於 2019-5-23 22:41

歌詞不是YY的最高水平,但已經填得唔錯,除咗意思清晰句子通順之外,某幾句例如「目送好天氣 再遇原來是他生」填得幾靚,最後「深水灣淺水灣獅子山」嗰幾句由世界反思返香港,個尾埋得唔錯。聽住呢幾句,令你感到香港嘅美好並唔係理所當然,不其然令人感動到有啲打冷震。

都係啲地方名係有故事定係求其填
Frankiekiekie 發表於 2019-5-23 22:55

係咁塞山旮旯三隻字入去就當點左題

首歌瑕疵位係份詞
Kfmusic 發表於 2019-5-23 22:25

都係啲地方名係有故事定係求其填

首歌瑕疵位係份詞

可能同我做嘅行業有關
佢嘅「有不丹」我成日聽咗做有breakdown

吹太大喇
曲幾好
詞有佢既意思但好累贅同突兀
唱有感情 但感覺到佢唔係完全明白份詞
4分

首歌瑕疵位係份詞

同意, 不過照俾5分

花師奶
哥斯拉
Joey Thye
要看就要夠狠

睇歌名估唔到係慢歌 不過個曲好聽 ...
KITSTON 發表於 2019-5-23 22:10

我都估唔到係慢歌

王菀之作俾呀dee 同 jayfung 嘅曲都好聽過花花草草 希望佢黎緊俾自己嘅作品都可以有咁高質
Jayfung 次次唱慢歌都有種好特別嘅味道會令我想繼續聽落去
可能係因為佢有少少鬼仔腔 唱起上黎有新鮮感

同埋更重要係好怕Wyman 雷聲大雨點小
又或者寫到好似《孝順》咁太誇張
呢首山旮旯算係佢比較正常嘅發揮

5分

好正呀美允
好想同佢瘋狂喺山旮旯野戰

聽完好感觸
5分
追風 上呀 衝上三甲
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

首歌瑕疵位係份詞

份詞我諗起融e首親熱
melody感覺都有啲似, 不過冇咁sweet

見到個post衝入嚟畀5fun唔係講笑
年度級走唔甩

之之個曲好聽到
希望今年男歌手咁弱會跑出啦!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

過眼浮雲如鷹粟粉

旋律及編曲夠大氣,主副歌的編排看出心思,演繹由輕柔到激昂很有層次,感情亦很到位。個人覺得歌詞表面說的是好風光要趁早看,但弦外之音是談崩壞中的香港。

花師奶
哥斯拉
Joey Thye
要看就要夠狠

睇歌名估唔到係慢歌 不過個曲好聽 ...
KITSTON 發表於 2019-5-23 22:10

Joey Wong
Joey Thye
Joey Tang
要摑就要夠狠~

花師奶
哥斯拉
Joey Thye
要看就要夠狠

睇歌名估唔到係慢歌 不過個曲好聽

兩首都好好喎點算