返回列表 發帖
903識做嘅就應該即刻話報錯榜啦
星夢情真 發表於 2019-6-8 19:04
順便公開埋AP數據

如果rthk醒目嘅應該即刻上回憶有罪

5位估中第23週(8/6)997的亞軍歌是哪一首?
演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

順便公開埋AP數據
PenguinMusic 發表於 2019-6-8 19:07

爆埋佢
話本身冠軍歌係林狗

好心903肯播回憶有罪就唔好咁肉酸啦,榜都冇得上

【六四30紀念歌】播放率高竟榜上無名 商台被質疑「河蟹」達明一派《回憶有罪》

CM上報了 ...
PenguinMusic 發表於 2019-6-8 18:55
詢眾要求附上原文:
【六四30紀念歌】播放率高竟榜上無名 商台被質疑「河蟹」達明一派《回憶有罪》

香港殿堂級組合達明一派為今年六四事件30周年推出新歌《回憶有罪》(新聞連結: http://bit.ly/2EYB6vQ),由劉以達作曲,林夕填詞,歌曲一推出便廣受注意,旋即登上itunes音樂榜冠軍位置。大前日六四燭光悼念集會上,黃耀明首度上台唱出新歌,更呼籲觀眾參加6月9日反送中遊行。(新聞連結: http://bit.ly/2WxCAbm

不過,今日就有《蘋果》讀者質疑商台河蟹《回憶有罪》,讀者陳先生指網上有論壇一向有計算商台歌曲播放率,過去一星期(至6月5日中午12時),《回憶有罪》在商台播放約14次,但商台903專業推介今日公佈第23周20首上榜歌曲中(至6月5日),《回憶有罪》竟然榜上無名,反而播放次數得7次、由林家謙主唱的《Just Carry On》竟然能打入第20位;陳先生表示,該網上論壇計算次數每星期有微調或有小出入實屬正常,但《回憶有罪》播放率接近頭8位卻未能上榜,情況實在罕見,質疑商台是否河蟹《回憶有罪》,而網上論壇也有網民質疑說:「達明俾人河蟹?」

對於《回憶有罪》疑被商台河蟹,商台公關部發言人今日回覆《蘋果》說:「903專業推介並無任何播放率以外嘅考慮。」

------------------------------
新聞有價 你肯為《蘋果動新聞》付幾多錢?
https://hk.adai.ly/QDTT6y5mgX
--------------------------------
【記住63836568】全民爆相爆片!下一個爆料王就係你
https://bit.ly/2Guolu9

香港蘋果日報 發表於 2019-6-8 18:20

我報左蘋果
蘋果岩岩打黎攞左料
hinz 發表於 2019-6-8 16:16

你有冇同佢講<再見灰姑娘>都上唔到?

回復 207# kio0909
咁呢首AP又真係唔夠嘅

CM上報了 ...
PenguinMusic 發表於 2019-6-8 18:55

邊個會員係蘋果記者?
竟然夠分睇到AP版

邊個會員係蘋果記者?
竟然夠分睇到AP版
Pure. 發表於 2019-6-8 19:15
我報左蘋果
蘋果岩岩打黎攞左料

hinz
演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

CM成名了
唔知今日會唔會有好多新account呢
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 24
1.馮允謙 - 山旮旯 (1 Week No.1)
2.陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛
3.per se - 波雅斯

回復 211# JayantL
蘋果冇出CM個名

順便公開埋AP數據
PenguinMusic 發表於 2019-6-8 19:07

系公開播放嘅計算公式

搵人順便翻舊帳講埋未來見嗰單

我報左蘋果
蘋果岩岩打黎攞左料

陳先生

回復  JayantL
蘋果冇出CM個名
PenguinMusic 發表於 2019-6-8 19:19

Cap圖有網址
903天敵出現鳥
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 24
1.馮允謙 - 山旮旯 (1 Week No.1)
2.陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛
3.per se - 波雅斯

搵人順便翻舊帳講埋未來見嗰單
PenguinMusic 發表於 2019-6-8 19:20

@john 請binc

@john 請binc
艾石仔 發表於 2019-6-8 19:23

John會員keep最多舊聞!!

903CLS
達明
小伙子. 發表於 2019-6-8 11:47

香港音樂民主最黑暗嘅一日
Weekly Pick(s):
陳健安 - 一吻穿越四十六億歲
Catfish and the Bottlemen - Longshot

香港音樂民主最黑暗嘅一日
敗犬女王 發表於 2019-6-8 19:25

商台最黑暗!!女金d帳都未計啦!!邊止一次半次!!

Cap圖有網址
903天敵出現鳥
JayantL 發表於 2019-6-8 19:22

不安全?

其實903精就會喺統計方法裏面搵“法律”空隙

回復  kio0909
咁呢首AP又真係唔夠嘅
PenguinMusic 發表於 2019-6-8 19:14

<Tonight>播得少過<再見灰姑娘>一次都上到,<空手而來>同<再見灰姑娘>一樣播7次,但<空手而來>上到第13位

不安全?
你老闆 發表於 2019-6-8 19:30
因為冇https
另外張相睇落好似cut走咗個username,但係右邊仲有

播得少過一次都上到,同一樣播7次,但上到第13位
kio0909 發表於 2019-6-8 19:36
按照AP排位原則,灰姑娘又再係唔夠空手而來嘅
不過Tonight就唔知喇

播得少過一次都上到,同一樣播7次,但上到第13位
kio0909 發表於 2019-6-8 19:36

903夠薑咪試下ban皇上囉 夠薑嘅話
ban達明正垃圾
Weekly Pick(s):
陳健安 - 一吻穿越四十六億歲
Catfish and the Bottlemen - Longshot

可能係為咗完美展現回憶係有罪所以先bam呢

行為藝術哩啲嘢我地識條鐵

蘋果fb page都出埋
hlyung 發表於 2019-6-8 19:51

反而播放次數得7次、由林家謙主唱的《Just Carry On》竟然能打入第20位

躺著也

順便公開埋AP數據

支持 要求903公開官方統計數字
最好公布埋上年條數 畀大家睇下未來見單野 發生咩事
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

thm 發表於 2019-6-8 19:07

官台更加唔敢
上年首人妻的偽術
都因首歌名可能有指桑罵槐之意
頒獎禮都要完全禁呢首歌出現
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

支持 要求903公開官方統計數字
最好公布埋上年條數 畀大家睇下未來見單野 發生咩事 ...
liebe 發表於 2019-6-8 20:04

不如由2003年開始公佈最女票數要公開埋

不如由2003年開始公佈最女票數要公開埋
你老闆 發表於 2019-6-8 20:10

支持支持
應該乜春都公開哂
廢事啲人日日都單單打打 仲要扮公正

各位愛香港嘅cm人~Sorry:~(事關香港歷史之重大變局:~(我想借大家少少位用:~(希望大家可以原諒我:~(

阻止惡法!為時未晚!

留意返由於預計示威人數好多,民陣已經將起點改咗喺維園!

【民陣6.9反惡法遊行】

日期:6月9日(日)

集合地點:銅鑼灣維多利亞公園中央草坪 (維園草地)

時間:下午2時30分集合,3時正起步

遊行路線:維園草地起點>高士威道> 禮頓道>伊榮街>邊寧頓街>軒尼詩道西行車路>金鐘道>樂禮街>夏愨道>添美道>立法會外行人路終點

百國聯軍助陣!感謝海外港人為香港人嘅未來而作出嘅努力#adore##adore##adore#

反對逃犯條例白宮聯署#hoho#
-簽完記得確認返電郵
-簽完記得確認返電郵
-簽完記得確認返電郵
好重要所以要講三次:)
https://petitions.whitehouse.gov ... -safety-and-freedom

(全球聯署、白宮聯署、學界、各行各業、宗教、地區/ 海外港人等等)反送中聯署合集
https://docs.google.com/spreadsh ... aWbjcZADMY/htmlview

愛因斯坦 (Albert Einstein):「The world will not be destoryed by those who do evil, but by these who watch them without doing anything.(這個世界不會被那些作惡多端的人毀滅,而是冷眼旁觀、選擇保持緘默的人)」;鄭有傑(導演):「良心的沉默是邪惡的幫兇。」

好多時歷史中嘅轉折位都係由表面上微不足道嘅小事/小人物而形成嘅,所以我地更加唔可以睇小自己

6月9號,維園見!
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

hinz
你老闆 發表於 2019-6-8 19:16

今次版主勁!十個讚
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑

反而播放次數得7次、由林家謙主唱的《Just Carry On》竟然能打入第20位

躺著也 ...
kingsfacheung 發表於 2019-6-8 19:54

Just carry on 這首歌應該會受惠,多咗好多人認識
憑成熟的勇氣 預備

各位愛香港嘅cm人~Sorry:~(事關香港歷史之重大變局:~(我想借大家少少位用:~(希望大家可以原諒我:~ ...
janice001 發表於 2019-6-8 21:24
支持

上週唔係上死位咩
Flambeau 發表於 2019-6-5 17:45

我估初老會加分到第一位.

我好叻叻,估中初老加分加到冠,可惜無十大。

各位愛香港嘅cm人~Sorry:~(事關香港歷史之重大變局:~(我想借大家少少位用:~(希望大家可以原諒我:~ ...
janice001 發表於 2019-6-8 21:24

支持x2
憑成熟的勇氣 預備

Ian@mirror 單飛新歌

HOTMAN 發表於 2019-6-9 00:26

把聲好林奕匡

歌名咁似wyman填個啲gimmick名

佢未單飛架
期待再難奈 還是不忍 不期待
誰話我存在 純為好景不常默哀

佢未單飛架
oreo 發表於 2019-6-9 04:05

I mean solo一首

原來鍾嘉欣首新歌有派台 仲以為純粹寫俾仔女添

http://www.metroradio.com.hk/997/program/newsong/music.aspx?m=1840
唔知勁歌會唔會上前一姐嘅歌呢

原來鍾嘉欣首新歌有派台 仲以為純粹寫俾仔女添

唔知勁歌會唔會上前一姐嘅歌呢 ...
LLLC 發表於 2019-6-9 11:04

JKL Production 係咩唱片公司?
本週冠軍歌: 雲吞 - 鄧小巧

2019 第一季冠軍歌
百年樹木 永生花 太難開始 睡衣派對 青空 聽說的幸福 
若然冬天沒有花 揮揮手 太空艙 黑人問號 守口如瓶 時間囊 重複愛一次

廢話廢到只有一台上榜

估计都是唔敢上的。

官台難啦

把聲好林奕匡
艾石仔 發表於 2019-6-9 00:41
馮允謙 林家謙 Ian 都似林奕匡 可見林奕匡已經成為新一代歌手既楷模!

JKL Production 係咩唱片公司?
Our_Souvenir 發表於 2019-6-9 12:32

Jared Kelly Linda Production?
風箏斷線...方可飛到很遠:)
放低從前黑暗...完成昨天...等待日出光線=]